Първоначално изпратено от markov
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скъп ли е наистина ядрения ток
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
И аз не се съмнявам, че всеки може да ти пробутва и да те лъже с каквото си иска и че това би се променило в бъдеще. Следващото е Белене с което ще те изтупат като брашнен чувал.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
Не че нещо ама тоя поне има някакъв опит по въпроса за разлика от теб ........... не виждам как твоето мнение ще тежи пред неговото.....
Забелязвам че когато не ти изнася не разбираш.....игнорираш изкупните реалните цени на които ни пробутват енергията от слънце и вятър и бълваш дитиридми в бъдещо време за много евтина енергия от същите източници.......няколко пъти ти казах че живеем тук и сега и общи приказки в пожелателен характер не вървят. В момента тока от слънце , вятър и биомаса Е НАЙ СКЪПИЯ КОИТО НИ ПРОБУТВАТ , И НИЩО НЕ МЕ КАРА ДА ВЯРВАМ ЧЕ И В БЪДЕЩЕ НЯМА ДА Е ТАКА .........
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеЕ НАЙ СКЪПИЯ КОИТО НИ ПРОБУТВАТ , И НИЩО НЕ МЕ КАРА ДА ВЯРВАМ ЧЕ И В БЪДЕЩЕ НЯМА ДА Е ТАКА .........
Коментар
-
А-а, Богомил Манчев казал, че себестойността щяла да е до 30 евро!!! ...................................
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнениеА онези 70ст. за ВЕИ така и никой не може да разбере още какво имат общо с темата и ВЕИ започвани след 2019-та. Сигурно това "ВЕИ" поражда асоциации за зли духове, Козяк империалисти и т.н. Някой друг тук може ли да проследи връзката?.....игнорираш изкупните реалните цени на които ни пробутват енергията от слънце и вятър и бълваш дитиридми в бъдещо време за много евтина енергия от същите източници.......няколко пъти ти казах че живеем тук и сега и общи приказки в пожелателен характер не вървят. В момента тока от слънце , вятър и биомаса Е НАЙ СКЪПИЯ КОИТО НИ ПРОБУТВАТ , И НИЩО НЕ МЕ КАРА ДА ВЯРВАМ ЧЕ И В БЪДЕЩЕ НЯМА ДА Е ТАКА .........
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеБогомил Манчев смята, че за "Белене" ще бъде достатъчна дори цена от 60 евро/мВтч, каквато според него ще е пазарната след 2030 г. "Себестойността на енергията ще е 28-30 евро на мВтч, така че инвеститорите искат да постигнат цена от 60 евро/мВтч, за да бъде печеливш проекта.
А онези 70ст. за ВЕИ така и никой не може да разбере още какво имат общо с темата и ВЕИ започвани след 2019-та. Сигурно това "ВЕИ" поражда асоциации за зли духове, Козяк империалисти и т.н. Някой друг тук може ли да проследи връзката?
Мога да ти продавам чисто ново БМВ за 5,000 лева. Но имам МАЛКО специфични условия, та ми се обади на лични да ти кажа как точно да направим сделката.Last edited by fon; 25.05.2019, 00:44.
Коментар
-
Хайде да опитаме за десети път. .................
За какъв ФЕЦ си дал цена 400 лева? От 2012г ли? Цените им падат главоломно всяка година.
От 2012г ДКВЕР не е издало разрешение за един ефективен наземен голям ФЕЦ.
Но ето цената му преди цяла година за ФЕЦ на покрив
http://www.dker.bg/uploads/reshenia/...es-c9-2018.pdf
Виждаш ли числото 205,99лв което е два пъти по-малко от твоето на 18 стр. за ФЕЦ на покрив до 30КВ което е доста неефективно и скъпо удоволствие. За наземен ФЕЦ цена няма защото няма разрешение за нито един. Дори и тази цена е по-малка от цената на тока от Белене.
Това е за юли 2018-та, а не дори за 2019г. Ти за 2018г още ЩЕ ли използваш? Не знаеш ли в коя година живеем?
.......................... на големи ВЕИ-та зелената енергия се изкупува в продължение на повече от 4 години / бел.ред 2015-2019 / почти по 70 ст. за киловатчас без ДДС..................
Та как ще коментираш тази цена и не те ли смущава нещо в нея енергетико ???
-----------------
Относно лъжите ви за цената на енергията от АЕЦ белене.
В капитал от преди месец имат статия по въпроса , те са известни с негативното си отношение но дори и те не лъжат за това колкото теб, ето ти цитат касаещ размислите им за цената, посочени са мнения на хора с значително по-голям опит от твоя по въпроса :
"Всъщност основните неясноти около бъдещата централа с свързани именно с това дали ще има на кого да продава електроенергията си и на каква цена. В прословутия доклад на БАН от края на 2017 г. се казваше, че нуждата от ток в региона ще се увеличава както заради затварянето на въглищните централи след 2030 г., така и поради увеличаване на населението (сценарий, който самата академия отрича в други доклади). Минималната цена на тока, за да има възвращаемост на инвестицията, според учените ще бъде 75 евро/мВтч. За сравнение, от началото на тази година средните стойности на енергийната борса са под 50 евро/мВтч въпреки рекордно високите нива за януари.
Богомил Манчев смята, че за "Белене" ще бъде достатъчна дори цена от 60 евро/мВтч, каквато според него ще е пазарната след 2030 г. "Себестойността на енергията ще е 28-30 евро на мВтч, така че инвеститорите искат да постигнат цена от 60 евро/мВтч, за да бъде печеливш проекта. Все пак тук говорим за изплащане на инвестицията за период от 17 години, а не 10 или 12 години. Една АЕЦ се експлоатира поне 60 години, така че след този период инвеститорът ще е само на печалба", казва той.
Last edited by markov; 24.05.2019, 23:51.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеЧе веселба.
Скъпи Марков, да пробваме като с домати
има евтини има и скъпи домати.
...................дрън дрън ........
p.s
400лв за ФЕЦ е цената на изкупуване преди 10-15 години (демек съвсем скоро изтича договора и минават на колкото спазарят тока + въглеродните емисии)
Цената на енергията към момента от от ФЕЦ се определя или като преференциална цена по договор или по втория механизъм чрез търгуване на на свободния пазар. Причината за значителната разлика в офертите на държавните производители и тези, които сега излизат на борсата, са т.нар. договори за премии. Топлофикации, заводски централи и ВЕИ имат споразумения с фонда "Сигурност на електроенергийната система" за изплащане на премия, чиято цел е да компенсира разликата между постигната от тях пазарна цена на тока и преференциалната, която са имали, когато токът им се е изкупувал директно от НЕК.
Миналото лято КЕВР определи различна прогнозна пазарна цена за отделните централи. Тя се ползва като база, която се изважда от фиксираните преференциални цени, за да се получи размерът на премията. Откъдето пък идва и пазарният риск - при по-ниски борсови цени ще има по-малки приходи и обратното.
В случая за соларните централи фиксираната прогнозна пазарна цена е 78.98 лв./мВтч. Което означава, че ако даден фотоволтаичен парк сега има преференциална тарифа от 400 лв./мВтч, ще получи договор за премия от 321.02 лв./мВтч. Ако борсовата цена е по-ниска от прогнозната, производителят ще търпи загуби, но ако е по-висока, ще има допълнителен приход.
Last edited by markov; 24.05.2019, 23:48.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Че веселба.
Скъпи Марков, да пробваме като с домати
има евтини има и скъпи домати.
Има евтин АЕЦ(козлодуй) последния блок е струвал 1млр.USD
има и скъпи - АЕЦ Белене искат да ни струва 24млр. лева.
Това, че искаш домати, не означава автоматично, че ще е евтино. Туй даже русата ни колежка го разбра
АЕЦ Белене, ще е ОК, ако струва до 6млр. (за толкова бяха обещали чехите)
Ама местни майцепродавци прецакаха чехите и ни набутаха квото набутаха.
p.s
400лв за ФЕЦ е цената на изкупуване преди 10-15 години (демек съвсем скоро изтича договора и минават на колкото спазарят тока + въглеродните емисии)Last edited by satz; 24.05.2019, 22:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеТа в Бълария ток от АЕЦ - 40-50-60 лв за МВТЧ. , а ток от ФЕЦ .....около 400 лева за МВТЧ .
Цената на тока от АЕЦ Белене ще е е към 6 пъти по-висока, близо до тази на АЕЦ Аккую!
Виждаш ли разликата от 6 пъти в цената или още ще се правим на улави?
Според онази тъпа твоя шега, нека аз да купувам ток от Козлодуй, пък ти от Белене.
За какъв ФЕЦ си дал цена 400 лева? От 2012г ли? Цените им падат главоломно всяка година.
От 2012г ДКВЕР не е издало разрешение за един ефективен наземен голям ФЕЦ.
Но ето цената му преди цяла година за ФЕЦ на покрив
http://www.dker.bg/uploads/reshenia/...es-c9-2018.pdf
Виждаш ли числото 205,99лв което е два пъти по-малко от твоето на 18 стр. за ФЕЦ на покрив до 30КВ което е доста неефективно и скъпо удоволствие. За наземен ФЕЦ цена няма защото няма разрешение за нито един. Дори и тази цена е по-малка от цената на тока от Белене.
Това е за юли 2018-та, а не дори за 2019г. Ти за 2018г още ЩЕ ли използваш? Не знаеш ли в коя година живеем?
Отказвам се да го повтарям повече това, защото ще затъпея. Приемай го ако щеш. Аз го обяснявам за другите всъщност, но който иска вече го е схванал.
Сетих се, много отдавна имах приятел който имаше проблем да чертае съвсем елементарни графики във времето. Имаше и проблем да определя разстояние на око, което се случва по-често при жените. На мене горното ми се струва изключително елементарно.Last edited by fon; 24.05.2019, 22:07.
Коментар
-
Ти бъзикаш ли се с мене вече та се правиш на толкова тъп? Дай АЕЦ - построен кога? ФЕЦ - построен кога?
В момента НЕК изкупува ел.енергия от ФЕЦ на 400 лева за МВтч.
Според вашите прогнози АЕЦ Белене щял да дава ток за 120 МВтч и било многуууу скъпо.
Елементарните сметки показват че тока от ФЕЦ е 3 пъти по скъп ....твърденията ти че някога ще поевтинеело много пак навлиза на полето на ЩЕ, ЩЕ в което напоследък се шириш.
п.п.
Модераторе , ако изтриеш това ми съобщение би следвало да изтриеш и съобщението което цитирам ......реципрочно е !Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеТа в Бълария ток от АЕЦ - 40-50-60 лв за МВТЧ. , а ток от ФЕЦ .....около 400 лева за МВТЧ .
Един компютър ако струваше преди 30 години $30,000 в България, струваше толкова и в Турция и в Япония и в Дряново.
1МВ от АЕЦ или ВЕИ струва през 2019-та почти еднакво в Турция, Япония и Дряново. Слънчевата радиация се различава до 2 пъти с българската. Отдавна у нас няма "пера по второ направление" за да се мъчиш със сложни сметки.
Коментар
-
Къде видя ЩЕ? Говорим за 2019-та. За СЕГА. Би ли ми показал само един ФЕЦ или ВяЕЦ в света които се строи сега и да има цена на тока 400лева?
Аз мога да ти покажа няколко ВЕИ-та с около 8 пъти по-ниска цена от на турския АЕЦ
Та в Бълария ток от АЕЦ - 40-50-60 лв за МВТЧ. , а ток от ФЕЦ .....около 400 лева за МВТЧ .
Ако може да избираме производителя на енергия .....как мислиш хората в България от къде ще купуват ? Сигурен съм че дори и ти дето плюваш срещу АЕЦ щото са Руски ще купуваш от там .....даже не виждам смисъл от спора, фактите са неуспорими !!!Last edited by markov; 24.05.2019, 16:07.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеИ да 153.3 USD/MWh е многооо по-малко от 400 лева за МВтч колкото вземат в момента голяма част от прехвалените от теб ФЕЦ !!! Преди години помня имаха тарифи и над 600 лв аз МВтч.
Аз мога да ти покажа няколко ВЕИ-та с около 8 пъти по-ниска цена от на турския АЕЦ
https://www.bloomberg.com/news/artic...wer-in-auction $17/МВч
https://inhabitat.com/worlds-cheapes...ted-in-mexico/
https://www.zmescience.com/ecology/c...t-solar-power/
https://www.pv-magazine.com/2018/10/...f-e0-0469-kwh/
Коментар
Коментар