IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъчна декларация

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Благодаря!

Коментар

• Не се декларират,ако са Български.Евентуално,при желание може да се декларира печалба,ако има от продажба на акции, това става в Образец 2013: Приложение № 13 необлагаеми доходи и имущество, получено по наследство, завет, дарение или с възстановено
      право на собственост по реда на нормативен акт. Печалбата от търговия с акции на публични компании на БФБ е необлагаема.

Коментар

• Моля за помощ! Акциите които съм закупил на БФБ , къде се декларират в данъчната декларация, че немога да намеря ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
          Никога не съм мислил как се попълва данъчна декларация. НАП автоматично ми я попълват на базата на знанията им за мене (дивиденти и други приходи), и аз само трябва да си я изтегля от сайта на НАП. Рядко ми се налага да добавя нещо дребно, като например някой имот даден под наем да му косят тревата. Големите суми приходи обаче винаги са там в декларацията и НАП по неведоми пътища винаги знае за тях. Това важи и за приходите от FOREX търговия в български и EU брокери
          Не са толкова неведоми пътищата. Брокерите декларират всяка продажба от твое име, както и получени дивиденти, в НАП. Съгласил си се с това при подписване на договора с тях.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Всеки счетоводител ще ти свърши работа.

Потърси в Гугъл.
            Хехе, мечтай си !

Тъжната истина е, че:

1. Счетоводителите рядко им се занимава с физически лица, защото не могат да им вземат много пари;
            2. Има немалко работа, защото зависи колко сделки е имал през годината - съответно с формирана капиталова печалба и дивиденти;
            3. Много от тях не знаят кои сделки и как да се третират - дали подлежат на облагане или не, защото и не знаят кои пазари/сегменти са регулирани и кои - не!

Имам двама познати, които си платиха по 800-1000 лв. на счетоводители и ония некадърници:
            - - - - - първо, са вземали валутните курсове само към дата 31.12. защото е по-лесно и ги мързи;
            - - - - - второ, набили са дивидентни суми към капиталовата печалба и така на практика са ги дефинирали като облагаеми при условие, че е имало СИДДО със съответната държава и прочее...

Като извод - не стига че едвам са убедили някакъв счетоводител, не стига че са му платили, ами на всичкото отгоре той ги е нахендрил да платят данъци върху суми, за които не дължат данък!

п.п. Аз затова съм си разработил инструмент, за да си ги смятам автоматично !
            Last edited by Julius_BG; 16.04.2025, 17:40.

Коментар

• Първоначално изпратено от temp1e Разгледай мнение
              Имам. акаунт в IB (Ireland), от няколко години. Тази година ми изискват Football Bros информация за подадена данъчна декларация. Досега не съм попълвал и не съм наясно какво трябва да попълня, къде да го занеса и прочие. Ще съм благодарен да ми насочите към хора , които могат да ми помогнат и да извършат такава услуга срещу заплщане
              IB Ireland подава информация към Revenue (ирландската данъчна администрация), но ако си български данъчен резидент, си длъжен да декларираш доходите в НАП

Коментар

• https://www.ibkrguides.com/kb/article-4687.htm

Коментар

• Никога не съм мислил как се попълва данъчна декларация. НАП автоматично ми я попълват на базата на знанията им за мене (дивиденти и други приходи), и аз само трябва да си я изтегля от сайта на НАП. Рядко ми се налага да добавя нещо дребно, като например някой имот даден под наем да му косят тревата. Големите суми приходи обаче винаги са там в декларацията и НАП по неведоми пътища винаги знае за тях. Това важи и за приходите от FOREX търговия в български и EU брокери

Коментар

• Първоначално изпратено от temp1e Разгледай мнение
                    Имам. акаунт в IB (Ireland), от няколко години. Тази година ми изискват информация за подадена данъчна декларация. Досега не съм попълвал и не съм наясно какво трябва да попълня, къде да го занеса и прочие. Ще съм благодарен да ми насочите към хора , които могат да ми помогнат и да извършат такава услуга срещу заплщане
                    Всеки счетоводител ще ти свърши работа.

Потърси в Гугъл.

Коментар

• А къде се ходи в София да се подаде това чудо на място? Аз реално нямам за плащане нищо, ама трябва им покажа и да ми разпишат тази форма 8.3.6,

Коментар

• Трябва да си поискаш ПИК от НАП и ще имаш достъп до системата на сайта им. Въобще, на печелившите честито. Предполагам, че си поискал да изтеглиш над двуцифрена сума наведнъж. Раздаваха преди и хартиени и такава съм попълвал, но не в София.
                        Last edited by Кисимов; 15.04.2025, 18:12.

Коментар

• Данъчна декларация

Имам. акаунт в IB (Ireland), от няколко години. Тази година ми изискват информация за подадена данъчна декларация. Досега не съм попълвал и не съм наясно какво трябва да попълня, къде да го занеса и прочие. Ще съм благодарен да ми насочите към хора , които могат да ми помогнат и да извършат такава услуга срещу заплщане
                        Working...
                        X