IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

Супер много хора го правят. Постоянно се отварят такива теми - искам да купя, да не гледам, да стои с години... Хора, които не искат да се занимават активно с борсата!!! Закоито 15-20% доходност е нещо чудесно, великолепно.А пък, ако някой е тръгнал да копира Бюфет, яко е под вода.

Пак ще дам пример с IRM. В пасивния ми портфейл от 27$. За минути не успях да я продам на 39$. За минути се получава доходност, която иначе ще отнеме години пасивно "инвестиране".

Предполага се, че тук четат и пишат хора, които са активни на борсата. Които не гледат на борсата като алтернатива на банков влог. Предполага се. От името на сайта, от името на темата, ама е някаква обща говорилня.

За мен пасивното инвестиране в широки индекси е истинско безумие и чист хазарт. Да купиш каца с мед, като знаеш колко лайна има вътре... Но всеки с идеите си. Просто не разбирам защо хора, които не участват на борсата, имат такова неистово желание да пишат тук. Затова и продължават да не се дават конкретни идеи за инвестиране.

Равновесният се бил зарекъл да не дава идеи. Ми що пише тука, да плюе идеите на другите само. Постовете му с коментари на другите постове по 10 реда, а идеята я фръга с две думи. Влачете един вид, от него да мине. Без обяснение, без истинска прогноза, без цени.
    Нещо се бъркаш - форумът се казва investor.bg - не trader.bg. Така че по-вероятно е тук да пишат инвеститори, не трейдъри. Лично аз съм на мнение че за всеки има място под слънцето. И може и да е трейдър и инвеститор. Има много добри трейдъри. За някои хора пък е много по-лесно buy and hold.
    И повярвай ми аз ако можех да правя 15-20% при нисък риск (защото човек който прави 15-20% поема огромен риск), щях да съм най-щастливият човек на света. Проблемът ти е че нямаш ни най-малка представа какво означава 15-20% на година, щом пишеш такива неща.
    Last edited by LuckyYou; 04.02.2021, 14:59.
    The best things in life are free. The second best things are very expensive!
    не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение

Фъргаш идеята, ама не декларираш интерес.
      Вътре ли си, дълъг ли си или къс?
      Иначе в тази идея има хляб, а може и хайвер...
      Е големи хора сме, всеки си преценява за себе си

Коментар

Предполага се, че тук четат и пишат хора, които са активни на борсата. Които не гледат на борсата като алтернатива на банков влог. Предполага се. От името на сайта, от името на темата, ама е някаква обща говорилня.

За мен пасивното инвестиране в широки индекси е истинско безумие и чист хазарт. .
        Ми да ама не. Щото с 20кЕ е една играта, а с 200к+ е съвсем друго. В последния случай на 1во място стоят 2те основни правила на дядя Бъф.

И какво лошо има да се гледа като алтернатива на банков влог...
        Ако системно можеш да си докарваш х100 на тия мизерни 0.1% от банката (което не е чак толкова трудно) - зле ли е ?

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

Кога съм плюл чужда идея за акция. За десетките акции, които ти си пускал да съм казал нещо. Мен лично не ме кефят идеите ти, но това си е мое мнение. Ако изкарваш пари от тях, супер. Може да кажа че има слабости в обосновката, но само ако знам обосновката. Иначе от всеки боклук може да се печели, и не съм аз този, който ще каже може или не дадена акция да скочи. Просто някои възможно скокове ми се струва добре човек да ги пропуска. Но отново - това ама изобщо не е моя работа.

Фъргам идеята с 10 думи, защото знам закона. И нямам голямо желание някой който не е на кеф с мен или моята идея да тръгне да ме докладва за препоръки, за това не пища за конкретни акции, а когато пиша в постовете ми няма таргет цени, няма дори обяснение дали това е за покупка или за продажба. Повечето хора които разбират какво правят за това и не пишат в този форум с идеи. Ако това не ви харесва лобирайте за промяна на закона. Като го променят и може човек св.ободно да си дава мнението, ще давам мнение. До тогава кой ще ми плаща глобите, ако ме глобят
          Фъргаш идеята, ама не декларираш интерес.
          Вътре ли си, дълъг ли си или къс?
          Иначе в тази идея има хляб, а може и хайвер...

Коментар

• Снощи по канал 1 даваха един челяк, който е инвестирал в гейстоп и е продал. В общи линии той е влезнал по една причина, но излезнал по съвсем друга. Лошо няма. Не разбрах само колко е спечелил, че да га канят по тв-то и отделно как са разбрали че точно той е спечелил. Може и да е било постановка.

Коментар

• И още нещо... печалбата на борсата очевидно не идва от труд, не идва от акъл. Има много умни и трудолюбива хора, които не са на борсата. Но и да бяха, не биха печелили толкова добре, колкото по-мързеливите и по-глупавите. Работата на борсовия играч не е с акъл, не е със стахановски усилия. Интелектуално не е кой знае какво предизвикателство. Работата е в риска. Това не разбират хората извън борсата, очевидно не го разбират и бая хора от форума... ама стига съм писал, че ме дръпнахте в празнословия, само и само да не се разкрие, че половината тука нямате никакви идеи.

Коментар

Равновесният се бил зарекъл да не дава идеи. Ми що пише тука, да плюе идеите на другите само. Постовете му с коментари на другите постове по 10 реда, а идеята я фръга с две думи. Влачете един вид, от него да мине. Без обяснение, без истинска прогноза, без цени.
                Кога съм плюл чужда идея за акция. За десетките акции, които ти си пускал да съм казал нещо. Мен лично не ме кефят идеите ти, но това си е мое мнение. Ако изкарваш пари от тях, супер. Може да кажа че има слабости в обосновката, но само ако знам обосновката. Иначе от всеки боклук може да се печели, и не съм аз този, който ще каже може или не дадена акция да скочи. Просто някои възможно скокове ми се струва добре човек да ги пропуска. Но отново - това ама изобщо не е моя работа.

Фъргам идеята с 10 думи, защото знам закона. И нямам голямо желание някой който не е на кеф с мен или моята идея да тръгне да ме докладва за препоръки, за това не пища за конкретни акции, а когато пиша в постовете ми няма таргет цени, няма дори обяснение дали това е за покупка или за продажба. Повечето хора които разбират какво правят за това и не пишат в този форум с идеи. Ако това не ви харесва лобирайте за промяна на закона. Като го променят и може човек св.ободно да си дава мнението, ще давам мнение. До тогава кой ще ми плаща глобите, ако ме глобят

Коментар

• Първоначално изпратено от representjah

Елементарни са, да. Въпроса е - защо никой тук във форума не го прави? Дори четох, че се качи и ти на влакчето с GME. Това не е упрек, просто не схващам - толкова ли е трудно човек да стои настрани и да гледа мача?
                  Не е нужно дори индекс, има по-добри алтернативи и доста по-доходоносни. Magic Formula на Greenblatt, Trending Value на O'Shaughnessy, варианти има. Можеш да копираш Бъфет и купуваш това което е купувал през тримесечието, дори със закъснение 2-3 месеца след отчетите, пак ще ти докара около 18-20% доходност. Проверих във форума - Грийнблат е споменаван само веднъж и то скоро с един цитат. ОШонеси - никъде. Всички ги знаете тези неща (предполагам), защо никой не ги прави?
                  Супер много хора го правят. Постоянно се отварят такива теми - искам да купя, да не гледам, да стои с години... Хора, които не искат да се занимават активно с борсата!!! Закоито 15-20% доходност е нещо чудесно, великолепно.А пък, ако някой е тръгнал да копира Бюфет, яко е под вода.

Пак ще дам пример с IRM. В пасивния ми портфейл от 27$. За минути не успях да я продам на 39$. За минути се получава доходност, която иначе ще отнеме години пасивно "инвестиране".

За мен пасивното инвестиране в широки индекси е истинско безумие и чист хазарт. Да купиш каца с мед, като знаеш колко лайна има вътре... Но всеки с идеите си. Просто не разбирам защо хора, които не участват на борсата, имат такова неистово желание да пишат тук. Затова и продължават да не се дават конкретни идеи за инвестиране.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение

И аз ми хвърлям едно око от време на време и при подходящи нива бих инициирала позиция.
                    Между другото ако го правя ще си ги купя на борсата във Варшава заради данъчните съображения
                    Те пуснаха сайбърпънк четвъртото тримесечие. Данните от там още не са се появили в отчетите им. А по данни от разни търговци на игри сайбърпънк прави най-продавания дебют на компютърна игра през годината. След това акцията спадна заради бъговете в играта, но бъговете се оправят.

https://www.theverge.com/2020/12/22/...launch-refunds

Коментар

• Първоначално изпратено от representjah

Елементарни са, да. Въпроса е - защо никой тук във форума не го прави? Дори четох, че се качи и ти на влакчето с GME. Това не е упрек, просто не схващам - толкова ли е трудно човек да стои настрани и да гледа мача?
                      Не е нужно дори индекс, има по-добри алтернативи и доста по-доходоносни. Magic Formula на Greenblatt, Trending Value на O'Shaughnessy, варианти има. Можеш да копираш Бъфет и купуваш това което е купувал през тримесечието, дори със закъснение 2-3 месеца след отчетите, пак ще ти докара около 18-20% доходност. Проверих във форума - Грийнблат е споменаван само веднъж и то скоро с един цитат. ОШонеси - никъде. Всички ги знаете тези неща (предполагам), защо никой не ги прави?

Защото е игра на психика, затова. И човек трябва да познава отлично себе си, поведението си, желанията, целите си, въобще всичко което трябва да знае за себе си - съзнателните и несъзнателните подбудители на действията му. Защо, защо, защо - защо правиш това, защо онова, къде сбърка, какво можеш да подобриш. Всички искаме сега, висчко на момента (без мен, естествено, аз съм специален и различен) - да изпием хапче и да станем силни, богати, умни, да отслабнем и въобще всичко което се сетите, но без да положиш труда. Но всичко се случва с много труд и последователност в действоията си. Избираш си стратегия и я следваш плътно - без ама "този път е различно", "това не може да бъде".

Ама на - хората искат внимание, признание, комплименти, положителни емоции, да се почувстват знаещи/можещи, все неща с които дори задника не можеш да си избършеш. Странни същества са хората, а най-приятното нещо на земята е да превръщаш глупостта му в ПАРИ.

За геймстоп влязох с една акция, това е по-малко отколкото са ми колебанията на портфейла ми на ден. Имаше шанс за печалба от 3 пъти и за загуба от 80% значи риск доходност всъщност бе ок, но пак вкарах само 1 акция

А иначе хората не го правят защото не искат да го правят. Този начин на игра ще им носи около 7% на година. Някои години по 20% други по -2%. А колкото ще да си говорим за инвестиране хората си ги влече хазарта. С всички психологически зависимости около хазарта.

Коментар

Ок, бях се зарекал да не давам конкретни идеи, но като пуснах толкова негативни коментари може би е редно.

Като времеви диапазон може би за три години ще се разгърне изцяло

https://finance.yahoo.com/quote/OTGL....tsrc=fin-srch
                        И аз ми хвърлям едно око от време на време и при подходящи нива бих инициирала позиция.
                        Между другото ако го правя ще си ги купя на борсата във Варшава заради данъчните съображения

Коментар

• Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение

Под ниско рискови какво се разбира, етф с облигации или традиционни дивидентни компании или етф-и с дивидентни компании
                          ЕТФ с облигации. И нещата са елементарни всичко което трябва да знае човек е на колко години е.

Ако е на 40 години значи държи 60% в етф в акции и 40% в етф в облигации. Ако акциите скочат с 20% ще има 72% в акции, тогава продава екстра 12% и ги слага в облигации, ако акциите се сринат с 20% ще има 48% в акции, тогава продава от етф в облигации и го вкарва в акции.

Това е всичко което трябва да знае човек за да инвестира - и ще се справя прекрасно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

Когато Терзиев изпадне в транс продаваш.
                            Като се появи Майк Флорида у темата купуваш.
                            Сега е момента да се рискува. Може да прескочиш 2-3 нива в йерархията= да станеш милионер за 2-3 седмици
                            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от pantaleev Разгледай мнение
                              Добре. Дайте ще поставим така въпроса ... Въпрос към : ravnovesie и pipbel понеже са емоционално стабилни и може да се води нормален разговор с тях и са заслужил инвеститор.

Например вие как смятате след последните събития около GME и като излязоха наяве толкова кирливи ризи за системата, главния начин на инвестиране актуален ли е все още ? Като търсене на хубава компания ... вземане и държане на акциите 1-2-5-10 години докато тя се развие и т.н. ? Въобще вярвате ли в системата ? Балансиране на портфолиото (там по едно време говорехте за пеперуди разни ). Това ли е начина на инвестиране в който вярвате.

Аз лично не вярвам на системата и за това начина ми на търгуване е по-скоро спекулативен. И в интерес на истината колкото по-агривна ми е играта толкова повече дърпам напред. Колкото повече акции държа толкова повече пазара ме направлява ( а то както се разбира въобще не е равностоен за всички и някои си го нагласят както им отърва )

Повечето дни просто се вижда как целия пазар се движи по сектори и как индивидуалните компании няма никакво значение как се представят. Те просто си вървят с посоката с която целия сектор се движи.

Ще се радвам ако споделите какво мислите по въпроса.
                              Когато Терзиев изпадне в транс продаваш.
                              Като се появи Майк Флорида у темата купуваш.

Коментар

Така че няма смисъл от маркет тайминг - просто купуваш редовно - ребалансираш между рискови и ниско рискови и си готов - ще изкарваш пари от борсата - за разлика от много уанаби милионери които се опитват да познават пазара и почти сигурно ще стоят все на червено.
                                Под ниско рискови какво се разбира, етф с облигации или традиционни дивидентни компании или етф-и с дивидентни компании

Коментар

Working...
                                X