IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Това ли е КРАЯ на КРИЗАТА???

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Партийния куфар и краш са прави, аз имам същите притеснения, но имам и една скрита надежда спасението да дойде от изток, но това зависи и от цената на суровините и лихвите по заемния капитал. Наблюдаваме един възходящ тренд на всички борси и се замислям дали парите вместо да отидат в бизнеса, който да заработи и осигури работни места не се харчи за ценни книжа и надуване на печалбата на банките за да има към края на годината тлъсти премии.

Коментар

• Jay, Куфара е прав, няма от къде да дойде това въстановяване в близките
      2 години, просто парите са вече изхарчени. Единствените две възможности са
      или печатане на пари или голям технологичен пробив който да отвори пътя за
      нови бизнеси. Второто е малко вероятно, първото вече се случва в Щатите и
      няма да се учудя ако до края на есента видим пак 1 евро за $1.60
      Не вярвам германците да почнат да печатат евро, имат лош спомен от преди
      Вуйчо Адолф. По същото време ФЕД правят обратното, та сега всеки ще пробва
      другия вариант. А без Германия еврото е като десет без единицата. Та мнението ми е че ни чака дефлация и високи лихви, които са мор за икономиката. Но това за мен
      е правилния път щото иначе жална ни майка. Дано борда издържи иначе може да
      затваряме държавата. В нашия случай дефлацията е по-малкото зло щото ако има девалвация...

Коментар

• Re: Това ли е КРАЯ на КРИЗАТА???

Първоначално изпратено от Jay Gould
        Първоначално изпратено от Shemata
        Здравейте Колеги,

може ли да се твърди, че това е края на кризата и от тук нататък почва бавен възходящ-бичи тренд, който ще продължи няколко години???
        Края на кризата за мен дойде още Февруари (с дъното на Софикс), но хората както не забелязаха началото, така не забелязаха и кога е края.
        Сега докато "умните" се наумуват и се вайкат, други заеха или заемат в момента позиции на БФБ, на пазара на имоти, в туризма или в икономиката.

Както каза по повод бурното икономическо развитие предните години Левон Хампарцумян - "При торнадо и магарето може да лети" - ама си остава пак магаре
        Jay , аз съм скептичен по отношение на бързото възстановяване.
        Ние ще се възстановим , след като на Запад се възстановят.
        Едва тогава може да се възстанови инвестиционния поток към нас.
        Може ли на запад да се възстановят бързо?
        Мисля , че не.
        По какво тази криза се отличава от другите до сега?
        Може ли 20 годишен кредитен бум да се преживее с две години понижена активност?
        Основният двигател на растежа на Запад - крайният консуматор , в момента е прекършен.
        Никога до сега в историята не е имало толкова чудовищно задължняване на обикновения човек.
        Близкото бъдеще поради това е предварително консумирано.Откъде ще дойде подема?
        Не стига , че има дългове , западният консуматор в момента няма и материалната база да продължи да харчи- жилището му е обезценено.
        Заплатите не са нараснали особено в поседните десетилетия съразмерно с дълговете.
        Безработицата е висока.
        Банките виждат това и са уплашени.
        Те просто страдат от това , че няма много възможности за инвестиции , които да са сигурни.
        За да се спасят от увеличаващите се лоши кредити , те повишават лихвите на тези , които все още могат да плащат.
        Не си мислете , че банките са доволни от това , те нямат изход.
        В България нещата не са като в ЕС.
        Банките не могат да се капитализират по начина , по който се спасяват западноевропейските банки.
        Единствената надежда в момента за растеж при това положение оставя печатането на пари и инфлацията.
        Може ли да излезнем от тази чрез чрез инфлация?
        Ето една хубава статия по този въпрос

We cannot inflate our way out of this crisis
        By Wolfgang Mьnchau

Published: May 24 2009 20:05 | Last updated: May 24 2009 20:05

“The first panacea for a mismanaged nation is inflation of the currency; the second is war. Both bring a temporary prosperity; both bring a permanent ruin. But both are the refuge of political and economic opportunists.”

Ernest Hemingway, “Notes on the Next War: A Serious Topical Letter” , 1935

http://www.ft.com/cms/s/0/b498f790-4...nclick_check=1

Коментар

• Проблема не е в тези които плащат високи или ниски лихви а в тези които вече са затънали и никакви лихви не могат да ги измъхнат , дори негативни.

Нужно е разбиране от страна на кредитополучателите - както и банките отстъпват и не продават имота при първа просрочена вноска примерно а търсят решение.

Коментар

• Много си прав kaloian,

и тогава (през средата на Февруари) пуснах подобна тема .
            Но сега също е добър момент за влизане. Даже за не рискови играчи е доста добър!!!

п.с. мнението ми не е препоръка за покупко-продажба на акции и каквото и да е било...

Първоначално изпратено от kaloian
            края беше преди месеци
            Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Avalanche,

това е добра приказка!!!
              Поздрави!!!

Първоначално изпратено от Avalanche
              Най накрая една хубава тема.
              Да ни е честито началото на края и както се казва тази седмица 400, другата седмица 500
              Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• ПС: Забравих да кажа.

Има "дупка" в европейското законодателство което не позволява на банките да вдигат едностранно лихвите по кредитите!
                Договорът е за двете страни и ако банката качва лихвите е нужно да се обоснове. Ако го е направила, като оправданието и е финансовата криза или някакви форсмажорни обстоятелства, то тоя номер не минава, защото кризата и форсмажорните обстоятелства засягат и другата страна по договора.
                Значи не съм много на ясно с тези юридически хватки, но от ЕС са излизали вече със становище по някой случаи.
                Така, мисля в Румъния събраха подписка, пратиха я на администрацията в Брюксел, а от там скръцнаха със зъби на някой банки и мамалигарите си плащат старите лихви които са по договор.
                Не съм питал за подробности (не са ме вълнували), но от разговора в събота с едни познати, схванах нещо такова.
                За това, разумно е мисля, които са теглили кредити, а сега банките ги притискат с нови лихви да се обединят, да поразровят юридически въпроса и ако е така, да пускат колективни жалби до ограните в ЕС, защото ако наистина е така, защо да дават грешни пари и да позволяват да ги изнудват.

Един поздрав за всички - Pink Floyd / Money - http://vbox7.com/play:2d6d706a

....
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                  Разумно би било събирането на всички ипотеки в един регистър, а провеждането на търговете за тях да стават на едно място и онлайн, задължително.

Това е работа за не повече от 1 месец за подходящите хора.
                  По тоя начин ще се пернат мръсните ръчички на разните банкерчета-изманици и на имотната мафия които действат в комбина.
                  Който е теглил кредит, може да е сглупил, ама още по-зле ще бъде ако тая банкерска пасмина набъркана в сума ти измами, утре ревне - Давайте пари от бюджета щото фалираме и ще закопаме и вас.

ПС: да кажа, че кредити нямам, но имам малко наблюдения върху "работата" в някой банки, нотариуси и пазара на имоти
                  1000x

Коментар

• Разумно би било събирането на всички ипотеки в един регистър, а провеждането на търговете за тях да стават на едно място и онлайн, задължително.

Това е работа за не повече от 1 месец за подходящите хора.
                    По тоя начин ще се пернат мръсните ръчички на разните банкерчета-измамници и на имотната мафия които действат в комбина.
                    Който е теглил кредит, може да е сглупил, ама още по-зле ще бъде ако тая банкерска пасмина набъркана в сума ти измами, утре ревне - Давайте пари от бюджета щото фалираме и ще закопаме и вас.

ПС: Да кажа, че кредити нямам, но имам малко наблюдения върху "работата" в някой банки, нотариуси и пазара на имоти
                    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Най накрая една хубава тема.
                      Да ни е честито началото на края и както се казва тази седмица 400, другата седмица 500

Коментар

• Първоначално изпратено от e$trade
                        Новият закон трябва да гарантира, че при евентуална неплатежеспособност на кредитополучателя ипотекираният имот ще бъде обявен на търг с начална цена, равна на оценката, която му е направила банката при отпускането на заема, поясни Николов.
                        Николов да вземе да поясни какво трябва да предвижда законът за случаите, когато не се явят потенциални купувачи.

Коментар

• Не знам дали кризата е свършила , но утре ще мачкаме...
                          * think positive * think simple * think big *
                          * be moderate * be cool * be yourself *

Коментар

• Първоначално изпратено от sdsd
                            Първоначално изпратено от zhoro
                            Първоначално изпратено от sdsd
                            Първоначално изпратено от zhoro
                            Един глас като номер 9ти за Твърдо НЕ.
                            Ebi mu mecha
                            Въпросът е, за края на кризата, не дали идва бичи тренд. Или поне аз така го разбрах, иначе аз си се възползвам в последните няколко месеца от всеизвестното дъно. Рисково, ама дали ще имам пак възможност незнам.

П.С. Много се гордея, че имаме възможността да пишем на кирилица, независимо дали съм с меч, секира, лапа, рог или пуканки в ръка. Ти явно не се гордееш с това, което ни отличава.
                            извинявай, брато. нямах предвид конкретно теб, а меча на кризата
                            В дискусията се ражда истината. Няма проблем.
                            Мненията и коментарите ми не са препоръки за покупка или продажба на ЦК.

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic
                              Първоначално изпратено от pana_bg
                              Първоначално изпратено от e$trade
                              Четете внимателно:

оттук почва тоталният крах за БГ икономика...

Законова защита на длъжници, чийто имоти се разпродават на безценица
                              3 Август 2009

Националната асоциация на българския бизнес настоява парламентът да приеме нов Закон за защита на длъжника, съобщи на пресконференция в Добрич председателят на браншовата организация Светлозар Николов. Към инициативата се присъединява и организацията за обществена самозащита – ЕДНО.

С високите лихви по кредитите банките умишлено съсипват българската икономика и разпродават на безценица имоти на граждани, казват от асоциацията. Тя протестира срещу условията на банките от месеци, което доведе до проверка в Асоциацията на банките в България за картелно споразумение. Разследването на Комисията за защита на конкуренцията още не е приключило.

Новият закон трябва да гарантира, че при евентуална неплатежеспособност на кредитополучателя ипотекираният имот ще бъде обявен на търг с начална цена, равна на оценката, която му е направила банката при отпускането на заема, поясни Николов. Той посочи като пример имот във Варна, оценен за 65 000 лева, който банка е обявила за публична продан за 12 000 лева.

Ако банките не склонят да предоговарят отпуснати вече кредити при по-ниски лихви, асоциацията е готова да защити имотите на длъжниците дори с живи вериги, каза Николов. Той допълни, че браншовата организация изгражда щабове в цялата страна и няма да допусне ипотекирани имоти да бъдат предавани във владение на съдия-изпълнители.

По данни на асоциацията заради влошената икономическа обстановка над 20 на сто от банковите заеми в страната вече са просрочени и до два месеца делът на лошите кредити ще достигне 30 на сто.

Двете обществени организации настояват лихвите по кредитите да паднат до 4 на сто, а държавата да обяви икономическата криза за форсмажорно обстоятелство по смисъла на закона и банките да нямат право да пристъпват към принудително изпълнение по договорите.
                              А га ядохте кифтетата и лапахте лесни кредити като топъл леб не ревахте, а?... И сега кво, всички останали да ви плащаме за гяволъка?! Аре, който е взимал кредити да духа супата! В противен случай и ние трябва да сформираме една една гражданска инициатива да ни бъдат изплатени веднага всички загуби и пропуснати ползи от акции и други финансови инструменти по цени от септември 2007. При това не само на БФБ.
                              Супата от 400 години я духат тия с депозитите, спестовните влогове, застраховките живот и т.н.. Общественото мнение винаги, във всяко общество, при всяка религия и икономическа система е било на страна на длъжниците /нямащите/ и срещу кредиторите /имащите/...
                              Така си е самата истина и затова сега след 400 години на нямащите са им го набили четвъртит и колкото по мърдат толкова по навътре им влиза
                              За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

• Първоначално изпратено от pana_bg
                                Първоначално изпратено от e$trade
                                Четете внимателно:

оттук почва тоталният крах за БГ икономика...

Законова защита на длъжници, чийто имоти се разпродават на безценица
                                3 Август 2009

Националната асоциация на българския бизнес настоява парламентът да приеме нов Закон за защита на длъжника, съобщи на пресконференция в Добрич председателят на браншовата организация Светлозар Николов. Към инициативата се присъединява и организацията за обществена самозащита – ЕДНО.

С високите лихви по кредитите банките умишлено съсипват българската икономика и разпродават на безценица имоти на граждани, казват от асоциацията. Тя протестира срещу условията на банките от месеци, което доведе до проверка в Асоциацията на банките в България за картелно споразумение. Разследването на Комисията за защита на конкуренцията още не е приключило.

Новият закон трябва да гарантира, че при евентуална неплатежеспособност на кредитополучателя ипотекираният имот ще бъде обявен на търг с начална цена, равна на оценката, която му е направила банката при отпускането на заема, поясни Николов. Той посочи като пример имот във Варна, оценен за 65 000 лева, който банка е обявила за публична продан за 12 000 лева.

Ако банките не склонят да предоговарят отпуснати вече кредити при по-ниски лихви, асоциацията е готова да защити имотите на длъжниците дори с живи вериги, каза Николов. Той допълни, че браншовата организация изгражда щабове в цялата страна и няма да допусне ипотекирани имоти да бъдат предавани във владение на съдия-изпълнители.

По данни на асоциацията заради влошената икономическа обстановка над 20 на сто от банковите заеми в страната вече са просрочени и до два месеца делът на лошите кредити ще достигне 30 на сто.

Двете обществени организации настояват лихвите по кредитите да паднат до 4 на сто, а държавата да обяви икономическата криза за форсмажорно обстоятелство по смисъла на закона и банките да нямат право да пристъпват към принудително изпълнение по договорите.
                                А га ядохте кифтетата и лапахте лесни кредити като топъл леб не ревахте, а?... И сега кво, всички останали да ви плащаме за гяволъка?! Аре, който е взимал кредити да духа супата! В противен случай и ние трябва да сформираме една една гражданска инициатива да ни бъдат изплатени веднага всички загуби и пропуснати ползи от акции и други финансови инструменти по цени от септември 2007. При това не само на БФБ.
                                Супата от 400 години я духат тия с депозитите, спестовните влогове, застраховките живот и т.н.. Общественото мнение винаги, във всяко общество, при всяка религия и икономическа система е било на страна на длъжниците /нямащите/ и срещу кредиторите /имащите/...
                                "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

Working...
                                X