If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
иначе за сега съм се спрял като вариант за отиграване при възстановяване на цената на PBR VALE SDRL и TGA които според мен могат да дадат доста добър профит при обръщане на тренда
Петробрас е много хай кост продюсър, пък да не броим дълга, националността и останалите му проблеми. Надценен на тия нива.
За мен - бягай като от чумаво от първото и третото.
второто - най рано към края на годината.
последното - може....на порцийки.
Рисковите играчи могат да заложат на шистоваците - например тия не са с много дълг... http://finviz.com/quote.ashx?t=wll&ty=c&ta=0&p=m
Ама като се има предвид, че се очаква 2/3 от шистовите компании да хвърлят кърпата до 2017 ...
хубаво си го казал....има логика в написаното от теб....но според мен годината ще приключи след дъното(може би около 20$) на 40-50$ за барел....все си мисля че цени под 30 са нереално ниски и нерентабилни за всички производители....но пазаря ще покаже най-добре
иначе за сега съм се спрял като вариант за отиграване при възстановяване на цената на PBR VALE SDRL и TGA които според мен могат да дадат доста добър профит при обръщане на тренда
"В очите на завистта всеки успех е престъпление.."
Тоя петрол така и не можах да разбера защо като пада, дърпа и акциите надолу. А би трябвало повечето неща да се качват, щото ще се дигнат маржовете при много други индустрии. Всички потребители на петрол и петролни продукти, на пластмаси и какво ли не ще имат по-малки разходи.
Никак не ми се нрави риск/риорда при тия.
За мен в целия сектор по добро като отиграване за повишаване на олиото от TGA няма.
Много подценено, с доста повече кеш отколкото дълг, лоу кост продюсър на 12$, дори и след орязването хубав дивидент от над 7%.
И като бонус - добър хедж за зеления, канадския $ няма все да седи на 12 дъно спрямо него я.
Изглежда ОК на първо четене , особено на тези цени, но...
Преосмислям си отношението към енергийния сектор (петрол) :
- ако СА не се шегуват за Арамко ,( че смятат да пускат част от него за продажба) , за мен означава само едно - работят по стратегията да помпат колкото може днес щото след 10-20 г. не се знае на какви цени ще продават ...
Ако горното се окаже вярно ще се тръшнат всички шистоваци и канадски петролни пясъци. Имам подозрение, че това негласно се подкрепя от Вашингтон с цел да притиснат Русия
- тази афера ще им излезе няколко стотин млрд. + още толкова на братята им от залива. И малко на шега, (но не съвсем) - дори могат да им ги напечатат ... и ще им излезе по-евтино от дори от войната в залива...
Така, че нищо петролно дългосрочно не хващам.... засега
Търгувам според моите очаквания - рейндж 30-40 $ с малки отклонения за период от 1-3 г ...
Е, винаги вкарвам и някой друг черен лебед в разчетите , но не очаквам СА и Иран да се сбият...Но от друга страна като се има предвид, че на няколко години все нещо се пали в региона ....
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Рисковите играчи могат да заложат на шистоваците - например тия не са с много дълг... http://finviz.com/quote.ashx?t=wll&ty=c&ta=0&p=m
Ама като се има предвид, че се очаква 2/3 от шистовите компании да хвърлят кърпата до 2017 ...
Никак не ми се нрави риск/риорда при тия.
За мен в целия сектор по добро като отиграване за повишаване на олиото от TGA няма.
Много подценено, с доста повече кеш отколкото дълг, лоу кост продюсър на 12$, дори и след орязването хубав дивидент от над 7%.
И като бонус - добър хедж за зеления, канадския $ няма все да седи на 12 дъно спрямо него я.
Сигурно си прав, че тези могат да скочат много като се има предвид как са се сринали.
Аз лично бих играл много консервативно и скучно с XOM, SLB или CBI. Нещо такова.
Но не съм сигурен, че изобщо бих играл с петрола понеже бъдещето му е под въпрос дори само в следващите 3-4 години - електрически коли, соларни панели и т.н.
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
мине не мине време и някой каже че петрола е достигнал дъно. Първо на 90 долара, след това на 80, 70, 60,50, 40. Вече се отказаха да търсят дъно и директно забиха цената там под която няма смисъл да се произвежда 10-15 долара.
и е напълно възможно десетилетие да остане между 10 и 20 долара - като през 90 години. Аз наистина не виждам причина човек да се забива в момента в петрола. Да си падне цената - да се види кои компании ще оцелеят, какви дивиденти ще дават, къде ще им е цената - и чак след това може да си заслужава да се влиза. V образно дъно едва ли ще има. хората харесват тези дъна, но те много много рядко се случват. И то само при брутални капитулации. Нормалната ситуация е лазене по дъното с години.
Разликата между петрола и металите е, че шистовите кладнеци са много на брой, но малки като добив и се изчерпват за по-малко от година. Така че шистовци могат бързо да намалят капацитета. При металите намаляванета на капацитета е много по-тежък процес.
Мишо, спри го това Си Ен Би Си, бе човече! От месеци не съм го пускал, а като ти чета постовете имам чувството, че върви на заден фон Какви солари, какви ел. коли след 3-4 години ?! Ти виждал ли си колите, които се движат реално на улицата? Да ти помогна: в Европа са 70% на мазут и останалото бензин. Тойота скоро празнува 1 милион хибрида в Европа. Хибриди, не електрички! И те лапат бензин. За същия период сигурно са продадени сигурно над 200 милиона автомобила. Колко прави това? Извън Европа е още по- зле положението.
П.С. Докато напиша уж на шега за Си Ен Би Си и ти си пуснал линкове от там
Спри го моля те!!!
Чакай малко, електрическите коли не са от CNBC. Няма значение колко са сега. Достатъчно е след три-четири години да започнат да навлизат и цените на петролните компании ще паднат доста в очакване на бъдещето.
Коментар