IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Все тая как се нарича в действителност. Нали се разбираме
    ама наистина ти вярвам,че си вярваш

    Коментар


    • Равновесиев: той заради туй Чичо Уорън не искаше да инвестира във високотехнологически акции - човекът си признаваше, че не разбира от такива работи и затова - тъй като не може да прецени дали една компания е секси или не - по-добре да не пъха своята гага. Подиграваха му се и му казваха: "динозавър", ама като се сринаха високотехнологическите - той бе тоя, дето се смееше.

      Апропо - сега прегледах отчетите за полугодието на Даймлер и БМВ - ами не видях прогнозираният спад на продажбите и печалбичките заради ембаргото или т.нар. "китайска криза".
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
        я,бгетовец,приемащ
        критика.браво.
        Асене,дръж се по -сполучливо,че знайш ли!!!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
          Приемам критиката

          я,бгетовец,приемащ
          критика.браво.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
            Не ти носи никаква информация или успокоение дали дадена компания има 90 или 60 % институционална собственност защото при срив на пазара ти са достатъчни 2-3 % за да се случи това което се случи и това е вярно и на обратно много често.
            носи огромна информация. За биотехнологиите е изключително важно защото аз поне нищо не разбирам от биотехнологии. нямам си нинаква идея до колко мога да вярвам на разработките на една компания или не мога. Те добре пишат някакви работи ама на мен ми изглеждат като на китайски. И единствения вариант да не се прецакам е като гледам дали хората които разбират или могат да си позволят на наемат хора, които разбират и те са вътре. Така ако има много институционални съм доста по-спокоен.

            Същото и за другите сектори, но в много по-малка степен. Там в общи линии мога да разбера добре ли си управляват компанията или не.

            А това че цената се била движила от 2-3% не ме интересува. Аз вече много пъти казах че мен корекции не ме плашат. До като това заради което съм в една компания важи значи и аз съм вътре - стига да не се появи още по-добра компания.

            Аз съм прост човек, на мен ми стига да съм прав веднъж - когато съм избрал нещо. Ако почна освен това да избирам и кога да влизам и кога да излизам че да ловя някакви малки промени в стойността значи вече трябва да съм прав много повече пъти. Пък то достатъчно трудно е да си прав и веднъж.

            Ти приказваш за фундамент ама всъщност се опитваш да ловиш сентимент. Какво като се вдигат лихвите - оценил ли си с точност до 2-3% как това ще повлияе на оценката на компаниите които те интересуват - не си. мислиш си че народа ще се шашне от вдигането на лихвите и ще разпродаде. Ама то може и да не стане така. Сещаш ли се миналата година като приказваха толкова много как ще се срине пазара като спрат КИ то. сещаш ли се какво стана. Пазара порастна с 15%. Трябваше сега този спад да стане че да се върне на нивата от тогава. И вече е отново над тях. Ако някой е продал в паниката преди спирането на КИ то в момента е с 20% пропуснати ползи - това за една година.

            но това си е

            Коментар


            • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
              равновестие и ив-макса убу си спорите,особено за неща,които не разбирате.
              тва ,за което говорите е ВЕРОЯТНОСТ,а не волатилност
              Все тая как се нарича в действителност. Нали се разбираме

              Коментар


              • Точно това имам предвид и аз, затуй по ме кефят по скромно растящи, но и дългосрочно по-могъщи компании.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                Коментар


                • Да

                  Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                  Минусът на високотехнологическите компании, особено софтуерните, е че ного по-лесно могат да бъдат съборени - достатъчно е някой да измисли нов и ного по-добър продукт...е, вече това по-трудно може да стане в гараж, но все пак е доста по-лесно, отколкото за компании в други сектори.

                  Именно заради това за свои пръви (признавам малко непредвидени) инвестиции извън България избрах Allianz и BASF. Просто те са класа, били са класа и преди десетилетия и ще останат класа и след десетилетия.
                  При технологиите както и при фармацефтиката никога не можеш да си адски дългосрочен и да се успокоиш напълно като например....да кажем...ще дам пример Виза...ако я имаш на добра цена. ВИнаги трябва да си нащрек защото както казваш може фундаментално да се промени нещо и от първо да отиде на последно място която и да е от тази компания...дали заради нова и по яка технология...дали заради това че някой е измислил по добро лекарство и на друга кампания и спаднат драстично приходите.

                  Коментар


                  • Императоре,

                    Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    Iv_max е направил чудесен анализ и прогноза за пазарите, но и психологически един вид портрет на панираните малки играчорченца. Пример е случилото се в Китай - там огромна част от "инвеститорите" са разни китайски лелки и бабета, дето разцъкват по 100-150 долара наредени като лястовички зад терминалите в огромни зали като в казино.

                    Като се паникьосаха и тръгнаха да изсипват - какво най-напред продадоха? Очевидно това, което купувачите са склонни да купят - тоест качествените акции, боклучавите като цяло си останаха у тях... и може би някои от тях вече осъзнават каква глупост са направили. Отделно (поне в началото на спихът) основен купувач бе държавата, която уж подкрепяйки пазарът, де факто извърши частична национализация през борсата на най-могъщите компании - нещо което сигурно са видели от Путин.

                    Иначе подобни корекции като тая (е, не толкова помитащо дълбоки) има около всяка година. Просто сега се натрупаха едновременно няколко реални фактори - китайският спих, девалвацията на юанът, гръцката несигурност - разбира се и продължителният ръст, подбуждащ съвсем естествени мераци за кеширане у мнозина. Ако за около 10 месеца си направил 28% доходност и видиш, че пазарът тръгва надолу, що да не избягаш, примирявайки се (паради началото на спадът) с около 22%? Това е естествено за повечето малки инвеститори и за спекулантите тоже.

                    Дългосрочният инвеститор е друга работа - все тая дали е Бъфет или аз: Императорът. Той не се интересува от моментната стойност на една акция, но какво стои зад нея. И ако така стръвно следях и дебнех пазарите - това бе не заради мен, но заради моите клиенти, които обаче излязоха железни и нито един не се уплаши - напротив: около сряда хората наляха още една торба бимберици, за да се възползват от. И са прави да са храбри - знаят, че за 15-30 години (срокът на договорите им), все едно ще са солидно напред и че сега - в самото начало могат да поемат рискове, защото дори и да сбъркат, има но-о-ого време за корекция.

                    Иначе мене не ми пука особено, защото никога не купувам една акция с идеята да я продам, но: да си я имам навеки.
                    Императоре,

                    Не можеш и не трябва да си позволяваш да бъдеш толкова дългосрочен като Бъфет и другите инвеститор. Тяхната игра е коренно различна и те да искат не могат да са като нас. Аз по прпинцип съм фундаменатлно насочен . Но парите са ми малки и съответно възможностите по ликвидни . Аз нямам предимствата на Бъфет но имам други предимства че мога да продам всичко без на някой да му направи впечетление а той не може. Затова и на мен не ми се налага да бъда толкова дългосрочен и да чакам да мине пазарната корекция или мечия пазар и след 5 години пак да съм не печалба....не че не искам ама не мога да си го позволя.

                    Коментар


                    • Минусът на високотехнологическите компании, особено софтуерните, е че ного по-лесно могат да бъдат съборени - достатъчно е някой да измисли нов и ного по-добър продукт...е, вече това по-трудно може да стане в гараж, но все пак е доста по-лесно, отколкото за компании в други сектори.

                      Именно заради това за свои пръви (признавам малко непредвидени) инвестиции извън България избрах Allianz и BASF. Просто те са класа, били са класа и преди десетилетия и ще останат класа и след десетилетия.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                      Коментар




                      • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
                        равновестие и ив-макса убу си спорите,особено за неща,които не разбирате.
                        тва ,за което говорите е ВЕРОЯТНОСТ,а не волатилност
                        Приемам критиката

                        Коментар


                        • Институционални инвиститори

                          Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                          Iv_max в гилиъд институционалните са 83,5% в Биоген 91,5% в селжен 81,6% Това малко ли големи са ти за сревнение в любимия ти епъл са 60.3%

                          Нали не мислиш че ще се набия с големи суми точно там където купува дребосъка - първо това гледам като влизам в компания.
                          Институционални инвиститори.
                          Хубаво гледаш ..а още по.добре и да разбираш напълно какво гледаш.

                          Това което гледаш няма особенно значение за конкретния казус. Сега ще ти обясня защо.
                          Значи зад тези цифрички се крият 80 % пенсионни фондове и 20 % банки и големи инвестиционни фондове в общия случай. Ако търгуваш с Интерактив там има едно секторче което може да ти даде не много подробна но прилична информация кой точно притежава коя компания за информация ако искаш ще ти кажа къде ако не го знаеш.

                          След като се запознаеш ако желаеш с тази информация за обща култура е добре да разбираш че пенсионните и дългосрочните инвестиционни фондове като блякрок и т.н притежават тези проценти от началото или в даден етап от началото - сиреч от преди много години. Там за продажба или влизане в нова компания се мисли с понякога с години дали да го направят или не т.е тези проценти на най големите дългосрочни така наречени институционални инвеститори ги забрави защото те реалнно не играят в пазара.
                          Цената с изключение на много фундаментални промени в дадена компания или тенденции се определя реално с не повече от 5 или 10 % от общите акции ( това го казвам наизуст и не съм сигурен но порядъка е този защото преди години бях смятал подробно какви са движенията за една не много изветстна но ликвидна компания ) . Цялата игра назад - напред с години се играе с много малко акции на фона на всичките и това е валидно общо взето за всички компании.
                          Не ти носи никаква информация или успокоение дали дадена компания има 90 или 60 % институционална собственност защото при срив на пазара ти са достатъчни 2-3 % за да се случи това което се случи и това е вярно и на обратно много често. Основния пакет от акции се променя само в много емблематични моменти и обикновенно с малко проценти. Причината е че ако някой иска да продаде 2 или 5 % от дадена компания на открития пазар това на практика означава да срине цената и наполвина и обратното ако иска да купи...затова такива движения са много редки.
                          Накратко процента притежание от институционални инвеститори не дава ниаккава информация относно това колко акции реално се търгуват от останалите, колко се притежават дългосрочно от малки хеджфондове и и колко от дребните....и най вече въпроса КОЛКО са дребните?
                          Информация от дневния оборот също не е чак толкова показателна защото обикновенно значителен брой и процент от този оборот са реално едни и същи акции изтъргувани от хилядите компютри назад напред през деня изпълняващи някаква задача.

                          А относно ГИЛД те уверявам че който познавам той я търгува тази компания....това е изключително масово търгувана компания за опции , акции и т.н Ако се празровиш да се поитрересуваш в туитър, по разни форуми и т.н да видиш коя я търгува и вобще има ли някой да не я търгува ...ще се убедиш, подобно ма амиген и другите които беше изброил...но ГИЛД е като нетфликс. въпреки че е на светлинни години от нетфлиск.
                          Аз също имах ГИЛД доста време.

                          А относно Епъл си прав...аз съм и продължавам да съм много бичи настроен за епъл...но както бях казал преди епъл е много притежавана акция и като така риска да падне не е малък. От друга страна обаче има и много хора които искат да я купят и чакат момент ( като мен аз имам за нея минимум 5 М ) . Така че за епъл не бива да се прекалява с очакванията за супер срив.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от acen1975 Разгледай мнение
                            равновестие и ив-макса убу си спорите,особено за неща,които не разбирате.
                            тва ,за което говорите е ВЕРОЯТНОСТ,а не волатилност
                            Хубаво си спорят те за нас - защото и двамата са мъдри и мненията им са ного полезни.
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                            Коментар


                            • равновестие и ив-макса убу си спорите,особено за неща,които не разбирате.
                              тва ,за което говорите е ВЕРОЯТНОСТ,а не волатилност

                              Коментар


                              • Iv_max е направил чудесен анализ и прогноза за пазарите, но и психологически един вид портрет на панираните малки играчорченца. Пример е случилото се в Китай - там огромна част от "инвеститорите" са разни китайски лелки и бабета, дето разцъкват по 100-150 долара наредени като лястовички зад терминалите в огромни зали като в казино.

                                Като се паникьосаха и тръгнаха да изсипват - какво най-напред продадоха? Очевидно това, което купувачите са склонни да купят - тоест качествените акции, боклучавите като цяло си останаха у тях... и може би някои от тях вече осъзнават каква глупост са направили. Отделно (поне в началото на спихът) основен купувач бе държавата, която уж подкрепяйки пазарът, де факто извърши частична национализация през борсата на най-могъщите компании - нещо което сигурно са видели от Путин.

                                Иначе подобни корекции като тая (е, не толкова помитащо дълбоки) има около всяка година. Просто сега се натрупаха едновременно няколко реални фактори - китайският спих, девалвацията на юанът, гръцката несигурност - разбира се и продължителният ръст, подбуждащ съвсем естествени мераци за кеширане у мнозина. Ако за около 10 месеца си направил 28% доходност и видиш, че пазарът тръгва надолу, що да не избягаш, примирявайки се (паради началото на спадът) с около 22%? Това е естествено за повечето малки инвеститори и за спекулантите тоже.

                                Дългосрочният инвеститор е друга работа - все тая дали е Бъфет или аз: Императорът. Той не се интересува от моментната стойност на една акция, но какво стои зад нея. И ако така стръвно следях и дебнех пазарите - това бе не заради мен, но заради моите клиенти, които обаче излязоха железни и нито един не се уплаши - напротив: около сряда хората наляха още една торба бимберици, за да се възползват от. И са прави да са храбри - знаят, че за 15-30 години (срокът на договорите им), все едно ще са солидно напред и че сега - в самото начало могат да поемат рискове, защото дори и да сбъркат, има но-о-ого време за корекция.

                                Иначе мене не ми пука особено, защото никога не купувам една акция с идеята да я продам, но: да си я имам навеки.
                                Last edited by Императорът; 29.08.2015, 19:41.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X