Първоначално изпратено от terziеv
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеИ да ти призная - далеч по-вероятно е да спра да пиша, ако почна да печеля истински пари.
Дават лесни потребителски заеми, можеше да продадеш нещо старо, кола, фото апарат, телефон, или да вземеш назем от приятел, кредитна карта и т.н.
Досега да си ги направил х5.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
що - скъпа ли ти се струва? Аргументи?
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Да му мислят тези, които влизат в AMD на 90.
Коментар
-
Няма да спре, защото няма да фалира, а няма да фалира, защото не търгува с реални пари
Ще спре само като му писне да булшити
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениеАко спреш да пишеш, ще знам че си фалирал. Какво да се прави, няма да си първият "изчезнал доминиращ ник". Пазарът обича да си хапва спекуланти за закуска, обед и вечеря.
Споко всички ще сме под ножа, като му дойде времето.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Д.Петков Разгледай мнение
Според мене след еуфорията и ръстовете от въздушните пари тази година, 2022г пазара ще е мечи, 2023г леко възстановяване и после 2024г. ще е още по-мечи, защото тогава трябва да започне и покачването на лихвите. Слагай плюсови стопове, като ги местиш периодично и така. Дългосрочния HODL вече няма как да работи, трябва постоянно да си на волана и да го въртиш според завоите. Мое лично мнение!
Да му мислят тези, които влизат в AMD на 90.
Като цяло за мен пасивните широкоспектърни фондове са чист хазарт и не мога да разбера как се възприемат за нискорискова "инвестиция", подходяща за по-незапознати.Last edited by terziеv; 16.01.2021, 15:21.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ПИЧ Разгледай мнениеПрав е mpy_yordanov, почти навсякъде изглежда надуто
Пазарът продължава да предлага уникални възможности в момента. Няма нужда да вангуваш, а просто да погледнеш надве-натри секторните резултати.
Банките все още са подценени. От месеци го повтарям, защо не взе WASH? Имотните са уникално подценени. За добивните тепърва започва цикълът. Я погледни какво стане с Веданта, с Vale, с въглищата дори. И това е само началото. Нафта/газ са близо до дъното. Много от услугите стържат дъното... GME, дето каката захлеби моцно моцно, беше ли надценено?
Т.е. половината пазар е изключително подценен.
Тук няма да влизам в предвиждания и обяснения защо тези сектори/компании са подценени и дали ще скачат. Просто изброявам факти, които е просто смешно, че трябва изобщо да се споменават.
И друго повтарям от месеци - една от най-рискованите позиции в момента е да държиш пари. Големият риск обаче не е в оценките на компаниите, а в регулаторни и политически глупости. Разни Бъфетовци, дето се представят за инвеститори, хвърлят няколко млрд. и разкарват конкуренцията на Епъл, спират конкуренцията на LPG-то, затриват която си банка решат, унищожават конкурентен автомобилен производител, махат компания от борсата.... това са рисковете.
Повишенията на лихвите лесно се борят с подходящи привилегировани. Варианти да искаш, по-добри, по-лоши... Ама с "всичко е надуто" и "дръж кеш" няма как да ги намериш.
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнениеСпоред вас като цяло започна ли срив на пазарите вчера или просто нормална петъчна корекция?
Представи си какви са нещата, щом определяш спад от 0,72% за "корекция"
----
добавка 1: Сега си прочетох поста. Осъзнавам, че е напълно безсмислен. Насила хубост не става. Който досега не е видял подценените сектори/компании, няма начин да прогледне.
добавка 2: Учете история!!! https://www.businessinsider.com/here...IR=T&r=US&IR=T
Last edited by terziеv; 16.01.2021, 15:26.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Всичко е възможно - няма как да знаем. Аз съм инвестирала според собствената си вяра във въпросните компании. Верно високо са и много ме е яд че точно Ørsted и Vestas избързах да ги купя. Ама оупъна ме подведе, че са нагоре. Знам, че на оупън не се търгува, но неясно защо продължавам да го правя. Съгласна съм, че трябва да се търгува редовно и това ми е идеята (въпреки че свекъра не дава ама сори - аз съм родителят и аз решавам). Според вас като цяло започна ли срив на пазарите вчера или просто нормална петъчна корекция?
Коментар
-
Прав е mpy_yordanov, почти навсякъде изглежда надуто, но нещата са така в резултат от политиките на централните банки и правителствата. Все още се говори за наливане на пари, за стимули. Такова поколение управлява света. Никой не казва - ще водим стабилна парична и фискална политика, ще помогнем само на Административно затворените компании, ще ограничим раздаването на калпак, ще ограничим изкупуването на облигации, ще оставим да фалират задлъжнелите и неразумните, които не са си заделили буфери в добрите времена.
Терена на който играем е много различен. Преди беше недопустимо Централните банки да финансират пряко бюджетния дефицит и дори да финансират корпорации, а днес никой не обелва дума срещу това.
Когато тея неща се заговорят - тогава и пазара ще коригира и няма да има price/earning = 315
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнениеДнес ми беше един от най-стресиращите дни в живота. Бях си навила че точно днес трябва да направя портфолиото на децата (получиха подарък от дядо си и той държи да с еинвестират в акции. Искаше само датски ама се спорезумяхме да е 50/50). И понеже са 3 деца и трябва едно и също да им се купи за едни и същи пари и направо полудях. Разбира се не успях съвсем да го докарам, но в крайна сметка сътворих следното. По около 10% средно се пада на всяка акция. Как ви се струва за дългосрочно?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнениеДнес ми беше един от най-стресиращите дни в живота. Бях си навила че точно днес трябва да направя портфолиото на децата (получиха подарък от дядо си и той държи да с еинвестират в акции. Искаше само датски ама се спорезумяхме да е 50/50). И понеже са 3 деца и трябва едно и също да им се купи за едни и същи пари и направо полудях. Разбира се не успях съвсем да го докарам, но в крайна сметка сътворих следното. По около 10% средно се пада на всяка акция. Как ви се струва за дългосрочно?
според мен портфейлите от акции морално остаряват адски бързо
трябва ежегодно да се маха мъртвото месо и да се заменя със здраво месо
за около 5 години 50% от портфейла ще е с отживелици
Например Vestas, едно време каква компания беше. Около 2007-2008 вестас това, вестас онова, само вестас. Сега гледам е качила до нов рекорд. Има откъде да пада и къде да фалира.
Тръгва от 600 2008-ма пада на 30, сега е на 1 450 в окото на отрицателните лихви
Кога е по-логично да е върха? Сега когато ЕС е казало "зелената сделка е приоритет" или когато се окаже, че зелената сделка няма да е вятър (може да е мирен атом) или се окаче, че китайците ще правят турбините. p/e 315?!?!? Купувай слухове и продавай новини. Слух "зелена сделка" новина "реалното".
Това нещо ако има накъде да вдига, ще е голям късмет. Но виж надолу може да направи едни ХХ%
Но не ми обръщай внимание. Аз съм хейтър. Нищо не препоръчвам, само хейтя. По-добре питай terziev. Той е винаги пълен с идеи.
Груби идеи
Кеш онли
50% кеш
100 % мега широк итф
влагане по 5% в следващите 20 месеца
тъста да им внася по Х пари в средващите 15 години
защо всичко в един ден и в горещи компании? днешните горещи (електрички ВЕИ и полупроводници) обикновено след някакво време стават мега студени
и.т.н.
следването на пазара е идеално докато влака върви, но е рисково, защото като обърне няма да си съберем зъбите. По тази логика най добрия портфейл ще е тесла+биткойн 50 на 50.
не е препоръкаLast edited by mpy_yordanov; 16.01.2021, 01:05.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеМаряне, кардеш, цапаш. Не те знам защо, не ме и интересува. Не ми дава да те блокирам, че си бил сахиб на форума.
Виж сега, каката изглежда напред с материала. Вероятно не ще да пръска акъл на аванта, защото години наред е общувала с "разбирачи". Аз обаче съм зелен и пресен, както сам си разбирал. Т.е. евтин съм още, направо без пари, на ангебот.
Та ще ти пусна по-подробно един дебел фъндък:
1. https://www.youtube.com/watch?v=xkpsPaIijeY
2. https://finance.yahoo.com/quote/apt
3. https://shortsqueeze.com/?symbol=apt
Е, няма да отиде от като GME от 6 на 40, ама като за без пари... И да ти призная - далеч по-вероятно е да спра да пиша, ако почна да печеля истински пари.
днес това, утре онова, дай-удри,
и като теглиш чертата?
нищо
Много по-добре са тези дето направиха 10 пъти от тесли или 70% от ейпъли и не знам колко от "мотики", а не такова джунг-джанг, като твоите коментари
Създаваш мега риск за някой да се увлече по твоя стил и да фалира
Между друото имаше един друг ник, а да Ташунко със сапа
той ги хващаше и нагоре и надолу
Защо спря да пише, да не е фалирал?
Или е станал супер богат и не му се пише в този форум?
Всичко е възможно
Коментар
-
Днес ми беше един от най-стресиращите дни в живота. Бях си навила че точно днес трябва да направя портфолиото на децата (получиха подарък от дядо си и той държи да с еинвестират в акции. Искаше само датски ама се спорезумяхме да е 50/50). И понеже са 3 деца и трябва едно и също да им се купи за едни и същи пари и направо полудях. Разбира се не успях съвсем да го докарам, но в крайна сметка сътворих следното. По около 10% средно се пада на всяка акция. Как ви се струва за дългосрочно?
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
аз съм най-добронамерен
просто трябва да се внимава
пазарите не прощават, особено около такива ниваLast edited by Todor Sabev; 15.01.2021, 23:03.
Коментар
Коментар