IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Спирам спора

    Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Бъркаш защото си вярваш, че можеш да определиш кое е евтино и кое е скъпо. Никой не може защото става въпрос за бъдещето. А бъдещето никой не го знае.

    Да кажем любимата ти позиция Епъл 2005 се продаваше на ПЕ 40. От тогава е скочила 12 пъти. 2012 година се продаваше на ПЕ 12 - след това падна 40%. Кое е скъпо ПЕ 40 или ПЕ 12.
    Спирам спора защото е безпредметен. Ако до този момент в развитието си оценяваш компаниите по П/Е - значи няма смисъл да говорим защото сме в различни светове.
    Надявам се да не е така.

    Изречението " Никой не може защото става въпрос за бъдещето. А бъдещето никой не го знае. " все едно го слушам не от човек който се занимава с инвестиции а от малко дете. Дали да ти обеснявам защо мисля така? Няма да изпадам в такива крайности.

    Успех

    Коментар


    • Бъркаш защото си вярваш, че можеш да определиш кое е евтино и кое е скъпо. Никой не може защото става въпрос за бъдещето. А бъдещето никой не го знае.

      Да кажем любимата ти позиция Епъл 2005 се продаваше на ПЕ 40. От тогава е скочила 12 пъти. 2012 година се продаваше на ПЕ 12 - след това падна 40%. Кое е скъпо ПЕ 40 или ПЕ 12.

      Коментар


      • Значи...

        Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Да, стига човек да знае какво е евтино и какво скъпо. А това някак си не получава Така народа се впуска да купува това, което Бен Греъм е определил като евтино като така успява да се набута само в компании с отмиращи функции и ставащи все по-евтини и по-евтини. И ако вземат случайно да растят то пък изведнъж вече не са евтини. И човек ако следва валю инвенстинг философията би трябвало да ги продава точно когато са взели да растят.
        Единствената разлика межу принципа на Греам ако си го чел задълбочено и после Бъфет и всички последователи е че Грейм е търсил компании които се продават под 50 % от стойността си - такива обаче няма отдавна. После ги е продавал или като стигнат на 25 % печалба или ако не се вдигнат 2 години. Бъфет пък е казал ок...ама аз не искам кои да е компании а само тези с дългосрочно конкурентно предимство...и е започнал да трси такива и ги е купувал на не евтина а справедлива цена. Но понеже вече във века на технологичната револючия аз не смятам че има и много компании които имат такова дългосрочно конкурентно предимство - въпреки че има - съм си изградил допълнителен принцип. Купувай качествени компании....на справедлива цена и когато тази цена стане скъпа според твоите разбирания я продавай.
        Питаш кога е скъпа и кога е евтина...това е въпрос за 1 милиярд. ))))

        Затова сядаш събота и неделя...като мен...четеш финансови отчети...четеш новини...четеш всичко до което се докопаш за дадена компания...мислиш....анализираш резултатите....сравняваш ги за псоледните 5 години...сравняваш ги със другите в сектора....шак мислиш....и си казваш да кажем аз МММ искам я купя на 150 и да кажем не искам да я имам до 165. И тук на там чакаш....ако ти дойде цената...и ако причината да дойде не е че компанията върви към фалит )))) или по меко да не е фундаментална за бъдещето на компанията я купуваш....и после я търгуваш малко или много както прецениш до 165. После я зарязваш....и пак чакаш. И ей така да кажем за 50 компании.

        Къде бъркам...? Или пък глупаво постъпвам?

        Коментар


        • Да, стига човек да знае какво е евтино и какво скъпо. А това някак си не получава Така народа се впуска да купува това, което Бен Греъм е определил като евтино като така успява да се набута само в компании с отмиращи функции и ставащи все по-евтини и по-евтини. И ако вземат случайно да растят то пък изведнъж вече не са евтини. И човек ако следва валю инвенстинг философията би трябвало да ги продава точно когато са взели да растят.

          Коментар


          • Значи...

            Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Мен не ме кефят на Греам мислите. Смятам че хората които са се подвели по валю инвенстинг цял живот съжаляват за това. Ако осъзнаят каква глупост правят де.
            ..и аз съм глупак. )))

            Защото от първата секунда в която се докоснах до този бизнес без да съм чел Грейм или който и да е подсъзнателно това беше моята идея,....да купувам добри компании евтино и да ги продавам скъпо. После като четох Интелигентния инвеститор - все едно аз съм я писъл тази книга...споделям всичко което пише...само къде трябва малко да я модифицираш за да става за сега.

            Коментар


            • Всичко може да се случи на този свят

              Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
              Apple е страхотна компания, но не забравяйте 2012-2013. Общо взето слухове сринаха акцията наполовина - чайната били подписали с Нокиа, но все още не с Епъл, поръчките за чаркове били по-малки от очакваното и т.н.Отзивите за новия часовник са в голям процент негативни, а и не виждам (може би от кривата ми БГ камбанария) нещо интересно в него, освен цената.Е да , някои хора ще го купят, защото е нещо ново и скъпо, но мисля, че като цяло ще е епик фейл. Тънки макбуци...not a big deal.Честно казано очаквах доста по-интересни новости.Относно резервите - топят се доста бързо при зацикляне в иновации и продуктова гама.И Русия имаше 400 млрд долара резерви, не че е удачно сравнение и не че няма да купя от компанията като жмуцне, но според мен тепърва предстои.
              Всичко може да се случи на този свят. Абсолютно всичко. А какво ще се случи - ще видим.

              Апъл сега ще изкарат модела S и ще продадат още толкова телефони, после
              ще изкарат водоустойчив телефон и тогава ще бият самсунг вече явно. Часвоника не е чак толкова скъп за нормалния свят -( аз например ще си взема един ей така да си имам, толкова глупости съм купил - още една голяма работа), става за идеален подарък, може да си го вземеш да си го слагаш само когато си искаш, например като бягаш сутрин а да не ти е основен, децата ще се забавляват, освен това е епъл, ще измислят някакви глупави но яки приложения и ще се радват хората

              Сега вярно е че не е много полезен, вярно е че най-голямата тъпотия е че не може да го използваш пълноценно без телефон ама то е достатъчно 30 % от хората с телефони да си го вземат и са си преизпълнили плана. Освен това го продават на 55 % марджин, а това са кинти за епъл..т.е за теб ако имаш епъл.

              Има куп хора които ще си го вземат да си мерят пулса и разните там глупости...ама те сега ако нямат ще си вземат и телефон епъл...освен това ще можеш да правиш след време някакви яки но безползени неща но все пак яки...да си отваряш вратата , да си светваш лампите, да си пускаш телевизора , компютъра и какво ли още не. Глупости но хората това искат..не виждаш ли? Няма разум..в толкова много неща.

              Например аз в нас съм си сложил...такава система умен дом...всичко мога да правя от където си искам...лампи, пердета, медия, телевизори, аларми, асансьюри, отопление, камери...Като си я купувах и ми я правиха...дадох една торба пари колкото два апартамента в малък град. И си мислех че е адски яко. Яко ама другия път...сега ела ме виж какво ползвам от това - почти нищо...един куп монитори се мятат в стаята...не съм ги и докосвал. Ей това е човека...иска новото..и якото...нищо че след време няма да му трябва много. Часовника аз го виждам така...ще го продават ввъшреки че е нещо без което не само че можеш ами не ти е инужно
              Last edited by Iv_max; 11.03.2015, 15:00.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                Емоциите са си емоции)) Стабилни,нестабилни.....паники, оптимизъм.

                Тази приказка на Бенджамин Греам нали я знаеш за пазара....Мисли за пазара като за съдружник, и в зависимост в какво настроение е той на сутринта може да ти предлага скъпо или евтино. Не беше така...ама я знаеш нали?)))
                Мен не ме кефят на Греам мислите. Смятам че хората които са се подвели по валю инвенстинг цял живот съжаляват за това. Ако осъзнаят каква глупост правят де.

                Коментар


                • Верно е

                  Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                  А пазарите са с бордърлайн разстройство, което прави емоциите им доста нестабилни
                  Емоциите са си емоции)) Стабилни,нестабилни.....паники, оптимизъм.

                  Тази приказка на Бенджамин Греам нали я знаеш за пазара....Мисли за пазара като за съдружник, и в зависимост в какво настроение е той на сутринта може да ти предлага скъпо или евтино. Не беше така...ама я знаеш нали?)))

                  Коментар


                  • Apple е страхотна компания, но не забравяйте 2012-2013. Общо взето слухове сринаха акцията наполовина - чайната били подписали с Нокиа, но все още не с Епъл, поръчките за чаркове били по-малки от очакваното и т.н.Отзивите за новия часовник са в голям процент негативни, а и не виждам (може би от кривата ми БГ камбанария) нещо интересно в него, освен цената.Е да , някои хора ще го купят, защото е нещо ново и скъпо, но мисля, че като цяло ще е епик фейл. Тънки макбуци...not a big deal.Честно казано очаквах доста по-интересни новости.Относно резервите - топят се доста бързо при зацикляне в иновации и продуктова гама.И Русия имаше 400 млрд долара резерви, не че е удачно сравнение и не че няма да купя от компанията като жмуцне, но според мен тепърва предстои.

                    Коментар


                    • Ти си егати черногледия ))

                      Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                      Тоя Нетфликс не е за мен - прекалено измислен ми се вижда...
                      Но за Apple не съм съгласен с твоите аргументи:
                      - P/E - всички знаем колко бързо може да се промени. Аз се вторачвам в него само при уверено растящ пазар.
                      - перспективи за ръст - да , но те се основават на минали събития
                      - много кеш - похвално и галещо ушите на гладния инвеститор.... но някоя-друга година на куци придобивки и зацикляне в иновациите и ще почне да се топи като пролетен сняг. Историята познава такива случаи , нали ...
                      Дано не съм прав - предвид това , че само си приказвам (но не съм отворил късо) а ти си заложил куп пари.....
                      Мойте пари не ги мисли)) и в случая...аз не съм ги ЗАЛОЖИЛ а ИНВЕСТИРАЛ...разликата е много голяма. Можеш да заложиш...в казиното.

                      Има една приказка шопска...Ти му говориш то рупа ли рупа." )))))))
                      няма лошо...всеки да мисли различно...но не е зле наистина да мисли. Значи ако трябва да се притесняваме за Епъл - значи трябва да спрем да се занимваме с този бизнес като цяло. Поне докато всички компании не се продават 1:2....)))

                      Не искам да те обиждам...но ако се занимваш с тази работа наистина...мисли малко...чети финансови отчети...сравнявай компании...прави предположения на тази база...а не...защо бе? Ами защото така. Може да си прав...но по случайност а тази работа не бива да я оставяме само на случайността.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                        В цената е включена емоцията....и парите. В крага на шегата и не съвсем. Разума...отдавна е на последно място при определяне на цените на компаниите на пазара.
                        А пазарите са с бордърлайн разстройство, което прави емоциите им доста нестабилни

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                          Според мен трябва да поискам пари за реклама от Епъл в най-скоро време като покажа постовете си тук.))
                          Но помислете малко...при 700 пазарана капитализация Епъл има 180 милиярда кеш. Един куп продукти и услуги които се харесват, най-силния бранд в света, най-много идеи и работят с един от най-големите маржове не само в сектора и успяват да продават. При това положение се продават на П/Е 17.
                          Хайде сега посочете ми друга поне една такава компания особенно на подобна цена.

                          180 милиярда кеш означава близо 1/3 от цената на капитализацията и е в кеш. някой има ли представа какво означава 180 милиярда? И някой замисля ли се какво означава да имаш такъв силен бранд?

                          И в същото време се продава компания като нетфликс на П/Е 100, има само един продукт, половината от капитализацията и е в задължения които трябва да плати, има незнам си колко заеми и работи при чист марджин под 10 %. И някой казва има переспектива....ебахти переспективата сравнена с епъл например.
                          Когато говорим за Епъл - говорим за реалности а когато за 90 % от другите коммпании за мечти.
                          Тоя Нетфликс не е за мен - прекалено измислен ми се вижда...
                          Но за Apple не съм съгласен с твоите аргументи:
                          - P/E - всички знаем колко бързо може да се промени. Аз се вторачвам в него само при уверено растящ пазар.
                          - перспективи за ръст - да , но те се основават на минали събития
                          - много кеш - похвално и галещо ушите на гладния инвеститор.... но някоя-друга година на куци придобивки и зацикляне в иновациите и ще почне да се топи като пролетен сняг. Историята познава такива случаи , нали ...
                          Дано не съм прав - предвид това , че само си приказвам (но не съм отворил късо) а ти си заложил куп пари.....
                          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

                          Коментар


                          • Цената

                            Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Е то винаги това е най-важния въпрос - какво е включено в цената.
                            В цената е включена емоцията....и парите. В крага на шегата и не съвсем. Разума...отдавна е на последно място при определяне на цените на компаниите на пазара.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                              2-4 % по принцип означават спад от 30% на пазара. Обаче- не мисля, че сегашните цени са отразили очаквания за 2 % дългосрочно, според мен това би било така при над 2500 СП. Освен това не вярвам нито в бързото стигане на 4те %, нито в появата на инфлация, нито в това, че профит маржина ще спадне за сметка на заплатите, дори при инфлация. Единственият реален проблем ми се вижда ръста на долара, защото при текущата конюнктура е възможно да е много по-брутален и от най-смелите очаквания, особено ако спада на еврото не доведе до по-сериозен ръст в Европа.
                              Е то винаги това е най-важния въпрос - какво е включено в цената.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                Лихвите тръгват нагоре. от 2% на десетгодошните ще стигнат над 4% следващите месеци. При равни други условия - т.е. ако ръста на БВП не се ускори това чисто математически води до спад на изискуемите коефициенти и съответно до спад на пазара. Естествено тези равни други условия може и да не се случат. Но може и да се случат. В същото време ако инфлацията вземе да бута нагоре, това ще окаже натиск върху заплатите и от тук върху профит маржина на американските компании - който в момента е на рекордно ниво и е малко вероятно да се задържи там. А в същото време ръста на долара им срива печалбите от чужбина.
                                2-4 % по принцип означават спад от 30% на пазара. Обаче- не мисля, че сегашните цени са отразили очаквания за 2 % дългосрочно, според мен това би било така при над 2500 СП. Освен това не вярвам нито в бързото стигане на 4те %, нито в появата на инфлация, нито в това, че профит маржина ще спадне за сметка на заплатите, дори при инфлация. Единственият реален проблем ми се вижда ръста на долара, защото при текущата конюнктура е възможно да е много по-брутален и от най-смелите очаквания, особено ако спада на еврото не доведе до по-сериозен ръст в Европа.

                                Коментар

                                Working...
                                X