IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвет за портфолио от дивидентни акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• IB ме уведомиха, че не поддържат fractional(partial) shares. Т.е. идеята за compounding на дивидентите отива на кино, освен ако дивидентът не е по-голям от цената на акцията (където отново не цялата сума бива реинвестирана).

Повечето брокери ли нямат опция за закупуване на част от акция или само IB са изключение? (гледам по статии на разни американски buy&hold гурута, че всички имат такава опция)

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
      Освен това мисля, че рисковата премия на един risk averse инвеститор естествено намалява при една concave функция в сегашната ситуация.

Мога да ти го покажа геометрично, но сега точно не става, защото не мога да го кача директно от телефона.
      Само че пазарите са конвексни. Тоест скоростта на промяна е от значение. Както ти казах седмица преди да избухне vix, един инвестор трябва да се хеджира за не линеарни моменти. Друг голям проблем идва че много хора инвестират предимно в уса, а всъщност Европа е много по добре в момента. Но при един хоризонт от 10 години и повече цялата дискусия е излишна...

Коментар

• Освен това мисля, че рисковата премия на един risk averse инвеститор естествено намалява при една concave функция в сегашната ситуация.

Мога да ти го покажа геометрично, но сега точно не става, защото не мога да го кача директно от телефона.

Коментар

• Изтрил съм си отговора.

Все пак мисля, че има разлика между това функцията да се промени защото хората са в масова психоза, irrational exuberance, както е сега с биткойн и 2000г. с НАСДАК. И сега, когато има “обективни” фактори, т.е. ниски лихви. Според мене в момента идва осъзнаването (правилно или грешно), че лихвите няма да се нормализират скоро.

Ти имплицитно приемаш, че лихвите ще се качват по-бързо от очакванията, ми се струва.

Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
          Фунцията на полезността се промени, което доведе до намаляване на рисковата премия, което пък води до повишен риск само по себе си, който пък след реализирането си отново ще промени функцията на полезността Всичко това вече се е случвало и е в историята, така че влиза в оценките за дисконтовия фактор.
          Click image for larger version

Name:	7A548F94-2988-40E4-BC54-A6C15C79E047.jpeg
Views:	1
Size:	693 Bytes
ID:	3287238

Last edited by Money; 19.01.2018, 21:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от qlimax Разгледай мнение
            Честно да си кажа, не бях наясно с 30-те процента данък за щатските дивиденти.
            И все още не си. Според мен е 2.5 пъти по малко.

Ориентирал си се към етф-и чета. Правилно решение за мен.
            С тях можеш да се диверсифицираш доста добре, вкл и географски и пак да си направиш 3.5-4% дивидентен портфейл без особен зор.

Което е почти мишън импосибъл да го направиш с акции. Отделно сток пикинга не е лесна работа и вероятността да изоставаш от индексите е доста по голяма от това да вървиш с тях и дори да ги биеш.

Коментар

• Фунцията на полезността се промени, което доведе до намаляване на рисковата премия, което пък води до повишен риск само по себе си, който пък след реализирането си отново ще промени функцията на полезността Всичко това вече се е случвало и е в историята, така че влиза в оценките за дисконтовия фактор.

Коментар

• Добре де, а не смяташ ли, че ако реалната лихва по 10г ДЦК, вместо 2.5% е 0.5%, че “функцията на полезността” (така ли е на български?) от риска на целия пазар няма да се промени? И не е ли това, което се случи след Кризата?

След като супер консервативни хора, които 25 г. се кълняха, че никога и за нищо на света не биха купили акции, сега ме питат как да го направят и какво да купят, това не значи ли промяна на “функцията”.

Правилното число е 8 %, писах 6 % за да мина за консервативен Иначе- от историята, единственото, от което можем да се учим. Та разгледай генерираната доходност през годините от СП, нейната волатилност, разликата с 10годишните бондове, дори ако щеш- доходността, която пенсионните фондове прогнозират, че ще генерират и си отговори безпристрасно на този въпрос, а не на принципа "този път е различно"..
                Last edited by Money; 19.01.2018, 16:33.

Коментар

Между другото, Кубрат, мислих пак да те питам за рисковата премия. Прочетох две-три учебничета по Intermediate Microeconomics. Ами тая рискова премия зависи от субективната utility curve на инвеститора. Ти откъде знаеш, че 6% е правилното число?
                  Правилното число е 8 %, писах 6 % за да мина за консервативен Иначе- от историята, единственото, от което можем да се учим. Та разгледай генерираната доходност през годините от СП, нейната волатилност, разликата с 10годишните бондове, дори ако щеш- доходността, която пенсионните фондове прогнозират, че ще генерират и си отговори безпристрасно на този въпрос, а не на принципа "този път е различно"..

Коментар

Честно да си кажа, не бях наясно с 30-те процента данък за щатските дивиденти. Наистина литературата за US пазара се намира навсякъде, обаче явно не е толкова достъпен за нашите географски ширини.

Разгледах британския пазар (защото нали данъци не обичаме да плащаме) и намерих това. На случаен принцип проверих как се представят няколко от компаниите - в сравнение с US колегите им, доста непостоянно се представят повечето. Я линията шари отгоре до долу, я върви само надолу от години...

Все пак ме интересува, вие как търгувате на практика на британския пазар?

Дали може линк към темата, не я намирам?
                    Темата се нарича: "Дивиденти, дивиденти, ДИВИДЕНТИ" и е максимум на втора страница назад - скоро писахме в нея. На британският пазар - аз търгувам през Франкфуртската борса - а ако някоя световна акция не се търгува там, значи най-вероятно е смотана.

Не знам какво си гледал за сосността на дивидентите там - но да - някои играят повечко, други са по-постоянни, но аз съм доволен. Ако погледнеш в същата дивидентна тема едни колчета, дето съм нарисувал (има линк не самата картинка), ще видиш в кои британски съм вкарал по някой леФ и как те ми дърпат дивидентната доходност нагоре, заедно с 2-3 български компании.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Щях да кажа, как тъй Императорът е пропуснал любима тема, ама го видях на втора страница.
                      Иначе за дивидентни акции бих препоръчал фармацевтичните. Освен това и цената им играе в разумни граници. Също химическата промишленост. 3М са раздавали дивидент всяка година от основаването си. Форд също доста добре. Преди половин година ако беше накупил някъде към 5% можеше да се докарат. ама и на сегашните цени има с 2-3%.
                      Last edited by Веско; 19.01.2018, 14:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

Няма такъв филм висок ръст с ниски лихви, оттам и цялата конструкция е погрешна. При сегашното ниво на лихвите нормалните очаквания за средното ниво на EPS за следващите 10 г. е 130-150, 20-25 Шилер П/Е, дисконтираш с 6% и се получава 1500-2000 за СП500.
                        Между другото, Кубрат, мислих пак да те питам за рисковата премия. Прочетох две-три учебничета по Intermediate Microeconomics. Ами тая рискова премия зависи от субективната utility curve на инвеститора. Ти откъде знаеш, че 6% е правилното число?

Коментар

• Пип, според мене ти прекспонираш настоящето в бъдещето. Как го наричаха това бихейвиористките икономисти?

В един момент лихвите неизбежно ще вървят нагоре и това, че никой не вярва, че то ще стане е може би сигнал, че точно това ще стане

Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Въх, добре ли сте бе
                          Аз не мисля че и 3.5% ще видим идната петилетка, че и декада дори. Как се обслужва тоя дълг....

Мишо, те и форърд епс на сип-а са го смятали към 100 през 2006-7, ама после що стана - наполовина, барабар с индексите.
                          Иначе и на мен не ми се вярва към момента 50% да се сгъне, освен ако се не надуе баш балонно по близо до 4к тая и идната година.
                          Съвсем грубо си смятам че следващия мечи пазар ако е до 2-3г и колкото и да е голям надали ще пробие подкрепите/дъната от началото на 2016, т.е. къмто 1850-1900 някъде. То и зависи кога и на какви нива ще започне и какво ще стои зад него де....

Коментар

• Прекалено си категоричен. Банките могат лесно да увеличат маржа на печалба дори със слаб ръст на оборота. Info technology са бързо растящ сектор с над 50% "износ" и традиционно по-високи маржове от другите индустрии. Енергийният сектор също може значително да вдигне печалбите ако петролът не падне.

Това е краткосрочно, за две години напред. За десет години напред колко ще е EPS на СиП аз не бих се наел да прогнозирам.

А също висок ръст на печалбите и на БНП са различни неща.

Няма такъв филм висок ръст с ниски лихви, оттам и цялата конструкция е погрешна. При сегашното ниво на лихвите нормалните очаквания за средното ниво на EPS за следващите 10 г. е 130-150, 20-25 Шилер П/Е, дисконтираш с 6% и се получава 1500-2000 за СП500.

Коментар

Сумата в (много) краткосрочен план, докато влезна в час ще е под $10k, но в бъдеще ще е порастне значително.

Знаех си, че всичко изглеждаше много розово, та затова дойдох да попитам, защото обща информация лесно се намира (особено за US пазара), но практически от България как действат хората - не.

Реално сметката беше примерно и закръглено нещо от сорта на:
                              капитал $60,000
                              15 дивидентни акции (по $4000 всяка)
                              средно 3% дивидент (= $120), повечето дават на тримесечие - 15*120*4 = $7200 годишно

Тъй като това обаче ми изглежда прекалено хубаво, не знам дали работи така, възможно е въобще да не съм разбрал.
                              Нещо тая сметка на дивидентите... на 60к 3% на година са 1800, не 7200. Не смятай 3% на тримесечие. Практически от България - правиш си акаунт в някой глобален брокер и търгуваш без значение къде си. В платформата на IB можеш да си пускаш да гледаш отделни пазари или да търсиш по акция и т.н. - платформата е доста сложна. От сайта им можеш да намериш кои акции къде се търгуват - има търсачка - като напишеш борсовия код на акцията излиза навсякъде къде се продава. С такава инвестиция няма какво да се притесняваш от ликвидност. Даже и на БФБ няма да ти е тясно. Данък дивидент се удържа преди да получиш дивидентите, така че няма да избягаш от това. Но ако идват от извън България трябва да ги декларираш независимо от това, че си ги реинвестирал (за ЕС само се декларират и нищо повече, за САЩ трябва да се позовеш на СИДДО между БГ и САЩ, за да не таксуват и тук още 5%).

Коментар

Ако очакваш лихвата по 10г ДЦК догодина да е 6.5% може и да има 40% корекция.

Иначе моите очаквания са за бавно нормализиране. Според мене 6.5% няма стигнем и след 5 години.

А прогнозите за EPS на СиП 500 са 150 за 2018 и 165 за 2019. СиП да падне с 50% означава да се търгува на форуърд ц/п 9.33 за тази година. Доходоносността от дивиденти ще скочи някъде към 4%. Това означава СиП да е толкова евтин колкото 2009г. Как ще стане тази работа. Не го виждам.
                                Въх, добре ли сте бе
                                Аз не мисля че и 3.5% ще видим идната петилетка, че и декада дори. Как се обслужва тоя дълг....

Мишо, те и форърд епс на сип-а са го смятали към 100 през 2006-7, ама после що стана - наполовина, барабар с индексите.
                                Иначе и на мен не ми се вярва към момента 50% да се сгъне, освен ако се не надуе баш балонно по близо до 4к тая и идната година.
                                Съвсем грубо си смятам че следващия мечи пазар ако е до 2-3г и колкото и да е голям надали ще пробие подкрепите/дъната от началото на 2016, т.е. къмто 1850-1900 някъде. То и зависи кога и на какви нива ще започне и какво ще стои зад него де....

Коментар

Working...
                                X