Първоначално изпратено от lenko
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сирма Груп Холдинг АД (SGH / SKK )
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от lenko Разгледай мнениеПознавам доста добре този бизнес.
И знам доста фирми в БГ които имат 300-500-800 програмисти и им плащат по-добре от Сирма, без да прибягват до постоянно заемане на средства за да оцелеят. НИКОЯ от тези фирми не е вземала 11 милиона от балъците, които да изпука за заплати за една година. НИКОЯ от тези фирми няма такива огромни многомилионни дългове към банки. ВСИЧКИ други генерират кеш, а Сирма гори яко кеш от поне 5-6 години. Неслучайно от години се опитват да я продадат цялата или на части, но интереса от сериозните инвеститори е НУЛЕВ.
Проблемът наистина е, че това продължи твърде дълго и без да даде разултати. Винаги съм писал, че искам да видя, че могат да продадат нещо ценно, щом настояват, че такова има.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнениеДоста по-надолу от ИПО/СПО или от текуща цена?
- вземаш EBITDA от последния им отчет;
- вадиш от нея "капитализираните" разходи;
- ако остане нещо положително - умножаваш по 5 и получаваш реалната валуация (в нормално време, а не в период на криза и падащ бизнес!!!);
- смяташ текуща цена по общ брой акции и сравняваш с горното
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Иво Орозов Разгледай мнениеЗначи да разбирам, че за 1 лев, само и само да не трупат загуби и да не фалират, не са успели да я продадат?
Че на "сериозните купувачи" нивата на заплатите на програмистите им са се видели ниски и затова не са проявили интерес?
Хайде полека!
А сериозните купувачи не се интересуват от заплатите на програмистите или от самите програмисти - интересува ги дали бизнеса е читав, дали генерира кеш. В случая очевидно не е така.
Ясно ми е, че домораските "инвеститори" си нямат никаква представа за това как работи ИТ бизнеса. Простено им е. Но да нямат представа как работи бизнесът по принчип е недопустимо. Затова сега са в ролата на будалите които финансираха високите заплати на шефчетата на Сирма, къщата в америка (маскирана като търговски офис) на единия от тях и спортния Нисан ("товарен" автомобил) на друг. Някой зададе ли си въпроса защо мажоритарите разпродаваха яко на цени под IPO? Ако не се сещат да им кажа - защото реалната валуация на бизнеса е доооооста надолу.
- 1 like
Коментар
-
Познавам доста добре този бизнес.
И знам доста фирми в БГ които имат 300-500-800 програмисти и им плащат по-добре от Сирма, без да прибягват до постоянно заемане на средства за да оцелеят. НИКОЯ от тези фирми не е вземала 11 милиона от балъците, които да изпука за заплати за една година. НИКОЯ от тези фирми няма такива огромни многомилионни дългове към банки. ВСИЧКИ други генерират кеш, а Сирма гори яко кеш от поне 5-6 години. Неслучайно от години се опитват да я продадат цялата или на части, но интереса от сериозните инвеститори е НУЛЕВ.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от lenko Разгледай мнениеСъжалявам за неточността. Имах предвид втория опит да намерят балъши т.е. SPO-то.
По време на IPO-то не подозирах за съществуването на този форум събрал топ инвеститори, които не могат да разпознаят неща като: кух капитал, ревеню напомпано с препродажби на нисък марж и печалба формирана чрез "капитализация" на разходи...и от години, а не за месец два ?
Естествено, че може да има разлики от написаното в проспекта на ipo, но пазарът добре ги е отчел към момента
без препоръка
Коментар
-
Съжалявам за неточността. Имах предвид втория опит да намерят балъши т.е. SPO-то.
По време на IPO-то не подозирах за съществуването на този форум събрал топ инвеститори, които не могат да разпознаят неща като: кух капитал, ревеню напомпано с препродажби на нисък марж и печалба формирана чрез "капитализация" на разходи...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнение
Не да се заяждам, но ти си от 1.5 години регистриран тук, как си казвал за нещо от 2015 или трябва да помним с какво име си писал назад? Много хора бяха скептични и това е добре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nobody Разгледай мнение
.... Много хора бяха скептични и това е добре.
(не е препоръка, а имам някакво малко и принципно количество)
Коментар
-
Първоначално изпратено от lenko Разгледай мнение
ХА - ХА - ХА !!!
Приказвах аз тук още на ИПО-то, че компанията е куха, но кой да слуша... Инвеститори...
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от s3 Разгледай мнениеКойто го може - го може.
Браво сирмаци, дано да порастнем и повече.
Приказвах аз тук още на ИПО-то, че компанията е куха, но кой да слуша... Инвеститори...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от potten Разгледай мнениеТук поне добре си растем с едни 5%. Явно новините са добри, нека да гледаме реалността.
Браво сирмаци, дано да порастнем и повече.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар