Първоначално изпратено от ravnovesie
Разгледай мнение
- Това че Фед ще вдигне малко лихвите не означава, че ще са върнем на 5.25% фед фъндс като 2006 или 6.5% като 2000г. Всъщност Федът очаква фед фъндс да се вдигнат най-много на 3%. И много наблюдатели на Феда смятат, че това е твърде оптимистично и че Фед най-вероятно ще смъкне очакванията си за дългосрочен фед фъндс.
- Оставам с впечатление, че не вярваш да сме в състояния на нисък растеж за дълго и съответно ниски лихви. Което обаче не е толкова невероятно да се окаже вярно и тогава акциите ще бъдат "дългосрочно" по-интересни от облигациите. Т.е. ако това се случи, балонът ще е дългосрочен и продиктуван от фундамента, което пък поставя въпроса дали изобщо можем да го наричаме балон.
- Икономиката ако дръпне яко нагоре (което може да стане ако има серозни фискални стимули) тогава лихвите ще се дигнат много по-бързо и по-нависоко от сегашните очаквания. Но мене този сценарий не ме притесява, защото дългосрочно това пак ще е добре за акциите.
- Остава сценарият стагфлация. Макар и да съм само дилетант икономист този сценарий ми се вижда много малко вероятен.
- Също така, не съм убеден и в това, че трябва да сравняваме сегашното TTM P/E със средното за последните десет години, както примерно прави FactSet. JPM взимат последните 25г. като референтен период и стигат до средно TTM P/E от 16. Също така ако се вземат други периоди пак може да се докара до около 16. И от там JPM казват, ами пазарът е надценен, ама не ужасно много.
- Знаеш и какво мисля за маркет тайминга: мисля, че е абсолютна игра на късмет и че в общия случай не води до биене на пазара.
Коментар