IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    Специално за тия, дето ме обвиняват в предателство към БФБ:

[ATTACH=CONFIG]n3173448[/ATTACH]
    Ами говоренето за чужди пазари не е пропорционално на портфейла, който имаш на чуждите пазари Последно време само чуждото ти е в устата а сега се вижда, че продължаваш да си наше момче.

Коментар

• Забелязал съм, че Инта цитира средни стойности. В примера насочен към Импето (със SFARM групата) отново цитира средни стойности към края на годината. Така, че и с HIKA и HLEV най-вероятно е същото. Така поне аз го тълкувам. Освен това виждаш, че към края на 2014 г. HIKA изчезва и парите се вливат в HLEV.
      Last edited by Чичо Манчо; 25.02.2017, 12:53.
      Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

Човекът е дал инфо от 2012 г., а това с увеличението на капитала е било през 2011 г.
        Само че моя ИП ми показва че аз има сделки към НГ 2013 г. на 2,4- 2,45....за над 1000 броя...
        За 2014 г. ми дава сведения че съм имал сделки за 4,20 до 4,50 лв..... за над 2000 броя...
        Та така....това са действителни сделки
        А имахме ли спор за ИД който продава а в 2016 г има повече двойно акции от 2015 г...та те всички имат увеличение ....та май са си увеличавали и тогава акциите...
        Та лекцията е как се губи от една акция ли....
        Last edited by Монти; 25.02.2017, 12:31.

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение

Благодарство.
          Поздрави и още много успехи .
          И аз благодаря на Инта53 за лекцията и му желая още много, много успехи и... здраве естествено!
          Vanitas vanitatum...

Коментар

Ъръмчх.

Нозина смятате така доходността, ама за мене туй е неправилно - защото въпросът пред човекът не е какво е направил с парите си преди отдавна (или неособено отдавна), но какво да стори сега. Как преценяваш дали някоя инвестиция вече се е изчерпала като сгодност на настоящата и цена, щом гледаш само на колко си я пазарувал преди шест години?

Ако Имотаджийското стане на 13.80, пак ли ще гледаш на колко си го купил? А ако Coca cola тогава - по общо пазарни причини, отиде на 34 зеленички? Ако трябва да избираш само между едната и другата компания, пак ли ще стоиш в Имотаджийското, само защото си го купил евтино някога си?

Впрочем същото спорехме с Фортиссов - за реинвестицията на дивиденти. Ако ти си купувал Имотчета средно на 3.14 кинта (аз на толкова средно купувал), какво ти помага ако реинвестираш сега, щом цената вече е двойна? Аз затуй - вече навън. Търся дивидентна над 5%, малко изключение направих само за суперстратегическата Газпром - а в България вече над 5% не можеш намери - освен Жабоците и може би - Елана. И Кока Кола дадох само като за например. Да, пазарът в САЩ е надценен - и ще има корекция - дано, че искам да си взема някои могъщи неща като например Pfizer. Но в Британия е сгодно - по-сгодно от туканка - затова напоследък основно там си купувам.
            Здравей,
            Нов съм във форума и реално в инвестициите и въпросът за изчисляване на доходността ме интересуваше живо и следях тук темата и спора ти с Фортис и другите, но извода, до който стигнах е, че изчисляването на доходността на база средна цена е правилния метод, защото само той ти дава реална представа на печалба/ загуба си от съответната инвестиция и съответно, ако имаш таргет за излизане от нея, дали е дошло това време. Убедих се в това по следната проста причина - имах фондове, по които имах неколкократни покупки на различни цени (някои над моментната пазарна, други под), следях ги поотделно всяка. Но в един момент исках да продам само част от тази позиция и дойде логичния въпрос - как да изчисля по прост начин дали съм на печалба или загуба от тази продажба и как да продължа да смятам след това (чисто виртуално можеше да кажа - продавам частта на печалба и оставям губещата или обратното, но това си е чиста самозаблуда). Най-простия начин - събираш първоначалните инвестиции и моментната им стойност и гледаш дали е повече или по-малко, но това си е чисто осредняване на цената. Същото е и с дивидентите. При теб при СФИ, ако средната ти цена на придобиване е 3.14, значи реално получаваш 12-13% дивидент (съжалявам, нямам и не следя СФИ, може и други да са процентите) и това е твоята дивидентна доходност от акцията, независимо, че ако купиш на моментна цена за новите акции ще е 4% и малко. Ако купиш сега, това би ти качило средната цена на придобиване и свалило средния % дивидент, но със сигурност пак няма да е 4% (освен, ако не купиш толкова много на сегашна цена, че средната да се покачи близко до пазарната в момента). Това също е добър индикатор дали да задържиш акцията или не, въпреки че реално имаш 100% капиталова печалба към момента.
            Но за бъдещата преценка дали да реинвестираш или купиш в дадена компания си напълно прав - трябва да се гледат моментните стойности, но по този въпрос едва ли има спор.
            И благодаря за дискусиите и споровете, които водите - много може да научи и осъзнае човек от тях - както за инвестирането, така и конкретно за собствения си подход и отношение към инвестициите. Много ми помогнаха, поне за момента, да се ориентирам каква е най-добрата стратегия за момента за мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Нещо не ти излиза в Хиката ...
              да не си забравил че дадоха по една безплатна акция от цена 5 в.....преди....
              нататък си ти....
              Човекът е дал инфо от 2012 г., а това с увеличението на капитала е било през 2011 г.
              Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение

Айде малко стат..
                30,12,2012r.
                1000x0,768 = 768 hLev
                2600x1,6177 = 4206 HiKA
                30,12,2013r.
                1190х0,705 = 838 hLev
                3850x1,8625 = 7171 HiKA
                30,12,2014r.
                48790х1,086975= 53033 hLev
                HiKA+ Emka+sFarm>отиват в З.лев
                1000x0,8921= 892 hZag
                30,12,2015г
                51580х0,41= 21148 hLev
                1000x0,7121= 712 hZag
                30,12,2016г
                70185х0,471901 33120 hLev
                1000x0,2369= 237 hZag
                Нещо не ти излиза в Хиката ...
                да не си забравил че дадоха по една безплатна акция от цена 5 в.....преди....
                нататък си ти....

Коментар

• Специално за тия, дето ме обвиняват в предателство към БФБ:

Click image for larger version

Name:	3443.JPG
Views:	1
Size:	14.3 КБ
ID:	3173448
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

Груба грешка от моя страна да си продам HZAG-а.Уцелих с покупката на 1 лев,намазах дивидент 50-60 ст.за 2013-та май беше и си викам,тия са много неликвидни,чакай да ги разкарам...Те па са пукнаха да дават още дивиденти,гадовете...Поне са отишли при готин колега тия хиляда бройки..То освен тая хилядарка,дето си я менкаме,май други свободни акции няма..

Така е аз ти я отнех, но те се сдобиха и с дял от в Зл. лев от продажбите на "Изола".
                    тук сделките от години са само тези с изключение на нашата;-

с HZAG
                    1000 x 0.899
                    1000 x 1.000
                    9000 x 0.700
                    1000 x 0.700
                    30292 x 0.570

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Аз си смятам доходността на база средна цена на придобиване, а не на моментна цена Ако продам сега, остава въпроса какво да правя с кеша И каква ми е гаранцията че надценения пазар в САЩ няма да претърпи корекция Ако дивидента на СФИ се запази, ще си избия инвестицията след около 8-9 години. За Кока-Кола ще ми трябват над 40
                      Ъръмчх.

Нозина смятате така доходността, ама за мене туй е неправилно - защото въпросът пред човекът не е какво е направил с парите си преди отдавна (или неособено отдавна), но какво да стори сега. Как преценяваш дали някоя инвестиция вече се е изчерпала като сгодност на настоящата и цена, щом гледаш само на колко си я пазарувал преди шест години?

Ако Имотаджийското стане на 13.80, пак ли ще гледаш на колко си го купил? А ако Coca cola тогава - по общо пазарни причини, отиде на 34 зеленички? Ако трябва да избираш само между едната и другата компания, пак ли ще стоиш в Имотаджийското, само защото си го купил евтино някога си?

Впрочем същото спорехме с Фортиссов - за реинвестицията на дивиденти. Ако ти си купувал Имотчета средно на 3.14 кинта (аз на толкова средно купувал), какво ти помага ако реинвестираш сега, щом цената вече е двойна? Аз затуй - вече навън. Търся дивидентна над 5%, малко изключение направих само за суперстратегическата Газпром - а в България вече над 5% не можеш намери - освен Жабоците и може би - Елана. И Кока Кола дадох само като за например. Да, пазарът в САЩ е надценен - и ще има корекция - дано, че искам да си взема някои могъщи неща като например Pfizer. Но в Британия е сгодно - по-сгодно от туканка - затова напоследък основно там си купувам.
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Айде малко стат..
                        30,12,2012r.
                        1000x0,768 = 768 hLev
                        2600x1,6177 = 4206 HiKA
                        30,12,2013r.
                        1190х0,705 = 838 hLev
                        3850x1,8625 = 7171 HiKA
                        30,12,2014r.
                        1000x0,8921= 892 hZag
                        30,12,2015г
                        51580х0,41= 21148 hLev
                        1000x0,7121= 712 hZag
                        30,12,2016г
                        1000x0,2369= 237 hZag
                        Груба грешка от моя страна да си продам HZAG-а.Уцелих с покупката на 1 лев,намазах дивидент 50-60 ст.за 2013-та май беше и си викам,тия са много неликвидни,чакай да ги разкарам...Те па са пукнаха да дават още дивиденти,гадовете...Поне са отишли при готин колега тия хиляда бройки..То освен тая хилядарка,дето си я менкаме,май други свободни акции няма..

Коментар

Айде малко стат..
                          30,12,2012r.
                          1000x0,768 = 768 hLev
                          2600x1,6177 = 4206 HiKA
                          30,12,2013r.
                          1190х0,705 = 838 hLev
                          3850x1,8625 = 7171 HiKA
                          30,12,2014r.
                          1000x0,8921= 892 hZag
                          30,12,2015г
                          51580х0,41= 21148 hLev
                          1000x0,7121= 712 hZag
                          30,12,2016г
                          1000x0,2369= 237 hZag
                          Отново благодаря, Инта
                          Това остава за учебниците по които ще учат сега прохождащите пък и ние които вече сме тук.

Коментар

Това е компания, чиито бизнес няма на къде да се разраства, освен ако не строят още - например трета могъща кула. Какво може да оправдае цена от 14 кинта? Всички от тук искат да цоцат дивидент - нормално: АДСИЦ. Само че на 14 кинта Имотаджийското ще е чувствително по-несгодно и от Coca cola да кажем.

Впрочем точно това, че компанията е АДСИЦ - карткосрочно - добре, но дългосрочно причинява несгодност. Това ежегодно увеличаване на капиталът, за да се погасява кредитът, доста разводни. Ако беше неадсиц, можеше да не плаща дивиденти, докато кредитът не бъде погасен - а тогава това щеше да стане ного по-бръже и по-лесно... и после вече да има сосна цоцаница.
                            Аз си смятам доходността на база средна цена на придобиване, а не на моментна цена Ако продам сега, остава въпроса какво да правя с кеша И каква ми е гаранцията че надценения пазар в САЩ няма да претърпи корекция Ако дивидента на СФИ се запази, ще си избия инвестицията след около 8-9 години. За Кока-Кола ще ми трябват над 40

Коментар

К`во беше ОХЛ - някаква мегаферма за охъли ли?

Ок, текила, пушене и чушки. Ако ще купуваш чушки, вземи половин кило и за мене
                              http://www.ohlmexico.com.mx/

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение

Благодарство.
                                Поздрави и още много успехи .

Айде малко стат..
                                30,12,2012r.
                                1000x0,768 = 768 hLev
                                2600x1,6177 = 4206 HiKA
                                30,12,2013r.
                                1190х0,705 = 838 hLev
                                3850x1,8625 = 7171 HiKA
                                30,12,2014r.