Точно така, Мидичката е ного могъща, секси компания смело към бъдещето устремена.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от geo0rgi Разгледай мнениеМерси за отговора.
Иначе на мен стратегията ми за акциите зад океана е малко по-различна и не включва печалба само от дивидент,но някак ми е по-спокойно когато знам че ще получавам и дивидент всяко тримесечие.Затова и първите ми две закупени компании бяха Епъл и Майкрософт-от тях не очаквам някаква невероятна дивидентна доходност,но предпочитам да имам някакъв приток на средства дори и при така очертаващия се спад в близките 1-2 години.
Знам,че няма много логика да инвестирам ,ако очаквам спад,но предпочитам да почна по-отрано отколкото да стоя и да чакам неизвестно време до следващата криза.Иначе японския пазар ми е твърде непознат,а не искам да инвестирам в нещо което не разбирам.За европейските акции съм някакси резервиран и не мога да намеря компании,които да ми хващат окото.Единствено бих се замислил за Shell и Diageo,но не са ми сред приоритетните все още.Интересно ми е какво е мнението тук за компании като Visa i Mastercard-на мен ми се струват компаниите с един от най-печелившите бизнес модели и като че ли това ще е следващата ми позиция въпреки че спрямо p/e изглеждат надценени.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнениеТи какво разбираш под активен трейдър?Някой с портфейл от 20 000лв да си склаппира всеки ден?Тези нямат влияние на пазара.Колкото е по голям портфейла,толкова по-трудно и излишно си активен-тогава печелят само посредниците от комисионни.Като смяташ Батя за активен питай го за стратегията му и от там колко често "джътка".
Да се върна на темата, независимо какъв е портфейла на човек, 5, 6 или 7 цифрен, всеки иска да печели и да намери най - подходящата за собствения си инвеститорски профил стратегия. Желая на всяко ф.л. сполука в намирането на най - краткия път до успеха, независимо дали е на БФБ или навън!Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
Да, личи си. Щом под "активен трейдър" се слагат фондовете, които са на БФБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от HY Spread Разгледай мнение
Това е добър въпрос. Български акции като единична инвестиция трябва да се избягват. Търсиш дивидентни акции със стабилен и скучен бизнес със стабилен cash flow. Не се фокусирай върху Америка само и търси също силни акции в Европа и Япония etc. Остави 20% от портфолиото ти за growth stocks където има перспектива. Поради хоризонта ти може да си позволил волатилността. Поздрави
Иначе на мен стратегията ми за акциите зад океана е малко по-различна и не включва печалба само от дивидент,но някак ми е по-спокойно когато знам че ще получавам и дивидент всяко тримесечие.Затова и първите ми две закупени компании бяха Епъл и Майкрософт-от тях не очаквам някаква невероятна дивидентна доходност,но предпочитам да имам някакъв приток на средства дори и при така очертаващия се спад в близките 1-2 години.
Знам,че няма много логика да инвестирам ,ако очаквам спад,но предпочитам да почна по-отрано отколкото да стоя и да чакам неизвестно време до следващата криза.Иначе японския пазар ми е твърде непознат,а не искам да инвестирам в нещо което не разбирам.За европейските акции съм някакси резервиран и не мога да намеря компании,които да ми хващат окото.Единствено бих се замислил за Shell и Diageo,но не са ми сред приоритетните все още.Интересно ми е какво е мнението тук за компании като Visa i Mastercard-на мен ми се струват компаниите с един от най-печелившите бизнес модели и като че ли това ще е следващата ми позиция въпреки че спрямо p/e изглеждат надценени.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Няма пълно щастие, това знам аз. Това е нереално висока доходност и явно има някакво заровено куче. Да не се окаже след време че дивидента ти е 7%, ама 50% от главницата я няма!?
За мен инвестирането заради дивидент е за пенсионери хора, на по 60-70 г. Истинските пари се правят от откриване на нешлифовани диаманти, които крият потенциал от екстра капиталова доходност!
Но разбира се всеки човек си има своя философия и толеранс към риск.
Това си е затворен фонд, цеф, а не етф и в сравнение с нискотаксуващ етф като спай има 10 пъти по голяма такса, над 0.9% ( което все пак в сравнение с никиту де не рачи да дава хич дивиденти си е ок)
Удържа се и данъка, ала все пак си остават поне едно 5.5 % чисто от дивидентите.
Общата доходност ( диви и капиталова) за 10г период си е доста сходна с подлежащия индекс.
Като за запалени дивидентаджии си е добро возило.
Дадох го просто като пример, има и други сходни за различни вкусове, qqqx diax и т.н.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Бих се радвал да чуя какво те притеснява във въпросните компании. Винаги съм се стремял да уважавам чуждото мнение, и нямам за цел да си налагам мнението. Казвам че дивидента във въпросните компании е добър и редовен. Щом е решил да инвестира навън, чудесно. Просто отбелязвам че моите възгледи не са такива.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнение
Ей, аман от разбирачи.Ами фондовете къде ще бъдат?Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
... индекс от 500 най добри световни компании който ти дава 7.2% диви доходност, при това всяко тримесечие ? ..
За мен инвестирането заради дивидент е за пенсионери хора, на по 60-70 г. Истинските пари се правят от откриване на нешлифовани диаманти, които крият потенциал от екстра капиталова доходност!
Но разбира се всеки човек си има своя философия и толеранс към риск.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Бих се радвал да чуя какво те притеснява във въпросните компании. Винаги съм се стремял да уважавам чуждото мнение, и нямам за цел да си налагам мнението. Казвам че дивидента във въпросните компании е добър и редовен. Щом е решил да инвестира навън, чудесно. Просто отбелязвам че моите възгледи не са такива.
Ала че ре-то им като цяло е като на американските индекси не те ли притеснява ?
Да приемем че не.
Тогава (щом си фен на дивидентите) какво е предимството да си вложиш парите само в тези 7 и да вземаш 3.5-4% дивиденти вместо в индекс от 500 най добри световни компании който ти дава 7.2% диви доходност, при това всяко тримесечие ? Виж BXMX.
А и кой от двата варианта е по малко рисков според теб ?
- 1 like
Коментар
-
Данък дивидент е 10 - 15% с попълнена форма W8BEN, което е нормално. Ще се въздържа от писане по споменатите компании, особено някои, всеки си преценява и с времето се учи. Накрая на БФБ от активните трейдъри ще остане само хардлайнера Батя, с цялото ми уважение към него.
Коментар
-
. Накрая на БФБ от активните трейдъри ще остане само хардлайнера Батя, с цялото ми уважение към него.
- 1 like
Коментар
-
И все пак и на БФБ има компании с постоянна дивидентна доходност. Софарма трейдинг, Стара планина холд, ХЕС, М+С хидравлик, Софарма имоти АДСИЦ, Адванс терафонд АДСИЦ, Монбат и още няколко които също раздават дивидент но не толкова постоянно (може би изпускам някоя компания). Тук данък дивидент е 5%, почти навсякъде е повече. В САЩ плащаш данък дори на капиталовата печалба, да не говорим за 30%-ния им данък дивидент. Все пак решението си е твое, но аз не бих отписал напълно БФБ.
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от geo0rgi Разгледай мнениеИнтересно ми е според вас в един портфейл колко акции трябва да има като брой и кои индустрии трябва да фигурират вътре?
Става въпрос за портфейл с дългосрочна перспектива от поне 10 години като акциите са изцяло от чужбина тъй като нашия пазар не е още дорасъл да се правят някакви много дългосрочни сметки.
Аз си мисля,че някъде около 10 е оптимално,но ми е интересно хората с по-голям опит на какво мнение са.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от geo0rgi Разгледай мнениеИнтересно ми е според вас в един портфейл колко акции трябва да има като брой и кои индустрии трябва да фигурират вътре?
Става въпрос за портфейл с дългосрочна перспектива от поне 10 години като акциите са изцяло от чужбина тъй като нашия пазар не е още дорасъл да се правят някакви много дългосрочни сметки.
Аз си мисля,че някъде около 10 е оптимално,но ми е интересно хората с по-голям опит на какво мнение са.
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар