Първоначално изпратено от Iv_max
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
NYSE
Collapse
X
-
Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
-
На майната си
Първоначално изпратено от babaMETZA Разгледай мнениеЗа света не знам, ама еврака сякаш тръгна за паритета
Та накъде върви ? /света/
Коментар
-
Не си губи времето
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеТо не е проблема в коефициентите, които и двата нямат никакъв смисъл. Проблема е че за мен е направо скандално че въобще има такива коефициенти и че въобще някой им обръща внимание в този им вид. А ако това е скандално, 5 пъти о-скандално за мен е че науката икономика не вземала предвид факта че дълговете трябвало да се връщат разбираш ли Добре че не съм станал икономист. Нямаше да ме вземат и тоалетните да им мия в банката с тези ми разбирания
То на това ако му викаш престараване не знам Искам да знам всяка бурма във всяка машина дали е наред. Голямо четене пада. поне три дена отиват за една компания докато въобще реша дали има смисъл да мисля за нея. А за стотици пъти не мога и да мечтая. Два пъти за 3-4 години ми стига . Днес ме плясна един бизнес на р/е 2,5 в челото и аз сега мисля дали да го купя или да продължавам да се надявам че ще открия нещо на борсата. Нещо някъде ей така да ми светне ама няма Нищо де. Няма да се предавам я. Дето вика ИВ вярата е всичко
Всичко което ти е нужно за да определеиш "стойността" на коя да е компания се свежда до това:
Гледай, какво харесва пазара в различни етапи на развитието му. И така оценявай стойността краткосрочно само до като успееш да я разкараш с печалба.
Е разбира се има екстремни случаи например като Мобиле ( MBLY ) която така яко и готино съм я шортнал че направо я обичам от 40.27 - сега е на 35.6 - и я чакам на 15 тея месеци. Там бизнеса е само на приказки .
Много рядко трябва да оценяваш истинския бизнес - а в 90 % от случаите спекулата
Коментар
-
Първоначално изпратено от jori Разгледай мнениеИ двата коефициента вземат предвид дълговете.
При P/E разходите по дълга (лихвите) са извадени от приходите, така като се плащат лихви знаменателя ти намалява, коефициента расте и става по неизгоден.
При EV/EBITDA, не разходите а целия дълг се добавя в числителя и също вдига коефициента и го прави неизгоден.
Като компенсираш дълга в числител и знаменател се престараваш и ставаш по-малко конкурентно способен спрямо тези които го компенсират веднъж, ограничавайки потенциалните възможностии. Което обяснява защо се надяваш да откриеш компания, която да скочи стотици пъти.
То на това ако му викаш престараване не знам Искам да знам всяка бурма във всяка машина дали е наред. Голямо четене пада. поне три дена отиват за една компания докато въобще реша дали има смисъл да мисля за нея. А за стотици пъти не мога и да мечтая. Два пъти за 3-4 години ми стига . Днес ме плясна един бизнес на р/е 2,5 в челото и аз сега мисля дали да го купя или да продължавам да се надявам че ще открия нещо на борсата. Нещо някъде ей така да ми светне ама няма Нищо де. Няма да се предавам я. Дето вика ИВ вярата е всичкоАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеЗабелязвате ли на къде върви света?))
Та накъде върви ? /света/
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеВсички тези коефициенти общо взето са за медиите. Да ги дъвчат от време на време. Много трябва да си навътре за да сметнеш някаква стойност.
Сигурно само главния счетоводител или финансовия директор имат 100% поглед върху стойността на компанията, през призмата на стойността на акцията.
От друга страна, за Голден Сакс сигурно работят хиляди аналисти по света, разпределени по отрасли и пак нямат поглед за пълна финансова картина на СП500.„Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот”
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеИкономиката се гради на доверието. Докато ти вярват и са убедени, че ще можеш да си върнеш дълга никой няма да ти иска да го изплащаш. Ще можеш да го ролваш до безкрай. Проблема идва когато бизнес модела се счупи. Всички кредитори едновременно го виждат и естествено си искат парите а нови не щат да дават кеш за да заместят старият дълг. Тогава за кратко си заминават империи. Всичко е въпрос на доверие. Загуби ли един бизнес доверието в себе си, пиши го умрял.
Коментар
-
Лв, разбрах, че не четеш. Няма нищо лошо, повечето са чукча-писател, а не читател /и аз/. Ми аз съм писал и за примера с ГС и за това, че често Бъфет казва едно, а прави съвсем друго /игрите му на форекса/, което би трябвало да означава, че е труден за "следване". Последните акции в златни миньори и енергетика, които съм си купил,а някои съм и продал, съм напълно наясно, че Бъфет не би играл,. Но където видиш добра стойност, какво значение имат другите ...
Ми то и кризата 1929г е имало доста спекуланти,,,, както и да е. Щом смяташ, че където 99.9999% са спекуланти /всъщност много се спекулира с този термин, както и с инвестиция/, единственият начин да спечелиш е и ти да си такъв, твоя вола.Last edited by Pronto; 05.05.2016, 18:13.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеТа и с прословутото р/е. Излиза че между компания с дълг и без дълг няма разлика. ev/ebitda пък въобше няма да го коментирам. печалба преди данъци, такси и лихви. Сякаш няма да плащам данъците и лихвите
При P/E разходите по дълга (лихвите) са извадени от приходите, така като се плащат лихви знаменателя ти намалява, коефициента расте и става по неизгоден.
При EV/EBITDA, не разходите а целия дълг се добавя в числителя и също вдига коефициента и го прави неизгоден.
Като компенсираш дълга в числител и знаменател се престараваш и ставаш по-малко конкурентно способен спрямо тези които го компенсират веднъж, ограничавайки потенциалните възможностии. Което обяснява защо се надяваш да откриеш компания, която да скочи стотици пъти.
Коментар
-
Не
Първоначално изпратено от Pronto Разгледай мнениеВ смисъл, че когато обяснявам на моите деца как дядо им е летял на свръхзвуков пътнически самолет, те си мислят, ауу в толкова бавно развиващ свят е живял. Сега какъв бесен темп на развитие, никой не знае. Ми че то Бъркшая е било текстила компания - най-малкото човекът има опит със залязващи бизнеси.
На всички много им се иска , особенно когато не могат по друг начин, да подражават на някой милиярдер. Още Греъм го е казал че всеки ако иска да е успешен трябва да изгради собственна стратегия и поведение. Това е изкуство и бизнес и затова не всеки успява, както и в реалния бизнес. Според мен безсилието да хванеш бика за рогата и да кажеш аз мога по добре, кара милионите спекуланти и инвеститори да подръжават на някой си избран от тях. Това автоматично ги ограничава във собственното им мислене - веднъж повярвали че ако бъдат като Бъфет, мъфет или който и да е задължително ще успеят. Не казвам че е лошо а напротив много добре да се учим от всички успели но решението как ще се държим трябва да е изцяло наше.
Та на въпроса, никой не мисли как всъщност Бъфет е направил кинти в действителност не по легенди. Четат там разни книжки и смятат че това е достатъчно.
Бъфет е имал късмет да бъде ученик на Греъм, тогава стойността е представлявала нещо. Изградил е собственна по различна стратегия ЗАБЕЛЕЖЕТЕ СОБСТВЕННА !!! ( да не изпадам в подробностти ), света е бил различен и инвестирал в компании с конкурентно предимство. Сегашната техническа революция не е била започнала, пазара е бил различен. Имал е късмета да попадне в такъв момент и е бил подготвен за момента. Направил е пари. Имал е винаги много кеш. Покрай кризата когато всички се гърчеха той е имал кеш и съответно е купил без пари куп неща със специални условия по дивидентите - например Голдман Сакс ( той взима много повече дивидент спрямо теб ако имаш ГС ) , развил е и собствен бизнес, освен това Бъфет достатъчно активно продава и купува посотоянно и това че като купи нещо го държи цял живот просто не е вярно. Разбира се това е така за позициите му които са най големи но това се дължи на факта че първо от тях взима специални дивиденти и второ и да иска не може да ги продаде. Бъфет е стигнал момент в който прави неща недостъпни за нормалния инвеститор или хедж фонд.
Но Х години след като той е направил кинти света е коренно различен и всичко това което четете във книгите е просто увлекателно четиво от което може да се научите на нещо но в никакъв случай сляпо да следвате.
Ти смяташ, че примерно преди 20 години е било пълно само с инвеститори? И спекуланти е нямало? Всеки е изчислявал стойността на дот-ком компаниите с химикал на хартия? И инвестирал когато цената на дот-кома е била по-малка от сметката на хартията, т.е стойността?
Или че ония квантови системи, създадени от страшни гении във физиката и математика не бяха подобни на сегашните алгоритмови стратегии като обещания за Свещения Граал . Докато бяха още в начален стадий, правеха пари, когато се разраснаха, вече тези, които залагаха срещу тях правеха пари.
ти ми продай 100 долара за сто лева, па после ми обяснявай, че стойността нямала значение.
И който не вижда "тренда" че мащабите на спекулата и компютърната търговия със всяка изминала година се увеличава - просто е глупав и заблуден.
Всяка идея че можеш да оцениш компанията по реалната и стойностт и е толкова глупава че безмисленно да се коментира. ОБАЧЕ можеш ако си умен да оцениш "стойността и " спрямо държанието и на пазара. Което всъщност има единственно значение при инвестициите и спекулациите на база СТОЙНОСТ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеНай важното трябва да хванеш, света се променя с бесни темпове.
При наличието на толкова много спекула, улясняването и чрез навлизането на алгоритмичната търговия, при съвсем различния свят базиран на ниски и отрицателни лихви , при огромното развитие на технологиите дългосрочното инвестиране на Бъфет е просто глупаво.
Или че ония квантови системи, създадени от страшни гении във физиката и математика не бяха подобни на сегашните алгоритмови стратегии като обещания за Свещения Граал . Докато бяха още в начален стадий, правеха пари, когато се разраснаха, вече тези, които залагаха срещу тях правеха пари.
ти ми продай 100 долара за сто лева, па после ми обяснявай, че стойността нямала значение.
Коментар
-
Най важното трябва да хванеш
Първоначално изпратено от Pronto Разгледай мнениеНай-важното е най-отгоре. Дългът нямаше да е проблем, ако Америка беше запазила 3%+ растеж.
Друг е въпросът, че в другите страни, барабар с БРИКСа всъщност регулациите са милиони ^2.
Примерът с Яху е напълно не на мястото си. Най-важният бизнес на Бъфет - застрахователния ще го има още време. А нови железопътища почти никъде не се строят.
А иначе Бъфет си е като стар куцкар - иска да се хареса на всички мацки. Винаги приятел с всички, хвалби до небето и ласкави думи /а, да и няколко майтапа по Уол Стрийт, щото тях никой не ги обича/. Така идват добрите сделки при него
Но с глобалното опростачаване все по-трудно е вече- този път как го емнаха за Кока Кола. Или пък за данъците, все се оплаква как секретарката му плащала повече от него /той може да си доплaти/, ама да не му пипат дупките в закона за неговите компании.
Това да са му кусурите
Примерите които е дал човека идват да покажат че никой бизнес не е вечен а при непрекъснатите промени във всякакви области това което сега изглежда топ, след 10 години може да е на дъното поради куп причини които няма как даже да си ги представим.
При наличието на толкова много спекула, улясняването и чрез навлизането на алгоритмичната търговия, при съвсем различния свят базиран на ниски и отрицателни лихви , при огромното развитие на технологиите дългосрочното инвестиране на Бъфет е просто глупаво.
Предните 50 години няма да имат нищо общо със следващите 50 години. Само Господ знае какво ни очаква.
Бъфет е изпята песен. Имал е шанса да започне в свят в който стойността е имала значение и да до живее свят в който стойността има все по малко значение.
Както и да е.
За мен дългосрочното инвестиране е приключило мисля завинаги.
Като ви влече - инвестирайте.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеДа не говорим, че самият факт че ако знаем че бъфет играе срещу мен силно ще се замисля дали да не се откажа от сделката.
Което ми напомня за другия му бъфетизъм, когато беше заложил големи суми на "Форекса", че доларът ще падне преди кризата. И пак така с "Америка е супер. Никой не е спечелил залагайки срещу нея"
Но исках да кажа, че с чара си на добрия дядо, ти не играеш срещу него, а като си закъсал като БофАта или Голдман му звъниш за помощ. Или ако имаш да продадеш компанията си, а той ще ти обещае, че ще е запази цяла и не е някакъв фонд да изволни всичките ти познати /стига да правят пари де, когато нещо губи, играе брадвата/
Коментар
Коментар