Първоначално изпратено от Монти
Разгледай мнение
Виж кво ся! Така и ще ти го обясня - достатъчно разбираемо...

Значи, вярвам си съгласен с мен, че трудно се набира капитал от една /която и да е/ компания, независимо къде е базирана същата - у нас, или в чужбина. Нали до тук си съгласен с мен? Начиии: то не са обещания за светло бъдеще..., за да се стигне чаааааак и до сваляне на звезди от небето. Звезди бе, приятел - истински! Значи, хващаш си ти отчетите на тая компания и оставаш без дъх! Ама тия - виж ги сЯ - те работят за миноритарните си акционери! Чудо невиждано /на нашата планета!/. Четеш отчети, баланси, охооооо - ама те и "дивидентец" гарантираЛИ, ШЪ знаИш!!!

Зарибен - скачаш веднага в позицията..., дори чакаш да падне, за да си купиш отново, уж "на по-ниски цени". ХитрО съм аз - викаш си ти! До тук всичко е ОК, нали?
Да де, ама мажо е от другата странаааа... Той определено не мисли така. Как мисли той? Той мисли така: на мен тия 50% + 1 акция - не ми харесват, вЕрно, че имам винаги кворум на ОСА, амаааа... Въпреки кворума - тия миноритари ВИНАГИ могат да се "сдушат" и да ми спретнат една блокираща квота ииииии - докато чакам решения на съдилища /а времето е пари!/ - да тръгна надолЕ /мажови работи/...

И мажо решава да пришпори малко нещата: УС-то му решава да направи ОСА с някакъв дневен ред, в който да включи и увеличение на капитала чрез разводняването му с еди колко си броя на всяка от досега съществувашите акции... Просто и лесно: цените на акциите веднага тръгват надолу, но не пропорционално на броя на новите акции, а много повече, защото много от миноритарите са чакали друго /качване на цени, дивидентец.../ и бързо решават да се освободят - за по-припряните, които виждат нещо по-изгодно на фона на предлагането...
Ако такава смяна на курса от миноритарите бъде направена в началото, още когато научат дневния ред на предстоящото ОСА - МИСЛЯ - може да са доволни от себе си, като пренасочат ресурса към друг актив...
НЕ ИЗКЛЮЧВАМ възможността да греша, но това епистината: мажо увеличава пакета си с изкупуване на акциите на дребните конкуренти, които само могат да му мътят водата...
Лично мнение! Моля, ако сте на друго мнение да не се съобразявате с написаното тук. Аз съм против притежаването на акции от типа "Любов до гроб!" и това ме прави подозрителен.
Успехи!

Коментар