IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

NYSE

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

Кат сгъне валутата ще. се окажеш от използваната страна не да не ставало.
    А ако не стане ще спечеля в пъти. Без риск няма печалба. Ако човек купува само сигурни работи се набутва със сигурност, защото когато рисковата премия е прекалено малка може само да расте. А от акции се печели като се купуват рискови премии, по-добре да ги купувам евтино отколкото скъпо. А и както казах по-долу аз държа доста диверсифициран портфейл няколко позиции в Бразилия няма кой знае колко да ме натоварят, дори и да се издънят.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

Защото кризата с коронавируса в Бразилия е брутална. А всяка хубава криза е добре да се използва.
      Кат сгъне валутата ще. се окажеш от използваната страна не да не ставало.

Коментар

• [QUOTE=ravnovesie;n3614201]

Защото кризата с коронавируса в Бразилия е брутална. А всяка хубава криза е добре да се използва.[/QUOTам чакам BBD под 3 ...ама надали
        За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

На едно мнение сме тук като насоки.
          Проблема е че трудно се пазаруват акции ИЕ. Баш по големите сривове март разглеждах 1 етф в евро, изт.европа без русия, ама прекалено висок ми се видя дела на Полша там, чехите бяха май само 10%, а Румъния хич я нямаше. То като ще е тъй и да трябва да превалутирам направо по добре да вземе човек EPOL. Дори ги сложих тогава на монитора, ама ги изпуснах. Хукнаха 50% за 2 месеца та се не видяха, върви ги гони...сега върнаха малко, ама слабо, трябва ми бая още за вход.

Бразилия - кое ти се види апетитно ?
          Аз чакам само едни бири по на ниско, по другите не съм се заравял особено. То там и валутния риск си е здрав...
          Защото кризата с коронавируса в Бразилия е брутална. А всяка хубава криза е добре да се използва.

Коментар

Бразилия и източна европа без Русия тези руснаци не ме кефят
            На едно мнение сме тук като насоки.
            Проблема е че трудно се пазаруват акции ИЕ. Баш по големите сривове март разглеждах 1 етф в евро, изт.европа без русия, ама прекалено висок ми се видя дела на Полша там, чехите бяха май само 10%, а Румъния хич я нямаше. То като ще е тъй и да трябва да превалутирам направо по добре да вземе човек EPOL. Дори ги сложих тогава на монитора, ама ги изпуснах. Хукнаха 50% за 2 месеца та се не видяха, върви ги гони...сега върнаха малко, ама слабо, трябва ми бая още за вход.

Бразилия - кое ти се види апетитно ?
            Аз чакам само едни бири по на ниско, по другите не съм се заравял особено. То там и валутния риск си е здрав...

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

ПС А кои от ЕМ са ти на теб на радара ?
              Бразилия и източна европа без Русия тези руснаци не ме кефят

Коментар

• Не ми се вярва само това да бе теста на 295 фибото, ако ли да - мърлява работа....

Коментар

Търсенето на подценени акции не премахва нуждата от диверсификация. Реално ако човек се опитва да открива подценени активи пак се налага да инвестира в 30, 40 или повече акции. Като вече нещата стават доста трудни защото се налага да взима под внимание различни специфични за компанията, но и макро фактори, които въздействат на цените. От там се налага да диверсифицира и по тези макро фактори, все едно дали използва сектори или гроут/валю. След това идва пък управлението на портфейла си като цяло, все пак не иска да изпуска растежи, когато пазара расте, така че трябва да си стикова и бетата на портфейла като цяло спрямо сп 500, насдак или каквото там използва за собствен бенчмарк.

Цялото това нещо е занимавка за пълен работен ден, дори и да е много навътре с материала, особено ако търгува по-активно. А ако не е наясно какво прави, то и резултатите му ще са много повече плод на късмет отколкото на този огромен труд който хвърля.

И в крайна сметка е доста вероятно една елементарна стратегия с три или четири ETF да се представя по-добре от портфейла му като цяло.

Лично моето мнение е че си заслужава да се търсят подценени компании главно на равиващите се пазари. Там инвеститорите са, как да го кажа, по тъпи. И е възможно да се намерят готини неща.

За американския или европейския пазар, да се опитваш да намираш нещо подценено си е кауза пердута. Всички компании се следят от доста солиден брой анализатори, които са много по-навътре с тях отколкото отделен човек може да бъде. Техните анализи първо достигат до тези които им плащат, и всичко което трябва да бъде в цената е в цената много преди индивидуален инвеститор да се усети че изобщо съществува.
                  Съгласен съм с поста ти Равен, с изкл.на подчертаното и последния абзац. Вярно е че амер.пазар е скъп, ама и има защо да е така. Ако пък и изключиш само 10-15 (2-3%) от акциите на сп500, главно техи но не само - остатъка си изглежда доста справедливо оценен към момента. Особено на фона на нивата на лихвите, които се очакват такива low for longer както и на всички тия трилиони ликвидност дето се наливат.
                  И това с анализаторите за мен не е съвсем така. В болшинството случая пеят тази музика и то точно тогава когато им поръчат тия дето си плащат.
                  Ако ги следваш плътно файдата ти със сигурност няма да е по голяма от на маймуняка със стреличката.
                  Основното на пазара е търпението и да удариш навреме бай бутона като дойде възможността за това.
                  Aз в периода 2015-2018 бях основно в етф-и, имах и акции, но доста малък% от портфейла. От 2018 насам се промени това и сега съм в акции към 54% срещу 46% в етфи. Началото на 2018, лятото дори ( някои медицински) и особено края на 2018 плюс сегашните вирусни меци дадоха много добри възможности човек да напазурува хубави картони.
                  Имал съм едно на ум за секторната диверсификация ( без вманячване), но бетата ми определено не е била самоцел, малко над 1.2 ми е, някъде към 1.1 идва с етф-те, определено по рисков съм май и по толерантен към волатилността от тебе с твоите 0.8. Ама съм се погрижил за солиден бекъп под формата на жълто, дцк и кеш.
                  Към 3.6% настояща диви доходност при акциите, и 5% към покупни цени.

Техи 35%, фин/ви 6%, рейтове и рафинерии +тютюни по 16%, фарма 10, индустрия/отбрана 5, травъл 12.

ПС А кои от ЕМ са ти на теб на радара ?
                  Last edited by pipbel; 15.06.2020, 12:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от intint Разгледай мнение

С тази стратегия биеш ли spy а qqq последните 5, 10 год...
                    Тази стратегия ми е само за последнните 5 години, преди играех много по-рисково и тогава всъщност го биех доста, но изведнъж това което вършеше работа за мен спря да върши работа. Пробвах едва две други стратегии за две три години, не ми харесаха резултатите. В същото време и не искам пак да се връщам към високия риск, който взимах преди. И последните години съм доста доволен. За мен американския пазар е скъп, няма да се чувствам комфортно с риска да държа дори само SPY за насдак да не говорим. А аз не обичам да инвестирам в неща, които ме карат се чувствам некомфортно. Така че риска ми в момента е може би на 80% от този на СП 500. И представянето е горе долу същото.

Тази година за сега се очертава доста добра и предполагам че ще ги бия индексите с много, но просто хванах че короната ще е голям проблем и реално държах под 30% в акции по времето на големия срив от март и успях да си удвоя акциите на доста по-ниски нива. Но такива кризи се случват веднъж на десетилетие и едва ли доброто ми представяне тази година ще се повтори скоро. Оставил съм си и достатъчно екстра амуниции ако това сега се окаже корекция на мечи тренд, а не връщане към бичия тренд. Но това я се случило, я не.

Коментар

• Стигнах до извода, че същата ако не и по-голяма печалба можеш да си докараш от 5 акции както и от 25. Само дето с 25 ще ти е по-трудно да ги следиш. Да следиш много коства излишни нерви и енергия, но не носи по-големи приходи. Това е моят опит

Коментар

Ами защото са различно нещо. Зависи разбира се какво човек си купува. Аз обичам да ми плащат да им държа акциите, дори и да няма кой знае какъв капиталов растеж. Прибирам си дивидентите и не се чудя сега това дето ми дава 5% дивидент на година различно ли е или не от лалета. Може би вече съм поостарял и не ме кефи риска, но си харесвам постоянно да ми влиза свеж кеш в портфейла от дивиденти и лихви, без особено да се напъвам да откривам моди, трендове и така нататък.
                        С тази стратегия биеш ли spy а qqq последните 5, 10 год...

Коментар

• Първоначално изпратено от ПИЧ Разгледай мнение
                          Какво е това инвестиране в 30 - 40 броя различни акции или активи да го кажем. Освен ако не управлявате огромни(привлечени) парични фондове. А как ги следи един човек. Това е невъзможно. Повече от 4-5 акции не са нужни. Дори 1-2 компании които си изучил как реагират са достатъчни, айде нека са 4-5-6 най-много.
                          Ми не е инвестиране, бе пич. Търговия е. Дреме ми на.... за самите компании. Всичките до един са корумпета. Просто понякога се отварят добри сделки на неочаквани места и портфейлът се разширява. Ако се бях инатил и не следвах идеите на pibbel и на разни шмекери от елиттрейдъра, щях да пропусна около 5 хил. долара. Много неща не знам, други обаче ги знаят. Лошо ли е да се съветваме един друг. С моите стотинки няма как да повлияя на пазара и да открадна сделката на века на никого. Ти какво - захапеш една, гледаш я, чакаш я, тя все не идва на добра цена. Какво те топли, ако си научил имената на всички от борда, но не си спечелил и лев от това. Tъкмо станеш експерт по АМД и те отишли на 50 долара.

Следя активно около 40 парчета в момента, но имам дялове май от 12. Може и повече, че не помня в Революта какво остана. То и една компания ми е напълно достатъчна. Имам такива, дето скочиха с по над 100%. Ама пусто шубе, страх ме е всичко на един кон. Ако знаеш и споделиш коя е следващата компания, дето ще обяви поредната ваксина за ковид, слагам всичко на нея и зарязвам останалите.

Коментар

• Първоначално изпратено от ПИЧ Разгледай мнение
                            Какво е това инвестиране в 30 - 40 броя различни акции или активи да го кажем. Освен ако не управлявате огромни(привлечени) парични фондове. А как ги следи един човек. Това е невъзможно. Повече от 4-5 акции не са нужни. Дори 1-2 компании които си изучил как реагират са достатъчни, айде нека са 4-5-6 най-много.
                            С 4-5 компании представянето на портфейла ти ще е тотално непредвидимо. Освен ако едната позиция не е SPY например с 80% тежест и останалите да са нещо което те кефи но всяка с относително малък дял. От акции се печели почти винаги в дълъг период само ако портфейла ти е отлично диверсифициран. А за това минимума е може би някъде около 30 компании и то пак само ако човек схваща какво прави.

Коментар

• Какво е това инвестиране в 30 - 40 броя различни акции или активи да го кажем. Освен ако не управлявате огромни(привлечени) парични фондове. А как ги следи един човек. Това е невъзможно. Повече от 4-5 акции не са нужни. Дори 1-2 компании които си изучил как реагират са достатъчни, айде нека са 4-5-6 най-много.

Коментар

• Търсенето на подценени акции не премахва нуждата от диверсификация. Реално ако човек се опитва да открива подценени активи пак се налага да инвестира в 30, 40 или повече акции. Като вече нещата стават доста трудни защото се налага да взима под внимание различни специфични за компанията, но и макро фактори, които въздействат на цените. От там се налага да диверсифицира и по тези макро фактори, все едно дали използва сектори или гроут/валю. След това идва пък управлението на портфейла си като цяло, все пак не иска да изпуска растежи, когато пазара расте, така че трябва да си стикова и бетата на портфейла като цяло спрямо сп 500, насдак или каквото там използва за собствен бенчмарк.

Цялото това нещо е занимавка за пълен работен ден, дори и да е много навътре с материала, особено ако търгува по-активно. А ако не е наясно какво прави, то и резултатите му ще са много повече плод на късмет отколкото на този огромен труд който хвърля.

И в крайна сметка е доста вероятно една елементарна стратегия с три или четири ETF да се представя по-добре от портфейла му като цяло.

Лично моето мнение е че си заслужава да се търсят подценени компании главно на равиващите се пазари. Там инвеститорите са, как да го кажа, по тъпи. И е възможно да се намерят готини неща.

За американския или европейския пазар, да се опитваш да намираш нещо подценено си е кауза пердута. Всички компании се следят от доста солиден брой анализатори, които са много по-навътре с тях отколкото отделен човек може да бъде. Техните анализи първо достигат до тези които им плащат, и всичко което трябва да бъде в цената е в цената много преди индивидуален инвеститор да се усети че изобщо съществува.

Коментар

Working...
                                X