Първоначално изпратено от ravnovesie
Разгледай мнение
Нали от 2011 насам всеки лош резултат бе пренебрегван заради благоприятната среда която създават регулатори, централни банки, правителства.
Според мен точно тези фактори сега ще охладят пазара.
Ето ти още два аргумента (освен лихвите) за корекция. Те касаят повече компаниите в Насдак и поради тази причина аз скъсявам него.
В следващия бюджет на Щатите подготвят покана към компаниите, които държат печалбата си в чужбина, да ги преведат в страната срещу по-малкият от нормалния данък печалба (около14%). Към този кеш обаче имат претенции и други. Европа се кани също да прибере част от този кеш и освен това да затвори тази врата към творческо счетоводство. В други части на света не съм запознат как процедират големите, но щом са минали през такава врата тук, едва ли ще се окаже по различно и там.
Можеш ли да предположиш каква ще е реакцията на пазара, ако този риск се реализира. Примерно Епъл, Майкрософт, Гугъл и така по ред на номерата в Насдак да им се наложи да плащат 15-20% повече данък в чужбина и евентуално още 14% в страната си. Мисля, че това не е калкулирано в цената им. Имаше един намек напоследък, който стресира пазара за малко, ама като стана ясно, че не е за веднага проблема, а по далече и се поуспокоиха.
Другият проблем е в облака. Глобалните технологични фирми заложиха всичко на това. И от гледна точка на техния интерес е тези дейта центрове да са по-големи, по-малко, край добра инфраструктура и на студено място. Но за отделните правителства това не е така. Всяка суверенна държава ще усети като риск за националната си сигурност факта, че няма достъп до тази иформация. И ако някое правителство не се е усетило, то закачката в Москва миналата година трябва да го е събудило. И ето ти нова тенденция: Дублиращи дейта центрове в Китай, Европа Бразилия, след това в не толкова големите страни, след това в още по малките, докато се стигне до най-малките, където вече просто няма да си струва.
Само причини да иска човек за корекция. Веднага ще ги намери.
Коментар