If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Може би се плашат от митническата война, не знам. Но вчера голям оборот от 30К акции - някой много иска да си продаде акциите
При този ръст на акцията и в тези несигурни времена много хора ще се изкушат да продадат и да си приберат печалбите ! И аз се изкушавам, но си чакам цената обявена от г-н Груев 200 евро
Не искам да ви развалям оптимизма ама според ИИ компаниите в SDAX трябва да имат пазарна капитализация на фри флоут поне 200-250мил. евро .Така че сме доста далече от това число.Трябва ни цена на акция 85 евро......
Колега, нещо бъркате числата. При цена 85евро ФФ ще е към 624мил евро. Акциите които не са собственост на двамата основни акционера са 40,55%. В нашия депозитар акциите изпратени към Германия излизат собственост на 1 участник и това променя видимия ФФ при нас.
Наблюдаваният (тракинг) период за включване в SDAX е: Последните 12 месеца (rolling 12 months)
Deutsche Börse използва текущи данни за последните 12 месеца, за да оценява:
Free float пазарна капитализация (свободно търгуваната част от акциите)
Оборот на Xetra и борсовия под във Франкфурт
Тези показатели се изчисляват на база на дневни стойности за съответния период. Например, за прегледа през септември 2025 г. ще се разглеждат данни от октомври 2024 г. до септември 2025 г. График за 2025 г.
5 март 2025 г. – обявяване на промените в състава на SDAX.
24 март 2025 г. – влизане в сила на новия състав на индекса.
4 юни 2025 г. – следващата планирана дата за преглед на състава на индексите от семейството на DAX.
Обикновено, новият състав на индексите влиза в сила в понеделника след третия петък на съответния месец, за да съвпадне с изтичането на фючърсните договори и да улесни ребалансирането на портфейлите. Deutsche Börse Group
04.06. може да се окаже хубавата дата с двоен повод за празнуване
Не искам да ви развалям оптимизма ама според ИИ компаниите в SDAX трябва да имат пазарна капитализация на фри флоут поне 200-250мил. евро .Така че сме доста далече от това число.Трябва ни цена на акция 85 евро......
Има голям продавач на XETRA, но акциите му се абсорбират без паника. Приключи ли с продаването и сме ъп + макрото е с нас
Понеже ми стана интересно, по-долу са цифрите за 23,24 и 25 април. Не мръднал и явно наистина някой голям там разпродава. Като приключи ще е интересно.
ШЕЛЛИ ГРУП 18105559 5410829
Имах предвид /по спомен/, че листването на Ксетра не беше и увеличение на капитал. Т.е. от това листване Шели не взе пари и не издаде нови акции, а прехвърля вече съществуващи.
Ок. Сега те разбрах. Нещо не съм прочел внимателно първото ти изказване.
Обхваща ги но в нашия централен депозитар немските инвеститори се третират общо като един ,който естествено е с над 5 процента от капитала и когато се прехвърлят акции от БГ към тях съответно процента там расте ,а при нас излиза като намаляване на флоута..Интересно немските ивеститори какъв фри флоут виждат ,дали реалния или както при нас?
Какво имаш предвид с израза „не са емитирани акции“? Че се търгуват опции върху Шели или някакъв друг дериват???
Имах предвид /по спомен/, че листването на Ксетра не беше и увеличение на капитал. Т.е. от това листване Шели не взе пари и не издаде нови акции, а прехвърля вече съществуващи.
Ако фри флоута намалява в тези дни с подобни бройки значи продавача е от Булгария както казваш ти.В случай че не се променя особенно значи са си немски инвеститори
Поправете ме ако греша, но на Ксетра не са емитирани акции. Т.е. ако има голям продавач, то той е от България, но понеже пазарът му е тесен, използва Ксетра и съответно марект-мейкъри, които ги прехвърлят.
Ако фри флоута намалява в тези дни с подобни бройки значи продавача е от Булгария както казваш ти.В случай че не се променя особенно значи са си немски инвеститори
Поправете ме ако греша, но на Ксетра не са емитирани акции. Т.е. ако има голям продавач, то той е от България, но понеже пазарът му е тесен, използва Ксетра и съответно марект-мейкъри, които ги прехвърлят.
Какво имаш предвид с израза „не са емитирани акции“? Че се търгуват опции върху Шели или някакъв друг дериват???
Има голям продавач на XETRA, но акциите му се абсорбират без паника. Приключи ли с продаването и сме ъп + макрото е с нас
Някой май се активизира да събира акции на Шелли в Германия, не знам кога последно е имало такава активност - 3 дни подред:
23 април - 10,202 акции
24 април - 15,815 акции
25 април - 18,256 акции
п.п. Няма да мечтаем да се запази тенденцията, защото е ясно, че в дългосрочен план не е възможно
Някой май се активизира да събира акции на Шелли в Германия, не знам кога последно е имало такава активност - 3 дни подред:
23 април - 10,202 акции
24 април - 15,815 акции
25 април - 18,256 акции
п.п. Няма да мечтаем да се запази тенденцията, защото е ясно, че в дългосрочен план не е възможно
Чудя се продавачите какъв стимул имат да продават?......
Коментар