IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Contrarian investing

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
    Може би ако литнат ракетите, ще има и други добри възможности за покупки в Турско? Иначе са мощна икономика с младо население, ама ако падне диктатора на къде ще поемат?
    Турция и Бразилия ги смятам за по рисковите от мойта 5-ца. Дано няма други дъна, хич не са изключени.
    По надеждни за мене са Виетнам, Филипините и Чили.
    Инак всички наистина са демографски яки, бързо развиващи се и с малко дълг и дефицити в сравнение с останалите от компанията си.
    Така както уж влязах спекулативно мога да реша да стана и доста дългосрочен в един момент. Let the profit RUN

    Коментар


    • Ето едно приятно описание от БГ блог

      Инвестиране срещу тълпата

      Терминът contrarian investing може да се преведе като контраинвестиране или «инвестиране срещу тълпата».
      Контраинвестирането е популярна стратегия за инвестиране, близка до стратегията на Греъм и Бъфет за инвестиране в стойност и стратегията на поведенческите финанси, опираща се на изучаването на поведението на тълпата.
      Буквално контраинвестирането се заключава в принципа да се действа противоположно на болшинството от инвеститорите в даден момент. Въпреки привидната простота на тази стратегия всъщност прилагането и следването и е доста сложно и опасно.

      При използването на тази инвестиционна стратегия, ако масата от пазарни участници панически продава трябва да се купува. Ако болшинството са свръхоптимистично настроени за повишението на цените е време да се продава.
      Този принцип се описва добре от Уорън Бъфет в неговата знаменита фраза: «Страхувайте се, когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите се страхуват».
      Защо тази стратегия на инвестиране работи?
      Принципно най-голямо влияние върху пазара оказват големите инвестиционни фондове. Тяхната основна задача обаче не е да генерират максимален доход за своите клиенти за дълъг период от време, а само редовно да показват по-добри резултати от «бенчмарка» или индекса с който се сравняват.
      Вижда се съществената разлика в инвестиционния хоризонт на дългосрочния инвеститор и фонд мениджърите. Докато дългосрочната инвестиционна стратегия може за дълъг период от време да показва по-лоши резултати от даден индекс (бенчмарк), все пак в даден момент заложената в нея идея ще сработи и доходността рязко ще се покачи. От друга страна, ако даден фонд мениджър(най-вече на индексен фонд) продължително и с много се отклонява от бенчмарка с когото сравняват фонда му, ще бъде уволнен.
      Може да е тъпо от инвестиционна гледна точка, но фонд мениджъра в повечето случаи е принуден да действа по следния начин. Когато акциите поевтиняват неговата задача е да ги продава, за да съхрани колкото се може повече от парите на клиентите на фонда. В повечето случаи дори акциите да са поевтинели изключително много и фонд мениджъра да е наясно, че те в бъдеще време ще поскъпнат, той не би купил дори да разполага с пари за покупки. Когато акциите поскъпват фонд мениджъра е длъжен да ги купува, съкращавайки количеството налични пари, тъй като ако не го прави рискува неговия фонд да изостане от ръста на бенчмарка. Длъжен е да купува дори акциите да са твърде скъпи.
      По принцип логиката по която са принудени да работят фонд мениджърите съвпада със стратегията "следвай тълпата". Тази стратегия си работи и е базова. В нея обаче има заложена клопка. Покупката на акции продължава дори при много високи цени. Сривовете на набалонизираните акции обикновено са резки и фонд мениджъра няма как да успее да продаде навреме акциите. Като резултат управляващия фонд мениджър ще остане с много скъпо купени акции които ще е принуден да продаде на по-ниски цени. Да се отгатне пика на цените практически е невъзможно.
      Обратно: Продавайки акции на падащ пазар близко до дъното, той няма как да успее да ги купи на ниска цена около дъното. Като цяло фонд мениджъра трябва да следва тълпата, но да действа доста по-добре от нея за да може да постигне по-добри резултати от бенчмарка си.
      Знаем, че такива фонд мениджъри са много и заедно съществено влияят на пазара. Когато по обективни причини пазара тръгва да пада задачата на всички фонд мениджъри е да продадат акциите си колкото се може по-бързо и в периода на низходящия тренд да останат "в пари". Някой от тях успяват, други не. Повечето се включват в разпродажбите на по-късен етап, а някои продават около самото дъно. Като цяло всички искат да продават и никой не иска да купува без значение каква е цената на акциите. В такива случаи пазара лети надолу много бързо, пробивайки всякакви разумни ценови нива. И обратно. В някъкъв момент някой от големите започва да купува, постепенно към него се присъединяват по съобразителните му колеги. Накрая се включват всички фонд мениджъри заедно с тълпата и всеки купува без много да се интересува от цената. За фонд мениджърите главното си остава да не изостават от бенчмарка си, даже когато всички разумни ценови нива отдавна са преминати.
      Точно тези безумни гонки към върха и дъното са рай за този който прилага стратегията контраинвестиране. Ако пазара (фактически крупните фонд мениджъри) са прекалено оптимистични и цените на акциите станат неприлично високи трябва да се продава. Трябва да се продава дори ако тълпата продължана да купува. Респективно при мощен срив когато ценовите нива станат такива, че акциите са подценени трябва да се купува. Въпрос на време е тенденцията да се обърне. Добре е сумата за конкретния инвестиционен инструмент да бъде разделена на части и покупката да се прави на няколко ценови нива.
      Така описани нещата изглеждат прости. Проблемите както винаги са в детайлите. Трудно е да се определи кога паниката и цените са в пика си. Как да определим кога оптимизма на пазара е преминал всякакви разумни граници? Можем ли да пресметнем каква е правилната цена на акцията? Понякога дори тълпата се оказва права и това което до вчера ви се е струвало нелогично, след време може да се окаже норма, тъй като вие не сте отчели някъкъв важен фактор. Очаквайте, че може да има случаи в които пазара може да е ирационален по-дълго отколкото вие платежоспособни. Лари Уйлямс който е един от най-великите трейдъри за всички времена е казал: "Не се опитвайте да хващате падащи ножове". Това важи особенно много ако ползвате някаква форма на левъридж(финансов лост). Трябва да се има впредвид, че загубите при неумелото и неразумно контраинвестиране могат да са по-големи, отколкото ако се ползва стратегията да се следва тълпата.
      Контраинвестирането е опасна стратегия и е нужно да се прилагат няколко техники за безопасност когато тя се прилага.
      За успешното контраинвестиране не е достатъчно да се познават само основните принципи. Трябват и умения да се избира правилния момент за вход(покупка) и изход(продажба). Не е реално да се очаква да се уцели дъното или върха. Достатъчно е да се хване по голямата част от ценовото движение. Има няколко начина за определянето на правилната точка за вход при прилагането на стратегията за контраинвестиране.
      Ето основните ориентири по които може да се разбере, че е време за покупки:
      1. Технически анализ. Обращайте внимание кога акциите се търгуват около историческите си минимуми или около 52 SMA на седмична графика. Добър вариант за вход е да се изчака цената да мине над 52 SMA. Разбира се Това е само едно изключително просто правило. Техническия анализ е огромна материя и всеки сам трябва да си изработи опорни точки по които да търси нивата на подкрепа и съпротива.
      2. фундаментален анализ. Добре е основните коефиценти (p/e, p/b) и дивидентите за дадената акция да са на добри нива. Все пак проверявайте в исторически план имало ли е подобни на тези показатели и какво точно се е случвало с цените тогава. Освен това трябва да има перспективи за запазване или ръст на тези показатели в дългосрочен план. Имайте впредвид, че е възможно ценовите нива просто да са оправдани.

      3. Икономически цикъл. Често падат цените на акциите не само на отделна компания, а на почти всички. Причината обикновено е всеобщата икономическа криза, която е част от икономическия цикъл. В такъв случай е удачно да се вземат впредвид и макроикономическите показатели. Когато има признаци за излизане от кризата и навлизане в етап на възстановяване на икономиката и на сектора в който оперира компанията настъпва добро време за покупка.

      4. Сантимент. Когато всички са настроени песимистично е време за покупки. Това правило важи за акции на компании при които няма силни външни фактори влияещи върху цената на акциите.
      При контраинвестирането може да попаднете в капан. Ако по някаква причина цената на дадена акция рязко падне, това не означава, че тя непременно ще поскъпне. Допускайте, че компанията може да е на път да фалира! За да се избегне попадането в капан и последващи загуби е добре да се използват следните защитни правила:
      1. Проверявайте причините за падането на цената. Убедете се, че факторите оказващи негативно влияние на цената на акцията са действително временни: природни стихии, локални аварии, временни бизнес проблеми, съдебни спорове и други. Ако е така, неминуемо след време печалбите на компанията ще се повишат и това ще се отрази положително на цената на акцията.

      2. Следете за финансовите показатели. Убедете се също, че задълженията на компанията не са много големи и тя може да ги погасява дори при спад на печалбата.

      3. Получавайте доход докато чакате ръст в цената на акцията. Прекрасно е да получавате дивиденти дори и в тежки икономически времена. Въпреки че не са много компаниите които изплащат добри дивиденти дебнете за такива инвестиционни възможности.
      4. Диверсифицирайте контраинвестициите си. Купувайте акции от различни сектори на икономиката.

      За разлика от практиката за регулярно инвестиране, контраинвестирането се основава на задълбочен анализ на целия пазар, сектора в който оперира компанията, както и самата компания. Бъфет например споделя, че самата подготовка за конкретна инвестиция заема 90% от времето му. Така че не жалете време за изследване и анализ на дадена инвестиционна възможност.
      Ако спазвате основните правила при използването на контраинвестиционната стратегия имате големи шансове да постигнете впечатляващи резултати.


      http://investoracademy.blogspot.com/...g-post_31.html

      Коментар


      • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
        Верно че е опасно, те камите бодат, я ги хванеш за дръжката, я не.
        Но с малко проучване и селекция може да донесе големи профити.
        Разбира се че съм съгласен че повече от 10-15 до макс.20% не би трябвало да рискува човек по тоя начин.
        Аз наблюдавам пазара от почти 2 години, стотици демота имам с какви ли не критерии подбирани скрининги, по какви ли не методики.
        Но топ 3 по доходност ми са точно контрарни селекции от акции подбирани само по 2 до 3 елементарни критерия - 0-5/10 % от годишно.дъно и рси под 20 (30)
        На случаен принцип, без проучване на акциите.
        Явно риска се отплаща добре, особено когато и пазара като цяло се гърчи.

        Топ демото по доходност - 143% за 21 месеца, това прави 7% на месец
        14 акции, всички закупени на 6 дек.11-та, последните 2 само 3 дена по късно.

        BEAT,CSFS,CTRN,FMFC,NUTR,PKBK,RCKY,ROVI,SAR,SCR,SF LY,USCR,SFLY,PKBK

        Друго - от 18 Май 12 от 10 акции , пак по същите критерии, 2 от артиите са на практика чисти вече , понеже са на - 92 и - 98%. Но въпреки това доходността на портфейла е + 94.7%, тоест почти 6% мес.доходност за 16 месеца.

        AUDC,CEL,DVOX,EDMC,GDOT,LLEN,LPR,MCOX,NOAH,VISN

        Най скорошното ми такова контрарно демо изпълнение е от 29 Април тая година с 3 акции, към които дабавих още една ( VCRA) на 3 Май. Тук за разлика от горните 2 примера отделих малко време да попрочета едно друго и реших че има живец в тях.
        Резултата - + 26.6% за малко над 4 месеца - пак се пада около 6% месечен профит.

        EW,MMSI,VOCS,VCRA

        Те това е най общо моя повече от скромен и само демо опит в тая област.
        Има хляб в това, ала трябва си и проучване мисля, инак е бая хазарт.
        Но определено можем да се възползваме (с неголеми суми) от инерцията и паниката на хамериканското стадо.
        БФБ спекулантите са калени и пекани

        ПС Тони - браво за темата.
        Би било интересно ако някой го практикува да сподели опит.

        Всъщност аз вече го направих и реално. Първо с Турския ЕТФ, а няколко дни по късно като тръгнаха нагоре - си взех и още 4 ЕМ етф-а. Дано резултатите поне наполовина се доближат до горните ....ще видим.
        Може би ако литнат ракетите, ще има и други добри възможности за покупки в Турско? Иначе са мощна икономика с младо население, ама ако падне диктатора на къде ще поемат?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          първото нещо това е дългосрочна стратегия - доста дългосрочна
          След това е трудна за изпълнение - защото наистина се изисква изключително добро познаване на това какво всъщност натиска цените и какво трябва да се случи за да се промени това.
          И е доста опасна стратегия - все пак пазарите като цяло са в прилична степен ефективни. Т.е. ако човек купува нещо само защото е паднало има голяма вероятно да купи нещо което току що е започнало големия спад. Идеята "пазара не знае какво прави - аз знам по-добре" е един много лесен път към много сериозни загуби.
          И е доста изнервяща стратегия. защото има сериозна вероятност всичко друго да се представя по-добре - така към възможните реални загуби да се добавят още по-сериозни пропуснати ползи.

          Изобщо като цяло човек да играе само по тази стратегия ми се струва доста ненужно и до голяма степен вредно. Нищо не пречи да задели едни 10-15% за това, но по-голям дял ми изглежда безсмислено. Аз и друг път съм го писал - по мое мнение пазарите търсят представяне, а не стойност. Представянето е обективно - ръстове на приходи, ръстове на печалби, намаляване на риск. Стойността е субективна. И като цяло всеки субект си има собствена субективна оценка за нея.
          Верно че е опасно, те камите бодат, я ги хванеш за дръжката, я не.
          Но с малко проучване и селекция може да донесе големи профити.
          Разбира се че съм съгласен че повече от 10-15 до макс.20% не би трябвало да рискува човек по тоя начин.
          Аз наблюдавам пазара от почти 2 години, стотици демота имам с какви ли не критерии подбирани скрининги, по какви ли не методики.
          Но топ 3 по доходност ми са точно контрарни селекции от акции подбирани само по 2 до 3 елементарни критерия - 0-5/10 % от годишно.дъно и рси под 20 (30)
          На случаен принцип, без проучване на акциите.
          Явно риска се отплаща добре, особено когато и пазара като цяло се гърчи.

          Топ демото по доходност - 143% за 21 месеца, това прави 7% на месец
          14 акции, всички закупени на 6 дек.11-та, последните 2 само 3 дена по късно.

          BEAT,CSFS,CTRN,FMFC,NUTR,PKBK,RCKY,ROVI,SAR,SCR,SF LY,USCR,SFLY,PKBK

          Друго - от 18 Май 12 от 10 акции , пак по същите критерии, 2 от артиите са на практика чисти вече , понеже са на - 92 и - 98%. Но въпреки това доходността на портфейла е + 94.7%, тоест почти 6% мес.доходност за 16 месеца.

          AUDC,CEL,DVOX,EDMC,GDOT,LLEN,LPR,MCOX,NOAH,VISN

          Най скорошното ми такова контрарно демо изпълнение е от 29 Април тая година с 3 акции, към които дабавих още една ( VCRA) на 3 Май. Тук за разлика от горните 2 примера отделих малко време да попрочета едно друго и реших че има живец в тях.
          Резултата - + 26.6% за малко над 4 месеца - пак се пада около 6% месечен профит.

          EW,MMSI,VOCS,VCRA

          Те това е най общо моя повече от скромен и само демо опит в тая област.
          Има хляб в това, ала трябва си и проучване мисля, инак е бая хазарт.
          Но определено можем да се възползваме (с неголеми суми) от инерцията и паниката на хамериканското стадо.
          БФБ спекулантите са калени и пекани

          ПС Тони - браво за темата.
          Би било интересно ако някой го практикува да сподели опит.

          Всъщност аз вече го направих и реално. Първо с Турския ЕТФ, а няколко дни по късно като тръгнаха нагоре - си взех и още 4 ЕМ етф-а. Дано резултатите поне наполовина се доближат до горните ....ще видим.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            т.е. предлагаш да се следва тренда, а не да се купува срещу него?
            Като си си харесал нещо а нещата са взели да се закучват пускаш едни 50, 100 и 200 дневни движещи се средни и като започне да пада и достига всяка една от тях купуваш. Така ще купуваш на средни цени за съответно 2,5 месеца, 6 месеца и 1 година. В момента например СП500 се спря на 50 дневната. Идеята е да се купува под средната и да се продава над средната. Така реално ще се печели над пазара стига човек да е прав за тренда. Определянето на тренда се превръща в най-важното нещо.

            но е много по-лесно човек да се съобразява само с дългосрочен тренд, отколкото да се опитва предварително да определя какъв ще е тренда. А не виждам причина да превръщаме простите неща в излишно сложни.

            Аз поне не влизам в нещо което няма тренд нагоре поне в продължение на два отчета. На върха на европейската криза влязох срещу тренда и то срещу много силен тренд и се оказа перфектен вход. Но тогава си беше леко хазарт - или всичко щеше да фалира или не и съответно да подскочи. Не фалира, но си знаех че имаше вероятност да загубя много. Но такива събития са много редки и не си заслужава като цяло човек да очаква, че ще се повтарят.

            П.С. Всъщност сега погледнах СП 500 първо се спря около 50 дневната след това около 100 дневната, а сега е между двете.
            Last edited by ravnovesie; 07.09.2013, 21:33.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              първото нещо това е дългосрочна стратегия - доста дългосрочна
              След това е трудна за изпълнение - защото наистина се изисква изключително добро познаване на това какво всъщност натиска цените и какво трябва да се случи за да се промени това.
              И е доста опасна стратегия - все пак пазарите като цяло са в прилична степен ефективни. Т.е. ако човек купува нещо само защото е паднало има голяма вероятно да купи нещо което току що е започнало големия спад. Идеята "пазара не знае какво прави - аз знам по-добре" е един много лесен път към много сериозни загуби.
              И е доста изнервяща стратегия. защото има сериозна вероятност всичко друго да се представя по-добре - така към възможните реални загуби да се добавят още по-сериозни пропуснати ползи.

              Изобщо като цяло човек да играе само по тази стратегия ми се струва доста ненужно и до голяма степен вредно. Нищо не пречи да задели едни 10-15% за това, но по-голям дял ми изглежда безсмислено. Аз и друг път съм го писал - по мое мнение пазарите търсят представяне, а не стойност. Представянето е обективно - ръстове на приходи, ръстове на печалби, намаляване на риск. Стойността е субективна. И като цяло всеки субект си има собствена субективна оценка за нея.
              т.е. предлагаш да се следва тренда, а не да се купува срещу него?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                Абе Пиб ти да не почна като профи да се занимаваш? Много време имаш за ровене!

                п.с. и много кинти извади
                Верно напоследък ми се отвори малко по голям времеви прозорец.
                Ама привършва към края на тоя месец,та използвам - ровя ли ровя...

                Не съм вкарвал много кинти, тази година няма и 7-8% свеж кеш да съм донадил.
                Ама дивидента от атерата почти 10% ми увеличи портмонето, пък и продадох преди и след него доста от нея пак (сега няма и 18%), а и от други акции на БФБ скъсих едно друго - та затуй сега съм 1/3 в чужди. Кеш нямам сега, ама съм заделил прилична сума за нисе, понеже чакам корекция, време и е вече.
                Иначе не ме гледай че имам 22 артии там, повечето са интернационални, баш американски имам само 1 едничка - рафинерията Валеро. И тя се търгува на коефициенти де и на БФБ почти не се срещат вече

                Коментар


                • първото нещо това е дългосрочна стратегия - доста дългосрочна
                  След това е трудна за изпълнение - защото наистина се изисква изключително добро познаване на това какво всъщност натиска цените и какво трябва да се случи за да се промени това.
                  И е доста опасна стратегия - все пак пазарите като цяло са в прилична степен ефективни. Т.е. ако човек купува нещо само защото е паднало има голяма вероятно да купи нещо което току що е започнало големия спад. Идеята "пазара не знае какво прави - аз знам по-добре" е един много лесен път към много сериозни загуби.
                  И е доста изнервяща стратегия. защото има сериозна вероятност всичко друго да се представя по-добре - така към възможните реални загуби да се добавят още по-сериозни пропуснати ползи.

                  Изобщо като цяло човек да играе само по тази стратегия ми се струва доста ненужно и до голяма степен вредно. Нищо не пречи да задели едни 10-15% за това, но по-голям дял ми изглежда безсмислено. Аз и друг път съм го писал - по мое мнение пазарите търсят представяне, а не стойност. Представянето е обективно - ръстове на приходи, ръстове на печалби, намаляване на риск. Стойността е субективна. И като цяло всеки субект си има собствена субективна оценка за нея.

                  Коментар


                  • Това е един от най-добрите методи, но е съпътстван с много сериозен фундаментален анализ. Не може да купуваш само защото всички продават.
                    Ако имаш рейндж на справедливата стойност и пазарът запрати актива ти 40-50% под тази справедлива стойност, тогава си заслужава да заложиш срещу пазара.
                    Това е концепцията за margin of safety - да купиш доста под справедливата стойност, като така обираш и луфта от евентуални грешни допускания.
                    Veni, Vidi, Vici

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                      Сега ако трябва да мислим срещу тълпата трябва да:

                      в БГ
                      -да избягваме депозитите
                      -да не купуваме земя сега

                      abroad
                      -да не купуваме американски акции

                      други?
                      Можеш да играеш контра и на Форексов.
                      Слушай го какво хортува и прави обратното.Шорти любимците му или влизай дълъг в това де не харесва.
                      Профит - гарантиран

                      Коментар


                      • Сега ако трябва да мислим срещу тълпата трябва да:

                        в БГ
                        -да избягваме депозитите
                        -да не купуваме земя сега

                        abroad
                        -да не купуваме американски акции

                        други?

                        Коментар


                        • хайде наздраве на тия дето тичат срещу тълпата и на тия дето следват тренда, абе на всички!

                          Коментар


                          • Стила е приемлив, но има и няколко слаби страни:
                            1. Трябва добре да се прецени кога да се влезе - кога да се хване падащия нож!
                            2. Инвеститора трябва да има друг доход, докато чака тълпата да проумее грешката си

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                              Това е най-лошия стил на инвестиране. Все едно фен на Левски да тича срещу тълпа от фенове на ЦСКА Даже не искам и да си представям какъв ще е резултата
                              Много си е добър даже стила. Дори отличен.
                              Бъфю си го е казал, кога е момента да си страхлив и кога алчен.
                              Аз например най обичам да влизам в позиция (която следя и знам че си струва) при паническо разпродаване - рси под 30, под 20 - още по добре.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                                http://www.minyanville.com/sectors/g...als&from=yahoo

                                Аз контрарно лапнах първо турците, а после се диверсифицирах и географски - Бразилия, Чили, Виетнам и Филипините.
                                Иде ред май да захапя Китай - FXI, все пак са двигателя, а чрез DEM и сериозна експозиция към Русия и газпром (5%), както и Тайван , Ю.Африка и Полша.
                                Индия , индонезия, тайланд и малайзия засега май ще ги избягвам, имам чувството че там може още дъна да видим.
                                Не мога намеря хубав ЕТФ който да включва само Изт.Европа (без русия и турция)
                                Абе Пиб ти да не почна като профи да се занимаваш? Много време имаш за ровене!

                                п.с. и много кинти извади

                                Коментар

                                Working...
                                X