IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • За мен е сигурно, че централните банкери не им е комфортно да ги разнасят по всички медии. В миналото са вдигали и сваляли лихвите без толкова шум. Сега са звездите на финансовите пазари. Аз ги разглеждам повече като жертва. Поставени пред кашата 2007-08, нямат друг избор, освен да спасят положението. Иначе я щяло да стане като през Депресията - затворени банки, масова паника и т.н.

    Друг е въпросът, че монетарната политика за мен може да изглажда цикъла, но не и да го направлява в дългосрочен план. Монетарната политика не може да ти създаде по-високопроизводителна работна ръка, по-добри обществени услуги като образование. Последните 10 години, централните банки спечелиха време за да бъдат коригирани грешки от преди кризата - дълговете да се намалят, системите да се реформират и да започнат да функционират по-добре. Като гледам - нищо от това не се свърши. Продължаваме по същия грешен път, залагайки че финансовия сектор е решението на проблема.

    Казваш, че дори лихвите да се вдигнат с 0.75%, няма да е краят. Така е. Но след като основната лихва сега е 1%, това ще е значително относително покачване. Нямам точна представа, но мога да допусна, че разходите за обслужването на дълговете на компаниите ще скочат с едно 20-30% поне, след като толкова дълго лихвите бяха на дъното.

    Ключовото в цялостната картина е икономиката да заработи. Ако успеят да върнат развитите икономика раста поне на 3% и то устойчиво, деливъриджът ще стане възможен и може да избегнем сценариите, които ми се вървят. Така или иначе, това е твърде макро за мен и не се опитвам нито да го предвидя, още по-малко пък да печеля, защото за мен си е чисто гадаене какво ще стане.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
      Колкото и да изглежда, че държат нещата под контрол, те никога нямат перфектната информация за да знаят какво правят. Мохамед Ел-Ериан това го говори постоянно, когато споделя опита си от МВФ. Нали имат самочувствието, че действат изпреварващо на процесите.
      И още малко по този въпрос.

      Основната причина да не се притеснявам за действията не Феда е, че това което те пряват е основно един confidence trick върху частния сектор. Най-опасно беше този трик да не се рабзие при първото вдигане. В началото на 2016 ситуацията беше по-напечена, защото Федът тъкмо вдигна и шистовци си спихнаха, от там банките се спихнаха, петро държавите почнаха да разпродават активи от порфейлите си и всъщност песимизмът тогава можеше да докара рецесия по един self-fulfilling начин.

      Досега Федът няколко пъти вдига, а частният сектор в САЩ не се е панирал от това.

      Кофтито на 1937г. е че тъкмо икономиката показва някакви признаци на растеж и Федът вдига еднократно с 0.25% и американската икономика веднага влиза обратно в депресията. Това беше кошмарният сценарий, за който предупреждаваше Рей Далио. Но той не се сбъдна.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
        Банките също са участници на финансовите пазари, нали така?
        Т.е. идеята ти е, че Федът купува ДЦК от банките, а банките после взимат акции. Само че банките не правят така и ако правеха регулаторите щяха да им дърпат ушите. Трупат се излишни резерви. Банките могат да кредитират, но всъщност проблемът е, че не го правят в достатъчна степен и всъщност при тези ниски net interest margins дори нямат интерес да го правят. Защо да поемат рискове ако печалбата ще е ниска.



        Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
        Освен това са в състояние да дадат кредит на всеки достатъчно съобразителен, който взема кредит на 3% примерно и купува акции на Coca-Cola с дивидент 5%. Да не говорим, че в момента стойността на акциите купени с маржин са много стабилно на исторически връх, което си е допълнителна ликвидност.
        Това няма много общо с ликвидността от QE. Човек като има добър collateral винаги може да направи ливъридж независимо каква е монетарната политика. Това до някъде е извън контрола на централната банка, и някои го наричат shadow money.


        Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
        Също така няма чак толкова значение каква част са напуснали САЩ, защото дълго време след началото на този бичи тренд от март 2009 година, американските акции бяха предпочитани от инвеститорите от цял свят. Кризата покрай еврозоната само наливаше допълнително масло в двигателя на щатските борси. Накрая, китайците постоянно купуваха американски държавен дълг до 2014 мисля, след това започна да спада. Да не говорим за азиатските инвестиции в НИ в САЩ и Канада.
        А каква е връзката QE - високи цени на акциите и как това се връзва с написаното? Не ми става съвсем ясно.



        Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
        Аз бих бил доста по-критичен към способностите на централните банкери. В крайна сметка са хора, умни и знаещи, но не необикновени. Все още се чудят защо няма инфлация след всичко, което направиха, защо икономиката не достига потенциала си и всичко това на фона на смешната безработица.

        Не допускаш ли възможността тези от Фед да си мислят, че икономиката е ОК и да започнат да обират ликвидност, докато всъщност обстановката да не подпомага такива действия? 50-те години перспективите пред икономиката (качество, количество и ръст на работната ръка, примерно) и нивата на дълг са били доста по-различни, трудно е да се прави такова сравнение. Колкото и да изглежда, че държат нещата под контрол, те никога нямат перфектната информация за да знаят какво правят. Мохамед Ел-Ериан това го говори постоянно, когато споделя опита си от МВФ. Нали имат самочувствието, че действат изпреварващо на процесите.
        Дългът след втората световна война е бил дори по-голям отколото е сега. По време на войната на практика е имало QE, но не са го наричали така.



        Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
        Не допускаш ли възможността тези от Фед да си мислят, че икономиката е ОК и да започнат да обират ликвидност, докато всъщност обстановката да не подпомага такива действия?
        Допускам, но виж те колко са предпазливи. Това не ти е Грийнспан, който вдигаше лихвите като полудял 17 пъти от 2004 до юни 2006.



        Първоначално изпратено от Garcilаso Разгледай мнение
        Колкото и да изглежда, че държат нещата под контрол, те никога нямат перфектната информация за да знаят какво правят.
        На Феда не му трябва перфектна информация. Федът не играе по музиката. Федът задава музиката. Те са диригента. Тези хора имат низчерпаем източник на ликвидност, тях не ги засяга сила или слабост, не ги интересува дали са състоятелни или несъстоятелни. Те могат да моделират бизнес цикъла.
        Last edited by Misho ILIEV; 26.07.2017, 23:39.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

          Окей, съгласен съм.

          Обаче за мене има няколко неща, които не са съвсем така streightforward в тази логика.

          Федът купува от банките и им надува излишните резерви, които си стоят там в баланса на Феда и нищо не правят, освен че Федът плаща малка лихва по тях. Естествено банките нямат такова огромно количество американски ДЦК и MBS че да задоволят QE апетита на Феда, така че една част от ДЦК-тата идват от мениджърите на активи. И тази една част наистина е ликвидност, от която мениджърите на активи нямат полза и като я получат купуват други ценни книжа. Първи проблем, колко е частта, която идва от мениджърите на активи? Втори проблем, каква част от тези пари отиват за купуване на акции и каква за облигации? В крайна сметка, хората постоянно се оплакват, че обема на издадени корпоративни облигации в САЩ от 2008г. насам е около 3 трилиона долара, или май беше повече? Трети проблем, каква част от парите отиват в облигации на възникващите пазари. 2013 година нали възникващите си спихнаха Федът като сигнализира tapering.
          Банките също са участници на финансовите пазари, нали така? Освен това са в състояние да дадат кредит на всеки достатъчно съобразителен, който взема кредит на 3% примерно и купува акции на Coca-Cola с дивидент 5%. Да не говорим, че в момента стойността на акциите купени с маржин са много стабилно на исторически връх, което си е допълнителна ликвидност.

          Също така няма чак толкова значение каква част са напуснали САЩ, защото дълго време след началото на този бичи тренд от март 2009 година, американските акции бяха предпочитани от инвеститорите от цял свят. Кризата покрай еврозоната само наливаше допълнително масло в двигателя на щатските борси. Накрая, китайците постоянно купуваха американски държавен дълг до 2014 мисля, след това започна да спада. Да не говорим за азиатските инвестиции в НИ в САЩ и Канада.



          Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

          И след това с какво скорост Федът ще свива. Един от членовете на борда нали беше казал, че ще бъде като да гледаш как изсъхва боята по стената.

          Друго. Федът ако ще свива, това значи, че по негова преценка икономиката е в добра форма. Ако това е така, това е компенсиращ фактор. Ако нещата тръгнат на зле какво ще прави Федът, ще продължи ли да затяга? Почти сигурно, че не.

          Друго. Имаше едно изследване, според което ако Федът свие на половина баланса си, лихвите по 10г. ДЦК в САЩ се скочат с 75 базови пункта, което не е ужасно много, особено ако се случва в рамките на 2-3 години.

          И още едно. Това не е прецедент. През 1952г. Федът започва подобно свиване на огромния си следвоенен баланс. Т.е. Федът знае как се правят тези работи.
          Аз бих бил доста по-критичен към способностите на централните банкери. В крайна сметка са хора, умни и знаещи, но не необикновени. Все още се чудят защо няма инфлация след всичко, което направиха, защо икономиката не достига потенциала си и всичко това на фона на смешната безработица.

          Не допускаш ли възможността тези от Фед да си мислят, че икономиката е ОК и да започнат да обират ликвидност, докато всъщност обстановката да не подпомага такива действия? 50-те години перспективите пред икономиката (качество, количество и ръст на работната ръка, примерно) и нивата на дълг са били доста по-различни, трудно е да се прави такова сравнение. Колкото и да изглежда, че държат нещата под контрол, те никога нямат перфектната информация за да знаят какво правят. Мохамед Ел-Ериан това го говори постоянно, когато споделя опита си от МВФ. Нали имат самочувствието, че действат изпреварващо на процесите.


          Коментар


          • уж дигат лихвите пък доляра поевтинява мише мише. къде е фундамента в таз еврейска измамам мишеееееееееее мише

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
              Докажи, че лихвите ще вървят силно нагоре и съм с теб. Иначе - не.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                "Don't confuse brains with a bull market" - Humphrey B. Neill
                Окей, панда, но ако след 3 години сме на СиП 3200, а ти пак го повтаряш това...

                Коментар


                • destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                  Коментар


                  • "Don't confuse brains with a bull market" - Humphrey B. Neill
                    destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                    Коментар


                    • искам да питам един изявен тука профиционалист Равния ли се казваше късия ли еб ..............г ..............у..............г..............о

                      та искам да го питам какво мисли той за лихвите мерси равен . тенкю . хяхяхяхяхяхяххяхя

                      Коментар


                      • http://www.marketwatch.com/story/if-...teid=rss&rss=1

                        Хм, не бях виждал такова рейшо (че и с чарт) equity/money market asset ratio.
                        Кой знай какво включва...пък и ако е истинско като гледам как е еректирало на ол тайм хай....май няма да е много далеч автора от истината казвайки There is no cash on the sidelines.

                        Коментар


                        • Обаче, виж сега. Дивидентите на СиП са скочили тройно за периода. И сега с тези ниски лихви, дивидентите стават сравнително по-примамливи.

                          Абе сложна работа са тези преценки

                          Коментар


                          • pirdop, глупости говоря.

                            Мисля, че най-простото е да се сравни растежа на печалбите на SPY и на БНП на САЩ за периода 2000-2016. Всъщност и двете числа са се увеличили около два пъти. Т.е. можеш да кажеш, че е ненормално като процент от БНП да скочи толкова.

                            Гледам SPY, не целият пазар на акции. Мисля че SPY e добро proxy, защото е 80% от пазарната капитализация на всички листвани компании в САЩ.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pirdop Разгледай мнение

                              преди да не би въпросните компании да не са изнясали бивнес в чужбина? изнасяли са и то даже ;оже би по=малко от сега
                              което прави въпросната графика още по плашеща
                              Не съм сигурен в това. Трендът до скоро беше бизнесът масово да се изнася. Сега започва обратния тренд, но много плахо.

                              Един краен пример би бил, ако в България имаше една супер успешна компания като Прайслайн, например. Предоставят услугата си по цял свят, правят печалби глобално и имат пазарна капитализация двойно по-голяма от БНП на България. А са една единствена компания. Какво ти казва тази информация за това дали Прайслайн и пазарът на акции в България са правилно оценени? Нищо.
                              Last edited by Misho ILIEV; 26.07.2017, 18:13.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                                за упражнение смени Ал и Грийнспан с Йелън и виж дали текста звучи актуално към юли 2017

                                Yellen-ката каза че повече кризи в нашия живот нЕма да видим

                                Коментар

                                Working...
                                X