Първоначално изпратено от geo0rgi
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?
Collapse
X
-
- 3 Харесвания
-
Първоначално изпратено от geo0rgi Разгледай мнениеИнтересно ми е според вас в един портфейл колко акции трябва да има като брой и кои индустрии трябва да фигурират вътре?
Става въпрос за портфейл с дългосрочна перспектива от поне 10 години като акциите са изцяло от чужбина тъй като нашия пазар не е още дорасъл да се правят някакви много дългосрочни сметки.
Аз си мисля,че някъде около 10 е оптимално,но ми е интересно хората с по-голям опит на какво мнение са.
Неслучайно пиша компании: две по две, две по две, две по две... защото следвам старият принцип: ако не можеш без конкуренция, сам се конкурирай. Във всеки отрасъл има по няколко най-могъщи и важни компании - евентуална бъдеща слабост на едната най-вероятно от другата компенсирана ще бъде, така че такива миксове дават допълнителна сигурност.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Интересно ми е според вас в един портфейл колко акции трябва да има като брой и кои индустрии трябва да фигурират вътре?
Става въпрос за портфейл с дългосрочна перспектива от поне 10 години като акциите са изцяло от чужбина тъй като нашия пазар не е още дорасъл да се правят някакви много дългосрочни сметки.
Аз си мисля,че някъде около 10 е оптимално,но ми е интересно хората с по-голям опит на какво мнение са.
Коментар
-
Първоначално изпратено от HY Spread Разгледай мнение
Shell има много по добър дивидент и по малка политическа обремененост. Аиде със здраве
И: политическа обремененост - не чак толкова фатално. Нима мениджмънтът не взема окончателните решения? Ако ги вземаше държавата - миналата година дивидентът щеше да е 18, а не 8 рубли. И обременеността, доколкото я има, не накърнява могъществото на Газпром, често дори обратното.
Със здраве: със здравеМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Хъх, че ти да не си вкарваш парите в пазари? - Вкарваш си ги в компании, да. Ти си знаеш, но за мене Gazprom (напримерно) е ного по-могъща компания от Ябълчичката - защото ако Ябълчичката изчезне, никой няма да бъде особено съкрушен като потребител... ама ако Газпромът ей-сега вземе та врътне крановете, ще стане ного по-голям панаир. Апропо - и Газпром снася само 20% от печалбата като дивидентец... ама дивидентната и доходност е 3.88% (хем сега - на висока цена - лятото по традиция цената на акцията пада), а на Ябълчичката - жалкият 1%, при една и съща данъчна ставка. За такава доходност не знам колко важна трябва да е една акция, за да си туря парите в нея. Апропо - имал съм Ябълчици - в началото, когато залитах по големи имена.
Правя тия сметки, защото казваш, че си дивидентаджия.Даже Газпром ми е от по-неизгодните позиции, ценя я основно заради огромните перспективи пред - и колосалната стратегическа мощ на.
Коментар
-
Първоначално изпратено от geo0rgi Разгледай мнение
Аз не виждам честно казано други пазари,в които да съм по-спокоен да си вкарам парите.Пък и не бих казал,че американските акции са надценени,поне не всичките.Епъл например е с p/e от 18 и forward такъв от около 13,което за такава компания е повече от прилично.Дивидентът като процент не е толкова висок към момента,но първо имат много потенциял за капиталов растеж,а второ и със сигурност ще вдигнат дивидента доста следващите няколко години.В момента изплащат само 20% от печалбата като дивидент,което им оставя много място за увеличение.
Правя тия сметки, защото казваш, че си дивидентаджия.Даже Газпром ми е от по-неизгодните позиции, ценя я основно заради огромните перспективи пред - и колосалната стратегическа мощ на.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Аз не виждам честно казано други пазари,в които да съм по-спокоен да си вкарам парите.Пък и не бих казал,че американските акции са надценени,поне не всичките.Епъл например е с p/e от 18 и forward такъв от около 13,което за такава компания е повече от прилично.Дивидентът като процент не е толкова висок към момента,но първо имат много потенциял за капиталов растеж,а второ и със сигурност ще вдигнат дивидента доста следващите няколко години.В момента изплащат само 20% от печалбата като дивидент,което им оставя много място за увеличение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Глупавите ябълкаджии са прочути с туй, че не знаят какво да правят с парите си. С 300 МБ биха могли да се разрастнат могъщо във високотехнологическият или който си щат сектор, но те не правят това и само пълнят дюшечета със сухо. За сравнение Pfizer -правейки пари основно от Виаграта - стана ебаси акулището в браншът, лапайки като кифтета цели немаловажни компании.
Ти си знаеш - просто могъщи компании има не само в Щатите. Мен там вече са ми високи цените - щото и аз търся сосна доходност - и вече май няма какво американско да си купя.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеЗдравко, той си ги харесва..Нека да го радват..Новите трябва да се научат и на това
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеАз бих махнал при добри цени - Зрънчо, Еврохолд и Албена и бих ги сменил с по- продуктивни..Чистят се лека полека макар и на загуба и се взима нещо качествено.
- 1 like
Коментар
-
Мисля си че ще има спад,но няма да е тази година.След данъчната реформа там страшно много пари ще се върнат в САЩ.За справка Епъл имат около 300 милиарда $ в офшорни сметки,които не искаха да връщат заради високия данък.Сега се очаква да вкарат тези пари обратно в компанията.Това е само един пример като има още стотици такива компании,които ще направят същото.
Освен това се стремя всички компании,в които инвестирам да са с достатъчно малък дълг,за да не им се отрази евентуалното вдигане на лихвите.
Не на последно място аз тези инвестиции ги правя в доста дългосрочен план като една корекция дори е добре дошла.
Ти си знаеш - просто могъщи компании има не само в Щатите. Мен там вече са ми високи цените - щото и аз търся сосна доходност - и вече май няма какво американско да си купя.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от KiroАз бих махнал при добри цени - Зрънчо, Еврохолд и Албена и бих ги сменил с по- продуктивни..Ами да, ето пример - p/e 8,3 & p/b 0,7 - Дружество в Софикс (Кирето се сеща кое) А Давидов ще гони профита зад океана.(а там какви са коефициентите .... мале мале ) Давидов също е прав - чува го постоянно, вече цели 10 години
но един път стомна за вода, втори път, трети .... на десетия път - бум шакалака :с д-р Дре ))) не е препоръка все пак, да не се засегне некой
Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Сигурно си прав, колега fortiss, но аз не търгувам професионално и не се издържам от борсата.Не е препоръка!
Коментар
Коментар