Първоначално изпратено от melon
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Търговия с опции
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Felbuzz Разгледай мнениеПродавам пут и реално могат да станат 3 неща:
1. Преди падежа на опцията я продавам и реализирам печалба или загуба, съответно облагам с 10%
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Felbuzz Разгледай мнениеДа споделя и моя опит, основно от продажба на пут опции на европейски акции.
Продавам пут и реално могат да станат 3 неща:
1. Преди падежа на опцията я продавам и реализирам печалба или загуба, съответно облагам с 10%
2. На падежа на опцията тя е извън парите и прибирам цялата премия, облагам с 10%
3. На падежа на опцията тя е в парите и ми я упражяват. Тук е спорният момент но водейки се от стейтмънтите на интерактив това се третира като покупка на акции и не се облага, дори да си бил на някаква печалба от цялата работа.
Продавал съм и кол опции като там работата е сходна, или прибираш премията и си я облагаш, или ако ти упражнят кола срещу тебе си губиш акциите и реално все едно си продал акции си.
Дали е 100% вярно не знам предполагам няма голяма практика по темата.
Вече може да се спори по точка 3 облага ли се, не се ли облага, по каква цена се смята разликата, понякога борсата затваря но на автър маркета цената мърда и може да ти се упражни опцията, реално цената в петък не е винаги меродавна пък цената в понеделник може да е съвсем различна
Подобно на Вас мисля само при 1 и 2 да облагам в такъв случай. 3 си мисля,че не би трябвало да се облага, но ако още някой има опит нека сподели.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеFelbuzz , значи ти облагаш към дата на падеж.
Моят пример: продал съм пута ноември 2020 и съм взел парите. Падежът е февруари 2022. Ако мирно и кротко държиш до падеж, за 2020 и 2021 ти нищо ли не би писал в декларацията?
Другото интересно е, въпреки че няма много връзка с темата, примерно във Франция има данък за покупка на акции мисля беше 0.3% и той се упражняваше по спомен на падежа на пут опцията, независимо дали прибираш цялата премия или ти упражняват опцията пак плащаш 0.3% все едно си ги купил
- 1 like
Коментар
-
Да споделя и моя опит, основно от продажба на пут опции на европейски акции.
Продавам пут и реално могат да станат 3 неща:
2. На падежа на опцията тя е извън парите и прибирам цялата премия, облагам с 10%
3. На падежа на опцията тя е в парите и ми я упражяват. Тук е спорният момент но водейки се от стейтмънтите на интерактив това се третира като покупка на акции и не се облага, дори да си бил на някаква печалба от цялата работа.
Продавал съм и кол опции като там работата е сходна, или прибираш премията и си я облагаш, или ако ти упражнят кола срещу тебе си губиш акциите и реално все едно си продал акции си.
Дали е 100% вярно не знам предполагам няма голяма практика по темата.
Вече може да се спори по точка 3 облага ли се, не се ли облага, по каква цена се смята разликата, понякога борсата затваря но на автър маркета цената мърда и може да ти се упражни опцията, реално цената в петък не е винаги меродавна пък цената в понеделник може да е съвсем различна
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнениеВсе е 10 %, ако имаш положителна разлика от търговията за календарната година. Пожелавам ти да платиш много данъци
Коментар
-
Търговия с опции
Привет,
Обмислям да започна да търгувам с опции. Има ли някой колега който вече го прави? Как седи въпроса с данъците? Знам,че при печалба от продажба се плаща данък 10%, но как стои въпроса с получаването на премиум? Дължим ли данък за него и ако да колко и какъв вид доход се води в данъчната декларация? МерсиТагове: Отмаркиране на всички
Коментар