Първоначално изпратено от Frosty
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвет за дългосрочна пасивна инвестиция
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеЩом искаш да инвестираш във фондове - и то дългосрочно - по-мъдро е да избереш съответен човекозастрахователен продукт, заради допълнителните екстри: възможност да сменяш фондове във времето с никакъв или минимален разход, намаления на данъците и защитеност на средствата (човешките застраховки не подлежат на никакви запори). Вариант е и пенсионен фонд, още по-добре - комбинация от двете. За тия неща мога да ти съдействам, поне с повече разяснения и информация.
Всичко това не пречи отделно да инвестираш дългосрочно в неголям портфейл качествени световни компании, поне за да се учиш - въобще разпредели парите си мъдро.
Вариант е и малка инвестиция в пакет криптовалути - ама не биткойнове, тези, дето са все още поизостанали. Има голяма вероятност да дръпнат сериозно, поне някои от тях.
Не разбирам много от инвестиции, но щом се търси инвестиция с дългосрочен хоризонт, това предполага, че тя трябва да е нискорискова, за да е защитена срещу моментните краткосрочни пазарни колебания и конюнктурни спадове, тогава не е ли по-добре да се насочи към някой ниско-рисков фонд, който инвестира в облигации и парични еквиваленти?
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
добре си се насочил към ETF. малки такси управление , добра диверсификация, моментална ликвидност. ако не ти се поема валутен риск земи си в еуро, макар че аз лично смятам че американските са по-доходни. тия дет се търгуват на европейските борси даже са освободени от данъци.не го слушай Императора, той е брокер и като секи търговец си хвали стоката. ако се набиеш в неговите продукти нямаш ликвидност и доходността е доста по-нискаОстанете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Не знам това: "4" де си го видял - но дори да има 10% от инвестицията, която носи 4%, това ще се компенсира от други 20%, които носят 7.8% напримерно.
Коментар
-
Не знам това: "4" де си го видял - но дори да има 10% от инвестицията, която носи 4%, това ще се компенсира от други 20%, които носят 7.8% напримерно.
Коментар
-
Какво значи да му правя сметка. Човека пита аз отговарям.6-7 не е като 4. Освен това с ЕТФ мое лесно да го докара до 8-10% . а ако избере по рискови което е правилния ход за хоризонт 30 години спокойно и до 12% ще го докараМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
28% spy,4 mtum, 18 tlt, 18 iau, 8 vwo, 8 emlc, 8 атера, 8 бреф.
Toва е портфейла на 5г наследник, понастоящем малко над 1/5 от моя. Хоризонт 18-20г.
Моментума съм го включил като противовес на ребалансирането ( 1х годишно), което си е всъщност подкрепа за лузърите. Но пък и хептен без него не става - оптимизирва си пф и намаля волата.
Надявам се минимум поне едно 5-6% реална доходност годишно ( отгоре на инфлацията) да докарва, с годините си става цифра.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Човекът иска 6-7%, значи такава отчасти консервативност, допълнена с 10% данъчни облекчения, може и да го устройва за част от инвестицията, впрочем ти какво му правиш сметка?
Маверик - мой последно там се сбрахме - зад баш Булбамк е - на пъпът на София.
- 2 Харесвания
Коментар
-
ами кат гледам вашата доходност е "гигнатските" 4%
Маверик - мой последно там се сбрахме - зад баш Булбамк е - на пъпът на София.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеРадев, ти пък кога почна да разбираш от инвестиране? Драскаш само в политическите теми и сегиз-тогиз - глупости в пенсионните. Ти ще кажеш, че нямало ликвидност и доходност: по-ниска. В края на краищата човекът сам ще си претегли на везните кое му е по на сгода.
Маверик - ами аре пак да си уредим едно сборище в Кокенцето
Коментар
-
Маверик - ами аре пак да си уредим едно сборище в Кокенцето
Коментар
-
Радев, ти пък кога почна да разбираш от инвестиране? Драскаш само в политическите теми и сегиз-тогиз - глупости в пенсионните. Ти ще кажеш, че нямало ликвидност и доходност: по-ниска. В края на краищата човекът сам ще си претегли на везните кое му е по на сгода.
Маверик - ами аре пак да си уредим едно сборище в КокенцетоМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
От тук освен бисери, друго няма да научиш
п.с. виж си на лични
Коментар
-
Първоначално изпратено от fl00d
За съжаление не чета форума, в следствие на което нямам особени знания и опит с инвестициите, нищо че съм регистриран тук преди години. Проблемът е, че когато започна да чета в интернет за инвестиции, има огромно количество противоречива информация. Затова реших да се допитам до хората в този форум, с тяхна помощ вероятно бих могъл да сглобя един портфейл, който ми върши работа.
Затова, убеден съм, "пасивната инвестиция при малък риск" е чиста проба хазарт. От хазарта, печелят основно организаторите и тук-там, АКО ДОПУСНАТ, и някой Калитко.
Накратко, зАеби ги тези "пасивни инвестиции" и прави нещо, над което да имаш реален контрол. Какво точно, не съм аз който да ти нарежда но, да повтоя: ЗАЕБИ "пасивните".
По-здрав,
Т.
Коментар
Коментар