Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Търся съвети за инвестиране в ЕТФ-и
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
глупости
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Д.Петков Разгледай мнение
Щом смяташ да набиваш пари 20+ години в ETF-и базирани на S&P500, то можеш да се изхитриш да купуваш по-подбрани портфейли а не просто чистия индекс който е формиран на база най-големите компании като пазарна капитализация. Това, че компанията е огромна и силна, с нищо не гарантира че все повече ще печели. Но пък като се подберат компании които са обявили планове за обратно изкупуване на акции, нормално тяхната цена по-лесно ще се вдига, защото количеството в обръщение ще се намали (т.н. на float shares ще им се намали броят). Съответно има и ETF-и които са подбрали само такива компании като PKW. Другият вариант е подбрани компании които ежегодно повишават дивидента. това ги прави желани и цените на акциите им по-лесно растат. Има и ETF-и които комбинират и двете хитрини, като DIVB (Divident and Buyback ETF). При всички положения бият по доходност чистия S&P500 (SPY или IVV). Ето и два линка които съм си запазил, там всичко е описано и общо взето изчерпват всички възможни хитрини по въпроса:
https://www.etftrends.com/look-to-bu...e-to-reinvest/
https://forbes.com/sites/brettowens/.../#174a57909ed1
На втория линк към края на страницата ще видиш графика, че A Simple Buyback Criteria Beats the S&P 500.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
Благодаря за информацията. Доста е полезна. С оглед на ситуацията в момента събирам кеш и ги чакам американците да се приземят с 50-60%. Вчера и yield curve-a им се обърна и ще паднат много лошо. Mueller си даде доклада за Тръмп вчера на американския Цацаров. Случайност? Не мисля. Мисля че 12-18 месеца ще са само надолу. После ще го мисля как да влизам и с какво.
Още веднъж, полезно инфо. 10x
Дотогава пазарувам само 8PSG.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Д.Петков Разгледай мнение
Щом смяташ да набиваш пари 20+ години в ETF-и базирани на S&P500, то можеш да се изхитриш да купуваш по-подбрани портфейли а не просто чистия индекс който е формиран на база най-големите компании като пазарна капитализация. Това, че компанията е огромна и силна, с нищо не гарантира че все повече ще печели. Но пък като се подберат компании които са обявили планове за обратно изкупуване на акции, нормално тяхната цена по-лесно ще се вдига, защото количеството в обръщение ще се намали (т.н. на float shares ще им се намали броят). Съответно има и ETF-и които са подбрали само такива компании като PKW. Другият вариант е подбрани компании които ежегодно повишават дивидента. това ги прави желани и цените на акциите им по-лесно растат. Има и ETF-и които комбинират и двете хитрини, като DIVB (Divident and Buyback ETF). При всички положения бият по доходност чистия S&P500 (SPY или IVV). Ето и два линка които съм си запазил, там всичко е описано и общо взето изчерпват всички възможни хитрини по въпроса:
На втория линк към края на страницата ще видиш графика, че A Simple Buyback Criteria Beats the S&P 500.
Още веднъж, полезно инфо. 10x
Дотогава пазарувам само 8PSG.Last edited by hamorphis; 23.03.2019, 14:51.
Коментар
-
Мене стратегията ми е всеки месец да купувам с еднаква сума някой Acc ЕТФ и така 20+ години. Със сигурност ще ми се случат поне един два дропа от по 50% като 2000-ната и 2009-та. Това не ме притеснява.
- 1 like
Коментар
-
Гледам тука един фонд "ETFS Physical Silver PHAG" и ми прави впечатление, че не е domicile-нат в Ирландия както повечето други, а на остров Jersey. След като се търгува на XETRA (което Е регулиран пазар в ЕУ), трябва ли да ми дреме, че етф-а е регистриран в Jersey -- пак ще е освободен от данък ако го продам на печалба, нали? Изобщо каква е играта на тия 2 острова -- Jersey и Guernsey? Нулеви данъци? Много ETF-и са регистрирани там.
Някой знае ли нещо повече?
Коментар
-
Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
Да, декларират се всички "притежавани" акции и дялове в чужбина. За българските акции и дялове има изключение, те не се декларират (че се притежават).
Често срещана грешка (освен грешката да не се декларират) е да се декларират само тези, които са притежавани през последния ден на годината. В закона няма изключение, което да позволява да не се декларират всички останали притежавани акции и дялове, които са притежавани през произволни други дати от годината.
Значи ако купиш и продадеш 7 акции на Amazon 20 пъти през годината - декларираш притежаваните акции на 20 отделни реда в съответната таблица. Не е предвидена възможност да попълниш това на един ред.
Акции -> Германия -> 5 -> 05/03/2019 -> 1211.45 EUR -> 2369.39 лв.
И така за всеки месец в който съм си купил акции.
Нали правилно съм разбрал?
Германия ли трябва да пиша (където е борсата) или Ирландия където този ETF реално е "domiciled"? Щото можеш да си го купиш и в Амстердам, и в Италия и на Лондонската. Държавата на борсата ли се пише или родната страна на ЕТФ-а, в случая Ирландия? Нека колегите с опит да споделят.
Коментар
-
Първоначално изпратено от OB4AR Разгледай мнение
4000 евро и 0.01% такса мин 4 - сметката не излиза. Да не би таксата да е 0.1% ?
Нямам опит с IB и затова питам хора които го ползват и знаят всички възможни такси - покупка, неактивност, поддръжка и т.н.
Като човек извън финансовата сфера нямам пряка информация за цените и затова мисля че е най-добре да имам балансиран портфейл - акции, облигации, развиващи се пазари. С 5 ETF-a ще може да се направи. Освен това мисля да внасям равномерно за Dollar-Cost Averaging.
Коментар
-
Разходите при ИБ за покупка на ЕТФ са 0.01% или минимум 4 EUR Максимум 29 EUR. Тоест ако купуваш всеки месец за под 4000 евро леко се вътриш -- една кутия цигари, а ако купуваш за над 29000 евро пестиш комисионни. Ако имаш една сделка месечно няма такса инактивност -- търпи се с 8 кинта на месец.
Нямам опит с IB и затова питам хора които го ползват и знаят всички възможни такси - покупка, неактивност, поддръжка и т.н.
Като човек извън финансовата сфера нямам пряка информация за цените и затова мисля че е най-добре да имам балансиран портфейл - акции, облигации, развиващи се пазари. С 5 ETF-a ще може да се направи. Освен това мисля да внасям равномерно за Dollar-Cost Averaging.
Коментар
-
Колко са разходите при IB за покупка на ETF?
Не мога да се хвърля направо на 10000. Планирам по 1500 евро на година и се чудя как да намаля разходите.
Не се целя в един ETF, а планирам портфейл от 5-6. Това значи минимум 5-6 сделки на година.
До колкото виждам в ETFmatic таксата е само годишна за поддръжка т.е. няма отделна такса за сделка.
Коментар
-
Не мога да се хвърля направо на 10000. Планирам по 1500 евро на година и се чудя как да намаля разходите.
Не се целя в един ETF, а планирам портфейл от 5-6. Това значи минимум 5-6 сделки на година.
До колкото виждам в ETFmatic таксата е само годишна за поддръжка т.е. няма отделна такса за сделка.
Коментар
-
Коментар
-
ETFmatic e подходящ и за дребни инвеститори с по-малки суми, минималният депозит е само 100 евра, и за такива на които не им се занимава сами да диверсифицират и да избират акции. Както и за по-дългосрочна стратегия buy & hold ETF-s. Няма такси за неактивност. Обаче след брексита какво ще стане с тях?( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
Коментар