IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение

    Интересна теза. Аз винаги съм считал, че предвиждането на такива огромни процеси е трудно - не само по отношение на тяхната посока, но и времевото рамкиране. Иначе, икономистите щяха да бъдат най-добрите инвеститори.

    Ти как моделираш инвестиционната си стратегия на база тези възгледи? Би ми било интересно конкретно какво присъства в личния или корпоративния портфейл (струва ми се, че беше част от някакъв фонд).
    Pictet Wealth Managment, казват че expected returns of a traditional 60/40 stocks and bonds portfolio е 2% заради високите оценки в момента и очакванията за нисък растеж. И че в тази обстановка the best approach is active tactical asset allocation, trading volatility tactically in order to boost returns. Също казват да се инвестира в private equity.

    Ето ти стратегия за сегашната обстановка. Според мене стратегията им не е добра и просто искат да примамят клиентите си. Дори private equity се съмнявам да има същия перформанс в бъдеще, защото прекалено много маймуни се събраха на този клон.

    Коментар


    • Тези дни разглеждах автомобилния пазар – по-специално дистрибуторите на резервни авточасти. AutoZone се откроява със сериозен оптимизъм от страна на анализаторите, особено при Ц/П 12. Колкото и да ми се иска да споделям подобни виждания, няколко проблема ме притесняват:

      - Дистрибуторите правят брутен марж над 50%. Ако вземем цялата верига на доставките, то производителят прави марж около 40%, докато автосервизът – около 35%. За да е устойчив един дистрибутор между два толкова фрагментирани пазара, той трябва да оперира при нисък марж, а AutoZone и подобните обират лъвския дял.

      - Онлайн търговците виждат и използват тези нереалистични маржове. Не мисля, че Amazon е основната заплаха, както често се цитира. По-скоро ме притесняват специализирани онлайн търговци, които са взели сектора съвсем на сериозно, като например Rock Auto. По оценките от клиенти, цените им са доста по-ниски, а доставките са на ниво.

      - 80% от бизнеса на AutoZone е в търговията на дребно. Ако някой си търси нови чистачки, масло или антифриз със сигурност преглежда в интернет къде е най-изгодно и много вероятно не му е проблем да изчака 2 дена за да му доставят покупката.

      Може би изпускам нещо. Някой разглеждал ли ги е тези компании?

      Коментар


      • Индустриите и технологиите на бъдещето според ФТ са:

        - биотех
        - изкуствен интелект
        - renewable energy
        - connectivity
        - smart appliances.

        Коментар


        • destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

          Коментар


          • Велика фармация с палячо на първа страница и без дивидент, но с обратно изкупуване на акции.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

              При един много бърз поглед видях, че UTHR имат 95% грос марж на печалбата и 60% оперативен марж. Това е повече от на Гилиъд. Според мене цените трябва да са доста надути, за да постигнат тези резултати
              Както ти самият беше писал назад в темата - има неща, които цифрите не могат да уловят. Те си поддържат този марж в последните 10 години вече. Ако беше толкова лесно да ги конкурират големите играчи едвали щяха да се двуумят.

              Един пример за конкурентно предимство е задължението фирмите да поддържат двугодишен резерв на всяко лекарство за тази болест. Само най-големите играчи могат да направят достатъчно обем, така че този заключен резерв да не им влияе на оперативните резултати.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
                Освен това Gilead надуваха здраво цената на своите продукти, което в другия случай отсъства.
                При един много бърз поглед видях, че UTHR имат 95% грос марж на печалбата и 60% оперативен марж. Това е повече от на Гилиъд. Според мене цените трябва да са доста надути, за да постигнат тези резултати

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

                  а изтичането на лиценза на Adcirca през 2017 защо не го споменаваш?

                  https://www.bizjournals.com/washingt...-of-a-key.html
                  Самостоятелните продажби на Adcirca са малко. Приходите идва по линия на комбинирана терапия с едно лекарство на Gilead. Докато то има лиценз, пък и след това, не виждам особени проблеми. Още повече, щом United Therapeutics са готови да удвоят възнаграждението за Eli Lilly, това ми звучи като добър сигнал за лекарството.

                  Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

                  Мене не ме кефят фармацефтични компании, на които се очаква печалбата да пада, патентите да изтичат, нови конкуренти да навлизат и да взимат пазарен дял и т.н.

                  Преди изказвах съмнения за Гилиъд по подобни причини (макар там повечето патенти да имат поне още 10 г. сила). Гилиъд също изглеждаха (и сега също) много евтини, но който ги взе на $100 в края на 2015 все стои на капиталова загуба.
                  Ситуациите на двете компании нямат много общо. Гледам, че и в SA се опитвам да правят подобни сравнения, което не е много уместно (но пък обяснява защо настоящата цена е такава).
                  Gilead лекуват пациентите и приходите прекъсват. При United Therapeutics лекарствата само потискат въздействието на болестта. Единственото постоянно решение е присаждането на бял дроб. Освен това Gilead надуваха здраво цената на своите продукти, което в другия случай отсъства. Описал съм и някои други специфики на пазара на белодробната артериална хипертония.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

                    До колкото виждам Гугъл са имали Ц/П 54 в края на 2007, което е доста над сегашното и е било множко. Но въпреки това нямаше да доведе до катастрофални резултати, щеше да направиш +201.7%, т.е. 3х периода декемрви 2007 до днес. Моят бенчмарк е СиП 500 и Гугъл много силно бие СиП за същия период: доходоностността на SPY е +75%.
                    Разминаването идва, защото вземаме различни периоди. Аз взех излизането на ГФО, което е средата на февруари. Така или иначе, виждам че сме на едно мнение, че да се възползва човек максимално от потенциала на компанията, сега не е момента за влизане.

                    А дали сегашната оценка е справедлива или хората се хващат здраво, там където се обещава голям ръст за напред - времето ще покаже.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

                      Нокиа няма такава дейност. Общото между трите са само телефоните.
                      цъ
                      Основна дейност и на 3-те е проектиране и въвеждане в експлоатация на телекомуникационно оборудване, софтуер свързан с това, също и присъщия на всичко това сервиз.

                      Нокия не произвежда телефони. Бивши служители купиха обратно бранда от Майкрософт срещу съответното заплащане за правото да ползват името й.
                      Не ми е известно и Ериксон да прави телефони. Тя разтури Джойнт венчъра със Сони и Сони поеха напълно контрола.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение

                        За миг си помислих, че си един мой познат, но не си. Той знае какъв е основния предмет на дейност на Ериксон, Нокия и Хюауей.
                        Нокиа няма такава дейност. Общото между трите са само телефоните.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

                          Какъв олигопол, Ериксон и Нокия са полумъртви, а хуйвей продава евтини телефони на загуба, докато Apple продава огромен брой с фантастичен маржин, само кеша им е повече от оборота на всички производители на Андроид телефони. Които производители са силно зависими от Гугъл, същата история като Майкрософт и огромните им печалби на фона на комодитизирането на всички PC съвместими производители.
                          За миг си помислих, че си един мой познат, но не си. Той знае какъв е основния предмет на дейност на Ериксон, Нокия и Хюауей.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

                            Именно, повечето патенти на Гилиъд са бетон. Но спомняш ли си дискусията за Гилиъд от края на 2015? Повечето хора казваха, че нямало значение какво правят Мерк.
                            но тълпата често греши
                            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                            Коментар


                            • @Garcilаso поздравления за блога, има интересни неща
                              “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

                                няма значение патента на гилиъд, мерк просто много ги цакат при цената. през 2016 мерк си пусна конкурента на харвони за 54,600 долара докат гилиъд беше на 94,500. вземи тази ценова война днес харвони е 35 бона само
                                Именно, повечето патенти на Гилиъд са бетон. Но спомняш ли си дискусията за Гилиъд от края на 2015? Повечето хора казваха, че нямало значение какво правят Мерк.

                                Коментар

                                Working...
                                X