IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Index CFD или ETF?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    На хоризонта е вече свръхпредлагането. Те затова ми са тръгнали и офшор дрилърите към дъната си де..
    За мене 85$ ако не тая година поне другата са сигура.
    По него време и златото ще атакува 1000$
    Така ги виждам нещата аз кратко/средносрочно.
    Генералната картинка я виждам по малко по-различен начин въпреки че не съм любител на сложните сценарии, а на отиграването на създадени възможности. На пазара никога не се случват нещата, както ги очаква широката публика и както се прокламира по медиите, а напротив, когато нещо е най-малко очаквано!

Последните 3-4 години ни продъниха ушите заради печатането на пари и наливането им в банки и инвеститори и вероятния срив на фондовите пазари, а вместо това пазара изби кочината с годишен ръст около 30%. Въпросът с инфлацията не е дали, а кога ще дойде! И отговорът е – когато най-малко я очакваме, когато по CNBC ни убеждават за преминалата рецесия, голдмън „съветва“ да се редуцират портфейлите в комодити/злато и масовата публика скача на последния влак.

Под инфлация нямам предвид ваймърова република, а значително поскъпване на ресурсите и стоките. Кога точно и в какви размери нямам идея (а и астрологията не ми е силна черта), но определено вече се виждат първите знаци. Златото оформя двойно дъно, VIX-a е на историческо ниски нива, Nasdaq има параболично покачване последната година и пр. Все ми се струва, че е време смарт мъните да сменят лодките и да подкарат на север стоките и развиващите се пазари (в най-голяма степен Китай, а защо не и Русия).

Ето и няколко графики:
    Attached Files

Коментар

На хоризонта е вече свръхпредлагането. Те затова ми са тръгнали и офшор дрилърите към дъната си де..
      убу ай обясни, защо кат пада насрания петрол не падат цените на бензиностанцийте ебати и мискините ньедни ...

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
        Петрола проби дългосрочна съпротива и тества тренд линията. Пробив под 91 разваля картинката разбира се!

Коментар

Другото - да, но за нат.газ и нефт ( + gold) не съм толкова булиш като тебе.
          А дано, ма надали.
          По скоро едно поне 10% по доле ги виждам до края на годината.
          Не знам дали златните мини не са златни Perseus Mining Limited: ASX:PRU батко ти ги затвори преко сили и с мъка на сърцето на 97% + защото беше CFD и него не моа прехвърлим у Интерактивните

Коментар

А дано, ма надали.
            Петрола проби дългосрочна съпротива и тества тренд линията. Пробив под 91 разваля картинката разбира се!
            Attached Files

Коментар

Като цяло комодитата са с голям потенциал, но не бих купувал каквото и да било преди да обърне тренда (захар, зърно, пшеница). Иначе момента за покупки е подходящ за Natural Gas, кафе (ще чакам лека корекция до към 130) и петрол след краткосрочна корекция. Злато/сребро може да формират дъно в момента, но още нямам потвърждение. Ако ценните метали формират дъно минодобивните компании стават „златни мини“ в буквалния смисъл  (например – ANV, AU, HMY, IAG, NEM). Същото важи и за нефтените компании!
              А дано, ма надали.

Коментар

• мерси - сега почвам да се образовам
                името на английски беше достатъчно
                “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                  кейп шилера това какво е ?
                  Cape Shiller + uncle google + search

Коментар

Колега, попреписали сте, ма нищо, няма искам авторско право
                    Да, залагам немалко на ЕМ и комодитис, ма не чрез общите индекси които споменавате, а чрез индивидуални етф-и. Филтрирал съм си ги по кейп шилера кои имат следващите 5-10години най голям потенциал да достигнат поне средната си историческа стойност.
                    Имам 10 ЕМ и 7 ДМ (главно от пиговете (без Гърция), но и Австрия, Сингапур и Ю.Корея ги слагам в тая категория.)
                    От комодитата съм заложил на зърнените, кафе, захар и уран.

Тая сутрин изчислявах по сектори портфейла си. Засега съм тъй:

28% Нефтени компании ( половината са сондъори)
                    22% ЕМ
                    7% ДМ
                    9% Високодивидентни етф-и
                    20% Други - злато, банки, комодитис, други акции
                    14% кеш
                    Като цяло комодитата са с голям потенциал, но не бих купувал каквото и да било преди да обърне тренда (захар, зърно, пшеница). Иначе момента за покупки е подходящ за Natural Gas, кафе (ще чакам лека корекция до към 130) и петрол след краткосрочна корекция. Злато/сребро може да формират дъно в момента, но още нямам потвърждение. Ако ценните метали формират дъно минодобивните компании стават „златни мини“ в буквалния смисъл  (например – ANV, AU, HMY, IAG, NEM). Същото важи и за нефтените компании!

Коментар

• кейп шилера това какво е ?
                      “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

Да, залагам немалко на ЕМ и комодитис, ма не чрез общите индекси които споменавате, а чрез индивидуални етф-и. Филтрирал съм си ги по кейп шилера кои имат следващите 5-10години най голям потенциал да достигнат поне средната си историческа стойност.
                        Имам 10 ЕМ и 7 ДМ (главно от пиговете (без Гърция), но и Австрия, Сингапур и Ю.Корея ги слагам в тая категория.)

22% ЕМ
                        7% ДМ
                        14% кеш
                        от Hedge Fonda на Pibel Кастро има много интересни неща, ало juniora записвай не се ослушвай

Коментар

Някой беше споменал да се заложи на VWO (Emerging Markets) като силно подценени, така че споделям това мнение.
                          Голям потенциал има и DBC (Commodity Index) при нива над 27/28$ и UNG (Natural Gas) при текущите цени!

22% ЕМ
                          7% ДМ
                          14% кеш

Коментар

• Първоначално изпратено от j.u.n.i.o.r Разгледай мнение
                            Да, звучи логично, но все пак не разбирам ако търгувам от $ сметка акции които се плащат в €, или обратното - печалбата/загубата ми влияе ли се от промяната в курса евро-долар (докато е отворена позицията) или не?
                            Влияе се разбира се, ако акцията в $ се дигне 5 пъти и долара падне много печалбата в € няма да е 5 а 3 пъти да речем, аз съм в момента така с евро сметка и търгувам всичко иначе трябва да имам account в лири, в евро, долари, тя става дебела работата и то е същото дори и да имаш сметка в долари. Печалбата в долари като ти е голяма до тук хубаво и после нали ще тръгнеш да теглиш все някога и тогава зависи курса на долара какъв е ако е нисък греда .....

Коментар

• Първоначално изпратено от j.u.n.i.o.r Разгледай мнение
                              Прав си - не разбирам особено. Но НЕ си прав - не искам с малко пари да направя много, не съм чак толкова глупав

Искам с малко пари да направя още малко. Ако са 20% за една година - екстра, ако са 10% - пак бива. Ако са 10% надолу ще е малко по-неприятно, но се преживява

А иначе точно защото знам че нищо не знам, затова съм се насочил към индекс - мисля че така може сравнително най-малко да сбъркам.

Идеята ти за "един за САЩ, един за ЕС и един за развиващи се пазари" ми допада. Ще съм благодарен ако споделиш по един конкретен ЕТF в/у индекс от трите региона, които смяташ че са добър избор в момента.

Мерси!
                              Средния ръст на пазара (DJ) за последните стотина години е 5-6% годишно! Това трябва да е отправната ти точка, така че очаквания за над 10-20% са по-скоро изключение. Имай предвид също, че след силен ръст какъвто видяхме 2013-та може да се очаква спад или странично движение за известно време. Някой беше споменал да се заложи на VWO (Emerging Markets) като силно подценени, така че споделям това мнение.
                              Голям потенциал има и DBC (Commodity Index) при нива над 27/28$ и UNG (Natural Gas) при текущите цени!

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
                                ако ще търгуваш повече щатски инструменти си направи сметка в $
                                съответно ако европейските са повече в EUR, ама имай в предвид, че в Европа
                                са по-дебели таксите за влизане/излизане в позиция;
                                другото нещо, което да имаш в предвид е, че на щатските борси може да купуваш
                                и европейски компании, които се търгуват и там и се плащат в $
                                Да, звучи логично, но все пак не разбирам ако търгувам от $ сметка акции които се плащат в €, или обратното - печалбата/загубата ми влияе ли се от промяната в курса евро-долар (докато е отворена позицията) или не?

Коментар

Working...
                                X