IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение
    Долърът расте спрямо еврото и другу валути на развити страни. Спрямо Рубла, Бразилски реал и други страни с доста суровинни икономики не е точно така. Просто и ясно американската иконимика е с по-добри перспективи и следователно очаквания за по-бързо вдигане на лихвите там отколкото в Европа и др.
    Лихвите на доста места се качват

Така работи системата. Пак да стане ясно - няма такова нещо като печатане на пари. Всичко, което е влязло в оборот е кредит и за него се дължи лихва. Сега тези кредити трябва да се връщат, а системата е така устроена, че в нея винаги има по малко ликвидност отколкото дългове. За капак всички дългове са в долари.
    Last edited by dollarman; 16.11.2021, 14:20.

Коментар

• Долърът расте спрямо еврото и другу валути на развити страни. Спрямо Рубла, Бразилски реал и други страни с доста суровинни икономики не е точно така. Просто и ясно американската иконимика е с по-добри перспективи и следователно очаквания за по-бързо вдигане на лихвите там отколкото в Европа и др. Съорветно и дълговия пазар реагира а той е с много по-високи обеми от фондовия. 5% отрицателна доходност е ОК, стига да е временна е вероюто на купувачите на американски дълг, и най-вероятно няма да са в много голяма грешка
      Last edited by desperado; 16.11.2021, 14:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение

Доларът поскъпва заради покачването на доходността на 10г трежъри.
        Когато се промени лихва по държавен дълг, се променя и курса на валутата заради т.н. carry trade. Валутата с по-висока лихва поскъпва.
        Т.е. валутния курс се движи не от акциите а от дълговия пазар. Лихвите повличат и акциите.
        Проблемът е че дори сега когато уж са поскъпнали трежъри, реалната им доходност е отрицателна: -7% инфлация + 1.5 лихва.
        Според мен вдигането на лихвите трябва да си става веднага с публикуването на инфлацията, а не след 6 месеца.
        Оправданието че инфлацията е временна, може и да е вярно, може и да не е. Но същото оправдание че е временно важи и за лихвите. Т.е. "то е временно" може да ни е оправдание и за затягане и за незатягане, и като ги правиш едновременно, не зависиш от временността.
        Очаквам веднага някой да скочи с аргумента за турската лира

Коментар

• Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение

то ясно, че като продаваш активи ги продаваш за долари. Въпросът е защо ги продаваш и коя е първопричината - дали акциите падат щото доларът расте или доларът расте защото акциите падат. Има ли изобщо връзка.
          Доларът поскъпва заради покачването на доходността на 10г трежъри.
          Когато се промени лихва по държавен дълг, се променя и курса на валутата заради т.н. carry trade. Валутата с по-висока лихва поскъпва.
          Т.е. валутния курс се движи не от акциите а от дълговия пазар. Лихвите повличат и акциите.
          Проблемът е че дори сега когато уж са поскъпнали трежъри, реалната им доходност е отрицателна: -7% инфлация + 1.5% лихва.
          Според мен вдигането на лихвите трябва да си става веднага с публикуването на инфлацията, а не след 6 месеца.
          Оправданието че инфлацията е временна, може и да е вярно, може и да не е. Но същото оправдание че е временно важи и за лихвите. Т.е. "то е временно" може да ни е оправдание и за затягане и за незатягане, и като ги правиш веднага, не зависиш от временността.
          Last edited by jori; 16.11.2021, 14:04.

Коментар

аз лично продавам за крони. И не разбирам защо трябва да си плащам маникюра в долари - долари на мен определено не ми трябват. Предполагам и датчаните предпочитат с крони да си плащат в супера и и фризьора. Затова връзка не виждам и не намирам. А ако ще си смуча от пръстите то от там всичко може да изсмуча, стига да не ми липсва въображение. Но мен ме интересува реалността.
            Душа, всичко на този свят се купува с долари! Пшеницата за хляба, който ядеш, химикалите за лака и червилото ти, дървесината за тоалетната ти хартия.

Коментар

• Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение

Ако се понапъне човек може да си изсмуче от пръстите връзка между миграцията на китовете и цената на ориза.
              Доларът се вдига защото ти купуваш долари за крони. Какво ще ги правиш тези долари си е твоя работа. Акции ли ще взимаш, петрол ли ще купуваш, курс за фризьорки и маникюристки ли ще плащаш... Всякаква връзка може да пробваш да измислиш...
              аз лично продавам за крони. И не разбирам защо трябва да си плащам маникюра в долари - долари на мен определено не ми трябват. Предполагам и датчаните предпочитат с крони да си плащат в супера и и фризьора. Затова връзка не виждам и не намирам. А ако ще си смуча от пръстите то от там всичко може да изсмуча, стига да не ми липсва въображение. Но мен ме интересува реалността.

Коментар

то ясно, че като продаваш активи ги продаваш за долари. Въпросът е защо ги продаваш и коя е първопричината - дали акциите падат щото доларът расте или доларът расте защото акциите падат. Има ли изобщо връзка.
                Ако се понапъне човек може да си изсмуче от пръстите връзка между миграцията на китовете и цената на ориза.
                Доларът се вдига защото ти купуваш долари за крони. Какво ще ги правиш тези долари си е твоя работа. Акции ли ще взимаш, петрол ли ще купуваш, курс за фризьорки и маникюристки ли ще плащаш... Всякаква връзка може да пробваш да измислиш...

Коментар

E той зеления си е бил на същите нива и преди 5, 15 и 25г...та отговори си на въпроса сама

Коментар

• Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение

Ако се нуждаем от долари аз, ти и Терзиев, да речем, ще си ги отпечатаме ли?

Коментар

как няма - нали печатат непрекъснато
                      Ако се нуждаем от долари аз, ти и Терзиев, да речем, ще си ги отпечатаме ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение

Защото няма достатъчно долари
                        как няма - нали печатат непрекъснато

Коментар

някой схваща ли защо доларът расте?
                          Защото няма достатъчно долари

Коментар

• някой схваща ли защо доларът расте?

Коментар

• Петрола е по-вероятно да направи последен лек спад с 2 долара, но виждам че не никой не иска да си дава акциите сега. Въпреки това може и да одрусат крушите здраво с нови локдауни в Европа. Няма как да не катурне цената ако започнат пак. След което на всеки борд митинг на петролна компания ако някой излезе с предложение за нови инвестиции направо ще го отстрелват....

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение

Кога "абсолютно е фалирал, като инвеститор" Като почнете да се перчите... смешно е малко, човекът е мултимилиардер.
                                Не е перчене, а факти. Създаването и смазването на връзки и поддържането на семейните такива несъмнено е качество. Обаче не е качество, което те прави по-добър на борсата. Все едно да наречеш добър предприемач Огнян Дойнов, защото е забогатял. Наречи го хитър, наречи го комбинативен, няма лошо.

https://www.seattletimes.com/busines...rcent-in-2008/

Линкове към това какво стана с AIG, GS и останалите бюфетови и сам можеш да намериш.

===

Ама тия Кабот ме скъсаха от дивиденти. Няма такава хартия.

Коментар

Working...
                                X