IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвет за дългосрочна пасивна инвестиция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
    Човекът пита за дългосрочна инвестиция, а ти му предлагаш да инвестира в крипто-шмекерии, 99,999% от които са еднодневки. Вчера ги имаше, днес ги няма. От всички крипто-щуротии само бай хойна до сега просъществува малко повече, но и при него не се знае дали някоя прекрасна сутрин т.нар. "борси" хоствани в някой неизвестен, забутан гараж по света няма да изчезнат и да оставят "крипто-инвеститорите" с пръст в устата.

Не разбирам много от инвестиции, но щом се търси инвестиция с дългосрочен хоризонт, това предполага, че тя трябва да е нискорискова, за да е защитена срещу моментните краткосрочни пазарни колебания и конюнктурни спадове, тогава не е ли по-добре да се насочи към някой ниско-рисков фонд, който инвестира в облигации и парични еквиваленти?
    добре е че си признаваш. точно като е дъгосрочна инвестицията краткосрочните колебания не са проблем. аз съм за фонд с акции,даже може и по-рискови защото са по-доходни,,иначе за крипто -щуротиите си абсолютно прав

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Щом искаш да инвестираш във фондове - и то дългосрочно - по-мъдро е да избереш съответен човекозастрахователен продукт, заради допълнителните екстри: възможност да сменяш фондове във времето с никакъв или минимален разход, намаления на данъците и защитеност на средствата (човешките застраховки не подлежат на никакви запори). Вариант е и пенсионен фонд, още по-добре - комбинация от двете. За тия неща мога да ти съдействам, поне с повече разяснения и информация.

Всичко това не пречи отделно да инвестираш дългосрочно в неголям портфейл качествени световни компании, поне за да се учиш - въобще разпредели парите си мъдро.

Вариант е и малка инвестиция в пакет криптовалути - ама не биткойнове, тези, дето са все още поизостанали. Има голяма вероятност да дръпнат сериозно, поне някои от тях.
      Човекът пита за дългосрочна инвестиция, а ти му предлагаш да инвестира в крипто-шмекерии, 99,999% от които са еднодневки. Вчера ги имаше, днес ги няма. От всички крипто-щуротии само бай хойна до сега просъществува малко повече, но и при него не се знае дали някоя прекрасна сутрин т.нар. "борси" хоствани в някой неизвестен, забутан гараж по света няма да изчезнат и да оставят "крипто-инвеститорите" с пръст в устата.

Не разбирам много от инвестиции, но щом се търси инвестиция с дългосрочен хоризонт, това предполага, че тя трябва да е нискорискова, за да е защитена срещу моментните краткосрочни пазарни колебания и конюнктурни спадове, тогава не е ли по-добре да се насочи към някой ниско-рисков фонд, който инвестира в облигации и парични еквиваленти?
      ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

добре си се насочил към ETF. малки такси управление , добра диверсификация, моментална ликвидност. ако не ти се поема валутен риск земи си в еуро, макар че аз лично смятам че американските са по-доходни. тия дет се търгуват на европейските борси даже са освободени от данъци.не го слушай Императора, той е брокер и като секи търговец си хвали стоката. ако се набиеш в неговите продукти нямаш ликвидност и доходността е доста по-ниска
        Важно инфо даваш...втори път
        Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Не знам това: "4" де си го видял - но дори да има 10% от инвестицията, която носи 4%, това ще се компенсира от други 20%, които носят 7.8% напримерно.
          иска ти се човека да ти стане клиент и да гушнеш дебелата комисиона.а дано ама надали

Коментар

Не знам това: "4" де си го видял - но дори да има 10% от инвестицията, която носи 4%, това ще се компенсира от други 20%, които носят 7.8% напримерно.
            ти май не познаваш числата. според мен тия 10% дет носят 4 мое да ги нашие на другото место и да носят 7,8.. за 30 години разликата е "само " 3 пъти

Коментар

Какво значи да му правя сметка. Човека пита аз отговарям.6-7 не е като 4. Освен това с ЕТФ мое лесно да го докара до 8-10% . а ако избере по рискови което е правилния ход за хоризонт 30 години спокойно и до 12% ще го докара
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• 28% spy,4 mtum, 18 tlt, 18 iau, 8 vwo, 8 emlc, 8 атера, 8 бреф.

Toва е портфейла на 5г наследник, понастоящем малко над 1/5 от моя. Хоризонт 18-20г.
                Моментума съм го включил като противовес на ребалансирането ( 1х годишно), което си е всъщност подкрепа за лузърите. Но пък и хептен без него не става - оптимизирва си пф и намаля волата.

Надявам се минимум поне едно 5-6% реална доходност годишно ( отгоре на инфлацията) да докарва, с годините си става цифра.

Коментар

Човекът иска 6-7%, значи такава отчасти консервативност, допълнена с 10% данъчни облекчения, може и да го устройва за част от инвестицията, впрочем ти какво му правиш сметка?

Маверик - мой последно там се сбрахме - зад баш Булбамк е - на пъпът на София.
                  Какво значи да му правя сметка. Човека пита аз отговарям.6-7 не е като 4. Освен това с ЕТФ мое лесно да го докара до 8-10% . а ако избере по рискови което е правилния ход за хоризонт 30 години спокойно и до 12% ще го докара

Коментар

ами кат гледам вашата доходност е "гигнатските" 4%
                    Човекът иска 6-7%, значи такава отчасти консервативност, допълнена с 10% данъчни облекчения, може и да го устройва за част от инвестицията, впрочем ти какво му правиш сметка?

Маверик - мой последно там се сбрахме - зад баш Булбамк е - на пъпът на София.

Коментар

Радев, ти пък кога почна да разбираш от инвестиране? Драскаш само в политическите теми и сегиз-тогиз - глупости в пенсионните. Ти ще кажеш, че нямало ликвидност и доходност: по-ниска. В края на краищата човекът сам ще си претегли на везните кое му е по на сгода.

Маверик - ами аре пак да си уредим едно сборище в Кокенцето
                      ами кат гледам вашата доходност е "гигнатските" 4%

Коментар

Кое е това Кокенце? Не знам кога последно сте се сбирали...

Коментар

• Радев, ти пък кога почна да разбираш от инвестиране? Драскаш само в политическите теми и сегиз-тогиз - глупости в пенсионните. Ти ще кажеш, че нямало ликвидност и доходност: по-ниска. В края на краищата човекът сам ще си претегли на везните кое му е по на сгода.

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение

От тук освен бисери, друго няма да научиш

п.с. виж си на лични
                            ..."- Има тук една сигурна, сигурна инвестиция!" ...

Коментар

• Първоначално изпратено от fl00d

Затова реших да се допитам до хората в този форум.
                              От тук освен бисери, друго няма да научиш

п.с. виж си на лични

Коментар

• Първоначално изпратено от fl00d

За съжаление не чета форума, в следствие на което нямам особени знания и опит с инвестициите, нищо че съм регистриран тук преди години. Проблемът е, че когато започна да чета в интернет за инвестиции, има огромно количество противоречива информация. Затова реших да се допитам до хората в този форум, с тяхна помощ вероятно бих могъл да сглобя един портфейл, който ми върши работа.
                                Да те успокоя: При инвестиране, ВИНАГИ може да изгубиш пари. ВИНАГИ. Изобщо не те учи на нищо, ако изгубиш, при положение, че друг се разпорежда с твоите средства. А, не се ли научиш нещо повече, загубата, освен едно "философско "така е в живота", е била напълно и неоправдано, напразна. Празните ходове за едни, са пълни за други и, дори и "да не изгубиш", оставайки на нулата /де факто, пак си изгубил, виж лихви и т.н./ някой, някъде и някак, ще пие едно за твое здраве, ще се оригне, и няма после да се сети за добрия самарянин, налял ги в неговата мелница.
                                Затова, убеден съм, "пасивната инвестиция при малък риск" е чиста проба хазарт. От хазарта, печелят основно организаторите и тук-там, АКО ДОПУСНАТ, и някой Калитко.
                                Накратко, зАеби ги тези "пасивни инвестиции" и прави нещо, над което да имаш реален контрол. Какво точно, не съм аз който да ти нарежда но, да повтоя: ЗАЕБИ "пасивните".
                                По-здрав,
                                Т.

Коментар

Working...
                                X