Първоначално изпратено от Money
Разгледай мнение
От известно време инвеститорите в шисти имат съмнения, че бизнес модела работи и настояват фирмите да влязат в собствените си възможности, тоест да ползват за капиталови инвестици само пари от собствените си парични потоци ( за разлика от 2016-та година) за да се убедят с очите си че е възможно да останат пари в касата :-) Ексон захранва и Капекса и дивидентите с дългове. С цел да расте - докато малките около нея умират. Гадно, но умно......при стрип около $50-$52.
При предположението обаче от цени около $30.00 за продължително време всички капиталови инвестиции в шисти, които е направила напоследък ще се амортизират с 30% за 12 месеца, след това с още 30% за следващите 12 месеца тоест ще клонят към отписване. А дълговете ще останат.
Всъщност аз говорех, за това, че малко по-малко пазара узрява за тезата, че цените на петрола и природния газ са зависими обратно пропорциoнално. Стори ми се важно да го кажа, понеже винаги досега са били в правопропорционална връзка.
Коментара ми за саудитите беше второстепенен. Ако държиш на количествената ми оценка - смятам, че предвид обемите газ и петрол, които продават Саудитите, руснаците и американците.
1. Всичко, което загубят руснаците от петрол, ще го спечелят от газ.
2, Саудитите ще загубят много временно, а след това според вкуса ни към зеления цвят. По принцип избраха по-малкото зло.
3. Американците ще загубят от петрол очевидно, а от газ - отложено във времето, защото ако се вдигне цената и на газа им - LNG ще се върне пак в старата си неконкурентна позиция
Коментар