Първоначално изпратено от Д.Петков
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от Д.Петков Разгледай мнение
Ще ти пришият фючърса или ETF-а върху който е опцията, без значение че примерно нямаш право да го притежаваш заради европейската директива. Да кажем, това е начин да заобиколиш рестрикциите. После се правиш на ни лук ял, ни мирисàл и в данъчната декларация си го декларираш като трейд на нормална акция за облагане 10%. Но това само ако е абсолютно належащо да не се продава опцията, ами да се упражни.
Edit: Опциите върху индекси по принцип винаги са европейски тип, т.е. не могат да се упражняват преди падежа.
Degiro са много зле откъм обяснения. От няколко дни ровя и търся това, за което питах. Намирането на информацията горе-долу съвпада по време с отговора ти. В крайна сметка акции не получавам, а пари при упражняване. Следващ проблем е, че имам опция в пари от американски тип, но нямам функционалност за упражняване. Само покупка и продажба.
Коментар
-
Да, така е. В общия случай е най-добре просто да се продаде опцията. Но в редки случаи е добре да се упражни. Представи си имаш Call опция и вече си на добра печалба, но вече очакваш корекция. Упражняваш опцията и като получиш позиция в акции на дълбока печалба, спокойно можеш да ковнеш един къс Call за да вземеш премията, а акциите те покриват ако не се получат нещата и пазара продължи да върви нагоре. Всеки си прави каквото го устройва.
Ако само продадеш дългия си кол, ще си продал 1 кол и няма да поемаш загубите от акциите под страйк цената.
Ако упражниш дългия кол и продадеш късо 1 кол, пак ще си продал 1 кол, но ще си поемаш загубите от акциите под страйк цената.
Та въпроса е, кое е по-добре да понасяш загуби или да не понасяш загуби? Аз лично съм алергичен към загуби, не ги понасям добре.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнениеДа попитам и аз за опциите. Примерно имам акции на дадена компания и реша да се хеджирам като си купя пут опции за същото количество акции, които притежавам. Към датата на падежа пазарната цена е под страйк цената. Ясно е, че ще искам да си продам акциите. Въпросът ми е, автоматично ли се изпълнява продажбата след като съм на плюс от операцията или трябва в деня на падежа да поискам (да извърша някакво действие в платфрмата си) да се изпълни опцията. Да приемем, че става въпрос за европейски тип опция.
То щом си я държал опцията до падежа, няма значение дали е американска или европейска.Last edited by Д.Петков; 13.03.2021, 17:32.
- 1 like
Коментар
-
Да попитам и аз за опциите. Примерно имам акции на дадена компания и реша да се хеджирам като си купя пут опции за същото количество акции, които притежавам. Към датата на падежа пазарната цена е под страйк цената. Ясно е, че ще искам да си продам акциите. Въпросът ми е, автоматично ли се изпълнява продажбата след като съм на плюс от операцията или трябва в деня на падежа да поискам (да извърша някакво действие в платфрмата си) да се изпълни опцията. Да приемем, че става въпрос за европейски тип опция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнениеУпражняването на опция унищожава time value, колкото си по-далеч от падежа, повече time value губиш, затова се предпочита да се продаде опцията. Упражнявянето на кол опция представлява купуване на страйк цената, изглежда безсмислено да купиш нещо и веднага да го продадеш.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение
Как стои въпросът с упражняването на опция върху индекс? И какво става когато тази опция е в пари на падежа? Досега два пъти съм взимал такива и като достигнеха целта, която си бях поставил, ги продавах. Единия път, доста на време, но другият се минах май.
Edit: Опциите върху индекси по принцип винаги са европейски тип, т.е. не могат да се упражняват преди падежа.Last edited by Д.Петков; 13.03.2021, 17:09.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнениеНякакъв оня ден ми обяснява, че упражняване на кол опция е да я продадеш. Аз все си мислех, че да упражниш значи да си купиш акциите на съответния страйк. Е затова не смея да пипам още опции - тотално съм се забъркала.Last edited by jori; 13.03.2021, 14:17.
- 1 like
Коментар
-
Ако си продадеш дългите опциите, нямаш повече отношение към тях. Да се оправя който ги е купил
В случай че си продала опции (взела си премията), ги унищожаваш като си ги изкупиш обратно. Значи ако междувременно са поевтиняли, ще ти остане нещо за печалба. Но самата възможна печалба е ограничена до взетата премия, в идеалния случай ще изтекат без стойност и няма да има нужда да си ги изкупуваш обратно. Тука времето работи за тебе, това е сладкото. С всеки изминал ден късите опции изветряват, щото "time value"-то им намалява. Но са много опасни, щото ако влязат in-the-money почваш да губиш все едно имаш позиция в акции, нали си продала на някой правото да е къс (купил е от тебе Put) или дълъг (купил е от тебе Call). Затова хитрините на Терзиев са да продава Put-ове със страйкове доста под текущата цена, защото все пак струват нещо. Взимаш едни пари от въздуха и разчиташ че до падежа цените ще си останат над страйка и ще задържиш премията изцяло. Ако пък не се получи и те упражнят, ще си имаш дълга позиция която е текущо на загуба. Ако е компания която си харесваш, нищо страшно няма. Вместо спекулантка, ще се окажеш инвеститорка
Да се продават голи Call е много опасно, можеш да се окажеш с къса позиция, а цените да хвръкнат към луната и звездите (спомни си GME). Също един линк съм си запазил, много поучителен: https://www.marketwatch.com/story/he...ink=MW_popular
За да продаваш Call, добре е да имаш имаш дълга позиция в акции (с поне същия обем), която вече е на печалба и ще те покрива (хеджира). Така в най-лошия случай ще ти затворят дългите акции, като се упражни късия Call.
След като си упражниш опция (option exercise) и си получиш заплатените акции, веднага можеш да ги продадеш, няма ограничения. В случай на автоматично упражняване на падежа, ако имаш къса позиция със същия обем, ще се нетират и ще инкасираш печалба/загуба.
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнениеУпражняването на опция унищожава time value, колкото си по-далеч от падежа, повече time value губиш, затова се предпочита да се продаде опцията. Упражнявянето на кол опция представлява купуване на страйк цената, изглежда безсмислено да купиш нещо и веднага да го продадеш.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнениеДругото което не ми е ясно, след като си упражня кол опция и си получа акциите, мога ли моментално след това да затвора позицията или има период на карантина?Last edited by jori; 13.03.2021, 12:55.
- 1 like
Коментар
-
Ако си продадеш дългите опциите, нямаш повече отношение към тях. Да се оправя който ги е купил
В случай че си продала опции (взела си премията), ги унищожаваш като си ги изкупиш обратно. Значи ако междувременно са поевтиняли, ще ти остане нещо за печалба. Но самата възможна печалба е ограничена до взетата премия, в идеалния случай ще изтекат без стойност и няма да има нужда да си ги изкупуваш обратно. Тука времето работи за тебе, това е сладкото. С всеки изминал ден късите опции изветряват, щото "time value"-то им намалява. Но са много опасни, щото ако влязат in-the-money почваш да губиш все едно имаш позиция в акции, нали си продала на някой правото да е къс (купил е от тебе Put) или дълъг (купил е от тебе Call). Затова хитрините на Терзиев са да продава Put-ове със страйкове доста под текущата цена, защото все пак струват нещо. Взимаш едни пари от въздуха и разчиташ че до падежа цените ще си останат над страйка и ще задържиш премията изцяло. Ако пък не се получи и те упражнят, ще си имаш дълга позиция която е текущо на загуба. Ако е компания която си харесваш, нищо страшно няма. Вместо спекулантка, ще се окажеш инвеститорка
Да се продават голи Call е много опасно, можеш да се окажеш с къса позиция, а цените да хвръкнат към луната и звездите (спомни си GME). Също един линк съм си запазил, много поучителен: https://www.marketwatch.com/story/he...ink=MW_popular
За да продаваш Call, добре е да имаш имаш дълга позиция в акции (с поне същия обем), която вече е на печалба и ще те покрива (хеджира). Така в най-лошия случай ще ти затворят дългите акции, като се упражни късия Call.
След като си упражниш опция (option exercise) и си получиш заплатените акции, веднага можеш да ги продадеш, няма ограничения. В случай на автоматично упражняване на падежа, ако имаш къса позиция със същия обем, ще се нетират и ще инкасираш печалба/загуба.
,, Хитрини,,
Коментар
-
Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
Мерси за подробното обяснение. Май схванах. Значи оня смотаняк не е знаел кво говори. Дори не разбра въпроса ми: Ако съм купила кол и после го продам преди да изтече дали след това съм длъжна да продам акции ако отсрещната страна реши да си упражни опцията купена от мен.
Другото което не ми е ясно, след като си упражня кол опция и си получа акциите, мога ли моментално след това да затвора позицията или има период на карантина?
След като си упражниш опция (option exercise) и си получиш заплатените акции, веднага можеш да ги продадеш, няма ограничения. В случай на автоматично упражняване на падежа, ако имаш къса позиция със същия обем, ще се нетират и ще инкасираш печалба/загуба.Last edited by Д.Петков; 13.03.2021, 09:42.
- 1 like
Коментар
-
Упражняване значи да преобразуваш опцията в акции, ако печели обаче (in-the-money). После ще си с дълга или къса позиция в акции от цена = съответния страйк. Разбира се трябва да имаш и парите да ги купиш, или да имаш марджин за късата позиция. Но това става само ако опциите са "американски тип". При "европейски тип" не можеш да ги упражняваш, сами ще се упражнят на падежа ако печелят. Междувременно можеш само да ги разкараш (продадеш).
От горното следва, че при къса опция (американски тип), винаги има риск някой да си упражни правото и да се озовеш с позиция вместо с опция (по всяко време ако е in-the-money).
Другото което не ми е ясно, след като си упражня кол опция и си получа акциите, мога ли моментално след това да затвора позицията или има период на карантина?
Коментар
Коментар