If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ще взема да си сменя картинката само, че тоя червен меч, насочен диагонално надолу сякаш е на лош късмет за пазарите. Скоро имах лошата идея да отида на работа с червена фланелка и пазарите се сринаха катастрофически - вече я обличам само събота - баси.
Не мисля, че ще е достатъчно. Требе поне да пробваш да обърнеш и гащите с кафЕвото навън
Ще взема да си сменя картинката само, че тоя червен меч, насочен диагонално надолу сякаш е на лош късмет за пазарите. Скоро имах лошата идея да отида на работа с червена фланелка и пазарите се сринаха катастрофически - вече я обличам само събота - баси.
... макар че откак следя пазарите (отскоро) направо се плаша от мене си как ги нюхам един вид.
.
E велик си бе, знаеме те..
Не знам как ги нюхаш, ма откак се появи - само ги сриваш.
Засега си ми ок, че откога ги чакаме тия готини корекции и суркания, ма глей да не се оливаш - инък къмто Коледа ще те гоним..
Пичове, много хубава дискусия, дано по често да е така.
Винаги има какво да научи човек от различни гледни точки.
Продължавайте в тоя дух !
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Не твърдя, че разбирам - ного имам да уча и: благодарен на постовете на хора като Ив-макс и Равновесиев... макар че откак следя пазарите (отскоро) направо се плаша от мене си как ги нюхам един вид.
Иначе не е различно отколкото инвестиция у нас - проучваш компанията, бизнесът, отчетите, дивидентната политика, графиките с ценовото движение... а и навън изборът е по-голям, дума да няма.
Ама със спекулки не бих си играл, не мисля, че ми достига ловкост. Ще гледам да избирам могъщи компании и да инвестирам дългосрочно... както правя това и туканка.
Мале мале мале.
А казваш че не разбираш от външни борси
Аз това ли?
Не твърдя, че разбирам - ного имам да уча и: благодарен на постовете на хора като Ив-макс и Равновесиев... макар че откак следя пазарите (отскоро) направо се плаша от мене си как ги нюхам един вид.
Иначе не е различно отколкото инвестиция у нас - проучваш компанията, бизнесът, отчетите, дивидентната политика, графиките с ценовото движение... а и навън изборът е по-голям, дума да няма.
Ама със спекулки не бих си играл, не мисля, че ми достига ловкост. Ще гледам да избирам могъщи компании и да инвестирам дългосрочно... както правя това и туканка.
Добре, че Императора спомена за изборите. Пропуснах ги като важен фактор в писанията. Винаги има риск някой републикански лумпен като Тръмп да вземе властта и да съсипе държавата и от там целият свят. По принцип са умни хора и рядко бърка с избора си. Като се махне Буш младши не са се случвали сериозни извращения.
Доналдът не е лумпен, но велик мъж и лидер, който има смелостта да назовава нелицеприятни истини и (вярвам) готовността да поправи грешките на поредица некадърни управници.
И трудно мога да си представя по-тежки извращения от тия, станали при управлението на Обонго.
Добре, че Императора спомена за изборите. Пропуснах ги като важен фактор в писанията. Винаги има риск някой републикански лумпен като Тръмп да вземе властта и да съсипе държавата и от там целият свят. По принцип са умни хора и рядко бърка с избора си. Като се махне Буш младши не са се случвали сериозни извращения.
играй фучърите,
ако са ти скъпи, използвай USO ETFa.
там имаш най добра ликвидност,а за опшъните тва си е от голямо значение.
и използвай само опшъни-ако играеш ъндърлайна,само ше ти бият стоповете.та дори и да познаеш,голям е шанса па да загубиш.
при опциите,внимавай с имплайт волатилити-вече е 55,което меко казано е брутално.при първо забавяне на движенията,един срив на ИВ ще ти изяде примиума за отрицателно време.
при ИВ над 50 ,използвай ОТМ бътърфлаи за търесене на посока,при ИВ между 40 и 50,използвай вертикални спредове,а вече под 40 може да си позволиш да търсиш движение с голи лонг опции,вместо спредове.
ако нямаш платформа,която да ти показва изменението на ИВ,ше ти дам един тикър,който да следиш:
^OVX
само да знаеш,че ако гледаш из йахоо или гугле,го пускат с около 15 минути закъснение.
Благодарско. За мен също USO е правилният избор. Може би в някаква комбинация USL за хоризонт 3-4 месеца заради 1/12 ролване
dddd, отчасти аз съгласен с твоят анализ, отчасти: не. За мен в Европа нещата не са цветя и рози, макар икономиката могъща да е - и то по политически причини - пуделщината към Обонго и ордите диваци, заливащи континентът, както и заради законодателството, толериращо паразитството, бюрократщината в ЕС и още ного други неща. В един момент нещата може да станат ного грозни.
В щатите най-интересно ще стане след година и малко - тогава - крайно решителни избори, в които ще се види дали Америка отново ще стане това, което бе някога и всички искаме да е отново - световен флагман или ще си остане световен бандит - тоест дали американците ще имат решимостта да изберат Доналдът или ще турят в Белият дом поредният смешник или смешничка, който ще прави мръсно на целият свят, само и само да крепи щатите най-отгоре. Китайските хора трудно ще се научат да наблягат повече на потребителството - те не са с такова мислене просто.
Развовесиев - така е. Дългасрочно пазарите винаги са рационални, рационалството винаги печели рано или късно - но краткосрочно се ръководят ного повече от емоциите.
Забележете кои сектори са най-скъпите според форуърд ПЕ Енергията с форуърд ПЕ от 21 - а тук масово се мисли че нефтените са евтини защото са паднали много на тях и печалбата им пада най-много с . И кои правят най-добрите растежи на печалбата Хелткеър с 15,4% къде има най-много позитивни изненади - хелткеър.
къде има най-голям спад на печалбите - енергия, къде има най-много негативни изненади телекоми и ютилис.
И да видим как се преставят секторите от началото на годината
Хелкеър ръст от 2,6% само цикличните потребителски стоки ги бият с 5,7%
Най-голям спад Енергия - 15,2 Ютилити- 11,8
Телекомите имат лоши изненади но пък са и най-евтиния сектор. С форуърд ПЕ от 11,9 и съответно спад от 3,08% от началото на годината
dddd Само дребните спекуланти очакват криза. И то не заради нещо друго а защото си нямат идея как всъщност се оценяват компании.
Нещата са елементарни. Пазарът вкарва цялата налична информация. Най-важната информация за пазара като цяло са очакванията за печалбите на компаниите. В цените са вкарани дадени очаквания. Допускането е че пазарът е рационален. Всеки който иска може да залага че пазара е ирационален, ама тази позиция се отплаща само ако имаш способностите на Сорос. за нормалния средностатически спекулант допускането че пазара не знае какво прави води до огромни загуби.
та приемаме че пазара е рационален - в него са вкарани очакванията за дадени компании. това което движи пазара нагоре са ревизии нагоре на очакванията - т.е. нещо което пазара преди не го е знаел се оказва че е по-добро от очакваното и това бута пазара нагоре. И изненади нагоре в резултатите на компаниите.
От време на време обаче пазара е оптимитсичен и залага че дадени компании ще бият пазара. В дадени моменти е песимистичен и залага че дадени компании няма да оправдаят очакванията - това е което създава волатилността. Особено когато дадени очаквания за очаквания бързо се променят и се движат като стадо. което всъщност е доста често срещано явление.
След това излизат отчети на компании - неяснотата около очакванията за очакванията се намалява, пазарът намалява волатилността си и поема в дадена посока. Ако наистина компаниите се справят по-зле и то по-зле от очакванията да бъде по-зле пазара ще тръгне надолу. Ако не е това ситуацията ще тръгне нагоре.
Ръста на очаквананата печалба определя коефициентите, несигурността около нея определя рисковата премия.
Когато листнаха FB,на борсата,моя български бъкет не даваше ден два да се търгува, и аз реших,че ZNGA е идеалния вариянт-нали бяха дупе и гащи тогава.
Накупих доволно акции на загубените игрички,и последва спад при тях от 18$ до около 2,5$ .
Не питайте колко пъти усредних по пътя надолу,успях да изляза от позицията,след повече от година, устисквайки 5 цифрен минус ,на абсолютна нула,обаче ми скъсаха нервите тия znga.
От тогава съм се зарекъл акции да не търгувам.
Няма как да знаем нещата от кухнята им,а само това което искат да знаем за тях
Има си индекси за игра,на които всичкото говедар е фен,и дават мило и драго за ръст там.
Не случайно се радват като борсите им райзват,и плачат като падат.
Ако се направи в процентно отношение времето на ръст,спрямо времето на спад на пазарите, мисля беше около 70/30.
Така,че бай дъ дипс и тва е!!!
Ако един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.
Коментар