Между другото, отдавна говорех и за 100$ за барел, още миналата година, в темата за ПДНГ АД, както и когато бе премината тази граница, за това, че следва 130$ за барел, много не вярваха, тогава - януари, февруари, март, ама се оказах прав. Винаги, съм давал и аргументи, ама кой да слуша.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Петрол Брент: Прогноза за ръст до $150-$200
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Петър КараивановПървоначално изпратено от 0007кефала,
Плямпане, за каквото говориш, според мен, са изказвания като твоето - в две изречения, на лична основа, без фактология и анализ.
Аз, изказвам собствени мнения, давам факти - които, според мен, са важни и много хора на БФБ ги пропускат или не им обръщат нужното внимание, препратки към реномирани източници на информация, цитирам мнения на чужди анализатори - ако за теб, това е плямпане - къде по-интересна е темата за Оптимизма на БФБ.
Не е заяждане а обективно мнение.
Дал съм, и точни прогнози за цената на петрола - очаквам пробив на още ДВЕ психологически граници за цената на петрола, до края на тази година, може би още лятото - 150$ и 100 EUR за барел, след което, ако няма някакви ексцесии с мира по света, стабилизиране на цената около 90 EUR за барел до края на 2008 г.
За 2009 не се знае, всичко зависи, какво ще става в Иран. Но, средната цена за 2009 г., ще е над 100 EUR за барел, при всяко положение. Ако, има война в Иран, над 150 EUR за барел.
Деноминирам в EUR, понеже не се наемам да прогнозирам, доколко може да спадне USD.
Това, мое мнение ли е, според теб? Или съм го преписал отнякъде.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 0007кефала,
Плямпане, за каквото говориш, според мен, са изказвания като твоето - в две изречения, на лична основа, без фактология и анализ.
Аз, изказвам собствени мнения, давам факти - които, според мен, са важни и много хора на БФБ ги пропускат или не им обръщат нужното внимание, препратки към реномирани източници на информация, цитирам мнения на чужди анализатори - ако за теб, това е плямпане - къде по-интересна е темата за Оптимизма на БФБ.
Не е заяждане а обективно мнение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rinojays, naistina nestata pri petrola ne sa tolkova prosti. tova pokachvane ot petak e pokrivane glavno na shorts tai kato ciklichnosta na petrola e taka che toi pada po tova vreme, no uvi...
ste ima naistina korektsia v cenata na petrola no tia ste e mnogo short term, dalgia structural trend e samo na gore i naistina do Dec mislia che petrola ste e mejdu 170-190 US$... taka che da se bori sveta srestu poskapvane na petrola e zagubena kausa i vseki go znae..... triabva costa da se prehvarli v krainia potrebitel, no tova ste otneme vreme i ste dovede sas sigurnost kam slow down i po tejak recession.
tuka ima mnogo razbirachi, kato pochnesh ot polki,andrei,atila, etc. vse optimisti ot klasa... no te ste izcheznat tolkova barzo kakto i optimisma vav vsicki, zastoto loshoto v Europe teparva predstoi i Q2 i Q3 ste sa mega bad! .... a tezi koito taiat nadejda v XETRA sa tolkova zabludeni che niama na kade...... tova e samo ulesnenie na prodavachite da razkarat golemite si paketi bez da ima prekaleno mnogo panika..... pak i parvite dni s taia XETRA ste e takav smiah, moje i da niama 2-3mln oborot na den
koito prodal prodal, koito ste kupuva da kupuva sled Sept ( na pone 25% ceni pod tezi)
Коментар
-
Първоначално изпратено от kefalaПървоначално изпратено от 0007кефала,
Аз, изказвам собствени мнения, давам факти, препратки към реномирани източници на информация, цитирам мнения на чужди анализатори - ако за теб, това е плямпане - къде по-интересна е темата за Оптимизма на БФБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 0007кефала,
Аз, изказвам собствени мнения, давам факти, препратки към реномирани източници на информация, цитирам мнения на чужди анализатори - ако за теб, това е плямпане - къде по-интересна е темата за Оптимизма на БФБ.
Коментар
-
кефала,
Коментар
-
Първоначално изпратено от 0007Първоначално изпратено от PLPПървоначално изпратено от 0007Ами повечето компании на БФБ са с П/Е над 8 - вземи Софикс. Единстветно, компании с голяма ликвидационната стойност и голяма сума непреоценени активи, НИ, разбирам да имат П/Е над 8.
Говори се, за прословутия растеж в двуцифрени числа на Бг компаниите. Ами, да, виждаме го в отчетите, на не малко компании, ама аз не вярвам на счетоводни еквилибристики, както и на анаболното надуване на отчетите, ръстове по 100% за втора поредна година и т.н.
Вярвам, в това, че за да расте една икономика и компания и трябват:
1. Пари.
2. Човешки ресурс.
3. Евтини енергийни източници.
4. Иновации, ноу-хау.
Мисля, че имаме само ограничени парични ресурси, и то от фондовете на ЕС, както и от сивата икономика, където реално се генерират паричните потоци. Останалите 2., 3., 4., липсват сериозно на Б-я.
Всичко останало е сива икономика и сив бизнес, който няма да видим никога на БФБ. Там, потенциала е огромен и очакванията ми са за реален растеж в сивите области - БГ топ дестинация за секс и алкохолен туризъм - няма да има закон за проституцията, алкохолът ни в заведенията, ще е все така евтин, в сравнение с развитите Европейски държави, производство на синтетика, място за пране на пари, контрабанда, за сив бизнес като цяло и т.н.
Тъжно, но това са фактите, според мен.
Коментар
-
Един цитат, които ни води до причината, за рекордното покачване на петрола, последните два дена, а също така имаше и не малко поводи:
http://newsvote.bbc.co.uk/1/hi/world...st/7440472.stm
http://newsvote.bbc.co.uk/1/hi/business/7441462.stm
"If Iran continues its nuclear weapons program, we will attack it"
Shaul Mofaz
Israeli transport minister
Коментар
-
Първоначално изпратено от PLPПървоначално изпратено от 0007Ами повечето компании на БФБ са с П/Е над 8 - вземи Софикс. Единстветно, компании с голяма ликвидационната стойност и голяма сума непреоценени активи, НИ, разбирам да имат П/Е над 8.
Говори се, за прословутия растеж в двуцифрени числа на Бг компаниите. Ами, да, виждаме го в отчетите, на не малко компании, ама аз не вярвам на счетоводни еквилибристики, както и на анаболното надуване на отчетите, ръстове по 100% за втора поредна година и т.н.
Вярвам, в това, че за да расте една икономика и компания и трябват:
1. Пари.
2. Човешки ресурс.
3. Евтини енергийни източници.
4. Иновации, ноу-хау.
Мисля, че имаме само ограничени парични ресурси, и то от фондовете на ЕС, както и от сивата икономика, където реално се генерират паричните потоци. Останалите 2., 3., 4., липсват сериозно на Б-я.
Всичко останало е сива икономика и сив бизнес, който няма да видим никога на БФБ. Там, потенциала е огромен и очакванията ми са за реален растеж в сивите области - БГ топ дестинация за секс и алкохолен туризъм - няма да има закон за проституцията, алкохолът ни в заведенията, ще е все така евтин, в сравнение с развитите Европейски държави, производство на синтетика, място за пране на пари, контрабанда, за сив бизнес като цяло и т.н.
Тъжно, но това са фактите, според мен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 0007Ами повечето компании на БФБ са с П/Е над 8 - вземи Софикс. Единстветно, компании с голяма ликвидационната стойност и голяма сума непреоценени активи, НИ, разбирам да имат П/Е над 8.
Коментар
-
Първоначално изпратено от мечката - беглец007, продължавате да раздувате балона с петрола и може да има изгърмели спекуланти, или може би инвеститори ???
Анализ на ситуацията, можеш ли да се опиташ да направиш, но преди това, малко посъбери инфрормация.
Това, че петролът бил балон, надуван от спекуланти, отдавна го чуваме, и е много елементарно и плоско обяснение. А, и какви спекуланти, като вече почти всички водещи инвестиционни банки се обявиха за цени на петрола от над 150$ и до 200 $, краткосрочно - те ли са спекулантите. Що не надуват златото, ами петрола, ама то още януари, отпадна в надпреварата с петрола? Причината е, че зад петрола има фундамент, а зад златото фундамента е по-слаб. Още януари, изказах мнение, че златото ще пада, след достигането на психологическата граница от 1000$ - няма фундамент, а барелът ще се покачва след 100те$.
За вчера, корелацията USD/Crude oil е следната: USD пада с 1.18%, а Crude oil се покачва с 8.41%. Така, че и обяснението, че пада долара и затова се покачва петрола, също не обяснява ситуацията. Следете, покачването на петрола, в евро, за вчера, един барел е 87.80 EUR.
Бях ви писал, някъде, че Буш и Чейни доизкарват мандата си, като е публична тайна, че те играят за интересите на петролната индустрия, като в момента, заедно с тях играе и Путин, Медведев, Газпром и олигарсите зад тях, нещо много са топли отношенията САЩ/РУСИЯ, в последно време, не мислите ли? Те имат интерес, от още по-високи цени на петрола. Срещу тях, не се скача.
За да си обясниш ситуацията, около поскъпването на петрола, събери допълнително информация и анализирай следните факти:
1. Колко стотици милиарди долара струва офанзивата и защита на мира в Ирак, Афганистан и т.н. Това са сериозни разходи, може да се нарекат и инвестиции, за някои, зависи от гледната точка. Кой според теб, ще плати сметката и по какъв начин? За кого ще са печалбите?
2. От два дена, се заговори, отново, за евентуална война в Иран, 4ти по големина производител на петрол в света, след изказване на държавник от Израел. Залагаш ли за война в Иран или мислиш, че ще се размине, каква е целта, според теб, на такава война? А, за Венецуела, залагаш ли да има и там?
3. От вчера се заговори, че Китай и Индия, внасят все повече петрол, от добивания в Близкия изток, заради нарастнало търсене. Следиш ли, данните за вноса на петрол от Далечния изток?
4. Преди няколко седмици, Индонезия - страна членка на ОПЕК, обяви, че напуска организацията, понеже, вече НЕ МОЖЕ да си позволи да е страна износителка на петрол, тъй като вътрешното търсене в страната се е увеличило, а в същото време, в страната се добивало все ПО-МАЛКО петрол.
5. Да си чувал за понятието PEAK OIL? Информация по темата или филми желаеш ли, за да се образоваш?
6. Имаш ли представа, за бъдещи проекти в сферата на проуването на евентуални нови находища, къде се намират? Русия и Норвегия имат проекти в Беригцово море - където се ходи само с ледоразбивачи, Според мен, бликне ли оттам нефт, който да почнат да черпят, сигурно себестойността му ще е над 200$ за барел, като сложим и печалби къде отиваме. Ама, те са тръгнали натам, да разработват. 25% от световните залежи на петрол, се предполага, че се намират в the Arctic и Barents Sea, около Северния полюс. Не случайно, пазарите в Русия и Норвегия, са едни от най-добре представящите се, в момента.
За тази година, барела си отива към 100 EUR и очаквам стабилизация около 90 EUR, при условие, че няма ексцесии в несигурни райони, където се добива петрол - Иран, Ирак, Нигерия, Венецуела, които по мое мнение, се дестабилизират умишлено и целенасочено. Най-добре е видно това, в Нигерия.
В доларово изражение, барела ще си мине 150$, още това лято, не мога да преценя в долари, на колко ще се стабилизира цената за барел, понеже долара ще падне, може би и до 1.80 за 1 Евро, тази година. Ако, не тази, то догодина ще видим и 200$ за барел, според мен.
Петролът, бил балон??
Коментар
Коментар