IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

С кой брокер търгувате на чуждите борси?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • аз ще подкрепя колега, който те съветва да не инвестираш .. в момента световните индекси са на рекордни стойности ден след ден ... икономическите цикли са неизбежни, кога ще дойде и заради какво рецесията никой не знае .. но сигурно ще е скоро ... като отмине купувай смело CAC 40 и DAX - регулиран паза в ЕС според настоящото законодателство , даже няма да ти вземат 10% данък печлба - необлагаеми ... примерно аз съм 50% кеш в момента, яд ме е че не хващам тия ръстове, ама и дядо Уорън Бъфет стиска много кеш .... повярвай ми той е на 90+ години .. врял и кипял има защо да се въздържа .... тия пари и аз не знам в какво бих те посъветвал да правиш ..... някой недвижим имот и да взимаш наем/ рента, злато , но както казват парите в брой са царя ..

    Коментар


    • Благодаря за съвета!

      Може ли само да се обосновеш каква е причината да мислиш така - специфификата на инвестиции в акции извън БГ, опасения от предстояща криза и спад на индекси, друго

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Legioner Разгледай мнение
        Здрайвейте колеги,

        След известно затишие съм решил да се завърна във форума и в инвестииците в ЦК
        За добро или лошо не искам да се занимавам с Български компании и съм се насочил към CAC 40 и DAX

        Може ли да ми кажете предвид това че сме в ЕС, нашите ИП дали могат да оперират на CAC 40 и DAX както оперират на БФБ.
        Съжалявам ако въпроса ми е ламерски
        По-добре е да не инвестирате. Препоръка е.

        Коментар


        • Здрайвейте колеги,

          След известно затишие съм решил да се завърна във форума и в инвестииците в ЦК
          За добро или лошо не искам да се занимавам с Български компании и съм се насочил към CAC 40 и DAX

          Може ли да ми кажете предвид това че сме в ЕС, нашите ИП дали могат да оперират на CAC 40 и DAX както оперират на БФБ.
          Съжалявам ако въпроса ми е ламерски

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Lupus Разгледай мнение
            Интерактив през карол.

            Това за ДДСто ми се вижда абсолютна простотия с оглед разпоредбите на чл. 46 от ЗДДС.
            Не чети само чл. 46, прочети и другите членове, а също така как НАП тълкува закона. Не може да правиш изводи само като прочетеш един член.

            Това наистина е простотия, защото имаме демокрация. Тъй като това е специфичен проблеми и повечето хора нямат представа за него политиците нямат стимул да го решат - предпочитат да решават проблеми, които повече хора ще разберат. Така работи демокрацията.

            Много малко хора са засегнати от този проблем, защото повечето хора са бедни и не инвестират.

            Не става въпрос само за оборота от продажба на финансови активи (наричани "финансови услуги" в ЗДДС), а за облагането с ДДС на покупката на услуги (таксите и комисионните, които ИП събира са услуги, които клиентът купува от ИП). В този случай регистрацията по ЗДДС става още преди да е започнала дейността - 7 дена преди първото данъчно събитие (първата начислена такса/комисионна от страна на ИП).

            Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

            а спри се с тия глупости
            Прочети как НАП тълкуват закона. Ако смяташ, че го тълкуват грешно обясни защо.

            Тук съм събрал няколко отговори на НАП по темата и моите възражения, които им пратих. Ти какво направи? Написа ли на НАП да им обясниш как грешат, какво ти отговориха? Опита ли се да осъдиш НАП, че са съставили неправомерно АУАН?

            Който се интересува от темата може да прочете също и "ДДС за инвеститори".



            Според НАП обаче на практика всички, които продават акции и други финансови активи извършват търговска дейност. И спекулацията с финансови инструменти е основна дейност на лицето (например може да сравнят оборота от продажби със заплатата; много от спекулиращите с финансови инструменти нямат заплати, което прави още по-лесно за НАП да твърди, че продажбата на финансови инструменти е търговска дейност и е основна дейност за лицето).

            Според тълкуването на НАП клиентът на ИП извършва независима икономическа дейност (защото да се ползват услугите на ИП може да твърдят, че е такава). Това обезсмисля наличието на понятието за независима икономическа дейност, защото почти всяко действие или бездействие може да се разглежда като такава и винаги когато се плаща за услуги (напр. месечни такси и комисионни по ползване на платформа за търговия, предоставена от инвестиционния посредник) може да се твърди, че това не е съпътстваща доставка (Когато са определени отделни цени на доставките, те не следва да се определят като основна и съпътстваща.) и клиентът на ИП извършва независима икономическа дейност по смисъла на ЗДДС.



            Предвид изложената съдебна практика на СЕС и конкретната фактическа обстановка считам, че ако физическото лице системно и с цел придобиване на доход извършва сделки, свързани с търговия с договори за разлики върху валутни двойки, акции, индекси, фючърси и стоки, чрез електронната платформа на инвестиционен посредник, като не се ограничава до обикновено управление на имуществото си, а предприема активни действия на пазара (по търговски начин), дейността му, за целите на ЗДДС има характеристиките на „независима икономическа дейност“, и лицето от своя страна е данъчно задължено по смисъла на чл. 3 от ЗДДС.
            Източник: Изх. № 24-37-8

            Тъй като покупката на финансови инструменти е винаги активно действие на пазара, цели придобиване на доход и липсва дефиниция на "обикновено управление на имуществото" винаги може да се твърди, че е на лице „независима икономическа дейност“.
            Last edited by vstoykov; 29.12.2019, 18:19.
            Два прости метода за легално намаляване на данъците

            Коментар


            • Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение

              Естествено. Това през какво си ги купил няма никакво значение.
              Привет,

              Можели малко повече да обясниш ?!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dimitar1978 Разгледай мнение
                Привет,

                Ако има някой, Моля да поясни за покупката на дивиденти акции ( за отсега само US ) през Revolut ?!
                Трябва ли да се декларира/ регистрира пред данъчните и т.н.?!
                Естествено. Това през какво си ги купил няма никакво значение.

                Коментар


                • Привет,

                  Ако има някой, Моля да поясни за покупката на дивиденти акции ( за отсега само US ) през Revolut ?!
                  Трябва ли да се декларира/ регистрира пред данъчните и т.н.?!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Lupus Разгледай мнение
                    Интерактив през карол.

                    Това за ДДСто ми се вижда абсолютна простотия с оглед разпоредбите на чл. 46 от ЗДДС.
                    Какви са таксите в Карол? Не успях да намеря информация на сайта им. Доволен ли си като цяло от тях?

                    Коментар


                    • Интерактив през карол.

                      Това за ДДСто ми се вижда абсолютна простотия с оглед разпоредбите на чл. 46 от ЗДДС.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
                        Имай предвид и разходи по ДДС регистрацията (които са месечни - всеки месец се подава справка-декларация). Но ако си инвестирал в P2P кредити и платформата се предлага от фирма в друга държава от ЕС и е начислила някакви такси - би трябвало вече да имаш такава.

                        При български инвестиционен посредник (ИП) няма нужда от ДДС регистрация, докато не натрупаш 50 000 лева оборот от продажби на финансови инструменти (не печалба, оборот от продажби се гледа). При чуждестранен ИП - регистрацията се прави 7 дена преди да си платил първата такса/комисионна.

                        Ако се регистрираш директно в Interactive Brokers (или чрез "introducing broker" - какъвто е Карол например) това значи, че договорът ти е директно с чуждестранна фирма, което води до задължение за ДДС регистрация веднага (7 дена преди първото данъчно събитие). Ако ползваш български ИП, който предлага платформата на IB, но договорът го сключваш с българския ИП, а не с IB (например Евро-Финанс работи така) - ДДС регистрацията става след като натрупаш 50 000 лева от продажби.

                        Имай предвид банковите такси при ползване на Евро-финанс, не е ясно от тарифата им колко ще плащаш, трябва да четеш и тарифата на тяхната банка (Уникредит Булбанк) за да разбереш.

                        Прецени дали си струва да плащаш над таксите на IB като минеш през посредник като Евро-ФИнанс (за да избегнеш незабавна ДДС регистрация).

                        Ако искаш просто да купиш ETF от европейска борса (който не изплаща дивидент - за да си спестиш занимавката с декларирането на дивидентите*) и да го държиш дълго време разликата в таксите на Елана и IB не са големи, като при Елана няма месечни такси (нямаше последно като гледах).

                        Ако ще купуваш нещо, което дава дивиденти (ETF или акции) - при Елана ще те дерат с 30% данък върху дивидента за инструменти от САЩ, защото за да се приложи спогодбата против двойно данъчно облагане се плаща допълнително, докато при IB се прилага без да плащаш допълнително и ставката е по-малка (10%).

                        В тази тема се обсъжда как е най-изгодно да се ползва IB - директно, през introducing broker (като Карол), през посредник (като Евро-Финанс).

                        Прави разлика между ИП, с който си купуваш инструменти без лост и CFD брокер като IG, където търгуват с лост с договори за разлика и плащаш лихви/swap. По-изгодно е да купиш и да държиш, защото е почти сигурно, че ще се провалиш при краткосрочна спекулация (day trading, swing trading).

                        Ако държиш само 2 години например пак е доста вероятно да си на загуба, защото сега сме близо до върха и може би догодина пазарите ще се сринат както направиха през 2007 година. Ще трябва да държиш по-дълго време за да излезеш над нулата.

                        * Не съм сигурен обаче при каква ставка се облагат дивидентите в този случай, ако е 30%, а имаш възможност да купиш ETF, който изплаща дивидентите при 10% данък - по-добре може би излиза да се занимаваш с деклариране на дивидентите, но да плащаш по-малко данък. Не съм запознат точно как се облагат дивидентите на компаниите, които са включени в ETF-и, които не изплащат дивиденти.
                        а спри се с тия глупости

                        Коментар


                        • То и аз да попитам за търгуване на фючърсите върху биткойн в България има ли възможност...
                          Ако има някой информация нека да пише. Благодаря предварително,


                          Разбира се, относно фючерсите върху крипто може да спре да се предлага във всеки един момент просто ако решат да ги спрат или ако бъдат налазени от регулаторите.. Така че който иска да търгува крипто трябва да насочи част от предвидения кеш за крипто към реалния инструмент не само към деривати. Това за колегата..
                          Last edited by Todor Sabev; 28.12.2019, 17:11.

                          Коментар


                          • Имай предвид и разходи по ДДС регистрацията (които са месечни - всеки месец се подава справка-декларация). Но ако си инвестирал в P2P кредити и платформата се предлага от фирма в друга държава от ЕС и е начислила някакви такси - би трябвало вече да имаш такава.

                            При български инвестиционен посредник (ИП) няма нужда от ДДС регистрация, докато не натрупаш 50 000 лева оборот от продажби на финансови инструменти (не печалба, оборот от продажби се гледа). При чуждестранен ИП - регистрацията се прави 7 дена преди да си платил първата такса/комисионна.

                            Ако се регистрираш директно в Interactive Brokers (или чрез "introducing broker" - какъвто е Карол например) това значи, че договорът ти е директно с чуждестранна фирма, което води до задължение за ДДС регистрация веднага (7 дена преди първото данъчно събитие). Ако ползваш български ИП, който предлага платформата на IB, но договорът го сключваш с българския ИП, а не с IB (например Евро-Финанс работи така) - ДДС регистрацията става след като натрупаш 50 000 лева от продажби.

                            Имай предвид банковите такси при ползване на Евро-финанс, не е ясно от тарифата им колко ще плащаш, трябва да четеш и тарифата на тяхната банка (Уникредит Булбанк) за да разбереш.

                            Прецени дали си струва да плащаш над таксите на IB като минеш през посредник като Евро-ФИнанс (за да избегнеш незабавна ДДС регистрация).

                            Ако искаш просто да купиш ETF от европейска борса (който не изплаща дивидент - за да си спестиш занимавката с декларирането на дивидентите*) и да го държиш дълго време разликата в таксите на Елана и IB не са големи, като при Елана няма месечни такси (нямаше последно като гледах).

                            Ако ще купуваш нещо, което дава дивиденти (ETF или акции) - при Елана ще те дерат с 30% данък върху дивидента за инструменти от САЩ, защото за да се приложи спогодбата против двойно данъчно облагане се плаща допълнително, докато при IB се прилага без да плащаш допълнително и ставката е по-малка (10%).

                            В тази тема се обсъжда как е най-изгодно да се ползва IB - директно, през introducing broker (като Карол), през посредник (като Евро-Финанс).

                            Прави разлика между ИП, с който си купуваш инструменти без лост и CFD брокер като IG, където търгуват с лост с договори за разлика и плащаш лихви/swap. По-изгодно е да купиш и да държиш, защото е почти сигурно, че ще се провалиш при краткосрочна спекулация (day trading, swing trading).

                            Ако държиш само 2 години например пак е доста вероятно да си на загуба, защото сега сме близо до върха и може би догодина пазарите ще се сринат както направиха през 2007 година. Ще трябва да държиш по-дълго време за да излезеш над нулата.

                            * Не съм сигурен обаче при каква ставка се облагат дивидентите в този случай, ако е 30%, а имаш възможност да купиш ETF, който изплаща дивидентите при 10% данък - по-добре може би излиза да се занимаваш с деклариране на дивидентите, но да плащаш по-малко данък. Не съм запознат точно как се облагат дивидентите на компаниите, които са включени в ETF-и, които не изплащат дивиденти.
                            Last edited by vstoykov; 28.12.2019, 16:17.
                            Два прости метода за легално намаляване на данъците

                            Коментар


                            • С кой брокер търгувате на чуждите борси?

                              Тъй като досега инвестирам само в p2p, реших да се насоча и към акции, ETF-и и други. Предимно ще търгувам акции, ETF и може би крипто- дългосрочно.
                              Гледах eToro, Elana, IG Broker, IB, Revolut (само за акции). Бихте ли ме посъветвали къде са най-ниски комисионните и таксите за търговия. Къде търгувате вие и защо. Ще търгувам от България (може би ще опитам и на БФБ, но засега не съм решен).
                            Working...
                            X