IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Аз не вярвам в изкуствения интелект. Според мен това е по-скоро теоретична конструкция отколкото нещо, което реално може да бъде достигнато.

IBM имат от две години, мисля, софтуер който се справя на ниво супер интелигентен човек. Още не е стигнал ниво на изкуствен интелект, но е много по-напред от всичко друго измислено. И знаеш ли за какво го използват - за нищо. Не могат да му намерят приложение. Имат някакви идеи, но нещата не потръгват.

Коментар

• С BobyB сме доста близки като възгледи. Равновесие пропуска влиянието на изкуственият интелект. Реално погледнато в рамките на 15 години може да бъдат подменени 80 процента от хората работещи в услугите с изкуствен интелект и роботи. Следва въпроса как ще стигат пари до хората за да харчат след като няма нужда да работят. Или ще се свие икономиката или трябва да се намери друг източник на доходи различен от работа. От това по-дефлационно влияние не знам дали има. Идеята да се раздават пари не на банки а директно на калпак е доста добра, защото така биха стигнали до крайно потребление. На пръв поглед това е единственият вариант за избягване на дефлацията. За съжаление ще има голяма съпротива от крайно десни икономисти. За тях идеологията и чувстовто за справедливост са по-важни от здравият разум.
      Със сигурност в следващите 15 години ще видим огромни социални трансформации в обществото и икономическият модел няма как да не бъде засегнат. През 2008 се запознах с идеите на Рей Курцвейл и не мога да отрека, че е повлиял много силно на мисленето ми. Възприемам го като луд гений. В едно е прав, след даден ппериод от време не могат да се дават никакви прогнози. Изкуственият интелект ще превъзхожда човешкият десетки хиляди пъти и света какъвто го познаваме ще изчезне.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
        Някакъв древногръко-римски модел може би - хората се занимават с философии и гладиаторски боеве, оргии и прочие а роб(от)ите работят?
        Точно! На това му се казва хляб и зрелища. Ако погледнеш света наоколо ще видиш, че тази доктрина вече се прилага на 100%. Дори ние дето седим в този форум и си философстваме сме част от процеса
        Custodite sortem vestram

Коментар

Ами dddd според мен точно това има предвид за огромния дефлационен натиск сега. Именно услугите са под голям натиск и се заменят все повече със софтуер. Software eats the world - Marc Andreesen.
          Затова и почнаха да говорят за базов безусловен доход и подобни, да се чудят какво да правят и как ще функционира цялата система.
          Някакъв древногръко-римски модел може би - хората се занимават с философии и гладиаторски боеве, оргии и прочие а роб(от)ите работят?
          Ако погледнеш за какво се изполва новия софтуер - този измислен последните 5 години и може да си промениш мнението. Или става дума за приложения които просто не са съществували преди 5 години и реално никой човек не може да ги замени - като този за ДНК профилиране, сложни симулационни модели. Или - в 99% от случайта за глупости - за развлечение, като по този начин всъщност този нов софтуер не замества хора, не намалява разходи за услуги. Просто променя посоките на рекламните разходи.

Роботите заместват хора, но това се случва в индустрията, не в услугите. Ти би ли дал на фризьор робот да те подстригва, аз не бих. Или барман робот - то това звучи студено, няма забавление. Или пък готвач робот : ) А на мен поне голяма част от разходите за услуги са за забавление. Предполагам и на повечето от другите хора.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Реално 80% от потреблението в развития свят са услуги. При тях технологиите всъщност оскъпяват услугите. Услугата по определение е човек върши работа за друг човек. Ако тази работа изисква по-високо технологично ниво, то това ще вдига цената на услугата, няма да я сваля. технологиите могат да премахнат някакви услуги. Както се е случило с машинопитските, с тези дето са смятали разни неща, може да се случи и в бъдеще с таксиметровите услуги или с туроператорите и дори с вестниците. Но това не променя нищо - реално парите пак ще се харчат на 80% за услуги - просто за други услуги.

Аз за това не вярвам на тези дефлационни теории.
            Ами dddd според мен точно това има предвид за огромния дефлационен натиск сега. Именно услугите са под голям натиск и се заменят все повече със софтуер. Software eats the world - Marc Andreesen.
            Затова и почнаха да говорят за базов безусловен доход и подобни, да се чудят какво да правят и как ще функционира цялата система.

Коментар

• Реално 80% от потреблението в развития свят са услуги. При тях технологиите всъщност оскъпяват услугите. Услугата по определение е човек върши работа за друг човек. Ако тази работа изисква по-високо технологично ниво, то това ще вдига цената на услугата, няма да я сваля. технологиите могат да премахнат някакви услуги. Както се е случило с машинопитските, с тези дето са смятали разни неща, може да се случи и в бъдеще с таксиметровите услуги или с туроператорите и дори с вестниците. Но това не променя нищо - реално парите пак ще се харчат на 80% за услуги - просто за други услуги.

Аз за това не вярвам на тези дефлационни теории.

Коментар

• BobyB говори за технологичната страна на нещата. Дефлационният натиск на технологиите е неоспорим. Равновесие говори за инфлационният натиск на паричната политика, който също е неоспорим. Въпроса екакво е сечението между двете. За мен имаме ясна тенденция от 25 години на спадаща инфлация поради технологични причини. Паричната политика се стремеше да достигне стойности от малко над 2 процента. Като в резултат на нея ливите спаднаха от около 10 на 1,5-2,5 процента за тридесетгодишните книжа. Имахме огромно създаване на парична маса, но въпреки всичко борбата изглежда обречена. Еврозоната е в състояние на дефлация. Технологиите променят механизма на работа на финансовата система. Според мен централните банки няма да се откажат да се борят с дефлацията и лихвите ще оснатат нулеви за мнго дълго време. После ще създават пари като изкупуват държавни ДЦК. Така реално всяка банка ще изкупи дълга на собственото си правителство. При тези условия не виждам защо трябва да имам ДЦК. Или Равновесие ще излезе прав и ще се загубят пари или Безрисковата доходност ще остане за дълго около 0, при което акциите трябва да поскъпнат повече. Стоенето в ДЦК е неразбираемо за мен.

Коментар

Всичко това е вярно при линейно мислене. Но технологиите по природа се развиват експоненциално, и това се отнася и за еволюцията дори, много преди да има хора. Просто в началото експоненциалното развитие изглежда като линейно и лъже хората. Само че, има една точка в която вече почва да личи острия наклон нагоре и този момент изглежда дойде. Аз лично не знам каква ще е тази икономическа система и финансови отношения която ще е валидна при примерно 10% заетост на населението както се очертава и то много по-скоро отколкото хората си мислят. Рей Курцвайл предрича че изкуствения интелект към 2025 година ще настигне естествения. Ако това е така, не знам какви прогнози може да прави някой. Още сега се очертават self driving cars, дрони куриери, още повече роботи за всякакви дейности - 100% в складове например. Скоро четох мнение че GDP вече не може да покаже реалното развитие. Например с sharing технологиите които добавят много стойност и икономии за потребителите, но погледнато отвън приходите намаляват.
                  Ако наистина пазарите са калкулирали 0% инфлация за следващите 10 години аз бих казал че може и да има дефлация глобално за този период, просто калкулират 0, защото никой не знае как ще се държи цялата икономика при толкова продължителна и глобална дефлация. Един вид надежда че все пак ще го докарат някак на 0?
                  Абсолютно съм съгласен с това мнение. Рядко ясна мисъл за тук. Според мен преходът в технологично-икономически-цивилизационен аспект, в който се намираме е не по-малък от индустриалната революция или Ренесанса, и съответно е невъзможно да предвидим какво точно ще изплува като нова структура на системата от него.
                  Друго, което е много важно да се подчертае, е че дори в традиционните модели на ЦБ например технологичният напредък много ясно е дефиниран като дефлационен натиск. Причината е проста, на базово равнище технологиите често се свеждат до това, че с със същия ресурс/капитал/усилие постигаш многократно по-голям резултат, съответно разходите намаляват.
                  И последен и доста актуален напоследък тренд според мен е поевтиняването на базовите суровини. Това е процес, който е ключов и очаквам да продължи в дългосрочен план. Интересно е да се разгледа дългосрочния тренд например при цената на хартията, това е много любопитно да се види
                  Custodite sortem vestram

Коментар

Хеликоптерния Бен не успя, а разду баланса на ФЕД 4 или 5 пъти. Как да стане тогава?
                    Парите не се създават пряко от централната банка, централните банки създават само базата върху която търговските банки създават парите. Реално парите се създават от екстра кредитиране. Подържането на ниски лихвени проценти - които да стимулират търговските банки да кредитират е само една част от уравнението. това действа но само при равни други условия. А условията не са равни. И ФЕД и ЕЦБ държат ниски лихви, които подпомагат банките, но в същото време натискат банките да си повишават капиталовата адекватност - което е много помощна спирачка пред създаването на пари от колкото ниските лихви са за създаване.

Реално най-големия проблем на банките в момента е точно тази плоска крива на доходността - която ама никак не ги тсимулира да кредитират. банките печелят от това да взимат пари краткосрочно - на ниска лихва и да ги дават дългосрочно на висока лихва. колкото по-стръмна е кривата на доходността, толкова повече банките правят кинти. Но тя в момента е плоска - а банките не са идиоти и не виждат рпичина да поемат риск с дългосрочни кредити на ниски цени, след като от тях не правят кинти.

Коментар

То инфлация лесно се прави. Трудно се прави ниска инфлация. ако е само за да не бъдат в инфлация винаги можем да им изпратим Жан Виденов и Румен Овчаров да спасят западния свят от депресия
                      Хеликоптерния Бен не успя, а разду баланса на ФЕД 4 или 5 пъти. Как да стане тогава?

Коментар

• То инфлация лесно се прави. Трудно се прави ниска инфлация. ако е само за да не бъдат в инфлация винаги можем да им изпратим Жан Виденов и Румен Овчаров да спасят западния свят от депресия

Коментар

Статистиката показва че при пари без покритие инфлацията се появава със сигурност. За последните 40 години - периода в който тези пари са всеобщо използвани единствената трайна дефлация се е случила в Япония. И там също в момента я изкореняват. От 200 държави използващи такива пари инфлация винаги е имало в 200. За последните 20 години само има едно изключение - Япония.
                          Всичко това е вярно при линейно мислене. Но технологиите по природа се развиват експоненциално, и това се отнася и за еволюцията дори, много преди да има хора. Просто в началото експоненциалното развитие изглежда като линейно и лъже хората. Само че, има една точка в която вече почва да личи острия наклон нагоре и този момент изглежда дойде. Аз лично не знам каква ще е тази икономическа система и финансови отношения която ще е валидна при примерно 10% заетост на населението както се очертава и то много по-скоро отколкото хората си мислят. Рей Курцвайл предрича че изкуствения интелект към 2025 година ще настигне естествения. Ако това е така, не знам какви прогнози може да прави някой. Още сега се очертават self driving cars, дрони куриери, още повече роботи за всякакви дейности - 100% в складове например. Скоро четох мнение че GDP вече не може да покаже реалното развитие. Например с sharing технологиите които добавят много стойност и икономии за потребителите, но погледнато отвън приходите намаляват.
                          Ако наистина пазарите са калкулирали 0% инфлация за следващите 10 години аз бих казал че може и да има дефлация глобално за този период, просто калкулират 0, защото никой не знае как ще се държи цялата икономика при толкова продължителна и глобална дефлация. Един вид надежда че все пак ще го докарат някак на 0?

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                            Сигурен ли си наистина ?
                            А какво казва статистиката по въпроса ?
                            Статистиката показва че при пари без покритие инфлацията се появава със сигурност. За последните 40 години - периода в който тези пари са всеобщо използвани единствената трайна дефлация се е случила в Япония. И там също в момента я изкореняват. От 200 държави използващи такива пари инфлация винаги е имало в 200. За последните 20 години само има едно изключение - Япония.

Коментар

хахаха - не, не е прав. За това човек може да е на 100% сигурен. Инфлацията може да се издъни нагоре в дълъг период, ама няма как да се издъни надолу и то за дълъг период.
                              Сигурен ли си наистина ?
                              А какво казва статистиката по въпроса ?

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                                А може би е прав....
                                хахаха - не, не е прав. За това човек може да е на 100% сигурен. Инфлацията може да се издъни нагоре в дълъг период, ама няма как да се издъни надолу и то за дълъг период.

Коментар

Working...
                                X