IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Д.Петков , сигурно си прав за врътката и покрай ipo-то може да изкараш добри пари, но реално на авто пазара просто няма място за още големи играчи. Иначе и аз съм на мнение, че сега е момент човек да нагази до ушите в китайки. За жалост аз вече съм тежък там, пък и имам вече една по-рискова игра с падеж 20 август, и ще гледам отстрани. BABA, BZUN и КWEB ми изядоха бая от печалбата от газовите за юли.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
      ...
      А за fair value... това е майтап за лапнишарани. И без това отчетите са фалшиви.
      Ами трябваше отдавна вече да си има Академия по "Стъкмистика", за какво трябва да се преквалифицират кадри от други специалности хи-хи..

Казвам аз как бих играл, ако трябва да инвестирам във "value". Мой начин, не по теорията -> Участвам в IPO-то на Volvo Cars в края на годината, на Nasdaq Stockholm. Да не се бъркат с AB Volvo, които са Volvo Group и са публични много отдавна. Volvo Cars са отделна компания и преди е била собственост на FORD Motors, а в момента 100% собственици са китайците Geely. Само че сега са измислили впечатляващ план за развитие: Volvo Cars да придибие постепенно сегашния си собственик и да стане 100% собственик на китайското подразделение. В момента това все още не е възможно, защото още имало ограничение, чужда компания да може да притежава само 50% от автопроизводител в Китай. Догодина това ограничение пада и тогава ще направят пълното сливане. В резултат Volvo ще стъпят здраво на китайския пазар. Всичко ще се произвежда в Китай, както и досега, но ще имат пълен контрол как да процедират за продажбите в Европа. Дали ще внасят само части и ще ги сглобяват или друга схема, ще видят кое им е най-изгодно. От там ще дойде валюто, от възможния висок марж печалба на пазари извън Китай, а същевременно ще са напълно конкурентни в самия Китай, все пак производството ще си е там.

https://www.media.volvocars.com/glob....volvocars.com

https://www.futurecar.com/4755/Volvo...a-Possible-IPO

Уточнение: Ограничението за таван 50% собственост на китайски автопроизводител е било премахнато 2018г. за производители на ел-коли (EV). Съответно Tesla не са чакали втора покана и в момента са си 100% собственици на китайското подразделение. Догодина падат ограниченията и за конвенционалните автопроизводители с ДВГ/хибридни двигатели и Volvo тогава ще правят сливането. Необходими са и разрешения от властите обаче. Иначе плана им е от 2030г да правят само ел-коли. За десерт може да се каже, че Volvo вече придобиха 49% от Polestar, китайски производител на EV-та, с мераци да се конкурира с Tesla, Nio, Lucid Motors и подобни.
      Очаквам преди IPO-то стратегията да е още по-добре обяснена, но бъдещите ходове изглеждат много добре обмислени с реална възможност ранните инвеститори да са доволни мисля. Не съм казвал, че непременно ще участвам, просто споделям какво чух докато ровех по друг повод. Тука не става въпрос за някаква нова компания, пръкнала се преди 1-2 години все пак.

Коментар

• Терзу̀-умно, какво ти дреме за PEG и за каквото и да било тогава

По-добре си джиткай крипто

Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
        И без това отчетите са фалшиви.

Коментар

• Първоначално изпратено от Д.Петков Разгледай мнение

Терзиев, AGRX сега ги виждам добри за купуване, не когато ти ги натовари. Май си изпил там един леген със студена вода досега.
          1.27 средна цена, не очаквах да слиза още. Не е приятно, но в момента съм общо само -30 гущера, защото продадох бая августовски колци; де факто за цялата позиция. Нямам против да влязат в парите, нямам намерение да я държа повече от месец два. Стоповете ми са на 0,90.

Не съм и за момент мислил, че е нещо друго освен спекулация. Но не е чак толкова дива спекулация, защото имат одобрен, реален продукт + почти никакъв дълг.

Като цяло фармата (не биоспекулациите) изглежда валю, ама всъщност не е голяма далавера. От големите само Милан/Виатрис има наистина голям потенциал. От друга страна са на добри равнища за вход. Имена като BMY или Мерк са чудесни за част от портфейла, за да ги ползваш като обезпечение на лост.

А за fair value... това е майтап за лапнишарани. И без това отчетите са фалшиви.

Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение

В моя слушай и guidance занапред си беше отличен... да не кажа перфектен, Говорим за forward P/E 2 с дълг малко повече от тазгодишната печалба!!!!! Просто сектора е натиснат, а CEOто е жена и определено инвеститорите не я харесват , особено при презентирането на тримесечен отчет.
          Прав си. Ще тръгне нагоре, но си трябва търпение. Иначе и аз OXY например не го пазарувам точно заради жена шеф, а от Вентас не съм се освободил, защото не знам къде да вложа печалбата. Не мога всичко в тръби, газ и злато.

Точно по тази причина 90% от търговията ми е кредитни спредове. Няма какво да се надявам, че пазарът ще забележи добрите компании, при положение че няма пазар.
          Last edited by terziеv; 31.07.2021, 17:11.

Коментар

• А коя е компанията, ако не е тайна?

Първоначално изпратено от desperado Разгледай мнение
            В моя слушай и guidance занапред си беше отличен... да не кажа перфектен, Говорим за forward P/E 2 с дълг малко повече от тазгодишната печалба!!!!! Просто сектора е натиснат, а CEOто е жена и определено инвеститорите не я харесват , особено при презентирането на тримесечен отчет.

Коментар

Това че отчета е излязал добър, изобщо не е достатъчно. Цялата картинка се гледа. Най-важни са прогнозните бъдещи приходи. Пресен пример, на 29-ти юли, отчета на GILD показа печалба от $1.87 за акция, спрямо прогнозата от $1.73 и спрямо $1.11 за същия период миналата година. Тримесечните продажби са за $6.20В при прогноза €6.07В, мноооо добре звучи всичко, амъъъъ...акциите хлътнаха. Що? Ами щото очакванията за целогодишната печалба (за акция) е паднала до $4.70 - 5.05 спрямо предишните прогнози от $4.75 - 5.45. Може да са планирали нови разходи или нещо друго, което е намалило прогнозната печалба. Изненадки винаги са възможни и ние ги научаваме последни.
              Но еуфория да се купува "всичко" вече няма, така е. Всички го виждаме това.

Коментар

• Така като гледам, догодина по това време ttm P/Е на CAR ще е около 17

Първоначално изпратено от Д.Петков Разгледай мнение
                Мчи аз съм дал пример с Forward P/E, не с обикновеното P/E и точно бъдещите парични потоци се отчитат.
                А на всички които още вярват в понятия като "fair value", моите уважения към религията им, не ми пречат.

П.П. Върнах ти жеста с лайка, никъде не съм казвал че теорията за валюто е грешна, а твърдя че не ми дава edge да печеля, най-много леко да изпреваря инфлацията. А това не ме устройва.

Edge-а не е лесна работа. Ако беше всички щяха да го правят, а всички като го правят и то изчезва като възможност/opportunity. Така че всъщност теорията за ефективния пазар не е грешна

никъде не съм казвал че теорията за валюто е грешна, а твърдя че не ми дава edge да печеля, най-много леко да изпреваря инфлацията. А това не ме устройва.

Коментар

• Терзу̀, отдавна не си казвал нищо за Макрон... Гледам, че синдромът на Eххs-а е жив обаче, но зациклянето с Макрон ми липсва. Как се лекува това състояние - нямам идея. Май е нелечимо

Прочее, продължавам да смятам бетата на компании, които не се търгуват на борсата. Даже ми плащат за това и то доста добре. Трябва съвсем малко разбиране на CAPM и малко иконометрия/статистика. Нищо повече

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                    Ако цялата компания направи печалба от $1, P/E може да стане трилиони. Ти и сам преди малко каза, че се гледат дисконтираните бъдещи парични потоци. Дадох ти лайк за това
                    Мчи аз съм дал пример с Forward P/E, не с обикновеното P/E и точно бъдещите парични потоци се отчитат.
                    А на всички които още вярват в понятия като "fair value", моите уважения към религията им, не ми пречат.

П.П. Върнах ти жеста с лайка, никъде не съм казвал че теорията за валюто е грешна, а твърдя че не ми дава edge да печеля, най-много леко да изпреваря инфлацията. А това не ме устройва.

Гледаш ей тука https://www.biopharmcatalyst.com/calendars/fda-calendar календара на FDA, където видиш да пише "PDUFA date" като каталист, това значи че и трите фази на изследвания са минали успешно и чакат само решението на комисията да им даде лиценз за производство. Успешна III-та фаза също е много силна новина. Трябва да си наясно обаче, дали лекарството е силно очаквано на пазара. Повечето са просто версии на съществуващи лекарства, рядко идва нещо дето да разцепи мрака. В случая с DARE и AIKI нищо особено не се чака, видиш ли хубаво скокче на цените, инкасираш и забравяш за случая. Не е удобно да се играе с опции, щото често FDA в последния момент решават, че искат още време да анализират резултатите и отлагат решенията с по 2-3 месеца. Съответно опциите падежират и изгарят без стойност, а позицийката си стои, хляб и вода не иска. Вкарваш само малки суми, при провал компанията може яко да потъне и с години да не се възстанови.
                    Никого не съветвам да ме следва, ето пресен пример на потънала компания ARDX, за късмет нямах позиция там: https://finance.yahoo.com/chart/ARDX# Лекарството успешно преминало III-та фаза, но FDA не дават лиценз и излизат със становище, че ефекта е слаб и "неясно различим". Хлъц! Акциите от $7.50 -> $1.50. Само, че сега изглежда добър момент да се пазаруват хартии, щото от ARDX не са съгласни със становището и щели да представят още изследвания. В крайна сметка мисля, че FDA ще им дадат лиценз като замижат с половин око, виждал съм го вече да се случва. Риска ми се вижда вече нисък от тия нива, защото "по-лошо" няма накъде, а компанията има още едно лекарство в разработка, което тоя път може да излезе успешно от раз. Не е за краткосрочен трейд очевидно, бързо няма да се случат нещата.

Терзиев, AGRX сега ги виждам добри за купуване, не когато ти ги натовари. Май си изпил там един леген със студена вода досега.
                    Last edited by Д.Петков; 31.07.2021, 16:02.

Коментар

Какво "валю" бре Мъни, след всичките тия новонапечатани $трилиони, валюто как точно ще го сметнеш? Ето една снимка на CAR (AVIS-Budget) от началото на годината, когато всички офиси бяха затворени за локдауна. Айде кажи ми колко и е валюто като гледаш P/E дето съм го оградил и кажи нещо "нормално" виждаш ли в цифрите? Или сигурно ще е як "growth" (при неработещ бизнес) ..ха-ха...Правят си с нас гаргара и мехурчета, друго не знам.

https://drive.google.com/file/d/1gbt...ew?usp=sharing

Хабиш се. Този пъпеш как "смята" не е истина. Гледа p/e за имотни адсиц-и, общата доходност на другите високодивидентни ги гледа на база текуща цена... и любимото ми - "смята" β на непублични дружества.

Аз съм на точно обратното мнение - със стойност най-лесно се бият индексите. Бая по-малко променливи има да следиш, но печалбата и приходите не са на първо място. Мен лично повече ме интересуват активите. Въпросът е да отсееш кое е "стойност". Фондовете са супер забавни - VTV е пълен с компании, които за мен абсолютно не са стойност.

Чудесен пример за стойност е CLF. Независимо дали задържи цената на желязото. Щом искаш приходи - peg ти е 0.14

Коментар

• ето един дъмп от вчера които изтъргувах ... ценовото движение е било надолу и започва корекция във формата на мечи флаг (червената trend линия ) и цената пропада тъй като флаговете продължават по трендовото движение преди тях ...по късно мечият флаг е бил пробит надолу ...Ти научи ли какво е флаг,рейндй ,трендово движение ..Моовинг average .. или .....черно и червено https://ibb.co/DbGZmNP
                        Attached Files
                        Pip master

Коментар

• Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
                          trade, още ли си на мнение, че се е почнало с дъмпа? AMD тамън ми тръгна нагоре, а и Модерна се не дава и не виждам и причина баш тия да падат. Китайските също тръгнаха нагоре некак си. Не мога да преценя кое да разкарам - то ни така ни иначе. OMP ме изиграха с емисия - испуснах да ги джитна на високото - аха да ги продам и пуснаха новината. За децата съм купила индекса и съм го пуснала за продажба ама ще е като доближи още малко 4500 щото това ми се струва психологическа граница. И точно затова едва ли ще я стигне, но все ми се струва, че още малко ще я приближи
                          ..моите дъмпове са от порядъка на 100-200tika .. забележи че когато писах да продаваш Дов падна с около 200 тика... грубо .... дори тези 200 пипса за мен са много .. ако чакаш н големи падове за години наред трябва да гледаш и големи графики (СЕДМИчНИ И МЕСЕчНИ ) а на тях няма все още нищо има еди рейндj на 4 часа коит0 спокойно може да бъде пробит нагоре но дали с импулс за продължаване на trend или фалшив пробив никой не знае ...най вероятно господата ще действат по позната схема.... фалшив пробив нагоре уж че продължават и когато се увлекат масите ай надоле
                          Pip master

Коментар

• Трябва да отделиш поне две-три години за пълно разбиране на напечатаните трилиони и т.н. и да отидеш далач, далеч отвъд ECON 101. Най-добре не го мисли въобще

Какво "валю" бре Мъни, след всичките тия новонапечатани $трилиони, валюто как точно ще го сметнеш?

Ако цялата компания направи печалба от $1, P/E може да стане трилиони. Ти и сам преди малко каза, че се гледат дисконтираните бъдещи парични потоци. Дадох ти лайк за това

Айде кажи ми колко и е валюто като гледаш P/E дето съм го оградил и кажи нещо "нормално" виждаш ли в цифрите? Или сигурно ще е як "growth" (при неработещ бизнес) ..ха-ха...Правят си с нас гаргара и мехурчета, друго не знам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                              Чакаме вече 12 години value-то да бие останалите сектори...
                              ...
                              Проблемът със стойността е, че почти цялата стойност е капан. Не знам защо много хора си мислят, че биенето на пазара с валю трябва да е лесна работа и ако не им се получава, значи има заговор срещу тях. Биенето на пазара с валю не е било лесно и по врмето на Греъм, а сега е още по-трудно
                              ...
                              Какво "валю" бре Мъни, след всичките тия новонапечатани $трилиони, валюто как точно ще го сметнеш? Ето една снимка на CAR (AVIS-Budget) от началото на годината, когато всички офиси бяха затворени за локдауна. Айде кажи ми колко и е валюто като гледаш P/E дето съм го оградил и кажи нещо "нормално" виждаш ли в цифрите? Или сигурно ще е як "growth" (при неработещ бизнес) ..ха-ха...Правят си с нас гаргара и мехурчета, друго не знам.

Коментар

• trade, още ли си на мнение, че се е почнало с дъмпа? AMD тамън ми тръгна нагоре, а и Модерна се не дава и не виждам и причина баш тия да падат. Китайските също тръгнаха нагоре некак си. Не мога да преценя кое да разкарам - то ни така ни иначе. OMP ме изиграха с емисия - испуснах да ги джитна на високото - аха да ги продам и пуснаха новината. За децата съм купила индекса и съм го пуснала за продажба ама ще е като доближи още малко 4500 щото това ми се струва психологическа граница. И точно затова едва ли ще я стигне, но все ми се струва, че още малко ще я приближи

Коментар

Working...
                                X