IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвет за портфолио от дивидентни акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнение

    Така, не съм най-големия капацитет във форума, но ще ти отговоря доколкото мога.
    Първо - не знам защо си решил само US пазара. Вярно, че е най-развит и ликвиден, но предполагам, че няма да инвестираш милиарди. Всичките фирми, които си изброил се търгуват и на европейските борси. А това ще ти спести много разправии с данъчните декларации за деклариране на дивиденти и евентуални капиталови печалби от търговия на американските пазари, както и реално ще ти спести пари от данъци. Отделно на американските пазари се търгува в долари, тоест носиш валутен риск, който при така зададения ти хоризонт не е никак малък.
    Като цяло към US пазара заради ликвидността както и сам каза. Всъщност това, което искам е да търгувам акции на американски компании. Отворил съм paper account в TWS, но не виждам други опции освен NYSE. Парите ми са в евро, затова бих предпочел да инвестирам в тази валута без да превалутирам.

    Избрал съм 10-15 първоначални компании в различни сектори, предимно фармация, телекоми, consumer products, енергия. Как мога да разбера коя от тях се търгува на европейските пазари?

    Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнение
    Отговори на въпросите ти по ред:
    1. Правилна или неправилна зависи от поставените цели. Ако целта ти е 15% годишна доходност - най-вероятно няма да успееш с такава стратегия. Ако е 5% - може да се постигнат и с много по-консервативен портфейл от облигации и по-ниска волатилност.
    Доходност като цел не мога да си поставя, нямам никакъв опит. На доходност от 30% и нагоре за 20 годишен период бих бил доволен.
    Дивидентите ще се реинвестират със сигурност (т.е. май не ме вълнуват много данъчни декларации докато не реша да тегля?). Портфолиото ще расте на всеки 3 или 6 месеца, няма да се хвърля с двата крака от самото начало. Както споменах, търся дългорсочна инвестиция.

    Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнение
    Златото не носи дивидент, така че няма място в дивидентна стратегия, а само като част от по-обща стратегия за управление на портфейл. Не казвам, че е грешно да държиш някаква част от парите в злато, но просто не носи дивидент.
    Мисля, че си личи от първия пост, че ми е каша в главата. Относно златото имах предвид да разпределя капитала между дивидентни активи и злато като начало.

    Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнение
    Сега си мислиш, че намирането на добър вход е трудно, ама вярвай ми - намирането на добър изход не е никак по-лесно, ако не си го определил предварително. Алчността или страха почват да играят много силно.
    Да, наистина е трудно, ако акаунта ми е -30% една сутрин въпреки че знам че не трябва панически да продавам, не знам как ще реагирам. Би ми се искало да имам свободни пари и здрави нерви да купувам обаче.

    Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнение
    2. Не - не съм сигурен колко е точно в момента дивидентната доходност на целия SPY, но е под 3%. Всякакви дивидентни стратегии би следвало да гонят доход от дивиденти поне 4.5% и нагоре, което налага определена селекция. За 3% паричен поток можеш да инвестираш в други неща с много по-нисък риск.
    За SPY нямах предвид дивидентна доходност, а просто инвестиция, която да следи индекса с цел неголяма печалба в дългосрочен план (20 години). Струва ми се като нещо, което единствено мога да осера, ако всичко тръгне надолу, но не и да подобря. Докато с дивидентите нещата са в моите ръце и предпочитам да имам контрол.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от qlimax Разгледай мнение

      Портфейл

      Интересува ме само US пазара като начало. Нуждая се от дългосрочни инвестиции и от това което знам до момента, дивидентни акции и/или ETF-и са това от което имам нужда (поне част), тъй като не търся бърза печалба, с оглед на това, че говорим за минимум 10 годишна инвестиция. Примерни компании са Шеврон, Кока Кола, JnJ, Pepsi, AT&T и др.
      Забелязах, че е честа практика да се инвестира в S&P индекса и да не пипаш парите 20 години, ако ще света да свършва. Не ми се струва по-добрата опция от това да направя портфейл от 10-20 дивидентни акции, които да ребалансирам при нужда на 3 месеца. Може и да греша.


      Общо взето търся съвет по следните въпроси:
      1. Правилна насока ли е инвестицията в дивидентни акции или etf-и и евентуално някакви общи насоки по въпроса?
      2. Подходящо време ли е в момента да се инвестира силно в дивидентни акции предвид, че всичко е надценено и на върхови стойности и как би се представило такъв тип портфейл ако минем в беър маркет в близкото бъдеще?
      2. Има ли смисъл от инвестиция в SPY например, ако приемем, че се цели предимно печалба от дивиденти?
      3. Каква е реалната комисионна за покупка на акции при IB? (фиксирана или процент)
      4. Какъв е процесът при теглене на пари от IB? Има ли комисионна от тяхна страна (да не стане да искам пари, а да не може веднага) и как стават нещата с данъчната декларация?
      5. Има ли допълнителни такси при IB (например за неактивност)?
      Така, не съм най-големия капацитет във форума, но ще ти отговоря доколкото мога.
      Първо - не знам защо си решил само US пазара. Вярно, че е най-развит и ликвиден, но предполагам, че няма да инвестираш милиарди. Всичките фирми, които си изброил се търгуват и на европейските борси. А това ще ти спести много разправии с данъчните декларации за деклариране на дивиденти и евентуални капиталови печалби от търговия на американските пазари, както и реално ще ти спести пари от данъци. Отделно на американските пазари се търгува в долари, тоест носиш валутен риск, който при така зададения ти хоризонт не е никак малък. Само за последната година и неща доларът падна с над 10% спрямо еврото - голяма работа, че си взел 2-3% дивидент през това време. Е, може и нагоре да иде, ама при такава стратегия не е добре да се оставяш на произвола на пазара. Данък дивидент за чужди граждани в САЩ е 30%! Има много добри европейски дивидентни компании. Ребалансиране на такъв портфейл на 3 месеца е прекалено често. Отделно сток-пикинга изисква време и труд и риск от грешки, пасивното следване на индекс - не. Тук решението си е изцяло твое. Винаги може да се направи комбинация от двете.
      Отговори на въпросите ти по ред:
      1. Правилна или неправилна зависи от поставените цели. Ако целта ти е 15% годишна доходност - най-вероятно няма да успееш с такава стратегия. Ако е 5% - може да се постигнат и с много по-консервативен портфейл от облигации и по-ниска волатилност. Зависи и колко ти е толерансът към риск. Като обща насока - определи си целите за доходност, какво ще правиш с дивидентите - ще теглиш или реинвестираш. Реалистична дългосрочна доходност би било 5-10%, при правилен подбор на компаниите в дългосрочен аспект и повече. Тук естествено изключваме големи кризи като 2007/8, които при сегашните нива на пазар и дълг не са изключени. Златото няма какво да го коментираме - то е точно обратното на дивидентната стратегия. Дали физическо, дали виртуално - ти си решаваш - в темата за златото има надълго и нашироко коментирани добрите и лошите страни на всяко едно от тях. Златото не носи дивидент, така че няма място в дивидентна стратегия, а само като част от по-обща стратегия за управление на портфейл. Не казвам, че е грешно да държиш някаква част от парите в злато, но просто не носи дивидент.
      Отделно тествай си колкото можеш толеранса на загуби. Вярвай ми - сега си казваш - -20, -30% - няма проблем, ама като си видиш акаунта на минус толкова и нямаш идея дали пазара няма да продължи да потъва - почват да ти минават интересни въпроси и мисли през главата.
      Определи си цел и таргет за излизане - дали ще е достигната определена сума или сума достатъчна за постигане на определена цел - няма значение. Сега си мислиш, че намирането на добър вход е трудно, ама вярвай ми - намирането на добър изход не е никак по-лесно, ако не си го определил предварително. Алчността или страха почват да играят много силно.
      За конкретни насоки аз лично бих се насочил към биг фарма, оръжейните, тютюн, utilities, reit, consumer products, телекоми, енергийните не са ми много любими като сектор, но за момента дават добре. Но това са лични предпочитания и не са препоръка за нищо. Колегите предполагам биха изброили още доста други сектори, но за началото по-добре да се ограничиш до няколко от тях. В зависимост от портфейла можеш да взезеш по 1-2 компании от тези сектори и да имаш добра диверсификация.
      2. На тоя въпрос от 2-3 години се обяснява, че пазара е надценен - ама ей го на Дау от 18 хил на 26 хил през това време, SPY също скочи много. При беър маркет дивидентните акции се представят малко по-добре, но при яко срутване и те ще паднат почти наравно с пазара - няма да ти дадат 10-20% отгоре. През последните 10 години падна от 14 на 6 хил, ама сега е 26 хил, така че реално нищо не ти пречи да почнеш да влизаш постепенно, особено пък, ако ще купуваш отделни акции, а не индекси. Хубав портфейл се гради с години.
      2. Не - не съм сигурен колко е точно в момента дивидентната доходност на целия SPY, но е под 3%. Всякакви дивидентни стратегии би следвало да гонят доход от дивиденти поне 4.5% и нагоре, което налага определена селекция. За 3% паричен поток можеш да инвестираш в други неща с много по-нисък риск.
      3. При различните ИП е различно, но най-ниското мисля е 1 цент на акция/ минимум 2 долара за американските пазари - тоест в зависимост от обема е винаги. За Европа и за ЕТФ са по-високи таксите. При толкова дългосрочен хоризонт и рядка търговия тия такси не са от голямо значение, но за мен си съм приел, че не правя сделка на стойност под 1000$/ евро, за да бъдат таксите под контрол. Ако купуваш акции за 100$ тия 2 долара комисион не са малко, на практика дивидента ти за година напред. Имай предвид, че таксите са и на входа и на изхода от позиция. Някой път се пропуска тоя момент.
      4. Заявяваш теглене към сметка, за която си доказал, че е твоя. Обикновено няма голямо забавяне при теглене, но това си е описано в условията на различните интродюсъри, така че гледай конкретно там. За данъците - има много информация в нета, а и повечето ИП предоставят помощ в тази насока - някъде без, някъде със заплащане.
      5. Зависи от интродюсъра и подлежи винаги на промяна. Но дори и да има не е нещо фрапиращо.
      Голям пост стана, но и питането беше голямо! Успех!

      Коментар


      • Съвет за портфолио от дивидентни акции

        Здравейте,

        Бих използвал темата на колегата, но там много се разводниха нещата - Съвет за дългосрочна пасивна инвестиция

        Натрупал съм капитал и имам желание да инвестирам. Общо взето от 1 месец само чета литература и гледам видеа по въпроса. Изчетох сума теми във форума, опитах се да филтрирам полезното от личните спорове, ама трудна работа.

        Портфейл

        Интересува ме само US пазара като начало. Нуждая се от дългосрочни инвестиции и от това което знам до момента, дивидентни акции и/или ETF-и са това от което имам нужда (поне част), тъй като не търся бърза печалба, с оглед на това, че говорим за минимум 10 годишна инвестиция. Примерни компании са Шеврон, Кока Кола, JnJ, Pepsi, AT&T и др.
        Забелязах, че е честа практика да се инвестира в S&P индекса и да не пипаш парите 20 години, ако ще света да свършва. Не ми се струва по-добрата опция от това да направя портфейл от 10-20 дивидентни акции, които да ребалансирам при нужда на 3 месеца. Може и да греша.

        Имам интерес и към инвестиране на част от средствата в злато, но не ми е ясно как става на практика просто, но си представям, че е като обикновена сделка - купуваш златото фиктивно, не физически.
        Видях, че по темите много се споменава държането на пари "кеш", практически също не ми е ясно дали има нещо по-особено.

        Брокер

        Относно брокер, от прочетеното из форума се ориентирах към IB директно. Не знам какъв е плюсът от това да мина през Карол в началото, може би да ме вкарат в нещата докато започна да се справям сам? От сайта на IB също така не разбрах таксата за сделка на процент или фиксирана сума е? И дали имат допълнителни такси за неактивност (четох из форума за нещо подобно).

        Разгледах доста американски брокери, приложенията на всички до един, мобилни, уеб и десктоп бяха къде по-добри (т.е. разбираеми за простолюдието, като мен). TWS ми изглежда доста по-професионално ориентирано и е трудно да филтрираш огромното количество информация което предлагат. Явно че се научава някак си, просто не съм стигнал до там.

        TL;DR

        Общо взето търся съвет по следните въпроси:
        1. Правилна насока ли е инвестицията в дивидентни акции или etf-и и евентуално някакви общи насоки по въпроса?
        2. Подходящо време ли е в момента да се инвестира силно в дивидентни акции предвид, че всичко е надценено и на върхови стойности и как би се представило такъв тип портфейл ако минем в беър маркет в близкото бъдеще?
        3. Има ли смисъл от инвестиция в SPY например, ако приемем, че се цели предимно печалба от дивиденти?
        4. Каква е реалната комисионна за покупка на акции при IB? (фиксирана или процент)
        5. Какъв е процесът при теглене на пари от IB? Има ли комисионна от тяхна страна (да не стане да искам пари, а да не може веднага) и как стават нещата с данъчната декларация?
        6. Има ли допълнителни такси при IB (например за неактивност)?
        Last edited by qlimax; 18.01.2018, 18:22.
      Working...
      X