Първоначално изпратено от IvelinaJensen
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение
Не че е по темата и е важно, но изобретател на мишката е д-р Дъглас Енгълбърт от Станфордския технологичен институт. Четох някъде, че освен премията, не е взел и долар за патент, защото бил на института. Източник:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%...8A%D1%80%D1%82
Коментар
-
Първоначално изпратено от Д.Петков Разгледай мнение
Просто търся "трайното конкурентно предимство", за което обича да напява дедо Бъфет. Най-лесно е при технологичните компании, когато са първи в нещо, после стават "законодатели" в бранша. Както Майкрософт които са измислили мишката. Пък и не обичам да съм от изненаданите в резултат на прогреса.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%...8A%D1%80%D1%82
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
Определено имаме различна представа за вероятността определено събитие да се случи. За мен изобщо не е невъзможно актив търгуван в интервала МИНУС $37 до $149 да постигне стойност около средата на този рейндж.. Спомни си миналата година : рязък спад на търсенето, а предлагането се адаптира по-бавно ( не е като да спреш чешмата в банята) и цената отиде на отрицателни стойности. Помисли пак дали е чак толкова невероятно тази година да се случи обратното- шоков ръст на търсенето (поради отварянето на икономиките, напредналата ваксинация, геополитически трус), а предлагането да лагне известно време.
Няма да е лошо да прочетеш малко и за теория на вероятностите и expected value. Най-просто казано, ако payout-а от определено събитие надвишава вероятността от случването му, то залог на това събитие е изключително печеливш. Елементарния пример е с рулетката - вероятността да се падне числото ти е 1/37, а ти изплащат 1/36, по този начин всеки залог ти е губещ. Ако обаче изплащането се увеличи на 50 към 1, то всеки залог ти е изключително печеливш (дори и да не познаеш числото).
Същото е с PHIL и петрола- изобщо не казвам че са подценени или примерно справедливата цена е друга. Имам основания да мисля че risk/reward съотношението е изкривено и съответно инвестиция/залог в тях е смислена
Част от целия ми oil play е опции върху фючърси и с инвестиция от около $5к контролирам 10 000 барела, разпределени 5000 на $85 и 5000 на $100. Ако петролецът отиде на $90 , инвестицията ми от 5К ще се е превърнала в 25к. Представи си цена $110, тогава отивам на 175К, при $140/барел стават към $500К.
Да не говорим пък че инвестицията ми в петрол е само с опции с IV само около 35%. При някакъв шок, волатилността ще се изстреля в небесата и изобщо не е необходимо да стигам първия си страйк от $85, че да започна да печатам.
Към всичкото по-горе трябва да се прибави и инфлационния хедж, който инвестицията в суровина носи на портфейла.
Между другото, зад всяка една моя дума в този форум стоят кореспондиращи инвестиции. Мисля си че ще бъде изключително полезно за качеството на мненията ако всеки прави така и подкрепя думите си с действия, а не само да си лала, колкото да не заспи.
Д.Петков може например да дадеш добър пример като шортнеш phil или петрола с опции на страйк 100. При положение че вероятността за теб е "никаква" това да се случи, защо да не изкараш малко free money?
Петрола почнах да го скъсявам от вчера, вече имаше сигнал, ама ще дам и подробности че веднага пак ще скочат да ми обясняват колко съм прос`.
Къс PUT на SCO (ProShares -x2 UltraShort Bloomberg Crude Oil) 16-ти Април`21. Нямаше по-близък падеж, в случая ИСКАМ да ме упражнят, защото иначе ETF-a не се предлага на ритейлъри да го купуват. Не ми е за $300-те дето съм взел, просто няма как директно да го купя. Накратко, това расте когато петрола пада, но не го следва сляпо ами зависи и от волатилността. Ще съм дълъг от $10, риска ми е до нулата (ако петрола излети до луната), засега само 1 контракт (100 акции) с намерение да добавям. Целият риск е $1000 минус $300 съм взел от премията, значи $700 (преди да почна да добавям). Тъй като е инверсен, при ролването към следващия контракт контангото е в моя полза, а не трупа загуби. Ще видиш, че много трудно пада цената, а лесно излита. https://finance.yahoo.com/chart/SCO#
И не мисля да изкарам малко пари, а съвсем прилични https://drive.google.com/file/d/1ffJ...ew?usp=sharing
За PHIL не споря, домързя ме да чета за тях. Дано да удариш бингото там!Last edited by Д.Петков; 25.03.2021, 20:21.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ford_perfekt Разгледай мнение
Ще ни държиш в течение на развитието, нали?
За мен това е много интересно и смятам, че има голямо бъдеще. Преди 50-60 години компютрите са били една зала машинарии, а сега се побират в ръката.
Логично е от някъде да изскочи рано или късно някой квантов Microsoft.
То има и други компании с подобен бизнес, проблема основно е че не са публични, но може пък да се намери нещо.
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение
QUBT доколкото прочетох, правят софтуер който се изпълнява през amazon braket на квантови компютри, които не са в amazon.
Силата им може би е че улесняват ползването на компютрите от бизнеса.
Но това според мен може да го правят много софтуерни фирми.
Струва ми се, че далаверата е в производстото на хардуера.
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Квантовите компютри са в най-добрия случай задънена улица, а в най-лошия - чиста шмекерия. От шмекериите се изкарват по-добри пари. Той щом пича от Никола стана милиардер... Струва ми се, че яко се кефиш на революционни технологии. Надявам се интересът ти да е повече към компанията и нейният маркетинг, защото от точно тази технология заек няма да излезе.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ПИЧ Разгледай мнениеНе разводнявайте с данъчни въпроси, да не изпуснем момента за абонамента.Last edited by zhivko83; 25.03.2021, 17:31.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнениеДоста интересно. Това доколкото виждам важи само за акции.
„д) с акции, извършени на пазар на трета държава, който се счита за еквивалентен на регулиран пазар и за който Европейската комисия е приела решение относно
Т.е. - за облигации или за деривати (опции, фючърси и т.н.) - не важи ?
Ами за физически лица ?
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135538631
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
3. доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;
Допълнителни разпоредби
11. "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките:
а) с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 152, ал. 1 и 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти
https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2137180966
В сила от 16.02.2018 г.
Чл. 152. (2) Регулиран пазар е и всяка многостранна система, която е лицензирана и функционира в съответствие с изискванията на Директива 2014/65/ЕС.
https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...X%3A32017D2320
За целите на член 23, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 600/2014 правната и надзорна уредба в Съединените американски щати, приложима по отношение на националните борси за търговия на ценни книжа и алтернативните системи за търговия, регистрирани в Комисията по ценни книжа и фондови борси и посочени в приложението към настоящото решение, се счита за еквивалентна на изискванията за регулираните пазари съгласно определението в Директива 2014/65/ЕС
mpy_yordanov , може ли да питате НАП за физически лица и САЩ дали това са приложимите членове?Last edited by jori; 25.03.2021, 17:16.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
До Януари целият ми инвестиционен свят беше ГМЕ
Коментар
Коментар