IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възстановяване данък дивидент - Европа

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Да, ХОДЛ си е стратегията на катерицата - пълниш по малко, но редовно. Изпразването поне след 10-20 год. Абе излишните кинти паркираш в нещо различно от имот.
    Нямаш работа с компанията в която си инвестирал - тя ти е платила дивидент, удържала ти е и данъка. Любовната игра е м/у теб и данъчните в България и съответната държава. Немците искат хартия от НАП че си данъчно задължен в България, и "tax statement" за удържания данък. Това последното е въпроса дали е в достатъчна форма на ИБ. Щото американците са малко тегави с техните измислени закони.

    едит: Забравих нещо - ако си получил тази година дивидента, данъка ще можеш да си го възстановиш чак догодина.
    Last edited by Тъпо парче; 12.05.2020, 01:39.

    Коментар


    • Първо, колегата да обясни какво е HODL (обозначава по-дългосрочно държане на инвестиция, Hold On for Dear Life)
      Относно връщане на надвзетия данък. По моему, трябва да се комплектова преписка, доказваща: получения дивидент, удържания данък, и Сиддо със съответната държава, да се изпрати на съответната данъчна служба в чужбина /където е удържан данъка/. Да се заведе като казус, те ще направят своеобразно разследване по казуса от съответния отдел /investigation/ и да се чака отговор. Ако вече имат отиграни такива случаи, а би трябвало да имат ще стане по-бързо. Може да има и по-дълго чакане, ама така ще се проправи път за решение на проблема, за следващите години. Аз поне така бих действал.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
        Същия документ, който си прилагаш тук в данъчната декларация. Що си мисля, че ИБ го имат някъде в профила ти. Иначе аз съм през банка (комерц), ама е част от пакет и е дебело за трейдинг. Но става за ХОДЛ
        Досега не съм прилагал нищо от IBKR, само от SAXO. Има извлечения, но поне от компанията не ги признават. Ще опитам с данъчните, но специално е написано, че може чак догодина.

        Явно това е засега, ако някой прелети и се сети за точната процедура, да свирка.

        Коментар


        • Същия документ, който си прилагаш тук в данъчната декларация. Що си мисля, че ИБ го имат някъде в профила ти. Иначе аз съм през банка (комерц), ама е част от пакет и е дебело за трейдинг. Но става за ХОДЛ

          Коментар


          • Ти лично подобна хартия-удостоверение получавал ли си? От кой брокер и на каква цена?

            Коментар


            • Би трябвало да искаш хАртия от брокера, в която пише колко и какъв данък са ти удържали. Дори мисля, че са задължени да ти пратят такава. Неговата работа е до там, и повече няма какво да чакаш от него. После данъчните на съответната държава си имат ред за възстановяване. Нещо ми се върти в главата, че немците искаха и някаква хартия от НАП, че си българин

              Коментар


              • От компанията ми писаха. Казват, че това си е между мен - финансовата институция и данъчната администрация (на Финландия). Това е точно обратното, което ми казаха от данъчната администрация. Де факто да супам духата.

                Ще подам една молба (има формуляр на сайта) за връщане на данъка, но без съдействие от брокера, не виждам как ще стане. Аз никъде не съм записан като притежател на дяловете. Таксите на IBKR не са никак розови за подобни справки.

                Като цяло не откривам как човек от България може да инвестира в европейски дивидентно ориентирани компании. Много ще се радвам някой да сподели начина.

                Коментар


                • Хубаво, ама де го този инвестиционен посредник. Аз алтернатива на IBKR не виждам. Това при положение, че IBKR са много далеч от идеални.

                  едит: Току що получих "отговор" от SAXO (имам там една стара позиция през "Елана") как мога да си върна надвзет дивидент. Отговорът по същество беше този линк https://www.home.saxo/en-ch/legal/wi...ithholding-tax И докато надвзет данък дивидент от САЩ можеш да си възстановиш за дребна сума, то цената за същата "услуга" в Европа изглежда просто зашеметяващо.

                  Все още нямам идея как някой инвестира в европейски дивидентни акции. Изключвам Великобритания. Сигурно има врътка, но никой тук не си признава.
                  Last edited by terziеv; 07.05.2020, 12:29.

                  Коментар


                  • За мен най-лесния начин е всеки инвест.посредник, съобразно това неговия клиент какъв резидент е (местен на коя държава е) и да се подава информация колко да се удържа. И съответната фирма, плащаща дивидент знае - за българи толкова, за руснаци, за поляци, за испанци. Доколкото и тези международни спогодби имат предимство пред местното право. Направо се удържат да речем 10% за българи при източника и се заверява акаунта (независимо къде е този акаунт , при кой брокер по света)

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                      за някои страни от ЕС трябва да информираш компанията, че си данъчно задължен в България, само че компанията вижда брои акции на името на брокера и става сложно
                      мини през фирма и ще рабереш горе долу, каква е процедурата според това какви формуляри ще те накарат да попълниш
                      Точно, но въпросът ми е дали все пак някой от пишещите тук не е минавал през тази процедурата.

                      Коментар


                      • От IBKR ми отговориха на тикета. Всички дивиденти от компании извън САЩ били все едно ги получава американски гражданин, защото всички акции се водят не на името на клиента, а на името на Interactive. Моя работа е да си връщам данъците, ако има някакви двустранни спогодби. Да съм се обърнел към специализирана фирма.

                        В тикета, не са го написали, но според сайта им съдействат за връщане данък дивидент от френски компании - https://ibkr.info/article/3046

                        Като цяло ще ми трябва някакъв документ, че аз държа акциите, а не IBKR... не знам какъв може да бъде този документ обаче

                        ... От Фортум-а още чекам.

                        ---

                        Това, че всички акции на компании извън САЩ не се водят на мое име ме изненада. Във форума тук съм чел, че това се отнасяло за SAXO, Еврофинанс, но не и за IBKR.

                        Коментар


                        • за някои страни от ЕС трябва да информираш компанията, че си данъчно задължен в България, само че компанията вижда брои акции на името на брокера и става сложно
                          мини през фирма и ще рабереш горе долу, каква е процедурата според това какви формуляри ще те накарат да попълниш
                          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                          Коментар


                          • за 50 еуро се занимавате с глупости.Има специализирани фирми дет връщат данъци ,ама предполгам ще ти вземат такса над 50 еуро

                            Коментар


                            • Fortum. Смятам, че под 15 евро е много много добра цена. Дивидент 1.1 евро на акция и яко държавно участие, което за мен е плюс. Плюс е и спогодбата за 10%. От 2021 година обаче променяли данъчното законодателство, точно за дивидент при източника (четох някакви глупости по нета).

                              Брокерът е IBKR. На сайта само за Франция намерих информация за връщане на данък дивидент.

                              Със сигурност има начин да се върне надвзетият дивидент и предвид колко съм стиснат, ще му намерим цаката. На сайта на данъчните има формуляри за целта. Надявам се някой да сподели опит, за да не откривам топлата вода.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                                Някой успял ли е да си възстанови данък дивидент от европейска компания, като се позове на СИДДО? Търсих във форума, но така и не намерих конкретен отговор от първо лице на успял да го стори. Без да минава през фирма посредник. Каква е процедурата - директно с компанията ли или през данъчната служба на страната?

                                Конкретният казус е следният - 250 евро дивидент от финландска компания, но при източника ми удържат 30%. България има двустранна спогодба за 10%.

                                Звънях днес на телефоните от сайта на данъчните на Финландия. Чудесен английски, но не съм сигурен доколко ми разбраха дерта. Останах с впечатление, че само трябва да се свържа с компанията и те ще уредят нещата. Нямало нужда аз да подавам документи до самите данъчни. Налудничево ми звучи като идея, но писах до връзки с инвеститори. Да видим дали ще ме отразят.
                                Не знам как точно става. И на мен ми се струва нереално от самата компания да могат да ти възстановят каквото и да било, но да видим. Ще е хубаво да споделиш какво се е случило в крайна сметка. Ако не ти е проблем, можеш ли да споделиш коя е компанията? От финландските компании следя Fortum и Nokian Tyres, тях следиш ли ги?

                                Коментар

                                Working...
                                X