If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Най-гот ще е да има корекция на Запад за няма и нищо. Но ако Китай тръгне да потъва, за което може да е дошъл момента, не е ясно как това ще се отрази реално на икономиките за САЩ и Запада. Аз залагам, че няма да се отрази силно, но не знаем със сигурност. А и сега моментът е кофти, защото на Запад е трудно да се помпат още стимули, които да компенсират потъването на Китай.
Чудно ми е и ККП дали ще се притече на помощ на Evergrande. Поне временно да запушат дупките. Макар че Evergrande си е само върхат на един огромен айсберг от китайски ш...
няма да се плашите колеги, аз си мислех че корекцията ще е след като обявят лихвите в сряда или евентуално 1 октомври с новата американска финансова година, ама явно има по-натърпеливи ... wallstreetbet ще ги обрулят като круши с тия маржин сметки .. дядо Бъфет стиска 140 млрд .. ще го огрее да купи нещо сносно... няма нужда от притеснения, повечето тука работим на трудов договор и инвестирането е хоби, всеки спад за нас е добре дошъл, че купуваме по-евтино повече акции ... идори борсите да паднат с 50-60% .. след 10 години пак ще имаме нови върхове на индексите ..
Пичове, май се започва... дано си остане само при източника - т.е. в Китай. Но пазарите се готвят за глобално раздрусване. Аз все пак смятам/надявам се, че крахът в Китай ще се окаже ирелевантен за останалия свят в дългосрочен план. Просто една нова и малко по-голяма Япония.
Защо питаш като знаеш отговора . Имаме проблем с веригата от доставки(най-голямия проблем), Дългов проблем в Европа, САЩ и Китай. А се задава и енергийна криза. Ковида е последната дупка на кавала. Със сигурност предстоят волативни времена
Пичове, май се започва... дано си остане само при източника - т.е. в Китай. Но пазарите се готвят за глобално раздрусване. Аз все пак смятам/надявам се, че крахът в Китай ще се окаже ирелевантен за останалия свят в дългосрочен план. Просто една нова и малко по-голяма Япония.
И що ? Всяка корекция, особено по сочничка е добре дошла.
Evergrande contagion threat hits global stock markets
Hong Kong’s stock market slumped on Monday in a decline that spread to European bourses as an escalating liquidity crisis at Chinese property developer Evergrande showed signs of spreading beyond the sector.
Chinese and Hong Kong property groups were at the centre of the market slide, falling to the lowest levels in half a decade amid rising angst over the fate of Evergrande, the world’s most indebted property developer.
Много са паднали фючърсите на DOW тази сутрин(минус 400 пункта), пък и другите също
1 келяв % е много...
Сега ще почнат всякакви умници да вадят евърграндета и какви ли не още зайчета от ръкавите.
А то просто щото им е дошло времето.
Движенията по пазарите са предимно браунови.
Намалява печалбата и то доста сериозно я намалява.
Така ако някой е казал купувам AR на $9 и после месеци наред ти казва, че буха всичките си свободни пари в AR... смятай колко пари е направил от AR. Не чак толкова, колкото изглежда на пръв поглед. Като ти каже, че бил на +80% разбирай 80% върху първоналното плахо влизане. Всичко ще е бухано след това намалява значително възвръщаемостта на портфейла като цяло.
A growing literature suggests that, even in the absence of any ability to predict returns, holding options on the benchmarks or trading frequently can generate positive alpha. https://www0.gsb.columbia.edu/facult...ximization.pdf
Да трейдваш на малки стъпки симулира опции. Причини да симулираш могат да бъдат - не те урежда премията (IV), или размера на контракта (100 акции).
Голямата причина обаче е - не знаеш накъде ще ходи акцията, затова предпазливо влизаш и излизаш на порции.
Тази предпазливост обаче ти намалява печалбата - едно е да гониш акцията, или да усредняваш друго е да влезеш в пълнен размер в началото.
Да, това е моят подход. Избягвам да стрелям на халост. Но и не казвам, че е лесно.
Трудно ми е да кажа какво се случва в главите на някои хора, по-специално тези със силно иррационална насоченост. Терията ми е, че се кефят да правят много транзакции, от които като цяло не се правят много пари, но малкото неща които са нацелили ги кефят адски много. Може би в тяхната паралелна вселена си представят, как са направили само успешните транзакции. Според мене затова и мразят въпроса за тотала.
А сметката е елементарна. Премерно ако някой има две позиции с равни тегла и твърди, че е направил +350%, а знаеш, че едната позиция е приблизително на нулата или малко над, излиза, че с другата трябва да е направил +700%. А в същото време знаеш, че нито един тикър от стотиците споменати не са направили такова движение... и изобщо за какво говорим
Инак, за мене петро и газовия сектор са интересни, като тема за дискусия (разбира се не и като активи, в които да се инвестира). Но до сега не съм видял ни един пост, който да каже нещо интересно по темата от спеца в тази област.
A growing literature suggests that, even in the absence of any ability to predict returns, holding options on the benchmarks or trading frequently can generate positive alpha. https://www0.gsb.columbia.edu/facult...ximization.pdf
Да трейдваш на малки стъпки симулира опции. Причини да симулираш могат да бъдат - не те урежда премията (IV), или размера на контракта (100 акции).
Голямата причина обаче е - не знаеш накъде ще ходи акцията, затова предпазливо влизаш и излизаш на порции.
Тази предпазливост обаче ти намалява печалбата - едно е да гониш акцията, или да усредняваш друго е да влезеш в пълнен размер в началото.
При теб виждам, че си убеден, уверен, влизаш рязко и рядко. Но други не са така, и двата типа инвеститори правят правилното за своята ситуация.
Трудно ми е да кажа какво се случва в главите на някои хора, по-специално тези със силно иррационална насоченост. Терията ми е, че се кефят да правят много транзакции, от които като цяло не се правят много пари, но малкото неща които са нацелили ги кефят адски много. Може би в тяхната паралелна вселена си представят, как са направили само успешните транзакции. Според мене затова и мразят въпроса за тотала.
А сметката е елементарна. Премерно ако някой има две позиции с равни тегла и твърди, че е направил +350%, а знаеш, че едната позиция е приблизително на нулата или малко над, излиза, че с другата трябва да е направил +700%. А в същото време знаеш, че нито един тикър от стотиците споменати не са направили такова движение... и изобщо за какво говорим
Инак, за мене петро и газовия сектор са интересни, като тема за дискусия (разбира се не и като активи, в които да се инвестира). Но до сега не съм видял ни един пост, който да каже нещо интересно по темата от спеца в тази област.
Жори, ако това е ироничен коментар - напълно разбирам.
Ако сериозно го казваш, защо ти не се цаниш като опитно зайче. Зайко като каже да се взима нещо, взимаш и ти, като каже да се продава, продаваш и ти. И да видим до къде ще стигнеш.
И после кажи какъв е тоталът ти. Защото знам, че за тебе е важно дали правиш пари като цяло, а не да направиш 300 сделки и от тях да имаш няколко доста добри, но без тотал печалба...
Ако е излъгал за печалбата, е ироничен коментара.
Аз не съм против многото сделки - тази година започнах да влизам по-смело в сини чипове, растежни тех гонейки индекса, но паралелно с това купувам малки количества от разнообразни компании.
По принцип обичам широка диверсификация защото не съм добър стокпикър, но това ъндърпърформва.
Когато сините чипове си стигнат анализаторския price target мисля да ги превръщам в SPY.
В същото време съм затлачен с губещи позиции, за които тепърва търся rule based подход да ги разкарам в подходящи моменти, всеки тикър за себе си, или пък заедно ако общата им графика показва локално плато. Портфолиото на губещите не очаквам някога да се възстанови, но все пак прави в някакви моменти локални връхчета - нещо подобно на банките като продават лоши дългове на колекторите.
Т.е. ако не намеря правило за индивидуално ликвидиране на губещи, мога да ги продам по технически сигнал заедно като портфолио.
Не знам как да излизам от губеща позиция, все едно съм първия човек, откривам колелото.
То ако човек знае кога да излиза от позиция му е готова и цялостната стратегия - купува всичко наред и излиза от което трябва.
Коментар