Всъщност вчера доларът се качи, но трежъритата паднаха. Това или е временно, или чужденците са решили че единственото спасение е СП-500
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
1. Има. Точно това правят ЕЦБ и ФЕД. Създават пари, за да купят ДЦК с отрицателна лихва. Ако не е печатане, какво е тогава....
2. Нищо няма да се "връща".
Ммммне.Last edited by dollarman; 16.11.2021, 14:28.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение
Така работи системата. Пак да стане ясно - няма такова нещо като печатане на пари. Всичко, което е влязло в оборот е кредит и за него се дължи лихва. Сега тези кредити трябва да се връщат, а системата е така устроена, че в нея винаги има по малко ликвидност отколкото дългове. За капак всички дългове са в долари.
2. Нищо няма да се "връща".
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение
Доларът поскъпва заради покачването на доходността на 10г трежъри.Last edited by terziеv; 16.11.2021, 14:07.
Коментар
-
Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнениеДолърът расте спрямо еврото и другу валути на развити страни. Спрямо Рубла, Бразилски реал и други страни с доста суровинни икономики не е точно така. Просто и ясно американската иконимика е с по-добри перспективи и следователно очаквания за по-бързо вдигане на лихвите там отколкото в Европа и др.
Така работи системата. Пак да стане ясно - няма такова нещо като печатане на пари. Всичко, което е влязло в оборот е кредит и за него се дължи лихва. Сега тези кредити трябва да се връщат, а системата е така устроена, че в нея винаги има по малко ликвидност отколкото дългове. За капак всички дългове са в долари.Last edited by dollarman; 16.11.2021, 13:20.
Коментар
-
Долърът расте спрямо еврото и другу валути на развити страни. Спрямо Рубла, Бразилски реал и други страни с доста суровинни икономики не е точно така. Просто и ясно американската иконимика е с по-добри перспективи и следователно очаквания за по-бързо вдигане на лихвите там отколкото в Европа и др. Съорветно и дълговия пазар реагира а той е с много по-високи обеми от фондовия. 5% отрицателна доходност е ОК, стига да е временна е вероюто на купувачите на американски дълг, и най-вероятно няма да са в много голяма грешкаLast edited by desperado; 16.11.2021, 13:13.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение
Доларът поскъпва заради покачването на доходността на 10г трежъри.
Когато се промени лихва по държавен дълг, се променя и курса на валутата заради т.н. carry trade. Валутата с по-висока лихва поскъпва.
Т.е. валутния курс се движи не от акциите а от дълговия пазар. Лихвите повличат и акциите.
Проблемът е че дори сега когато уж са поскъпнали трежъри, реалната им доходност е отрицателна: -7% инфлация + 1.5 лихва.
Според мен вдигането на лихвите трябва да си става веднага с публикуването на инфлацията, а не след 6 месеца.
Оправданието че инфлацията е временна, може и да е вярно, може и да не е. Но същото оправдание че е временно важи и за лихвите. Т.е. "то е временно" може да ни е оправдание и за затягане и за незатягане, и като ги правиш едновременно, не зависиш от временността.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
то ясно, че като продаваш активи ги продаваш за долари. Въпросът е защо ги продаваш и коя е първопричината - дали акциите падат щото доларът расте или доларът расте защото акциите падат. Има ли изобщо връзка.
Когато се промени лихва по държавен дълг, се променя и курса на валутата заради т.н. carry trade. Валутата с по-висока лихва поскъпва.
Т.е. валутния курс се движи не от акциите а от дълговия пазар. Лихвите повличат и акциите.
Проблемът е че дори сега когато уж са поскъпнали трежъри, реалната им доходност е отрицателна: -7% инфлация + 1.5% лихва.
Според мен вдигането на лихвите трябва да си става веднага с публикуването на инфлацията, а не след 6 месеца.
Оправданието че инфлацията е временна, може и да е вярно, може и да не е. Но същото оправдание че е временно важи и за лихвите. Т.е. "то е временно" може да ни е оправдание и за затягане и за незатягане, и като ги правиш веднага, не зависиш от временността.Last edited by jori; 16.11.2021, 13:04.
Коментар
-
аз лично продавам за крони. И не разбирам защо трябва да си плащам маникюра в долари - долари на мен определено не ми трябват. Предполагам и датчаните предпочитат с крони да си плащат в супера и и фризьора. Затова връзка не виждам и не намирам. А ако ще си смуча от пръстите то от там всичко може да изсмуча, стига да не ми липсва въображение. Но мен ме интересува реалността.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение
Ако се понапъне човек може да си изсмуче от пръстите връзка между миграцията на китовете и цената на ориза.
Доларът се вдига защото ти купуваш долари за крони. Какво ще ги правиш тези долари си е твоя работа. Акции ли ще взимаш, петрол ли ще купуваш, курс за фризьорки и маникюристки ли ще плащаш... Всякаква връзка може да пробваш да измислиш...
Коментар
-
то ясно, че като продаваш активи ги продаваш за долари. Въпросът е защо ги продаваш и коя е първопричината - дали акциите падат щото доларът расте или доларът расте защото акциите падат. Има ли изобщо връзка.
Доларът се вдига защото ти купуваш долари за крони. Какво ще ги правиш тези долари си е твоя работа. Акции ли ще взимаш, петрол ли ще купуваш, курс за фризьорки и маникюристки ли ще плащаш... Всякаква връзка може да пробваш да измислиш...
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение
Ако се нуждаем от долари аз, ти и Терзиев, да речем, ще си ги отпечатаме ли?
Коментар
-
как няма - нали печатат непрекъснато
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение
Защото няма достатъчно долари
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнениенякой схваща ли защо доларът расте?
- 1 like
Коментар
Коментар