IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    Освен това за какво му е на човек богатство (да има повече от колкото му трябва) ако цената която трябва да плати не си струва.
    Така е.Понякога човек трябва да избира между скъпите и... безценните неща.Има немалко случаи, когато преуспяващи в бизнеса или кариерата хора се отказват от напрегнатия начин на живот и свалят оборотите (дауншифтинг), за да имат време за наистина важните неща в живота.
    В нашия случай мисля, че БРЕФ е подходяща позиция за инвеститори-дауншифтъри:
    -не е нужно ежедневно да се следи цената на суровини, материали, енергия, готова продукция, промяна на валутни курсове,мита, разходи за труд...
    -блокада на граници или лоши метеоролигични условия не оказват влияние, както и цената на морския превоз не оказва конкурентен натиск
    Рисковете се свеждат до просрочие от ключов наемател, но при настоящото развитие на икономиката той е минимален.Калпазанска хартия
    Оживлението сред купувачите, макар и с ниски обеми, отдавам на добрите отчети, показателните сделки с парцелче в Младост(все пак имало някаква цена тази брадясала инвестиция), първия подписан договор за камбаните, продължаващия спад на лихвите, повишението на цената на СФИ, стагнацията при АТЕРА,очаквания за добър летен сезон(Лозенец) и анализа на еланци.Понякога е нужно някой да удари камбаната за да се посъбуди масата.Макар че се случва и да не реагира адекватно - като при продажбата на КБЦ - замяна на актив, носещ двуцифрена доходност за депозит с двойно по-ниска.По същия начин след покупката на отдадени над 7000кв.м.в БПС ...цената падна под 50ст.Нисколиквидните пазари са мн.добри понякога за дребните
    В момента предпочитам да не се опитвам да ловя локални екстремуми - точно в мъртъв сезон като лятото може да привлекат едър наемател, а ако се достигне заетост от 50% това би трябвало да носи 12-13ст. в следващите години и цена, съобразена с това.
    За КБЦ им отне около 18 месеца за да напълнят с наематели над 16 хил.м2 Ще видим при новите условия дали предишните успехи са били случайност.

    Коментар


    • Татко Щърк, благодаря ти за поста. Много точно и на място, наистина всеки сам трябва да си преценява инвестициите и да не се осланя на чуждите мнения. За мен дискусията е интересна, тъй като виждам различните гледни точки на инвестиралите, които се опитвам да съпоставя с моите мотиви за инвестиция
      Last edited by pepe1234; 12.05.2016, 13:58.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
        Преди време, в началото на 2015 г. имаше доста дискусии на тема БРЕФ, след това замлъкваха. Добре, че беше Тони да държи темата по-горе, интерс към позицията нямаше. Сега вече не е така.

        Но аз пак да попитам стария си въпрос: таксите за управление не са ли много високи? Според мен са!
        Не бих казал, че интереса е невероятно голям, имайки предвид какво се случва на БФБ. Или по-скоро имайки предвид какво се случва това се води за интерес

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
          Преди време, в началото на 2015 г. имаше доста дискусии на тема БРЕФ, след това замлъкваха. Добре, че беше Тони да държи темата по-горе, интерс към позицията нямаше. Сега вече не е така.

          Но аз пак да попитам стария си въпрос: таксите за управление не са ли много високи? Според мен са!
          свързано е с цените - всяка тема в този форум се оживява, ако цената на съответната компания тръгне нагоре
          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

          Коментар


          • БРЕФ

            Преди време, в началото на 2015 г. имаше доста дискусии на тема БРЕФ, след това замлъкваха. Добре, че беше Тони да държи темата по-горе, интерс към позицията нямаше. Сега вече не е така.

            Но аз пак да попитам стария си въпрос: таксите за управление не са ли много високи? Според мен са!
            “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
              За мен това да купуваме акция само защото друг я е харесал и споделя това във форума, е глупост. Чета какво пишат уважавани от мен форумци, чета после за дружествата, които се коментират, отчети, статии, новини, гледам история, но решението какво да си купя, е изцяло мое. Не бих си купил акция само защото някой тук я е похвалил, ако ще и да го ценя изключително много като форумец. Неведнъж съм бил свидетел как харесвани от уважавани форумци акции са поевтинявали доста.
              pepe1234, написал си, че следиш дискусията тук, а също пишеш, че: "Тази позиция е една от тези които обмислям, дали да включа."

              Независимо кой какво пише по форумите, аз никога не си позволявам лукса да забравя най-горното, за което се самоцитирах (писах го тези дни).

              За мен да пиша тук е най-нормалното нещо. Да направиш инвестиция е като да посееш дърво (ако мога да си позволя такава метафора) - ходиш, радваш му се, следиш как се развива, търсиш да споделиш с други хора емоцията си. Ако не върви добре, вдигаш ръце от него и/или не ти се говори за него. Ако обаче развитието му те радва, едвам се удържаш да не споделиш с други. Дружества, в които нямам акции, по-рядко коментирам, за да не дразня имащите там, а и се предполага, че малко по-малко ги следя, след като не съм акционер там.

              Притежавам акции БРЕФ, но може би е добре да имаш винаги предвид цитираното най-горе, с което започвам поста си. Ако пътят нагоре на една акция не е добре утъпкан и добре осмислен, то това не ме радва, понеже всяко неистинско нещо ще бъде разобличено рано или късно. Надявам се пътят нагоре при БРЕФ да е добре осмислен, тъй като имам акции и съм заинтересован цената да расте, но никога не мога да съм сигурен какво мисли пазарът, т.е. никога не знам какви движения ще има цената. Препоръки нямам никакви.
              Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

              Коментар


              • Привет на всички акционери тук, аз нямам тук, следя акцията от време на време. Явно доста съм се позабавил, за да влезна тук и сега за момента наблюдавам. Така се забавих и при спиди и не влезнах, а там акцията продължава да катери върхове. Не зная дали правя добра аналогия в случая и не си правя илюзии, че тук ще има подобно развитие. Изглежа мненията тук преобладават за дългосрочна инвестиция в позицията. Хареса ми много виждането на алонсо по отношение на сравнението с инвестицията в недвижим имот. Интересно, но в последно време някои от компаните на БФБ ми изглеждат все по-привлекателни за закупуване на акции. Извода ми е, че генерално се подобряват възможностите за инвестиции на БФБ. Преди време бях публикувал доста небалансиран портфейл, това което се опитвам да кажа е, че вече може би виждам добри алтернативи за диверсификация на портфейла на БФБ, които до скоро за мен поне липсваха. Тази позиция е една от тези които обмислям, дали да включа. Поздрави на всички акционери тук за навременния им добър избор, аз като се начудя ( и за да използвам терминологията, ако стана пуйка ) ще споделя какво съм решил.

                Не е препоръка за търгуване, само споделям мнение.
                Last edited by pepe1234; 12.05.2016, 10:39.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
                  Привет, Алонсо, обичам да чета мненията ти, дори и когато съм несъгласен с тях. Примерно не съм съгласен с нещо, написано по-долу от теб, което звучи в посока, че държащите акции БРЕФ са някакви консервативни хора на борсата ни, бягащи след дивидента, колкото да не си загубят парите (или поне да губят по-малко при спадове), докато се оглеждат за някакви други ракети; хора неочакващи големи ръстове по тази позиция, тъй като тя винаги би била „от последните по поскъпване“ (цитираното е твой израз, поправи ме, ако избирателното ми цитиране и интерпретация подменя смисъла на казаното от теб). Как тогава би обяснил, че след БРЕФ с най-голяма тежест ми е Свилоза (и двете акции мога да ги продам на нелош процент печалба, имайки предвид цената на последната сделка с тях, т.е. не съм „заклещен“ с никоя от двете). Ако държа Свилоза, то значи не дивидентът ми е водещ, значи не съм типичен дивидентен играч, дремещ на сигурно, колкото да не си загуби парите, докато чака голям ръст някъде другаде... (не отричаме, разбира се, че сигурност няма никъде и цената на всяка акция може да пада, а човек да си загуби парите – и при дивидентни, и при недивидентни акции). А ако не съм типичният дивидентен играч, защо тогава си купувам БРЕФ и съм допуснал да изпревари Свилоза. Ако кажеш пък, че съм променил стратегията си, защо тогава не съм разпродал Свилоза, купувайки БРЕФ, както разпродадох разни други акции, за да допълвам БРЕФ, сред които имаше и дивидентни, които смятам за читави. Отговорът на всички тези въпроси е, че аз търся да видя най-вече подцененост, но в комбинация с много други фактори. Стремя се да постигна доходност над дивидентната, а не да се целя само в нея, за целта съм склонен и на повече рискове. А дали умея да преценявам правилно – това не твърдя. Правил съм немалко грешки, ще правя и занапред за съжаление.

                  Колкото до виждането ти, че акция като БРЕФ е прекалено тромава - ами движението последните месеци опровергава това (засега е така, не знаем занапред как ще се движи цената, ще катери ли, ще спада ли). Да, ако гледаме по-дълъг времеви период е различно и може да се влезе във вечния спор откога да гледаме тренда - разбира се, че не е правилно да броим само периодите на поскъпване. Тромава е, но добрата страна на това е сравнително голямата ликвидност, наясно си с това. Комуто меда, нему и жилото, нали знаеш. Но медът е двойно по-сладък, ако ползваме някъде само меда, а жилото не натежава, както тук при все добрата ликвидност, тромавостта не попречи за движението нагоре, което движение като за нашата борса е доста чувствително от миналата есен насам. Всъщност за този период е една от най-пъргавите акции на БФБ. За мен ръст над 15- 20 -25% при дадена акция, засека ли последните 12 месеца, е повече от задоволителен, не съм лаком за повече.

                  Не знам дали ме разбираш правилно – аз дори нямам усещането, че това е спор. Просто видя ли смислен форумец като теб, се радвам да коментирам написаното от него. Не всеки обаче, когото коментирам, смятам за особено смислен, а и тук влизат много смислени хора, чиито мнения досега не съм коментирал в темата.

                  Притежавам акции на Фонд за недвижими имоти (BREF) и на Свилоза. Изобщо не твърдя, че преценките ми са правилни. Възможно е да бъркам за нещо или за всичко от написаното. Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.
                  Чета кратките Ви разкази с интерес, но започвам да се чудя, дали те не са по-скоро за темата Свилоза.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                    Давайте с пененето и овчата бодрящина
                    Колкото повече борсата тъне, а тук е нагоре, толкова относително тук става по-скъпо и сещайте се изкушението за продадеш се увеличава.
                    Разберете борса с една две бели лястовици не става Води до изкривяване и ненормалност На база пазара акцията е вече скъпа
                    Не се увличайте по сладките приказки на инсайдърите: Щърка и Тредъра успиват ви
                    Булс стига бе човек. Фондовете няма да разпродадат, 4-5 са основните играчи другите сме "рибоци" и Алонсо щото има много ако е писал вярно вчера. Когато някой продаде а друг купи значи всичко е наред. Въпроса е да не стане като Енергоните не стига, че търговията спря а пък щяха да изкупуват до лев цена ами после и по 50 лева на месец трябваше да плащаме попечителство на брокера. Просто ги отписах в ЦД. Така, че риск печели риск губи. Черния Петър винаги остава в някого. На всички им е интересно ти защо не буфна едни бройки преди 15 стотинки и да ги спекулираш на сегашни. Все ще ги продадеш за ден два без да падне цената. Просто питам не се заяждам, но ти редовно плюеш без аргументи и без да кажеш къде ти мислиш, че е уместно да се инвестира. Сподели най-накрая. Уважавам всички във форума, даже тия дето само тролят
                    Last edited by Petar; 12.05.2016, 09:33.

                    Коментар


                    • Давайте с пененето и овчата бодрящина
                      Колкото повече борсата тъне, а тук е нагоре, толкова относително тук става по-скъпо и сещайте се изкушението за продадеш се увеличава.
                      Разберете борса с една две бели лястовици не става Води до изкривяване и ненормалност На база пазара акцията е вече скъпа
                      Не се увличайте по сладките приказки на инсайдърите: Щърка и Тредъра успиват ви
                      Bulls on BSE

                      Коментар


                      • Привет, Алонсо, обичам да чета мненията ти, дори и когато съм несъгласен с тях. Примерно не съм съгласен с нещо, написано по-долу от теб, което звучи в посока, че държащите акции БРЕФ са някакви консервативни хора на борсата ни, бягащи след дивидента, колкото да не си загубят парите (или поне да губят по-малко при спадове), докато се оглеждат за някакви други ракети; хора неочакващи големи ръстове по тази позиция, тъй като тя винаги би била „от последните по поскъпване“ (цитираното е твой израз, поправи ме, ако избирателното ми цитиране и интерпретация подменя смисъла на казаното от теб). Как тогава би обяснил, че след БРЕФ с най-голяма тежест ми е Свилоза (и двете акции мога да ги продам на нелош процент печалба, имайки предвид цената на последната сделка с тях, т.е. не съм „заклещен“ с никоя от двете). Ако държа Свилоза, то значи не дивидентът ми е водещ, значи не съм типичен дивидентен играч, дремещ на сигурно, колкото да не си загуби парите, докато чака голям ръст някъде другаде... (не отричаме, разбира се, че сигурност няма никъде и цената на всяка акция може да пада, а човек да си загуби парите – и при дивидентни, и при недивидентни акции). А ако не съм типичният дивидентен играч, защо тогава си купувам БРЕФ и съм допуснал да изпревари Свилоза. Ако кажеш пък, че съм променил стратегията си, защо тогава не съм разпродал Свилоза, купувайки БРЕФ, както разпродадох разни други акции, за да допълвам БРЕФ, сред които имаше и дивидентни, които смятам за читави. Отговорът на всички тези въпроси е, че аз търся да видя най-вече подцененост, но в комбинация с много други фактори. Стремя се да постигна доходност над дивидентната, а не да се целя само в нея, за целта съм склонен и на повече рискове. А дали умея да преценявам правилно – това не твърдя. Правил съм немалко грешки, ще правя и занапред за съжаление.

                        Колкото до виждането ти, че акция като БРЕФ е прекалено тромава - ами движението последните месеци опровергава това (засега е така, не знаем занапред как ще се движи цената, ще катери ли, ще спада ли). Да, ако гледаме по-дълъг времеви период е различно и може да се влезе във вечния спор откога да гледаме тренда - разбира се, че не е правилно да броим само периодите на поскъпване. Тромава е, но добрата страна на това е сравнително голямата ликвидност, наясно си с това. Комуто меда, нему и жилото, нали знаеш. Но медът е двойно по-сладък, ако ползваме някъде само меда, а жилото не натежава, както тук при все добрата ликвидност, тромавостта не попречи за движението нагоре, което движение като за нашата борса е доста чувствително от миналата есен насам. Всъщност за този период е една от най-пъргавите акции на БФБ. За мен ръст над 15- 20 -25% при дадена акция, засека ли последните 12 месеца, е повече от задоволителен, не съм лаком за повече.

                        Не знам дали ме разбираш правилно – аз дори нямам усещането, че това е спор. Просто видя ли смислен форумец като теб, се радвам да коментирам написаното от него. Не всеки обаче, когото коментирам, смятам за особено смислен, а и тук влизат много смислени хора, чиито мнения досега не съм коментирал в темата.

                        Притежавам акции на Фонд за недвижими имоти (BREF) и на Свилоза. Изобщо не твърдя, че преценките ми са правилни. Възможно е да бъркам за нещо или за всичко от написаното. Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.
                        Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                          Не мога да ви разбера спекулантските логики и направо недоумявам какви очаквания включвате в сметките си. Толкова е просто и елементарно.
                          Примерно имам пари за два апартамента, които мога да купя и да давам под наем.
                          Ограничавам три възможности: лихва, имот или бреф
                          1.Ако дам на банката ще ми дава 1% лихва.
                          2.Ако купя два апартамента ще ми носят максимум 3% ако въобще ги дам под наем и ако ми плащат наемите. Освен това имота е доста неликвиден актив.
                          3.Мога да си взема бреф. което за мен е да си купя 4 апартамента, като само двата са дадени под наем и да взмемам 6% ренти годишно.
                          Ето къде са очакванията дето казваш че недоумяваш, ти сам си го написал, а казваш че недоумяваш. Ако купиш апартамент правилно отбелязваш "ако въобще ги дам под наем" максимум 3%. Аз очаквам че ще взема 4%, другия очаква 2%, третия смята че сигурно средно 30% ще е без наемател ... варианти много и резултата от сметката ще е различен. Същото е и за брефа дето си щял да вземаш 6% ренти, аз може да мисля че от бреф ще вземам 8%, а BullsonBSE да смята че са само 2% в следващите години. Затова и казвам че евтино или скъпо си го пречупваш през твоята си призма с твоите очаквания.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                            Не виждам за какво имаш толкова да се чудиш. Не са купували, защото са смятали че има вероятност да се избуши. Разбира се винаги има такава вероятност, но страховете им са били по-големи в онзи момент, може да са се страхували от гръцка криза, или от руска, или от сирийска, или от петролна и т.н. Винаги си има някаква причина. ))
                            Вероятно си прав за причините. Ама човек няма как да знае какво си мислят останалите за да предвиди какво ще направят. Аз поне не го мога това. Та аз затова хич и не се чудя. Просто +- 20% за мен са шум. Единственият въпрос по който мога да имам мнение е евтино ли е или скъпо. В карайна сметка ако приемем че цената е производна на дивидента тази 20% са примерно от 6% доходност на 5%. при положение че алтернативата е 1% от депозит. Тоест ако се намират хора да инвестират на 1% то те бих били склонни да платят 10 лева за акция на бреф
                            Last edited by Alonso; 11.05.2016, 13:46.
                            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                              То зависи и от дефиницията за богат човек. За мен това е човек, който има повече от колкото му трябва. Аз лично имам много малки потребности да се чувствам щастлив и вероятно прага ми за богатство е пъти по-нисък от средното за обществото ни. Обичам планини, морета, хижи, палатки и доста семпли неща. Та да се върнем на важните неща. За мен човек докато е беден трябва да поема безумни рискове, защото няма какво да губи. Когато има достатъчно да се спре защото вече една единствена грешка може да му съсипе живота. От този момент нататък бавно и системно може да се достигне до точката да притежаваш повече от колкото ти трябва. Тоест забогатяването от мизерия до нормален живот трябва да стане рязко а от нормален живот към богатство бавно и постепенно. Проблема е, че хората не могат да избягат от същността си. Страхливите няма да рискуват в началото а лудите глави никога няма да могат да се спрат.
                              Освен това за какво му е на човек богатство (да има повече от колкото му трябва) ако цената която трябва да плати не си струва. Гледам си разсъжденията и си мисля, че одъртявам.
                              Ще продължа още малко със спама. По-долу Алонсо и Кубрат обсъждаха липсата на възможности. Явно песимизма е станал повсеместен. Наскоро си говорихме с един изключително умен човек за потенциални възможности. Наби им игнор без даже да ги обмисли. Бях силно изненадан. Има ли накъде да се повишава песимизма?
                              Добре. Приемам забележката Между богат човек и човек който имам много пари наистина има разлика. Значи не говорим за забогатели а за такива които са направили много пари. Ако разровиш истории на хора които са направили много пари ще забележиш че те с малки изключения са ги направили за много кратко време. Дори и Бъфет
                              Относно песимизма. Не знаеш какви са алтернативите на този човек. Какви възможности или проблеми има в главата му в момента Няма как да знаеш живота му и т.н. Просто възможностите са наистина много милиарди. Той вижда приемрно 30 и ти 30. Колко е малка вероятността да сте попаднали на някоя която да се засича. Около едно на милиард примерно
                              Last edited by Alonso; 11.05.2016, 13:34.
                              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                Снощи гледах какво сте писали в темата и мислех по мненията. Защо тези които купуваха вчера не купуваха на 1.4 а сега купуват. Нямам логично обяснение на това. Явно нямам повече мозък от пуйката за да мога да разбера. Така че за мен тези 20-30% са пазарен шум.Няма как да ги предвидя. Утре някой голям тръгва да продава и ако не намери кой да му вземе пакета а парите му трябват спешно вероятно ще свали цената с тези 30%. Цената на БФБ излиза че се влияе от кой е на зор. И да искам да купя и да искам да продам мога да го направя само ако има насрещна цена за пакет. За другият въпрос не съм коментирал във форума. Ще ти пиша на лично а ти прецени дали да вярваш на анонимен ник
                                Не виждам за какво имаш толкова да се чудиш. Не са купували, защото са смятали че има вероятност да се избуши. Разбира се винаги има такава вероятност, но страховете им са били по-големи в онзи момент, може да са се страхували от гръцка криза, или от руска, или от сирийска, или от петролна и т.н. Винаги си има някаква причина. ))
                                Не е препоръка... !!!
                                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                                Коментар

                                Working...
                                X