Първоначално изпратено от dollarman
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеДругото което виждам е че при усредняване на цените излиза че всички акции и стари и нови са с по висока цена и реално ако примерно до оня ден са били на печалба заради по висока средна цена излизат на загуба .
Коментар
-
Другото което виждам е че при усредняване на цените излиза че всички акции и стари и нови са с по висока цена и реално ако примерно до оня ден са били на печалба заради по висока средна цена излизат на загуба .
Интересно е какво става ако решиш да продадеш акцията която синкупил на по ниската цена как ще я сметне промерно сега при Гугъл имам 1.1 само че цялата акция е купена на по ниска цена сега ако реша да продам как ще ми сметне продажбата една акция на цената която съм купил или ще ми усреднява ?Fractional shares ,е купена на по висока ценаLast edited by nkavrakov1982; 20.07.2023, 19:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнениеВсичко е червено, къде са навиячите
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Да обаче сега да кажем аз съм при avg метод в единия момент имам акции купени на една цена и имам акция и малко която ми дава на средна.
Като пиша в декларацията цена придобиване средна плюс останалите които не са осреднени после догодина ако съм купил още пиша вече други цени на придобиване няма ли пак да има разлики защото веднъж си писал една цена преди да се обредни после пак същия брой акции ама те вече са на друга цена .
Твоя вариант ми се струва най прозрачен или така да го кажа изчистен.
Ако са повече акции става каша конкретно при Гугъла цената ми се смени като набих ония 12,13 долара и се качи с долар и нещо си а реашно аз цялата акция съм я купил на по ниска цена .И сега заради 0.1 акция ще пиша аз на НАП видиш ли по висока стойност ,но пък ако продам разликата ще е по малка в данъка понеже имаш по висока стойност на придобиване.
За мен е най честно всичко да си е отделно
Коментар
-
Първоначално изпратено от dollarman Разгледай мнение
Казваш има бъдеще в копането ? :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнениеДнес отново си взех NEM на 42,96
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Да обаче сега да кажем аз съм при avg метод в единия момент имам акции купени на една цена и имам акция и малко която ми дава на средна.
Като пиша в декларацията цена придобиване средна плюс останалите които не са осреднени после догодина ако съм купил още пиша вече други цени на придобиване няма ли пак да има разлики защото веднъж си писал една цена преди да се обредни после пак същия брой акции ама те вече са на друга цена .
Ако са повече акции става каша конкретно при Гугъла цената ми се смени като набих ония 12,13 долара и се качи с долар и нещо си а реашно аз цялата акция съм я купил на по ниска цена .И сега заради 0.1 акция ще пиша аз на НАП видиш ли по висока стойност ,но пък ако продам разликата ще е по малка в данъка понеже имаш по висока стойност на придобиване.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеТерзиев, ти може и да предпочиташ Лифо, но то работи в твоя полза предимно на растящ пазар, защото продаваш последно купените акции, които са най-скъпи! - и така данъка, който плащаш отначало е най-малък... Но на един падащ пазар Фифо-то ти върши по-добра работа, защото продаваш най-рано закупените акции -> т.е. най-скъпите. Така че ситуацията е така-и-така. Не е еднозначно.
Има и друг тънък момент - сега да не навлизаме какво е Gaap/Ifrs, и че докато ИФРС забраняват Лифо то американците по ГААП си поддържат и прилагат Лифо, но това са правила валидни за компаниите, не за физическите лица. Не съм сигурен дали физ. лице би имал драми ако прилага Лифо?!?Някой ако знае... Кавръков, що не питаш Радев има ли физ. лице право да прилага ЛИФО?
За НАП - по презумпция си невинен до доказване на противното. Ти си прилагаш извлечението - там има всичко: Цена на придобиване и Цена на продажба, а стойността на придобиването/изписването зависи от Метода! След това си превеждаш данъците дето си изчислил - и вече ако на тях им се занимава и решат да ти направят проверка - почват да анализират извлечението дето си приложил към ГДД и ако открият разминаване те приканват да си платиш разликата (ако открият такава). Толкоз.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение...И реално е най коректно ,това със средните цени е жив обир .
1. При растяща цена FIFO>AVG>LIFO по отношение на платен данък печалба. Т.е. FIFO води до най-много платени данъци, LIFO отлага плащането, а AVG е нещо по средата.
2. При падаща цена продаваш на загуба, т.е. и при трите метода не дължиш данък.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Терзиев, ти може и да предпочиташ Лифо, но то работи в твоя полза предимно на растящ пазар, защото продаваш последно купените акции, които са най-скъпи! - и така данъка, който плащаш отначало е най-малък... Но на един падащ пазар Фифо-то ти върши по-добра работа, защото продаваш най-рано закупените акции -> т.е. най-скъпите. Така че ситуацията е така-и-така. Не е еднозначно.
Има и друг тънък момент - сега да не навлизаме какво е Gaap/Ifrs, и че докато ИФРС забраняват Лифо то американците по ГААП си поддържат и прилагат Лифо, но това са правила валидни за компаниите, не за физическите лица. Не съм сигурен дали физ. лице би имал драми ако прилага Лифо?!?Някой ако знае... Кавръков, що не питаш Радев има ли физ. лице право да прилага ЛИФО?
За НАП - по презумпция си невинен до доказване на противното. Ти си прилагаш извлечението - там има всичко: Цена на придобиване и Цена на продажба, а стойността на придобиването/изписването зависи от Метода! След това си превеждаш данъците дето си изчислил - и вече ако на тях им се занимава и решат да ти направят проверка - почват да анализират извлечението дето си приложил към ГДД и ако открият разминаване те приканват да си платиш разликата (ако открият такава). Толкоз.Last edited by Julius_BG; 20.07.2023, 15:13.
Коментар
-
https://quickbooks.intuit.com/learn-...hkunE_US_en_US
Много добро обяснено с примери за Фифо.
И реално е най коректно ,това със средните цени е жив обир .
Коментар
Коментар