Първоначално изпратено от Misho ILIEV
Разгледай мнение

Ако трябва да бъда сериозен 5-10 години са период за който не мисля дори и на сън.
Трябва да имаш поне няколко милиярда за да мислиш по този начин.
Дано да ми дойде и тоя проблем.
Ако допуснем че някой нищо не разбира и не иска да разбира ( т.е не иска това да му е бизнес ) и има някакви пари спестени които се чуди какво да ги прави, точно в този момент аз лично бих го посъветвал да стои в кеш и да изчака някоя предстояща прилично силна буря. До като чака...да чете, мисли и си набележи кои компании иска да купи. Да купи с парите с по 10 % - десет компмпании примерно и да забрави за пазара. Хич да не го гледа или да го гледа през 1-2 месеца. Бих го посъветвал да гледа само Щатите без Европа и Япония.
Ако бурята която уцели се задълбочи - да не го притеснява, при всички положения ще е по добре от колкото сега. Колкото и силна да е тази буря...в хоризонт 3-5 години няма как да бъде на загуба.
Проблема на фундаменталното мислене в момента е че нивата в които се намираме сега са прекелно високи както и рисковете в обозримо бъдеще.
Няма никакво значение на каква цена се продава дадена компания.
Дали сега..в края на годината, догодина или по догодина...този бичи 7 годишен пазар ще свърши. Света ще измисли някаква нова криза независимо колко е силна. А фактори за това - дал БОГ много. Включително и това което днес ще направи Драги.
Ако оставим всичко настрана ,не виждам нито една причина да влизаш дългосрочно с начална позиция на нива, няколко процента под върха...при 7 годишен бичи пазар и с една кошница проблеми навсякъде по света.
Единствената причина поради която може някой да е дълъг сега е надеждата, че ще продаде каквото има в краткосрочен план с печалба.
Или ако парите му са огромни.
Но понеже човека който съветваш - няма знанията или възможността да следи пазарите и преценява кога да купи или продаде...най добре е да чака...и като му дойде момента да купи всичко за което е чел и искал да купи. От това по лесно и сигурно няма.
Дори да не уцели дъното...ще бъде в много по изгодна начална позиция и потенциала за загуба ще бъде много по малък.
Няма по елементарно нещо от това което казвам.
Коментар