IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
    Джулиъса даде много ценен коментар по въпроса.Интересно е ако сменим настройките в акаунта би следвало да се смени и визуализация на всички сделки или мача е свирен при положение че са правени покупки с настройки average.
    Не съм си играл да го правя, но най-вероятно всичко ще се преизчисли. Което би било проблем само ако вече си подал декларация по един метод, а после минеш на друг.
    Впрочем за дългосрочните инвеститори би трябвало да е все тая, тъй като не продават.

Коментар

Така де ама в закона пише ,когато не може да се докаже ,в случая аз поне в момента виждам черно на бяло цените на които съм придобил акциите .Казаха хората че може да се сменят настройките и да се види всичко ,в крайна сметка който иска да храни тая прогнила държава ,ония с дебелите шкембаци е парламента да лапат още и да крадат още нека им пълни гушите
      Първо почни да печелиш ,после мисли как да лъжеш за данъци
      НАП и други БГ институции могат и получат данни от всякакви борси,даже и от крипто такива ВЕЧЕ ! Не от всички ,но от много.И контрола се увеличава.
      Разбира се ,никой няма да се занимава с дребни риби като теб,но светне ли червената лампа срещу твоето ЕГН в НАП и решат ли да те проверяват, ще се изненадаш колко неща знаят.
      Иначе основно гледай в БГ сметките ти какво влиза и излиза
      Last edited by petrg5s; 20.07.2023, 14:24.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
        nkavrakov1982, както е казал поета, докато не те хванат, всичко можеш да си пишеш в декларацията. След това се гледа какво пише в закона.
        Така де ама в закона пише ,когато не може да се докаже ,в случая аз поне в момента виждам черно на бяло цените на които съм придобил акциите .Казаха хората че може да се сменят настройките и да се види всичко ,в крайна сметка който иска да храни тая прогнила държава ,ония с дебелите шкембаци е парламента да лапат още и да крадат още нека им пълни гушите

Коментар

nkavrakov1982, както е казал поета, докато не те хванат, всичко можеш да си пишеш в декларацията. След това се гледа какво пише в закона.
          Не е точно така. После договаряш глобата, защото закон, разпоредби и установени практики си противоречат.

Плащал съм на счетоводител, дето уж е навътре и половината му отговори бяха "не знам". Провинция сме. Да се възползваме от плюсовете.

Коментар

• nkavrakov1982, както е казал поета, докато не те хванат, всичко можеш да си пишеш в декларацията. След това се гледа какво пише в закона.

Коментар

Кой какво харесва и кой кое счита за справедливо е без значение. Съгласно ЗДДФЛ, чл. 33 (4):

Естествено, ако някой може да докаже, че е продал тази или онази част от безналични акции в една и съща брокерска сметка, може да се ползват и други методи освен осредняване. Какво биха приели от НАП като доказателство не ми е много ясно обаче.
              Интерактив има настройки точно за това. Надстройките на IBKR би трябнало да го поддържат. Freedom уж има опция също, но не съм пробвал.

Т.е. извлечението на IBKR може да го настроиш да "доказва" цена - fifo или lifo. Аз предпочитал lifo, защото при повечето хартии купувам основна позиция на възможно дъна, а после спекулирам набързо с малки позиции без значение дали цената е "основана на фундамент".

Коментар

• Джулиъса даде много ценен коментар по въпроса.Интересно е ако сменим настройките в акаунта би следвало да се смени и визуализация на всички сделки или мача е свирен при положение че са правени покупки с настройки average.

Коментар

Кой какво харесва и кой кое счита за справедливо е без значение. Съгласно ЗДДФЛ, чл. 33 (4):

Естествено, ако някой може да докаже, че е продал тази или онази част от безналични акции в една и съща брокерска сметка, може да се ползват и други методи освен осредняване. Какво биха приели от НАП като доказателство не ми е много ясно обаче.
                  В данните от акаунта ясно се вижда какво,кога и на каква стойност си купил.Те от НАП не стига че не са в час и нямат ясни критерии по отношение на инвестиции в чужди борси ,правила,процедури и т.н.ами ще ми и казват каква стойност ще имам на акциите каквото продам ще отчета разлика спрямо покупна цена ,и аз обичам свинско със зеле ,със таратор ,само че зелето има една цена ,свинското има друга таратор трета и ако искаш да ти дам в твоята чиния само мръвката от зелето пък аз да доям зелето мисля има разлика кой какво и на каква цена консумира от цялата манджа нали така ?

Коментар

• Кой какво харесва и кой кое счита за справедливо е без значение. Съгласно ЗДДФЛ, чл. 33 (4):
                    Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

Ще му даде цената според избрания Метод на себестойност в настройката на акаунта!
                      (не е задължително да е средната)
                      Неслучайно си играх толкова да ги описвам тук нещата.
                      https://forum.investor.bg/forum/%D0%...86%D0%B8%D1%8F

Тук има и един друг тънък момент - какъв ти е Метода на Себестойност! FIFO, LIFO, Average... Аз си харесвам ФИФО-то, като най-чист ! ЛИФО-то отдавна мисля, че е забранен в редица държави, а Средния метод на себестойност е най-голямата боза, само че повечето счетита най-много го любят (просто защото не му знаят в детайли проблемите), ама си мислят, че го разбират! Та - виж си настройките в акаунта на брокера! Аз съм си задал ФИФО!

Ето ти един пример, как се променят нещата - купил си (януари) пакет от 100 акции по 20$, купил си да речем (април) втори пакет още 100 акции по 30$ - когато продадеш първия пакет (да речем септември на цена от 50$) от 100 акции по ФИФО - ще ти ги изпише на себестойност 2000$ (и печалбата ще ти е 3000$), а към края на годината ще имаш налични 100 акции за 3000$. Ако си по Средния метод - себестойността на продажбата септември ще е за 2500$ (и печалбата - пак толкова 2500$), а към края на годината ще имаш 100 акции за 2500$. Сумарно накрая, когато продадеш всичко - няма разлика (Тотала все ще ти е 0.00), но аз лично не харесвам Средния метод, защото дори късните покупки разбутват себестойността на по-ранните сделки! Въпрос на предпочитания но както казах недостатъците на Средния метод не ми допадат!
                      Топ си ,благодаря Джулиъс!

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

Ще му даде цената според избрания Метод на себестойност в настройката на акаунта!

Тук има и един друг тънък момент - какъв ти е Метода на Себестойност! FIFO, LIFO, Average... Аз си харесвам ФИФО-то, като най-чист ! ЛИФО-то отдавна мисля, че е забранен в редица държави, а Средния метод на себестойност е най-голямата боза, само че повечето счетита най-много го любят (просто защото не му знаят в детайли проблемите), ама си мислят, че го разбират! Та - виж си настройките в акаунта на брокера! Аз съм си задал ФИФО!

Ето ти един пример, как се променят нещата - купил си (януари) пакет от 100 акции по 20$, купил си да речем (април) втори пакет още 100 акции по 30$ - когато продадеш първия пакет (да речем септември на цена от 50$) от 100 акции по ФИФО - ще ти ги изпише на себестойност 2000$ (и печалбата ще ти е 3000$), а към края на годината ще имаш налични 100 акции за 3000$. Ако си по Средния метод - себестойността на продажбата септември ще е за 2500$ (и печалбата - пак толкова 2500$), а към края на годината ще имаш 100 акции за 2500$. Сумарно накрая, когато продадеш всичко - няма разлика (Тотала все ще ти е 0.00), но аз лично не харесвам Средния метод, защото дори късните покупки разбутват себестойността на по-ранните сделки! Въпрос на предпочитания но както казах недостатъците на Средния метод не ми допадат!
                        Благодаря за информацията.

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение

Ще ти даде средната цена ще бъдат заедно прости ще се промени цената на които си ги закупил

Коментар

Така не е ли по несправедливо заради цената ,излиза че старите акции ако са на по ниска цена стават по скъпи и те?/намаля се печалбата от старите акции защото им се вдига цената на придобиване ако новите са по скъпи/
                            Като искаш си ги води в таблица на ексел, но накрая е едно и също.

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение

Ще ти даде средната цена ще бъдат заедно прости ще се промени цената на които си ги закупил
                              Така не е ли по несправедливо заради цената ,излиза че старите акции ако са на по ниска цена стават по скъпи и те?/намаля се печалбата от старите акции защото им се вдига цената на придобиване ако новите са по скъпи/
                              Last edited by nkavrakov1982; 20.07.2023, 10:53.

Коментар

Който е играл Carvana го признавам 40% само за един ден ,а за 6 месеца не ми се гледа даже .
                                Имам един лек въпрос, ако добавяш акции е IBKR ,нови после как се записват понеже са с различни цени от първите които си купил?
                                На отделен ред ли ги изобразява защото взех за проба един fractional shares на Google ,и сега ми се усреднява с първата акция като цена ,виждам една акция и част от нея като данни ,при покупка на цели акции към съществуващи какъв е принципа ?

Коментар

Working...
                                X