If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не е коректно сравнението на нашата малка икономика и то във валутен борд с държава като САЩ или Германия. Защото парите, които в България се вземат на кредит не са български, не са наши и към даден момент банката майка като си ги поиска, как мислиш, че се връщат. Постави се на мястото на Андреев или на Ягодин. Отгоре ти казват раздавай и след 10 дена връщай ни парите! Колко полезни хода имаш освен да надуеш лихвите? Не ги защитавам, просто казвам фактите и се чудя аз на тяхно място какво бих правил.
точно за това трябва държавна намеса - а ако на банката не и харесва да си ходи, кандидати за банкери много. А държавата има варианти - четох наскоро че има повишен интерес към облигации от Източна европа, мисля че и Дянков нещо такова спомена.
На мене ми е интересно колко време ще трябва на "цивилизования" свят да си направи изводите, визирам ЕС.
Нищо не изчислявам на око, гледам съществуващи закони и нива при които пазара се раздвижва. Такъв момент имаше и в Щатите, ама Бернанке после се омаза с мерките за борба с хиперинфлация - демек ще вдига лихвите и подобрението спихна.
п.п. Наистина е тъжно, че голяма част от интелекта на Бг замина зад граница. Дано повече хора се върнат, кризата е край, но и ново начало.
Не е коректно сравнението на нашата малка икономика и то във валутен борд с държава като САЩ или Германия. Защото парите, които в България се вземат на кредит не са български, не са наши и към даден момент банката майка като си ги поиска, как мислиш, че се връщат. Постави се на мястото на Андреев или на Ягодин. Отгоре ти казват раздавай и след 10 дена връщай ни парите! Колко полезни хода имаш освен да надуеш лихвите? Не ги защитавам, просто казвам фактите и се чудя аз на тяхно място какво бих правил.
Мисля, че се намираме в подножието на бичи пазар, когото никой не очаква. Точно и поради тази причина той ще е и най-запомнящия се за столетие напред. Успех на всички!
Проблема не е в тези които плащат високи или ниски лихви а в тези които вече са затънали и никакви лихви не могат да ги измъхнат , дори негативни.
Нужно е разбиране от страна на кредитополучателите - както и банките отстъпват и не продават имота при първа просрочена вноска примерно а търсят решение.
Нищо не изчислявам на око, гледам съществуващи закони и нива при които пазара се раздвижва. Такъв момент имаше и в Щатите, ама Бернанке после се омаза с мерките за борба с хиперинфлация - демек ще вдига лихвите и подобрението спихна.
п.п. Наистина е тъжно, че голяма част от интелекта на Бг замина зад граница. Дано повече хора се върнат, кризата е край, но и ново начало.
Не знам дали е позволено, но копирах едно мнение по статия за България от форума на Сега.
Края на кризата ще дойде когато повече хора разсъждават така - социално, а не социалистически:
Gozambo
Сократе,
аз не съм казвал, че националната идея е мъртва, нито съм я отписал. Напротив, доза национализъм е необходима във всичко. Дори нещо повече. Аз искам национализмът да се обогати с доза местничество. Хората да започнат да си защитават и местните, или регионални интереси. Изобщо, общите интереси трябва да се защитават по вертикала на всяко ниво- селско, общинско, окръжно, регионално, национално. Не може цялата власт да е централизирана в София, та да може при загуба на национален суверените, както е в случая, цялата власт от София да се предаде на чуждите господари. Идеята за разделението между трите власти се състои в това, никоя от тях да няма пълната власт. Откъде накъде тогава в София трябва да се централизира цялата власт? Ние имаме уж и местни власти, които на практика са без власт. И затова една трета от България се набута в София, а провинцията обраства с бурени.
Но относно социализма е важно да се знае, че ние още не сме се отървали от тоталитарното мислене. Както и автора, мислим още така- "нека да направим нова, стабилна национална партия /или пък да режормираме из основи старата/ и като победим с нея на национално ниво, ще променим чрез нея законите към социализъм". Победа на социализма, донесена от национална партия неминуемо води към насилие, диктатура, тоталитаризъм. В момента няма един закон, който да пречи хората да се обединяват и сдружават и да правят социализъм на напълно доброволна основа. Това е здравият фундамент на социализма, а не въведеният централно чрез закон. Когато хората се обединяват доброволно, когато всеки ден изникват много нови обществени, групови, колективни инициативи, то тогава и съзнанието на хората се променя, те започват да разбират силата на колективното спасение, започват да създават несъществуващи ценности в общите дела, и тогава тяхното отношение към политиката ще се променя коренно. А оттам ще се промени характера и на политическия живот и на начина, по който правим бизнес в момента. Най-лесно е да се изпраска някакъв закон в Парламента. Но по-важно е да се променят хората, тяхното съзнание, тяхната възможност да осъзнаят интересите си, да развият нови интереси, да се научат да си ги защитават, да се научат да живеят заедно по-добре. Ние трябва да отстъпим от суровия индивидуализъм и да направим крачка в посока колективизма. Човек сам може много да постигне, воже да се конкурирас останалите, да ги надвива, да ги подчинява, използва и т.н., но по този път той може да добие само половината блага в живота. Останалата половина се създават от контактите между хората, които са основани на взаимност, взаимопомощ, любов, взаимно харесване и всичко нагоре по-спиралата-единият даде нещо от себе си за другият, вторият отвърне с нещо повече и т.н. И по този път човек получава непознати за индивидуализма блага, душевен комфорт, сигурност, самочувствие и всякакъв вид положителни емоции. Отделно са материалните блага. Ти си писател и ще си дам пример с любовта. Само със силата на взаимността, когато двама души се отърват от личното си его и започнат да мислят и да правят нещо за другия се постига онази любов, пред която обикновеният секс прилича на онанизъм. Няма начин да добиеш върховни изживявания, ако мислиш само за себе си. Умението да провокираш другия е всъщност обратното на индивидуализма- умение да мислиш и правиш добро за другите
Стабилизиране другари, стабилизиране.В тия времена и това е достатъчно.
"Га нема риба и рака е риба".
Най-накрая някой да каже нещо разумно
Стига с тия войни и депресии, не може ли да се измисли нещо по-демократично?
Кризата е финансова и на доверие.
Доверието се постига с факти - черно на бяло.
Закон за мах 5% лихва за първо и единствено жилище - пазара сам отива на това ниво - справка половин Европа, барабар със Щатите.
Таван от 12 за потребителските, процент -два надолу за кредитните карти.
Разликата не е много голяма, но хората веднага ще се почувстват по-сигурни и с повече пари за харчене. И нещата ще се стабилизират постепенно, някои пак ще фалират, но не така масово.
Ще избегнем и хиперинфлацията.
Говоря за целия свят, не само за Бг.
Ти пък как ги изчисли тези проценти, така на око? Цента на заемния ресурс се определя от търсенето му и съответното предлагане. Като няма пара в банката ще дава кредитите срещу по-висока лихва. Ние не сме в състояние да си напечатаме 2 млрд. евро. Да съгласен съм, че високите лихви са бич за икономиката, но както вече стана ясно, докато отвън не се оправят и не започнат да ни наливат пари, това ще е положението в китната ни татковина.
Може да се окаже, че ще последва още един спад, но като цяло аз виждам края на кризата!!! Просто е невъзможно да продължава вече, понеже всички са се нагодили и всички са я отразили в очакванията си! Дори и да има спад, той няма да е много под последното дъно.
Аз лично започвам да оръщам всичко в акции и суровини. Вече съм реализирал 37,8 % нагоре последните месеци
Мисля, че се намираме, в "подножието" на края на мандата на председателя Бернанке и издитането на други кандидатури, заедно с неговата. Затова всичко трябва да е мирно и спокойно, за да не дойде някой с други идеи по банковия въпрос.
Иначе бичи пазар има при най-ликвидните позиции, където капитала бързо влиза и излиза. Но например не виждам нищо бичо при стоманата - една стока в основата на възстановяването, при която излизането от позиции е по бавно
Мисля, че се намираме, в "подножието" на края на мандата на председателя Бернанке и издитането на други кандидатури, заедно с неговата. Затова всичко трябва да е мирно и спокойно, за да не дойде някой с други идеи по банковия въпрос.
Иначе бичи пазар има при най-ликвидните позиции, където капитала бързо влиза и излиза. Но например не виждам нищо бичо при стоманата - една стока в основата на възстановяването, при която излизането от позиции е по бавно
Стабилизиране другари, стабилизиране.В тия времена и това е достатъчно.
"Га нема риба и рака е риба".
Най-накрая някой да каже нещо разумно
Стига с тия войни и депресии, не може ли да се измисли нещо по-демократично?
Кризата е финансова и на доверие.
Доверието се постига с факти - черно на бяло.
Закон за мах 5% лихва за първо и единствено жилище - пазара сам отива на това ниво - справка половин Европа, барабар със Щатите.
Таван от 12 за потребителските, процент -два надолу за кредитните карти.
Разликата не е много голяма, но хората веднага ще се почувстват по-сигурни и с повече пари за харчене. И нещата ще се стабилизират постепенно, някои пак ще фалират, но не така масово.
Ще избегнем и хиперинфлацията.
Говоря за целия свят, не само за Бг.
Партийния куфар и краш са прави, аз имам същите притеснения, но имам и една скрита надежда спасението да дойде от изток, но това зависи и от цената на суровините и лихвите по заемния капитал. Наблюдаваме един възходящ тренд на всички борси и се замислям дали парите вместо да отидат в бизнеса, който да заработи и осигури работни места не се харчи за ценни книжа и надуване на печалбата на банките за да има към края на годината тлъсти премии.
PIMP,неслучайно съм копирал написаното от Хемингуей .
То е написано в едно според мен в три прости и гениални изречения :
Първата панацея за зле управляваната нация е инфлацията на валутата й ;
втората е войната.
И двете донасят временен просперитет ,и двете носят в крайна сметка сигурна разруха.
Но и двете се явяват подслон на политически и икономически авантюристи.
Хемингуей не е икономист , а писател.
Но слага в джоба си с тъжната констатация светилата на политическия и иконмически елит , които ни докараха до това състояние :-)
Мисля, че се намираме в подножието на бичи пазар, когото никой не очаква. Точно и поради тази причина той ще е и най-запомнящия се за столетие напред. Успех на всички!
Коментар