Първоначално изпратено от BSEtrader
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шелли груп АД (A4L)
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
Аз по-скоро ще попитам къде виждаш сигнал, че след като 6 години растат здраво точно сега изведнъж това тримесечие спират да растат? Аз не виждам такъв и Q1 обявяват, че растат с над 100% в натура и 90% в стойност.
Може да си прав, може и аз да съм прав, а по всяка вероятност и двамата няма да бъдем. Но вярвам че ЕБИТДА в края на годината ще е по-близо до моята прогноза отколкото до тяхната в проспекта (която я преизпълниха стабилно още миналата година).
Изведнъж се появва нова парадигма, изцяло нов продукт, с изцяло нови функционалности, които тези от Лещерко, може само да си мечтаят, че трябва да ги има. Изведнъж се появява и стоката им става като на Спарки - по складовете. Никой не е купува, защото вече има ново поколение продукти. Нали не очаквате, тоя пазар да се състоо от някакви смарт крушки и релета които светват през телефона - по сложно от прост контакт дори. В смарт хоумс пазара ще има нова генерация продукти, а Лещерко ще продава бизнеса си след някоя друга година точно така както бизнеса с Муки, който нормално замира, защото никой не иска такива грозни часовници вече, нищо че са ги купували преди години., прогнозите за бъдещи продажби няма как да се реализират, защото пазара е вече е ПРОМЕНЕН.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
В повечето случай предпочитам да отигравам прогнозите на пазара, а не мои такива. И като приближение за прогнози на пазара, приемам това което са дали от компанията преди няколко месеца. До колкото я следя тази компания цената и до голяма степен се движи от тези прогнози, като почти винаги цената изпреварва резултатите и то не с малко. Което мен лично никак не ме кефи. Нямам голямо желание да купувам нещо, което не се е случило и където всяка издънка в резултатите - ако не съответстват на прогнозите има голяма вероятност да доведе до корекция не само спрямо дадените отчети, но и спрямо целия бъдещ растеж който е вкаран в цената.
а за това какъв растеж ще направят можеш да използваш google trends да видиш до колко има значим ръст в търсенето на продуктите им.
https://trends.google.com/trends/exp...lly%201,sonoff
не ми изглежда като да взимат много пазарен дял и да има голям растеж на търсенето през последните месеци
Може да си прав, може и аз да съм прав, а по всяка вероятност и двамата няма да бъдем. Но вярвам че ЕБИТДА в края на годината ще е по-близо до моята прогноза отколкото до тяхната в проспекта (която я преизпълниха стабилно още миналата година).
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеАбсурд, ти си егати песимистът, аз очаквам да я изпълнят още за шестмесечието, колкото и да е прогнозата. Ъъъъъъъп 120 лева, удриии - бг амазон е това, не е шега работа
Life won't wait for you.
Коментар
-
Всеки инвеститор може да си прави каквито иска прогнози. Аз също като теб не мисля че може да се разчита на техните прогнози отпреди година и половина ще стане. Аз лично си мисля че прогнозата им за ЕБИТДА за 2023 можем да я видим още тази година. Времето ще покаже прав ли съм или не.
а за това какъв растеж ще направят можеш да използваш google trends да видиш до колко има значим ръст в търсенето на продуктите им.
https://trends.google.com/trends/exp...lly%201,sonoff
не ми изглежда като да взимат много пазарен дял и да има голям растеж на търсенето през последните месеци
Коментар
-
Груев, досега се движехте в пакет с Хари, но днес успя да го задминеш с една обиколка. Успокоителното е, че поне ще имаш пари за виски и няма се червиш пред 4Д. Желая ти много успехи с новата любима хартишка! Пък ако е рекъл Господ, ще си заработиш и бутилка за себе си - да не си валат.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Абсурд, ти си егати песимистът, аз очаквам да я изпълнят още за шестмесечието, колкото и да е прогнозата. Ъъъъъъъп 120 лева, удриии - бг амазон е това, не е шега работа
- 2 Харесвания
Коментар
-
Всеки инвеститор може да си прави каквито иска прогнози. Аз също като теб не мисля че може да се разчита на техните прогнози отпреди година и половина ще стане. Аз лично си мисля че прогнозата им за ЕБИТДА за 2023 можем да я видим още тази година. Времето ще покаже прав ли съм или не.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Нямам идея - взимам само техните прогнози. Просто не съм сигурен до колко може да се разчита на тях и не слагам никакъв екстра растеж, до като този растеж не се случи.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
Живко, тука си в голяма грешка. Има огромно значение какво прави една фирма, защото от това зависи как ще се справя в бъдеще. Все тая ли е дали компанията прави компютри или компоти?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Охо, готов адепт на герП май надушвамНяма ядове бре, всичко е ток и жици - ъъъъъъп 120 лева и това е - преяждане му се вика, знаеш какво следва после, нали
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
Груец нека те попитам така, има ли значение една компания какво произвежда, как продава и къде го продава за да реализира приходи и печалба ? И ние инвеститорите на борсите за какво сме тук, не е ли за да печелим ? Крушки ли са, релета ли са какво значение има ? Продават ли и печелят ли, правят го ! Преопаковчик били ! И такива да са, печелят ли те печелим и ние !
- 1 like
Коментар
-
Напълно възможно е и да си реализират прогнозите. Явно има растеж на търсенето на подобни устройства. Макар и този растеж до колкото съм се интересуват да е малко над 10% на година и то пак се очаква да е за ограничен период, така че за растат повече трябва да взимат пазарен дял от конкурентите им. До колкото съм гледал имат един основен конкурент. Който реално предлага същото. Така че целия пазар не е кой знае колко голям. Ако почне да става по-голям или пък да се печели повече, вътре винаги може да влезат и други конкуренти - няма никаква защита от вход и никакви особени разходи за влизане в този сегмент. Така че всякакъв дългосрочен растеж е в общи линии невъзможен. Ще има растеж докато не се калибрират пазарните дялове на двата основни продавача на подобни устройства и ако китайците не почнат ценова война че да изтласкат алтерко, алтерко може и да вземе някакъв приличен дял за няколко години - и да си изпълни прогнозите. Ако стане ценова война и всичко отиде в киреча.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
За какви миризми пишеш, да не правят нещо незаконно, че да ги съдим ? Нас като инвеститори ни интересуват продажби и печалби !Няма ядове бре, всичко е ток и жици - ъъъъъъп 120 лева и това е - преяждане му се вика, знаеш какво следва после, нали
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
Коментар