IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Петрол Брент: Прогноза за ръст до $150-$200

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Между другото, отдавна говорех и за 100$ за барел, още миналата година, в темата за ПДНГ АД, както и когато бе премината тази граница, за това, че следва 130$ за барел, много не вярваха, тогава - януари, февруари, март, ама се оказах прав. Винаги, съм давал и аргументи, ама кой да слуша.

Коментар

• Първоначално изпратено от Петър Караиванов
      Първоначално изпратено от 0007
      кефала,

Плямпане, за каквото говориш, според мен, са изказвания като твоето - в две изречения, на лична основа, без фактология и анализ.

Аз, изказвам собствени мнения, давам факти - които, според мен, са важни и много хора на БФБ ги пропускат или не им обръщат нужното внимание, препратки към реномирани източници на информация, цитирам мнения на чужди анализатори - ако за теб, това е плямпане - къде по-интересна е темата за Оптимизма на БФБ.
      Само с препратки към "реномирани" източници не става.Източниците могат да са или Обективни или Не.С мнения на чужди пък и български анализатори пак не става.Трябва ТИ сам да можеш да си направиш анализа за да можеш и да се аргументираш и отстояваш позицията си, пък била тя и погрешна-тук съдник е времето.

Не е заяждане а обективно мнение.
      12 поста, по-надолу, съм си казал мнението, по въпроса, дали цената на петрола е балон или не, има факти, и подредени в отделни точки мои аргументи.

Дал съм, и точни прогнози за цената на петрола - очаквам пробив на още ДВЕ психологически граници за цената на петрола, до края на тази година, може би още лятото - 150$ и 100 EUR за барел, след което, ако няма някакви ексцесии с мира по света, стабилизиране на цената около 90 EUR за барел до края на 2008 г.

За 2009 не се знае, всичко зависи, какво ще става в Иран. Но, средната цена за 2009 г., ще е над 100 EUR за барел, при всяко положение. Ако, има война в Иран, над 150 EUR за барел.

Деноминирам в EUR, понеже не се наемам да прогнозирам, доколко може да спадне USD.

Това, мое мнение ли е, според теб? Или съм го преписал отнякъде.

Коментар

• Първоначално изпратено от 0007
        кефала,

Плямпане, за каквото говориш, според мен, са изказвания като твоето - в две изречения, на лична основа, без фактология и анализ.

Аз, изказвам собствени мнения, давам факти - които, според мен, са важни и много хора на БФБ ги пропускат или не им обръщат нужното внимание, препратки към реномирани източници на информация, цитирам мнения на чужди анализатори - ако за теб, това е плямпане - къде по-интересна е темата за Оптимизма на БФБ.
        Само с препратки към "реномирани" източници не става.Източниците могат да са или Обективни или Не.С мнения на чужди пък и български анализатори пак не става.Трябва ТИ сам да можеш да си направиш анализа за да можеш и да се аргументираш и отстояваш позицията си, пък била тя и погрешна-тук съдник е времето.

Не е заяждане а обективно мнение.

Коментар

• Първоначално изпратено от rino
          jays, naistina nestata pri petrola ne sa tolkova prosti. tova pokachvane ot petak e pokrivane glavno na shorts tai kato ciklichnosta na petrola e taka che toi pada po tova vreme, no uvi...
          ste ima naistina korektsia v cenata na petrola no tia ste e mnogo short term, dalgia structural trend e samo na gore i naistina do Dec mislia che petrola ste e mejdu 170-190 US$... taka che da se bori sveta srestu poskapvane na petrola e zagubena kausa i vseki go znae..... triabva costa da se prehvarli v krainia potrebitel, no tova ste otneme vreme i ste dovede sas sigurnost kam slow down i po tejak recession.
          tuka ima mnogo razbirachi, kato pochnesh ot polki,andrei,atila, etc. vse optimisti ot klasa... no te ste izcheznat tolkova barzo kakto i optimisma vav vsicki, zastoto loshoto v Europe teparva predstoi i Q2 i Q3 ste sa mega bad! .... a tezi koito taiat nadejda v XETRA sa tolkova zabludeni che niama na kade...... tova e samo ulesnenie na prodavachite da razkarat golemite si paketi bez da ima prekaleno mnogo panika..... pak i parvite dni s taia XETRA ste e takav smiah, moje i da niama 2-3mln oborot na den
          koito prodal prodal, koito ste kupuva da kupuva sled Sept ( na pone 25% ceni pod tezi)
          +1

Коментар

• http://www.oilcrashmovie.com/

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala
              кефала,

Аз, изказвам собствени мнения, давам факти, препратки към реномирани източници на информация, цитирам мнения на чужди анализатори - ако за теб, това е плямпане - къде по-интересна е темата за Оптимизма на БФБ.

Плямпаниците, не ми правят впечатление и не ги коментирам.

Коментар

кефала,

Аз, изказвам собствени мнения, давам факти, препратки към реномирани източници на информация, цитирам мнения на чужди анализатори - ако за теб, това е плямпане - къде по-интересна е темата за Оптимизма на БФБ.
                Не става само с четене,трябва и да се работи!!!Нещо работил ли си или само спекулираш на борсата.Не казвам инвестираш,защото като гледам това не можеш да го правиш!!!

Коментар

• кефала,

Коментар

Първоначално изпратено от PLP
                    Ами повечето компании на БФБ са с П/Е над 8 - вземи Софикс. Единстветно, компании с голяма ликвидационната стойност и голяма сума непреоценени активи, НИ, разбирам да имат П/Е над 8.
                    При РЕ под 10 компанията или е пред фалит или е ужасно подценена .А за теб дори над 8 е надценена .В кои учебници си го чел това бе колега ,че да хвърля и аз едно око там.
                    Ами, колега, Бг компаниите не са подготвени, икономиката ни е слаба, липсват иновации, ноу-хау, на всичкото отгоре и човешки ресурс, съществува политически риск, имам предвид т.н. българомохамедани, които се наричат турци /темата е дълга, имайте предвид, че Турция губи и ще загуби т.н. Северен Кипър - /о-в Кипър е бастион на Християнството и седалище на две UK бази, според останали там, за защита на Израел по въздух/ - тъй като целият остров върви към обединение, а и принципно в EU е приет целият остров в т.ч. и Северната част, но тя ще влезе в съюза, след като стане обединението на острова - т.е. Турция губи Северен Кипър, всеки може да си прави сам, собствени изводи, но това е друга тема/, а сега и икономиката ни трябва, да кара на по-скъпи горива, при все, че е привикнала на евтини, затова, според мен купувач на акции на компания на БФБ, би трябвало да получава премия, да купува при П/Е най-много 8.

Говори се, за прословутия растеж в двуцифрени числа на Бг компаниите. Ами, да, виждаме го в отчетите, на не малко компании, ама аз не вярвам на счетоводни еквилибристики, както и на анаболното надуване на отчетите, ръстове по 100% за втора поредна година и т.н.

Вярвам, в това, че за да расте една икономика и компания и трябват:

1. Пари.
                    2. Човешки ресурс.
                    3. Евтини енергийни източници.
                    4. Иновации, ноу-хау.

Мисля, че имаме само ограничени парични ресурси, и то от фондовете на ЕС, както и от сивата икономика, където реално се генерират паричните потоци. Останалите 2., 3., 4., липсват сериозно на Б-я.

Всичко останало е сива икономика и сив бизнес, който няма да видим никога на БФБ. Там, потенциала е огромен и очакванията ми са за реален растеж в сивите области - БГ топ дестинация за секс и алкохолен туризъм - няма да има закон за проституцията, алкохолът ни в заведенията, ще е все така евтин, в сравнение с развитите Европейски държави, производство на синтетика, място за пране на пари, контрабанда, за сив бизнес като цяло и т.н.

Тъжно, но това са фактите, според мен.
                    Нулевия,аман от такива плямпала като теб.Еди ден свястно работене нямате,а коментирате българските компании като големи корифеи.Един бушон поне сменил ли си до днес???

Коментар

• Един цитат, които ни води до причината, за рекордното покачване на петрола, последните два дена, а също така имаше и не малко поводи:

http://newsvote.bbc.co.uk/1/hi/world...st/7440472.stm

http://newsvote.bbc.co.uk/1/hi/business/7441462.stm

"If Iran continues its nuclear weapons program, we will attack it"

Shaul Mofaz
                      Israeli transport minister

Коментар

• Първоначално изпратено от PLP
                        Ами повечето компании на БФБ са с П/Е над 8 - вземи Софикс. Единстветно, компании с голяма ликвидационната стойност и голяма сума непреоценени активи, НИ, разбирам да имат П/Е над 8.
                        При РЕ под 10 компанията или е пред фалит или е ужасно подценена .А за теб дори над 8 е надценена .В кои учебници си го чел това бе колега ,че да хвърля и аз едно око там.
                        Ами, колега, Бг компаниите не са подготвени, икономиката ни е слаба, липсват иновации, ноу-хау, на всичкото отгоре и човешки ресурс, съществува политически риск, имам предвид т.н. българомохамедани, които се наричат турци /темата е дълга, имайте предвид, че Турция губи и ще загуби т.н. Северен Кипър - /о-в Кипър е бастион на Християнството и седалище на две UK бази, според останали там, за защита на Израел по въздух/ - тъй като целият остров върви към обединение, а и принципно в EU е приет целият остров в т.ч. и Северната част, но тя ще влезе в съюза, след като стане обединението на острова - т.е. Турция губи Северен Кипър, всеки може да си прави сам, собствени изводи, но това е друга тема/, а сега и икономиката ни трябва, да кара на по-скъпи горива, при все, че е привикнала на евтини, затова, според мен купувач на акции на компания на БФБ, би трябвало да получава премия, да купува при П/Е най-много 8.

Говори се, за прословутия растеж в двуцифрени числа на Бг компаниите. Ами, да, виждаме го в отчетите, на не малко компании, ама аз не вярвам на счетоводни еквилибристики, както и на анаболното надуване на отчетите, ръстове по 100% за втора поредна година и т.н.

Вярвам, в това, че за да расте една икономика и компания и трябват:

1. Пари.
                        2. Човешки ресурс.
                        3. Евтини енергийни източници.
                        4. Иновации, ноу-хау.

Мисля, че имаме само ограничени парични ресурси, и то от фондовете на ЕС, както и от сивата икономика, където реално се генерират паричните потоци. Останалите 2., 3., 4., липсват сериозно на Б-я.

Всичко останало е сива икономика и сив бизнес, който няма да видим никога на БФБ. Там, потенциала е огромен и очакванията ми са за реален растеж в сивите области - БГ топ дестинация за секс и алкохолен туризъм - няма да има закон за проституцията, алкохолът ни в заведенията, ще е все така евтин, в сравнение с развитите Европейски държави, производство на синтетика, място за пране на пари, контрабанда, за сив бизнес като цяло и т.н.

Тъжно, но това са фактите, според мен.

Коментар

• петрола му е зявъртял главата

Коментар

Коментар

• mi balon si e skoro ste vidim varha pri petrola
                              vdignaha go pak sas slovesbni intervencii kakuv fundament...

Коментар

• Първоначално изпратено от мечката - беглец
                                007, продължавате да раздувате балона с петрола и може да има изгърмели спекуланти, или може би инвеститори ???
                                Какъв балон е петрола, бе колега? Балон са дружествата на БФБ, които се търгуват при П/Е над 8.

Анализ на ситуацията, можеш ли да се опиташ да направиш, но преди това, малко посъбери инфрормация.

Това, че петролът бил балон, надуван от спекуланти, отдавна го чуваме, и е много елементарно и плоско обяснение. А, и какви спекуланти, като вече почти всички водещи инвестиционни банки се обявиха за цени на петрола от над 150$ и до 200 $, краткосрочно - те ли са спекулантите. Що не надуват златото, ами петрола, ама то още януари, отпадна в надпреварата с петрола? Причината е, че зад петрола има фундамент, а зад златото фундамента е по-слаб. Още януари, изказах мнение, че златото ще пада, след достигането на психологическата граница от 1000$ - няма фундамент, а барелът ще се покачва след 100те$.

За вчера, корелацията USD/Crude oil е следната: USD пада с 1.18%, а Crude oil се покачва с 8.41%. Така, че и обяснението, че пада долара и затова се покачва петрола, също не обяснява ситуацията. Следете, покачването на петрола, в евро, за вчера, един барел е 87.80 EUR.

Бях ви писал, някъде, че Буш и Чейни доизкарват мандата си, като е публична тайна, че те играят за интересите на петролната индустрия, като в момента, заедно с тях играе и Путин, Медведев, Газпром и олигарсите зад тях, нещо много са топли отношенията САЩ/РУСИЯ, в последно време, не мислите ли? Те имат интерес, от още по-високи цени на петрола. Срещу тях, не се скача.

За да си обясниш ситуацията, около поскъпването на петрола, събери допълнително информация и анализирай следните факти:

1. Колко стотици милиарди долара струва офанзивата и защита на мира в Ирак, Афганистан и т.н. Това са сериозни разходи, може да се нарекат и инвестиции, за някои, зависи от гледната точка. Кой според теб, ще плати сметката и по какъв начин? За кого ще са печалбите?

2. От два дена, се заговори, отново, за евентуална война в Иран, 4ти по големина производител на петрол в света, след изказване на държавник от Израел. Залагаш ли за война в Иран или мислиш, че ще се размине, каква е целта, според теб, на такава война? А, за Венецуела, залагаш ли да има и там?

3. От вчера се заговори, че Китай и Индия, внасят все повече петрол, от добивания в Близкия изток, заради нарастнало търсене. Следиш ли, данните за вноса на петрол от Далечния изток?

4. Преди няколко седмици, Индонезия - страна членка на ОПЕК, обяви, че напуска организацията, понеже, вече НЕ МОЖЕ да си позволи да е страна износителка на петрол, тъй като вътрешното търсене в страната се е увеличило, а в същото време, в страната се добивало все ПО-МАЛКО петрол.

5. Да си чувал за понятието PEAK OIL? Информация по темата или филми желаеш ли, за да се образоваш?

6. Имаш ли представа, за бъдещи проекти в сферата на проуването на евентуални нови находища, къде се намират? Русия и Норвегия имат проекти в Беригцово море - където се ходи само с ледоразбивачи, Според мен, бликне ли оттам нефт, който да почнат да черпят, сигурно себестойността му ще е над 200$ за барел, като сложим и печалби къде отиваме. Ама, те са тръгнали натам, да разработват. 25% от световните залежи на петрол, се предполага, че се намират в the Arctic и Barents Sea, около Северния полюс. Не случайно, пазарите в Русия и Норвегия, са едни от най-добре представящите се, в момента.

За тази година, барела си отива към 100 EUR и очаквам стабилизация около 90 EUR, при условие, че няма ексцесии в несигурни райони, където се добива петрол - Иран, Ирак, Нигерия, Венецуела, които по мое мнение, се дестабилизират умишлено и целенасочено. Най-добре е видно това, в Нигерия.

В доларово изражение, барела ще си мине 150$, още това лято, не мога да преценя в долари, на колко ще се стабилизира цената за барел, понеже долара ще падне, може би и до 1.80 за 1 Евро, тази година. Ако, не тази, то догодина ще видим и 200$ за барел, според мен.

Петролът, бил балон??

Коментар

Working...
                                X