IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Interactive Brokers - директно или през интродюсър?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение

Виж tiered commission structure и говорим за американската борса. Защото на европейските борси, където плащаш евро, там така или иначе данъкът ти е 0!
    Само Европа ползвам да. Ксетра, чат пат Борса Италиана и Евронекст Амстердам. Чиста работа. UCITS ETF-и.

Коментар

• Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнение

Тва не го разбрах. Клиент съм на IB и не са ми давали рибейти за 1000 долара. 6 евро на трейд комисионна си плащам и пито платено.
      Виж tiered commission structure и говорим за американската борса. Защото на европейските борси, където плащаш евро, там така или иначе данъкът ти е 0!
      The best things in life are free. The second best things are very expensive!
      не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
        Ами това е чудесно. Това означава, че когато използваш rebate- т.е. интерактив брокърс ти връща комисионна от сделките, тази комисионна не се облага с данък. Т.е. например бруто си направил сделки, които водят до $100 загуба, но тъй като си ползвал rebate за $1000 долара от комисионна, реално не дължиш никакъв данък, защото си на загуба от сделките. По вашата железна логика. Благодаря ви.
        Тва не го разбрах. Клиент съм на IB и не са ми давали рибейти за 1000 долара. 6 евро на трейд комисионна си плащам и пито платено.

Коментар

• Ами това е чудесно. Това означава, че когато използваш rebate- т.е. интерактив брокърс ти връща комисионна от сделките, тази комисионна не се облага с данък. Т.е. например бруто си направил сделки, които водят до $100 загуба, но тъй като си ползвал rebate за $1000 от комисионна, реално не дължиш никакъв данък, защото си на загуба от сделките. По вашата железна логика. Благодаря ви.
          Last edited by LuckyYou; 03.05.2021, 19:54.
          The best things in life are free. The second best things are very expensive!
          не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение
            В закона пише документално доказана цена на придобиване минус документално доказана цена на продажба. Една счетоводителка тука казваше че не можела ама аз не съм съгласен с нея виж тази статия в САЩ как е относно същия въпрос https://finance.zacks.com/stock-tran...ible-8284.html.
            Capital Losses

This applies to losses as well, so if you bought shares of stock for $3,000 sold them for $2,000, and paid two $50 commissions, you'd have an $1,100 loss. You can use capital losses to offset other capital gains, so the loss on this stock could shelter $1,100 worth of profit on other stock sales. If you don't have any capital gains to cancel out, you can claim up to $3,000 per year of capital losses as a write-off against your regular income. Should you have more losses than you can use as an offset or write-off, you can even carry the extra losses forward to the future.

Тоест купил си за $3000 акции продал си за $2000 и си платил две комисионни по $50 обща захуба $1100. Щом в САЩ е така не виждам причина при нас да е по - празлично тълкуването на документално доказана цена на придобиване и продажба
            На 99% поддържам твърдението, че в България не се броят комисионните и не влизат в намаляването на печалбите. Ако ще и 10 долара да си изкарал от 100 бр. акция, а комисионните да са 20$, пишеш положителен финансов реултат на реда 10$ по фиксинга на БНБ за деня и това е. Консултирал съм се с моята счетоводителка, чел съм по въпроса и отделно гледах видео в един български крипто ютуб канал и питаха счетито там, с голям опит в тази сфера както и с акции, та това разбрах.

Коментар

• Първоначално изпратено от vankata89 Разгледай мнение

Според мен тънкия момент тук е ако се стигне до съд You can use capital losses to offset other capital gains -
              Можете да използвате капиталови загуби, за да компенсирате други капиталови печалби. Тоест не можем да приспадаме други данъци например от наем а само от евентуални печалби от акции. И щом подяволите в САЩ е така защо при нас да е по - различно
              Що при нас данък дивидент е само 5%? Да ти е минавало през акъла, че държавите по земното кълбо може да имат различни закони?

Коментар

• Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнение

Копирам извадка от писмо на НАП Изх.№ 53-04-98/06.04.2015 г. без да го коментирам, защото имам различно мнение от тях по начина на определяне на цената на придобиване. Ако искате да прочетете цялото писмо, можете да го намерите в рубриката Въпроси и отговори в сайта на НАП. Съгласно чл. 33, ал. 5 от ЗДДФЛ, продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари. Цената на придобиване на финансовия актив е тази по смисъла на чл. 33, ал. 6, т. 1 от същия закон, а именно – документално доказаната цена на придобиване на актива. В ЗДДФЛ не е установена специална дефиниция на понятието „документално доказана цена на придобиване“, както и не е направена препратка към друг нормативен акт, поради което, по аргумент от чл. 46, ал. 2 от Закона за нормативните актове (ЗНА) и чл. 37 от Указ № 883 за прилагане на ЗНА, понятието следва да се тълкува и прилага в общоприетия му смисъл. Ето защо за документално доказана се счита цената, посочена в документа, удостоверяващ придобиването на съответния финансов актив, като в нея не се включват лихви, комисионни и други разходи, свързани с придобиването му. Следователно такива разходи не могат да намерят отражение и при определянето на печалбата или загубата от всяка конкретна сделка с финансови активи. На основание чл. 33, ал. 4, изр. второ от ЗДДФЛ, когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател. Понятието „средно претеглена цена“ е дефинирано в § 1, т. 47 от ДР на ЗДДФЛ.
                Според мен тънкия момент тук е ако се стигне до съд You can use capital losses to offset other capital gains -
                Можете да използвате капиталови загуби, за да компенсирате други капиталови печалби. Тоест не можем да приспадаме други данъци например от наем а само от евентуални печалби от акции. И щом подяволите в САЩ е така защо при нас да е по - различно
                http://www.proflashgame.com

Коментар

• Първоначално изпратено от VBT Разгледай мнение
                  И аз с един дебилен въпрос: Комисионните намаляват ли финансовият резултат (тоест признават ли за разход данъчно)? По спомен това касае приложение 5

Благодаря!
                  Копирам извадка от писмо на НАП Изх.№ 53-04-98/06.04.2015 г. без да го коментирам, защото имам различно мнение от тях по начина на определяне на цената на придобиване. Ако искате да прочетете цялото писмо, можете да го намерите в рубриката Въпроси и отговори в сайта на НАП. Съгласно чл. 33, ал. 5 от ЗДДФЛ, продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари. Цената на придобиване на финансовия актив е тази по смисъла на чл. 33, ал. 6, т. 1 от същия закон, а именно – документално доказаната цена на придобиване на актива. В ЗДДФЛ не е установена специална дефиниция на понятието „документално доказана цена на придобиване“, както и не е направена препратка към друг нормативен акт, поради което, по аргумент от чл. 46, ал. 2 от Закона за нормативните актове (ЗНА) и чл. 37 от Указ № 883 за прилагане на ЗНА, понятието следва да се тълкува и прилага в общоприетия му смисъл. Ето защо за документално доказана се счита цената, посочена в документа, удостоверяващ придобиването на съответния финансов актив, като в нея не се включват лихви, комисионни и други разходи, свързани с придобиването му. Следователно такива разходи не могат да намерят отражение и при определянето на печалбата или загубата от всяка конкретна сделка с финансови активи. На основание чл. 33, ал. 4, изр. второ от ЗДДФЛ, когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател. Понятието „средно претеглена цена“ е дефинирано в § 1, т. 47 от ДР на ЗДДФЛ.
                  Last edited by Yolo; 29.04.2021, 16:03.

Коментар

• Доколкото си спомням, комисионната не намалява финансовия резултат. Аз поне така си попълвам декларацията.

Коментар

• В закона пише документално доказана цена на придобиване минус документално доказана цена на продажба. Една счетоводителка тука казваше че не можела ама аз не съм съгласен с нея виж тази статия в САЩ как е относно същия въпрос https://finance.zacks.com/stock-tran...ible-8284.html.
                      Capital Losses

This applies to losses as well, so if you bought shares of stock for $3,000 sold them for $2,000, and paid two $50 commissions, you'd have an $1,100 loss. You can use capital losses to offset other capital gains, so the loss on this stock could shelter $1,100 worth of profit on other stock sales. If you don't have any capital gains to cancel out, you can claim up to $3,000 per year of capital losses as a write-off against your regular income. Should you have more losses than you can use as an offset or write-off, you can even carry the extra losses forward to the future.

Тоест купил си за $3000 акции продал си за $2000 и си платил две комисионни по $50 обща захуба $1100. Щом в САЩ е така не виждам причина при нас да е по - празлично тълкуването на документално доказана цена на придобиване и продажба
                      http://www.proflashgame.com

Коментар

• И аз с един дебилен въпрос: Комисионните намаляват ли финансовият резултат (тоест признават ли за разход данъчно)? По спомен това касае приложение 5

Благодаря!

Коментар

• Един много дебилен въпрос относно Годишната Данъчна Декларация. В приложение 8, където си описваме притежаваните акции, всичко е ясно -- държава, брой, дата на закупуване и сега идва Колони 5 и 6 -- в съответната валута и в лева. Тука цената НА ЕДНА акция ли пишем (понеже нали има и броя и НАП могат да умножат броя по цената) или пишем общата сума, демек броя по цената на една акция.

Сори за тъпия въпрос ама никъде не е обяснено "Цена на придобиване" -- цената на придобиване на ЕДНА акция ли е или на целия им брой.

Бати толкова ли е сложно.

Дано не съм объркал щото още за 2019-та година писах в колона 5 цената на една акция. Примерно ако съм купил 10 акции по 100 долара общо за 1000 пиша брой: 10 и цена в съответната валута 100.

Чак сега се замислих какво аджеба е "Цена на придобиване" ма щом е цена трябва да за 1 нещо, иначе щеше да пише Сума или нещо различно от цена. Аз така го разбирам.
                          Last edited by Yolo; 13.04.2021, 15:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от danielangelov Разгледай мнение
                            Някой знае ли или проучвал ли е въпроса при евентуално делистване на компания от американска борса и същевременно е листната и на друга (Европа/Азия), дали IB може да прехвърли акциите на клиент да бъдат на другата, non-US борса?
                            Може, но таксите са бая солени и за дребни риби си е кур.

Коментар

• Някой знае ли или проучвал ли е въпроса при евентуално делистване на компания от американска борса и същевременно е листната и на друга (Европа/Азия), дали IB може да прехвърли акциите на клиент да бъдат на другата, non-US борса?

Коментар

• Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение

Това теоретично за фалит на брокера което казваш си го мислиш, но вероятно не си прочел договора добре. Бих се радвал да получа в отговор тук на каква база правиш разсъждението " и да фалира брокерът, акциите си остават на твое име, така че би трябвало да се притесняваш само за кеша по сметката" . Къде е описано това правило... Освен това например Interactive Brokers с Брексит прехвърлиха всичките си клинети към ИРЛАНДСКОТО им дружество което направиха и в момента гаранцията не е 100К а е само 20 к Евро.
                                Според законите на ЕС, брокерът е длъжен да държи активите(кеш и акции) на клиентите отделно от своите активи в т.нар. segregated accounts. Кешът се държи в отделна банкова сметка, а акциите - в дружество, различно от брокера. Дружеството, което държи акциите, има списък кои акции на кой клиент са. Това го пише на сайта на Интерактив, както и някъде по официалните сайтове на ЕС. А финансовият регулатор на съответната държава следи за спазването на тези правила. Аз лично не знам към момента някой да си е изгубил акциите при фалит на брокер в България, ЕС или САЩ. Кеша може да се изгуби по-лесно, ако е над гарантираната сума, защото парите във външната банкова сметка са общи за всичките клиенти.

Saxo са датска банка и гарантират до 100к евро. IB в Унгария също гарантират до 100К евро.
                                Last edited by msi200; 07.03.2021, 16:56.

Коментар

Working...
                                X