IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Има ли икономисти да обяснят защо Дау имаше - 350 пункта гап вчера я +220 днес?

    Коментар


    • Iv_max, прочетох внимателно три пъти отговора ти за суровините и не можах да видя нищо конкретно. Много емоции а емоционалната ангажираност пречи на обективните оценки. Имаше и намеци колко точни прогнози правиш, но същото ми го говореше и при петрол 65 долара. Сякаш много искаш да скочат, но освен, че цените са ниски и затова "трябва" да скочат няма други аргументи. За съжаление това, заедно с теорията за ограничеността не работят в продължителни периоди от време. Мога да дам пример как в продължение на 20 години петрола се е движил в рейндж някъде между 10 и 20 долара. През този период няколко милиарда туземци си качиха драстично стандарта но пак не се качваха суровините. Сякаш инвестиционният бизнес цикъл за който по-долу говори Алонсо е по-важен. В момента не виждам какво може да го пречупи.

      Коментар


      • Десетки причини

        Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Iv max, интересно ми е защо според теб суровините и особено петрола трябва да растат.
        Десетки причини мога да изброя.

        Като разбира се може да започнем с разсъждения защо сега са ниски .

        Първо няма такова нещо като ТРЯБВА. Нищо не трябва, просто ще поскъпнат...а до къде ще поскъпнат зависи от много фактори.

        В момента всички сурвини без изключения са спекулативно ниски и това би трябвало и децата да го разбират. Пазара е игра. Ресурсите са ограничени.

        Разбирам на къде биеш, с някой може би с теб, сме говорили навремето по тези теми . Разбирам и какво ще ми кажеш...производството на петрол ще се увеличи, търсенето ще намалява заради всички неща които се върртят по медиите електроавтомобили, енергоспестяване и други глупости.
        Ресурсите са ограничени. Населението се увеличава. Една трета от света е "развиващ се" с огромен потенциал за нарстване на потреблението след години. Само Индия ти е напълно достатъчна ако вдигне стандарта си на живот дори и с 20 %.
        Темата е много дълга.
        Има абсолютно обективни обстоятелства които доведоха до тези ниски цени към момента. Много голяма част от тези обстоятелства са сппекулативни. Играта е такава.
        Факта че всички сурвини се търгуват в долари а долара е скъп с тенденция за поскъпване спрямо всички валути е един съществен фактор.

        Цялата работа се състои да направиш опит да мислиш извън шаблоните и лесните обяснения които ти дават по модеиите и да мислиш много мащабно...да се опиташ да видиш цялата картина.

        За петрола се вълнуваш...знаеш предполагам че запасите от петрол ( находищата ) в Щатите са забранени за разработка, тея години разрешиха отварянето и производството на маък процент от тях. Питаш ли се ако петрола ще става евтин и няма да е нужен поради какъв дявол щатите не продават петрол а внасят и го пазят?

        Защото след десетки или стотици години който има останали ресурси ще контролира света и в щатите дори се смята за най голямото престъпление на държавната администрация отварянето ня няколко процента от кладенците.

        Много фактори има за ниския петрол. Спекулативни, политически, икономически. Най глупавия фактор е ниското потребление и голямото предлагане.

        Сигурно не знаеш....знаеш ли защо предните три дни познах за петрола че ще се въстанови дори и за кратко.Защото мога да си напиша домашното и да видя количеството на къси позиции които натискаха петрола цял месец надолу без значение търсенето и предлагането и беше повече от ясно зе тези позиции ще бъдат затворени ударно а те са огромни. Кой продава на късо петрола? И те все още не са затворени...но няма да се учудя ако сега падне пак до 38 и после стане 70 след един месец. И в това няма нищо общо с търсенето и предлагането а с правенето на пари.

        Междувпрочем аз направих една прогноза - ако вдигнат лихвите - петрола ще стане и ще се задържи около 65-70.

        Темата наистина е много дълга и те съветвам да се опиташ да не слушаш глупостите които говорят по медиите.
        Ако слушаш анализаторите сурвините ще спадат....може би в крайна сметка ще ги дават без пари ...или ше ти дават пари да ги вземеш като отрицателните лихви......
        Едно помни ако има нещо сигурно на този свят което никога няма да стане нула....то това са сурвините и всяко движение надулу има край и се обръща и става движение нагоре.
        Last edited by Iv_max; 02.09.2015, 05:53.

        Коментар


        • Iv max, интересно ми е защо според теб суровините и особено петрола трябва да растат.

          Коментар


          • Само ако махнеш думата успешни

            Първоначално изпратено от panayotb Разгледай мнение
            И на мен това ми беше най-голямата грешка от която загубих към $10 000. Оттогава и аз имам правило срещу успешни компании да не пускам къси (особено ако са и любимата компания на инвеститорите )
            Само ако махнеш думата успешни - всичко ще е наред.

            Коментар


            • Шегуваш се нали?

              Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              dddd Само дребните спекуланти очакват криза. И то не заради нещо друго а защото си нямат идея как всъщност се оценяват компании.

              Нещата са елементарни. Пазарът вкарва цялата налична информация. Най-важната информация за пазара като цяло са очакванията за печалбите на компаниите. В цените са вкарани дадени очаквания. Допускането е че пазарът е рационален. Всеки който иска може да залага че пазара е ирационален, ама тази позиция се отплаща само ако имаш способностите на Сорос. за нормалния средностатически спекулант допускането че пазара не знае какво прави води до огромни загуби.

              та приемаме че пазара е рационален - в него са вкарани очакванията за дадени компании. това което движи пазара нагоре са ревизии нагоре на очакванията - т.е. нещо което пазара преди не го е знаел се оказва че е по-добро от очакваното и това бута пазара нагоре. И изненади нагоре в резултатите на компаниите.

              От време на време обаче пазара е оптимитсичен и залага че дадени компании ще бият пазара. В дадени моменти е песимистичен и залага че дадени компании няма да оправдаят очакванията - това е което създава волатилността. Особено когато дадени очаквания за очаквания бързо се променят и се движат като стадо. което всъщност е доста често срещано явление.

              След това излизат отчети на компании - неяснотата около очакванията за очакванията се намалява, пазарът намалява волатилността си и поема в дадена посока. Ако наистина компаниите се справят по-зле и то по-зле от очакванията да бъде по-зле пазара ще тръгне надолу. Ако не е това ситуацията ще тръгне нагоре.

              Ръста на очаквананата печалба определя коефициентите, несигурността около нея определя рисковата премия.

              И каква е ситуацията към момента с очакванията

              http://www.factset.com/websitefiles/...nsight_8.28.15

              това напълно оправдава корекция - горе долу точно до там до където паднаха индексите, но не и мечи пазар.

              Би трябвало да се шегуваш ако вярваш на изказаните от теб изречения че
              Пазарът вкарва цялата налична информация, че пазара е рационален - е абсолютно безумие да го кажеш извинявай....или че се движи от отечетите и т.н на компанииите.
              Ако беше пред мен щях да ти говоря с часове и да ти докажа нерационалнос - тук нямам време и възможност да кажа всичко.
              Ако ти вярваш в рационалността на пазара искам само да доживеем момента в който бабака на компанните намалее което най вероятно няма да е далече в бъдещето и да тогва да ми отговориш на един прост въпрос .....кой ще купува правилно оценените акции особенно по сегашни цени.

              Това което каза и на сън не би трябвало да го мислиш според мен.

              Коментар


              • За едно си прав

                Първоначално изпратено от hemilio Разгледай мнение
                Когато листнаха FB,на борсата,моя български бъкет не даваше ден два да се търгува, и аз реших,че ZNGA е идеалния вариянт-нали бяха дупе и гащи тогава.
                Накупих доволно акции на загубените игрички,и последва спад при тях от 18$ до около 2,5$ .
                Не питайте колко пъти усредних по пътя надолу,успях да изляза от позицията,след повече от година, устисквайки 5 цифрен минус ,на абсолютна нула,обаче ми скъсаха нервите тия znga.
                От тогава съм се зарекъл акции да не търгувам.
                Няма как да знаем нещата от кухнята им,а само това което искат да знаем за тях
                Има си индекси за игра,на които всичкото говедар е фен,и дават мило и драго за ръст там.
                Не случайно се радват като борсите им райзват,и плачат като падат.

                Ако се направи в процентно отношение времето на ръст,спрямо времето на спад на пазарите, мисля беше около 70/30.

                Така,че бай дъ дипс и тва е!!!
                За едно си прав.
                Ако нямаш опит и не знаеш какво правиш е най добре да забравиш компаниите и да търгуваш само индекси.
                Само където печалбата ти не е чак толкова голяма но и риска е по малък.

                Коментар


                • Анализ

                  Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                  Аз пак виждам нещата по малко по-различен начин. На първо място връзката на борсата в щатите с тяхната икономика е слаба. Компании като Гугъл, Кока кола, Фейсбук и така нататък са международни и доста често над половината от продажбите им се реализират извън САЩ. Реално погледнато те се влияят колкото от американската толкова и от световната икономика. Затова според мен в даден момент ще се получи някаква дивергенция между икономиката и борсата им.

                  В ЕС нещата са доста по-добре. Сякаш структурната криза е към края си и до няколко години нещата ще изглеждат много по-добре. Девалвацията на еврото съживи индустриалния сектор. Остава да имаме и промяна в психиката, за да видим това силно вътрешно потребление, което виждаме в САЩ. Като цяло съм голям оптимист за Европа. Меркел продължава да отправя вредни послания към потребителите, но и това ще мине.
                  За мен най-интересно е в САЩ. Видимо икономиката им се движи много добре, но се появява проблема с дефлацията. Силният долар е силно дефлационен фактор. Ниските цени на суровините, включително петрола, също. Едно покачване на лихвите също е дефлационно. Това би било фактор, който може да убеди Йелън да забави за известно време покачването на лихвите. Същевременно забавянето крие други проблеми. Ако приемем, че има дълъг период от време, когато имаме ниска инфлация и лихви, то икономиката може неусетно да прегрее и да създаде балони. Подобен период на измамно ниска инфлация, поради сходни причини имахме и през деветдесетте. Отделно ако кризата те хване с нулеви лихви, то имаш по-малки възможности за маневриране.
                  Долу горе се получава следното нещо. Излизат хубави данни за американската икономика и се натрупват очаквания за качване на лихвите. Това качва долара и имаме шест месеца застой. Хората се съмняват в състоянието на икономиката и точно тогава забавящото действие на скъпият долар е преодоляно и следва нова серия от силни данни, което води до повтаряне на цикъла с очаквания за повишение на лихви и скъп долар. При тази ситуация спечелят европейските износители и мултинационални компании по две линии. Първо голяма част от разходите им са в евро, което ги прави по-конкурентни и им дава възможност да печелят пазарен дял. При консолидация на печалби от доларови пазари то тяхната печалба в евро расте. Тъй като тези цикли на валутите обикновенно продължават по-дълго, то аз харесвам европейски износители. На този етап съм най-много в Свилоза, но имам нищожни трохички и на западните пазари.
                  Американските мултинационални компании страдат по обратният ред. Скъпият долар води до по-малки продажби в чужбина и по-ниска печалба при консолидация на пазара. Това беше причината, която спря ръста на корпоративните печалби въпреки отличното състояние на американската икономика.
                  Всички очаквате голяма криза на запад и срив на пазарите, но според мен ще има само корекция. След нея САЩ ще се движат в рейнж с волатилност, защото всяко влошаване на тяхната икономика ще сваля долара и ще надува междунардните печалби. Европа след корекцията ще продължи да расте. Развиващите се пазари ще са зле още доста време. Лично аз предполагам, че големият срив там ще е в рамките на година. После ще имаме здрава основа за да могат да се влачат по корем 5-6 години преди да могат отново да почнат да растат здраво. Не вярвам в срив на западните пазари. Вижте колко много страх има във форума и новините. Отделно всяка американска криза е ставала световна, но нито една чужда не е ставала американска. Това, което се случва в момента ми напомня на азиатската криза от 1998 и дълговата криза в латинска америка от 80те години.
                  Не разбирам какво толкова се радвате на петрола. В дългосрочен план е свършен. Game over. В момента има структурен дисбалан от свръх предлагане. Имаме влияние на нови технологии в добива и повишени стандарти за разход на гориво. След пет години ще се появи мощното влияние върху търсенето от страна на електроавтомобилите и водородните двигатели. Това ще е унищожително за цялата индустрия. Виждате тези дни какво е влиянието на ВЕИ върху RWE. Направо ги убиват. Реално погледнато в скоро време ще имаме срив в използването на въглища в енергетиката. Поради подобни структурни причини бягах от доста време от суровини и по-специално въглища и петрол. Не разбирам и защо някои хора продължават да се набиват зверски във VALE и да играят срещу бизнес цикъла. За разлика от петрола на желязото ще му дойде времето, но според мен е много рано.
                  Така виждам нещата. Малко е хаотично, но няма как. Знаете, че не е препоръка за нищо.
                  Това което казваш е така но не е на практика нищо ново.
                  Не съм съгласен с преекспонирането ти на скъпия долар за американската икономика.
                  Тази теза лансирана в медиите широко не е състоятелна защото в америка пъвтрешното потребление е много силно....много много повече от европа и това е не само сега а винаги в миналото. Американсия износ който е зависим от долара не е ключов . Особенно при производството...има по същественно занчение за услугите но като цяло не е от определящо значение за цялата икономика. Виж по съвсем друг начин стоят нещата в Европа която като цяло е експортно орентирана и ниското евро и износа е ключов за цялата икономика.

                  Легендата че цената на сурвините се е сринала заради Китай или заради ниско търсене е абсолютна глупост. Това е легенда пак лансирана от медиите за да могат да намерят обяснение за абсолютно спекулативните игри и срива на сурвините и храните като цяло. В момента ситуацията се изкарва едва ли не като все едно че сурвините ще продължат да падат едва ли не ще станат без пари.

                  Натиска около сурвините е ключов за липсата на инфлация в щатите или всъщност единствената причина. Липсата на инфлация е единственното спасение за задържане на лихвите.
                  Играта е по проста ако погледеж цялата картина мащабно.

                  Евтини пари - силен долар - ниски сурвини - пазара на акциите в небесата.

                  Това е до тук 5 години играта - АКЦИИТЕ

                  Играта след покачване на лихвите ще е - Сурвините и храните нагоре, акциите надолу.

                  Идеята е да се задържат колкото може повече лихвите ниски за да могат да се развържат бавно акциите на играчите за да пострадат по малко..

                  Американската икономика си абсолютно прав че е най читавата и е много добро състояние...но същото не може да се каже в никакъв случай за цените на компаниите на борсата.

                  Хората имат склонност да забравят и да усещат всяка ситуация като даденост. Всички свикнаха 6-7 години пазара да върви нагоре и вече това е даденост. Мисля че този момент е свършил. Има два варианта. Или бавен мечи пазар или рязъка и много голяма корекция.

                  Коментар


                  • Много съм ти задължен

                    Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                    При къса позиция може да спечелиш до 100% а можеш да загубиш неограничено. При дългите е обратното. Другото гадно нещо за мен е, че някой си е дал правото на разни играчори да продават такова което нямат и те съответно могат да си правят каквото искат с цените ако имат достатъчно пари
                    Много съм ти задължен за разяснението относно късите и дългите позиции.

                    Коментар


                    • Нетфликс

                      Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                      Или ще падне или ще се превърне в амазон на телевизиите. На мен всъщност ми харесва историята зад нетфликс и мисля че ако продължават да правят добро съдържание и да се разрастват на нови пазари няма проблем след 5 години да струват два или три пъти повече от сега. Просто несигуността около това е прекалено висока за моя вкус. Но определено по-скоро бих държал дълги нефликс - макар и малко пред къси нефликс, макар и пак малко
                      Това е ключа за бараката. ИСТОРИЯТА нетфликс. На теб ти харесва а на някой хора им харесва най много не нетфликс - а, че на теб и много други им хресва. И в резултат се получва това - нетфликс 800 $ и 300 ПЕ.
                      Медиите и всички анализатори абсолютно нарочно се концентрират върху броя потребители и услужливо за някой забравят че нетфликс има няколко фундаментални проблема:

                      1. Потребителите се увеличават съвсем нормално след като нетфликс влиза в толкова много страни и при всяко влизане има договор с някой кабелен оператор за бъндал цена. Тази цена не е реалната минимална която полуава нетликс ако обикновен човек се регистрира а значително по малка поради кабелния оператор. Всяка нова държава носи първоначале минимален брой "сигурни потребители" и след като този сигурен брой потребители се отчете в отчетите нарастването на тези потребители става значително по трудно ако спре "експанзията". За този сигурен брой потребители нетфликс не получава дори тези 10 $ средно което на практика означава значителна загуба.
                      2. Всяка нова държава носи потребители но носи и огромно увеличаване на разходите за лицензи за съдържанието. Тук трябва да добавим че разходите за собственни продукции специфични за всяка държава също се увеличават
                      3. Нетфликс в отчетите си манипулативно отчита минимална печалба но без да отчита реалните пълни разходи дължим в бъдеще за съдържанието и това е от две години едно и също ( чел съм отчетите подробно ) . Реално нетфликс работи на значителна загуба към момента което ако се отчете нещата ще изглеждат много по сериозни.
                      4. Нетфликс има огромни задължения към доставчиците на съдържание за минали години.
                      5. Нетфликс разработва пазар подобно на тесла...когато пазара се разрабпти ще дойдат другите играчи и ще доййдат на готово. Нетфликс няма да има същественно предимство така както и тесла ако всички почнат да правят много електроавтомобили.
                      6. За да живее нетфликс повече от 2-3 години от тук натам е абсолютно задължително да увеличи таксата. Към момента потребителите са толкова пзащото на практика се субсидира съдържанието и абонамента е без пари. Стане ли реален - потребителите ще намалеят и това може да е пагубно за компанията при наличието на тези огромни задължения.


                      Единственната причина да държи някой дълги на нетфлиск е да се надява игарат с него да продължи. Спре ли - нетфликс не може да струва повече от 40-50 $ ако имаме пред вид разстежа им. Ако растежа намалее - много по малко. Никой не знае обаче до кога ще продължи да се играе. При приходите които дава и при положителния заряд който все още има мисля че може още дълго време да е в играта и в този дух може и 160 $ да стане.
                      Може би катализатора за срив и спиране на играта на Нетфликс ще бъде обявяването на някой нов сериозен играч който съм убеден че ще бъде епъл. Днес прочетох пак за това и това е най логичното нещо което може да направи епъл, типично в техен стил е.
                      За това смятам че дните на нетфликс са преброени.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        този начин на игра ще ти изпили нервите. Всеки път когато алианц вземе да пада ще се чудиш дали пада заради пазара или заради нещо което е само за нея. най накрая ще продадеш при някой срив и само дето си ги държал. Я ще си на печалба, я не.
                        Хайде, поне индиректно ме познаваш. Трудно се поддавам на паникьорство, камо ли пък да продам на дъното на срив. Дори се ядосвам на себе си, че началото на Осма не се паникьосах.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение
                          Импе,колко фабрики и заводи имаш или колко клиента имаш, като Алианц!!!
                          Не ти разбрах въпросът.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                            Имам, но не е на промоция, а при стандартни условия като за всички клиенти.


                            Стратегията ми е проста - един водещ фонд (Interglobal - инвестира в най-могъщите 50 компании на света) с тежест около 44% и останалото - широка дивесификация в Европа, Азия, Източна Европа, включително балансиран фонд и фонд в облигации.

                            На външните пазари ще действам по сходен начин - една водеща компания (коментираната) - с 40-50%, останалото - умерена диверсификация.

                            Впрочем и на БФБ действам по сходен начин - но с две (засега) водещи компании - Трейдингът и Златният Жабок.
                            този начин на игра ще ти изпили нервите. Всеки път когато алианц вземе да пада ще се чудиш дали пада заради пазара или заради нещо което е само за нея. най накрая ще продадеш при някой срив и само дето си ги държал. Я ще си на печалба, я не.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                              Имам, но не е на промоция, а при стандартни условия като за всички клиенти.


                              Стратегията ми е проста - един водещ фонд (Interglobal - инвестира в най-могъщите 50 компании на света) с тежест около 44% и останалото - широка дивесификация в Европа, Азия, Източна Европа, включително балансиран фонд и фонд в облигации.

                              На външните пазари ще действам по сходен начин - една водеща компания (коментираната) - с 40-50%, останалото - умерена диверсификация.

                              Впрочем и на БФБ действам по сходен начин - но с две (засега) водещи компании - Трейдингът и Златният Жабок.
                              Импе,колко фабрики и заводи имаш или колко клиента имаш, като Алианц!!!

                              Коментар


                              • Екстра доходност от избор на портфейл се прави по три начина начина или през избор на акции. Или през избор на риск игране с бетите на позициите и на портфейла според очакванията на пазара. Или с маркет тайминг.

                                маркет тайминга според доста хора е невъзможен. Или поне е невъзможно да се прави устойчиво за дълъг период от време и да носи екстра доходност над индексите. Една камара спекуланти постоянно се опитват да правят това - и аз поне не съм чувал за някой който да е успявал за дългогодишен период. Още повече че е доста изтощително занимание - чисто психически.

                                Алфата - или изборът на акции е също изключително труден - той се отплаща много по-често по пътя надолу когато портфейла пада по-малко пазара и много по-рядко по пътя нагоре. Ако някой редовно бие пазара по пътя нагоре то той най-вероятно просто поема много по-висок риск.

                                Игрането с бетите е горе долу най-лесния вариант. Като върви нагоре пазара човек взима акции с по-висока бета, като върви надолу с по-ниска бета. То е пак като маркет тайминга, но грешките не се заплащат толкова сурово. Пък и преливането може да става постепенно.

                                Това ако човек цели капиталова печалба. Силно ме съмнява някой да може да се подготви за това да прави маркет тайминг. Висока алфа трудно достигат дори и професионални мениджъри с по 10-20 години опит. А това с бетите си е просто здрав разум и контрол над емоциите - което пак няма как да се знае дали ще се получи без човек да рискува наистина пари.

                                Коментар

                                Working...
                                X