IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
    Можеш ли да кажеш повече за Фърст Солар? Защо смяташ, че не може някой да ги измести?
    Винаги може да се появи по-добра технология. Има ли място където няма такъв риск? За сега кадмий телурий е най-доброто.
    Last edited by dddd; 22.05.2016, 17:28.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Единственото, което ме притеснява е песимизма на volaswap. Долу горе той поддържа моето мнение преди да се откажа от него защото вече ми изглежда прекалено очевидно. Възможно е да не съм го разбрал правилно.
      Смятам, че Ники е силно фокусиран върху пазара на облигации, където нещата ще стават зле. Но мисля, че по-генералните заключения които вади за икономиката като цяло не са напълно коректни. Но кой знае...

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Много се радвам на Фърст солар. Там вярвам в историята която стои зад компанията. Те са абсолютният лидер по икономическа ефективност в бранша. Каквото и да стане ще печелят.
        Можеш ли да кажеш повече за Фърст Солар? Защо смяташ, че не може някой да ги измести?

Коментар

• Не ми излиза от главата мисълта на Костолани, че това което всички знаят не струва и два пфенига. До преди няколко години пищях срещу суровините, но днес всички са убедени колко са зле. Сякаш каквото имаше да става вече се случи. Сега всички които познавам са убедени, че качването на лихвите с 0,25 процента през юни ще доведе до катаклизми на световните пазари. Честно казано това съвпадаше напълно с моята теория, че пазара ще с движи в рейндж между 1750 и 2100. Всяко успокояване на пазарите трябваше да дава възможност на ФЕД да качват лихвите, което да доведе до качване на долара и спад на суровините поради обратната корелация. Това трябваше да доведе до скапване на икономиките на суровинните държави и допълнителен отлив на капитали. От една страна имаме рестриктивна политика на ФЕД съчетана с удар по платежният баланс заради суровините и текущата сметка заради отлив на капитали. С една дума хем разходите за лихви растат хем приходите падат за суровините. Това ми беше схемата с години, но някак си вече всички я виждат. Това означава, че всички са готови за нея и някак си няма да се случи. По нея трябваше всяко качване на лихвите да води до мини сътресение и корекция на пазарите, която да бъде подпряна от здравата американска икономика, като всеки път има малък риск корекцията да излезе от контрол и да се превърне в криза. Но както казах по-горе вече всички го виждат и не вярвам да се случи. Според мен пазарите са длъжни да тестват тази схема и ще го направят, но тя няма да сработи напълно и този път дъната ще са по-високи от тези от началото на годината. А според моята теория първото увеличение, което не доведе до срив в имърджинг маркетс ще покаже началото на довият дългосрочен тренд нагоре на финансовите пазари. За мен суровините си направиха дъното тази зима и от тук нататък ще се търгуват в рейндж десетилетие. Затова реших малко да сменя тактиката. Няма да чакам тотални сривове а ще си купувам селективно компании на определени цени които ме устройват.
          Много се радвам на Фърст солар. Там вярвам в историята която стои зад компанията. Те са абсолютният лидер по икономическа ефективност в бранша. Каквото и да стане ще печелят. Аз очаквам в следващите 20 години производството на електричество да нарастне с 50 процента водено от два основни тренда. Първо транспорта да се прехвърли от течни горива към електричество и второ постоянно спадащата му цена да бъде по-малък стимул към икономия. Към момента в САЩ производството на електричество от фотоволтаици е с дял под процент. Според мен ще стигне до около 30 макар, че има крайни мнения като това на Курцвейл, който го вижда до близо сто процента след по-малко от 15 години. При моят вариант това означава след двадесет години да се произвежда седемдесет пъти повече соларна енергия отколкото в момента. Това би създало условия за непрекъснато покачващи се обеми и печалби. Тъй като LCOE спада непрекъснато то в даден момент те ще имат почти сто процента дял от новите мощности. В момента, когато себестойността падне значително под тези на текущите мощности ще има увеличение на рентабилността на производителите, защото ще могат да задържат част от тази разлика за себе си. Вижда се как маржа на фърст солар си расте. Та така. На тези нива ми харесва и ще си купувам. Не разбирам защо трябва да чакам тотален срив, който може и да не дойде.
          На тези нива ми харесва и GILD.
          С удоволствие бих си купил IBM около 120-130 долара заради Watson. На мен ми харесва историята зад изкуственият интелект и когнитивните решения.
          Харесва ми и FB на цени около и малко под 100 долара. То и Гугъл ми харесва, но надали пак ще го видим около 600, но пък аз съм търпелив може и да ми се усмихне късмета.
          Харесва ми и БМВ около 65.
          Има и други неща, но просто ще си чакам цените за отделните компании без да ме интересуват нивата на индекса. Ако не ги стигнем здраве да е. Няма да бягам след тях.
          В общи линии анкетата която пуснах беше попълнена само от 21 човека с подчертано песимистични възгледи. Последно като гледах средните нива бяха за 1940 пункта след 3 месеца и 1850 за след 12. Форума е песимист а тук пише публиката, част от която съм и аз. Затова реших, че ще си купувам неща, които не зависят от бизнесцикъла а от технологичните промени. Кризата не идва когато я чакат. Тя идва от нищото. Интересна ми е мотивировката на различните мечки. Според един приятел всичко трябва да се търгува на 1/3 от справедливата си цена. Доближи ли нормални стойности, то пазара не става и трябва задължително отново да се срине за да даде възможност за вход на изключително ниски цени. Всички знаем, че някой ден това ще стане, но никой не знае кога. Може да минат и десетилетия. Други мечки във форума се самонавиват и много ми приличат на едни самонавивания по групата на еврохолд и евроинс. Сякаш се правят същите неща, но само оптимизма е заменен с песимизъм. Някои пък се опитват да се докажат като велики, но в крайна сметка усещането ми е, че очакващите тотален срив действат емоционално.
          Единственото, което ме притеснява е песимизма на volaswap. Долу горе той поддържа моето мнение преди да се откажа от него защото вече ми изглежда прекалено очевидно. Възможно е да не съм го разбрал правилно. Може и да бъркам, но със нещата които изброих на съответните нива не вярвам да ям дърво.
          Лека. Само времето ще покаже какво ще се случи.

Коментар

• Защо цената на петрола расте въпреки натрупания инвентар

Аз мислех, че е главно заради speculative inventory, но ето че има и друга причина - по-голяма флуктуация на снабдяването и риск от внезапен недостиг на петрол.

Companies hold inventories for a variety of reasons, which can be broadly defined as logistical, speculative and security. Oil is needed to fill pipelines, refineries and the supply chain; that's the logistical inventory. Varying volumes may be held to profit from expected future movements in prices; the speculative inventory. Oil is also held to provide a cushion against both anticipated and unexpected fluctuations in supply and demand, this is the security inventory. All of these factors have contributed to the growth in the oil stockpile since the end of 2013.
            http://www.bloomberg.com/gadfly/arti...rashing-prices

Коментар

• Първоначално изпратено от jori Разгледай мнение
              Ок, попитах защото видях в интернет че за optionality говорят Taleb и Munger и помислих че има някакъв конкретен метод.
              Това за асиметричните риск/печалба ми напомни за Kelly criterion, за който има симулации в интернет как занулява акаунти.
              Възможно е да има. Ти си доста по- на ти с математиката и иконометрията, ми се струва. Така че ако намериш можеш да споделиш. Аз макар и да не мога да правя конкретни сметки, разбирам до някъде принципа и логиката на икономическите модели.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                А така. Въображението е по-важно от знанието
                Тези А и В си били добре едно време. Единия си копал с мотиката и си жънел със сърпа а другия си излизал всеки ден с лодката и ловял риба за двамата. Били щастливи. Яли пили и се веселили. Ама веднъж в тяхното село дошъл един С и сложил един надпис "БАНКА" Нашите хора питали какво е това. С им обяснил че това ще ги направи богати. Обяснил им как да направят бизнесплан и да си олеснят живота.Двамата теглили по 1 000 000 хартишки и ги инвестирали в техниката на гугъл дето сама прави зърно и лови риба. В един момент единия имал купиша зърно а другият тонове риба. Отишли при онзи С и го питала тая продукция сега какво да я правят. В гъза ли да си я наврат? Оня им казал че няма страшно и да вземат още по 1м хартишки и да вземат да построят едни складове и да съхраняват там. И онея глупаци го направили. Почнали да плащат за охрана, хладилни складове и т.н Никой не купува и цената взела да пада. Оказало се че олигофрените са теглили по 2м хартишки а стоките на склад и техниката втора употреба не стрували и четвъртинка от кредититте им. От цялата работа С щял да им прибере всичко. И стоката и технката, че и лопатата, мотиката, старата лодка, колибите им и гащите от задниците им. Обаче пък С също бил взел хартишките на заем и той нямало как да ги върне. Та се събрали тримата и С щото бил умен им казал така:
                -Сега всички сме в кюпа заедно. Гърмите и вие и аз. Та айде да се правим че всико е наред. Аз ще си водя тука едни вземания а вие си водете едни активи и не ги преоценявайте в балансите си че да не ни усетят. Даже ще се хваля какви хубави кредитополучатели имам и ще теглим още хартишки докато свят светува. Демек открили перпетуммобилето
                Много бързо скачаш напред с тази банка и нещата остават малко неясни. За да има пълна яснота трябва стъпка по стъпка да се усложнява "модела".

Но сега не ми се навлиза във дълбока философия относно ролята на банките и финансовото посредничество

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                  По тая логика абсолютно навсякъде тябва да виждаш потенциал например в България - където е 12-15 % във франция където е 10 % дори в Зимбабве щото и там търсят предполагам работа ама няма.

В щатите е стигнал почти максимума 5% поне който иска фед. Защо в щатите трябва да очакваме по голям потенциал при положение че са на максимума а в българия не където не сме постиганли имагинерната "пълна заетост" .

Извинявай но аз не виждам тук инвестиционен потенциал за икономиката на тази база.

Освен това ти по добре знаеш как се смята безработицата в САЩ и Европа...практически в Европа има по малка реална безработица може би.

Простичко...ти казваш виждам потенциал в САЩ ,..къде е този потенциал? Във факта че са достигнали почти пълна заетост по техните критерии. Аз разбирам под потенциал нещо което аха...и да се развие.

Както и да е ..ясно
                  Според мене България има много по-голям потенциал (за размерите си), не само заради безработицата, а и защото сме на ниско технологическо ниво, ниска ефективност, ниска производителност. Защо потенциалът не се използва е политически въпрос, в който не искам да навлизам.

В САЩ има много трудоспособно население, което официално не търси работа, най-вероятно защото смятат, че нямат шанс и е безсмислено да се регистрират. Но тези хора ако видят, че реално има повече подходящи работни места ще се включат в labour force-а. Затова мисля, че потенциала в САЩ вероятно е по-голям отколкото изглежда. И ако е така, това означава, че Федът ще може да вдига лихвите доста плавно.

Логиката на ниските лихви е, че ако икономиката произвежда под потенциала си и хората започнат да увеличават потреблението инфлация няма да има, защото неизползвания потенциал ще започне да произвежда. По този начин макар и да се увеличава паричната маса, стоките и услугите също се увеличават.

Ако икономиката произвежда на 100% от потенциала си, ниските лихви ще стимулират допълнително търсене, но икономиката няма да може да произвежда много повече от 100% от потенциала си и ще се появи инфлация. Т.е. прегряване на икономиката.

Коментар

• Първоначално изпратено от malkia Muk Разгледай мнение
                    Да и мечтите са също без пари
                    Обаче има един проблем - ако се легитимирам като А - банката какво ще ми ипотекира - сърпа или чука заедно !?
                    Ако се,легитимирам като Б - да не би да ми ипотекира лодката-еднодръвка заедно със скъсаната мрежа
                    A ако съм С ще дам ли цял милион "напечатани" хартишки срещу гол бизнес-план? (как се печатат толкова -та само стойността по печата е многократно по-голям от имуществото на А и Б) Както стана модерен лафа на булсонбсе - математиката може да не е такава или да не излиза
                    Щото не знаеш колко е модерна думата таргет ... и не само при банкерите
                    За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Алонсо,

нещата,които Ив пише ги споделям на 95% и реално и аз съм доста къс в момента... Въпросът е, че така плавно и леко от такива височини не се слиза, нито пък директно...
                      причини има 1000, НО винаги за да се случи трябва някакъв катализатор и събитие тип черен лебед... това дето го знаем всички и го дъвчем тук може да се каже е калкулирано...чудя се кое ще е камъчето, което ще обърне каруцата....

в противен случай продължаваме с изгладени от ботовете пазари /викс, волатилност/ със спайкове само когато говори някой от ФЕД.

Дойче Банк - Деривати - иху-аху ... трябва да е нещо РЯЗКО и МОЩНО, че да изпушат процесорите на HFT комповете...
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                        Все го обръщате на философия тук.
                        За мен пазарите са 'готови' за едно по-сериозно изтръскване, но все още я няма официалната причина, която да им влезе на всички в главите и устите и да отприщи бента. Въпросът е, че 'факторите' на пазара ( с гръб ФЕД) са наясно, колко сериозни могат да станат нещата падне ли веднъж пазара с 20% и затова момента се отлага и отлага... до кога според вас и кой ще е 'мейджър ивента' който ще обърне каруцата
                        Ив вече около 150 пъти е написал конкретни фундаментални причини които могат да обърнат каруцата. Не знам от къде намира тая енергия тоя човек да обяснява отново и отново едно и също. Това обаче за теб са само философии. Някакви конкретни контрааргументи на неговите имаш ли? Аз снощи и аз се напъвах да пиша и да философствам. А,В или С от моят пример ще обърнат каруцата заради алчността и заради глупостта си. Кой точно от тримата поименно няма как да знам. Да не съм баба Ванга. Теория на хаоса. Някоя пеперуда е предизвикала цунамито в южна Америка ама коя точно е невъзможно да се определи коя е. 2008-ма кое точно предизвика цунамито разбра ли се? Разбра се чушки. Аз като видя една отключена каса на улицата мога да прогнозирам че НЯКОЙ ще обере касата. Кой точно ще я обере и кога точно ще я обере де да знам.
                        Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                          значи да се приготвям да ме ядат ли?
                          Няма такива работи. Дума да не става. Няма да се предаваме,Ние ще ги изядем тях.Сега понеже сме малки през повечето време ще бягаме и ще ръпваме по малко докато ги изядем целите
                          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Все го обръщате на философия тук.
                            За мен пазарите са 'готови' за едно по-сериозно изтръскване, но все още я няма официалната причина, която да им влезе на всички в главите и устите и да отприщи бента. Въпросът е, че 'факторите' на пазара ( с гръб ФЕД) са наясно, колко сериозни могат да станат нещата падне ли веднъж пазара с 20% и затова момента се отлага и отлага... до кога според вас и кой ще е 'мейджър ивента' който ще обърне каруцата
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                              И друго не разбирам. В България само мошенници и гадове а в чужбина сигурно са много убави. Тука ако сме хиени навън са от лъв нагоре. Там еволюцията е малко по напред и такива като нас са вече изядени
                              значи да се приготвям да ме ядат ли?

Коментар

• Кат нищо да дойде

Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                Дето викаше един приятел, важното е да вземеш първите пари. После е лесно. Откарваш го цял живот на "оздравителни планове" Иначе за другото не си прав да ти кажа. Няма такива работи. Не е вярно че той омраза няма да дойде. Той ще дойде защото ТАКА КАЗА. Даже по блумбърг и СНН го казаха че ще дойде!
                                Кат нищо да дойде...ама да каже аз нямам толкова пари ако искате ще ви взема майнуните обратно по 5 $. И много селяни ще се съгласят...по добре 5 $ от колкото маймуни.

И ако може да врътне тоя номер...още един път...след година ....тъкмо селяните ще са изкарали още кинти.

Те хората лесно забравят. Кат нищо да си кажат "Тоя път е различно" .Тоя път със сигурност ще се върне.
                                Last edited by Iv_max; 22.05.2016, 05:27.

Коментар

Working...
                                X