IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Онлайн семинар: Прогнози 2018: В какво е подходящо да се инвестира и кои активи да се избягват на 30 януари 2018 г. от 18:30 ч.

    Коментар


    • Да: но могъщите кули са пълни - потенциал - къде? Строят се нови офис сгради, но дали няма мутрозапушване в секторът? СФИ има плюсът, че повечето наематели са от групата. Не забравяй обаче разводняването на акциите - нефрапиращо - но: редовно. Възможности за капиталов ръст - ако това имаш предвид - има. Иначе - инвестиционно-имотаджийската политика на групата в бъдеще ще бъде насочена в друго дружество.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        Не знам... аз я разкритикувах, че най-доходоносните 4 акции са само 11% от портфейлът... това и дърпа общата сгода надолулу. Тази година привилегированите жабоци ще я дръпнат нагоре - има повече бройки от мене.

        Колеги - що така скокна Имотаджийското - някаква новина ли пъкна - или обикновено балончене?
        Тъкмо и аз това щях да казвам. Уж надценена СФИ, уж няма потенциал а всяка година стабилен ръст. Според мен самия потенциал пред офис площите в България е голям. Наемите са най-ниските в целия ЕС, строят се постоянно нови офис сгради които в повечето случай се наемат още на зелено. Докато IT и аутсорсинг бизнесите растат, смятам че и цената тук ще расте. От 1-2 години си мисля че дори и акцията да не се вдига поне няма и да пада.
        Last edited by mancev; 24.01.2018, 20:55.

        Коментар


        • Не знам... аз я разкритикувах, че най-доходоносните 4 акции са само 11% от портфейлът... това и дърпа общата сгода надолулу. Тази година привилегированите жабоци ще я дръпнат нагоре - има повече бройки от мене.

          Колеги - що така скокна Имотаджийското - някаква новина ли пъкна - или обикновено балончене?
          Last edited by Императорът; 24.01.2018, 20:04.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            Ърм, вярвам Патето няма да ми се сърди, ако пусна инфо и за нейният портфейл. Не че не ме е питала никога за мнение, но все пак сама си е вземала решенията... колелцето и колчетата - то се знае - аз нарисувах:


            https://imgur.com/a/awbTj
            Той този портфейл повече ми харесва от твоя импе

            Коментар


            • Ърм, вярвам Патето няма да ми се сърди, ако пусна инфо и за нейният портфейл. Не че не ме е питала никога за мнение, но все пак сама си е вземала решенията... колелцето и колчетата - то се знае - аз нарисувах:


              https://imgur.com/a/awbTj
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Е - Манцев - то и аз не смятам да излизам напълно от СФИ - просто продадох една част. Ако няма сериозни ръстове на печалбата и дивидентът (нещо което ще е трудно), цената няма как да расте до безкрайност.
                Атерата има потенциал - защото първите лизингови договори започват да изтичат след две години. Те нека ми снасят по 18-20 стинки дивидент, пък цената да си стои на тия нива - аз зор не давам. Бизнесът им е стабилен и с добър мениджмънт.
                За Жабоците - при тия нива на доходност мениджмънтът не е особен проблем - а постоянен спад на цената - сам прецени - е невъзможен. Няма как акциите да станат по левче (например), при положение, че се раздава 25 стотинки дивидент - а и да стане - баси якото - ще набия 50% от портфейлът си в. Ако една акция ти носи 20-25% дивидентна доходност - стабилно - година след година - тебе ще ти пука ли какво се говори за нея?
                Цената на Трейдингът е висока - но при това постепенно и стръмно нарастване на приходи и печалби - и на дивидент - след три години ще ти се вижда ниска.
                Монбатовици съм имал навремето 2-3 пъти, вече са ми ного скъпи.
                Принципно не гледам единствено дивидентът, а проучвам цялата компания, затова имам в портфейлът си не чак толкова доходни немски и американски акции. Просто компании като Жабокът, Атерата и СФИ са ми нещо като супердоходни депозити, които ми финансират реинвестиционният процес. Други компании са ми за стратегическа мощ. При трети - търся дългосрочен растеж - например Трейдингът, който ми е с най-голяма тежест в портфейлът.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                Коментар


                • ATERA 0.57%
                  BREF 7.37%
                  CCB 18.03%
                  CHIM 24.30%
                  DOVUHL 6.67%
                  FIB 17.62%
                  PETHL 5.41%
                  SFARM 2.17%
                  SKK 2.44%
                  SVIL 5.97%
                  ZHBG 4.81%
                  95.35%
                  Останалото е около 10 позиции и е в процес на окрупняване или изчистване.

                  Коментар


                  • Радвайте се, че имате портфейли Човекъ без портфейл е като маймунек на път без табела
                    Не е препоръка... !!!
                    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                      Не ни досаждаш, то се знай - но - тежестта на Имотаджийското не е ли твърде голяма в твоят портфейл? Аз мисля - освен ако не построят нова могъща кула - потенциалът им изчерпан вече почти съвсем напълно е. Допълнително отегчаващо обстоятелство е постепенното разводняване на капиталът - заради знаем какви причини. При настоящата цена дивидентната им доходност - понеже и ти като мен туй гледаш - отива на 4% и надолу. Това е вече не ного секси. Гледам - имаш малко Атерки - и нямаш пукната Жаба. Аз пък - обратно - от Софарма Имоти - прелях към Атерката - мисля споменах това. Преди време сторих обратното, направих в Имотите един нелош капиталов ръст и сега си връщам старото разпределение полека-лека.
                      Странен избор за пръва инвестиция навън - защото - ако е за гувичене с довидент - има къде по-сгодни компании, а и по-могъщи, а и разпродажбата на бизнеси не ме кефи някак подсъзнателно.
                      Трейдингът заслужава тоже повече внимание - защото бизнесът им расте силно и - експанзира. Аз там съм в ступор - по посочената причина не ща да продавам, а и не искам повече да купувам, защото и без това - основна тежест в.

                      Монбатовиците и Любовните послания вече не са ли тотално несгодни, ако гледаме само дивидентът? А бамчицата като не снася, що не я чупиш? Купи си HSBC щом обичаш дивидент. Не ти давам мозък, разсъждавам си просто.
                      Десет поредни години плащане на дивидент е нещото което ме кара да държа и да не продавам СФИ. Не знам дали потенциала е изчерпан или не, но от няколко години се говори че няма потенциал, но акцията си расте всяка година и поддържа стабилен дивидент. Както съм казвал и друг път, аз си смятам дивидентната доходност на база средната цена на придобиване, а тя при СФИ ми е доста под сегашната Единствено разводняването на капитала не ми харесва, но не смятам да продавам поне докато не се изплати прословутия заем за кулите. Не купувам Атера защото не виждам голям потенциал в земеделската земя, рентите си стоят на едни нива. Цената не се движи нагоре, а следователно няма основание да очаквам и покачване на цената на акцията. Хубаво е че плащат хубави дивиденти, така че и тук не смятам нито да купувам, нито да продавам. Жабите не ми харесват като концепция, като бизнес, като мениджмънт и т.н. Да има някаква дивидентна доходност, но тя е за сметка на постоянен спад в цената. За Теленор вече споменах че съм се спрял повече на държавата, отколкото на компанията. Не търся задължително най-високите дивиденти, а по-скоро приемливи + капиталова печалба. Смятам че това е правилния подход, поне за мен. Прекаленото втренчване в най-високата дивидентна доходност дори понякога пречи според мен. За трейдинга си прав, остана ми някакъв кеш и най-вероятно още тази седмица ще го инвестирам там, но мисля че цената е доста висока, въпреки добрите резултати и въпреки редовните приемливи дивиденти. Монбат ми е малък процент, и не смятам да продавам. Компанията е добра, мениджмънта е добър. При ПИБ имам над 100% ръст и ще следя какво ще стане. Банката ми харесва, може да почне да плаща дивиденти, може да влезе чужд инвеститор. А и нито едно от двете да не се случи здраве да е. За HSBC ти благодаря за съвета, но за момента не смятам да правя някакви размествания. Може би след време ако се случи някаква корекция тогава...
                      Last edited by mancev; 22.01.2018, 23:07.

                      Коментар


                      • Не ни досаждаш, то се знай - но - тежестта на Имотаджийското не е ли твърде голяма в твоят портфейл? Аз мисля - освен ако не построят нова могъща кула - потенциалът им изчерпан вече почти съвсем напълно е. Допълнително отегчаващо обстоятелство е постепенното разводняване на капиталът - заради знаем какви причини. При настоящата цена дивидентната им доходност - понеже и ти като мен туй гледаш - отива на 4% и надолу. Това е вече не ного секси. Гледам - имаш малко Атерки - и нямаш пукната Жаба. Аз пък - обратно - от Софарма Имоти - прелях към Атерката - мисля споменах това. Преди време сторих обратното, направих в Имотите един нелош капиталов ръст и сега си връщам старото разпределение полека-лека.
                        Странен избор за пръва инвестиция навън - защото - ако е за гувичене с довидент - има къде по-сгодни компании, а и по-могъщи, а и разпродажбата на бизнеси не ме кефи някак подсъзнателно.
                        Трейдингът заслужава тоже повече внимание - защото бизнесът им расте силно и - експанзира. Аз там съм в ступор - по посочената причина не ща да продавам, а и не искам повече да купувам, защото и без това - основна тежест в.

                        Монбатовиците и Любовните послания вече не са ли тотално несгодни, ако гледаме само дивидентът? А бамчицата като не снася, що не я чупиш? Купи си HSBC щом обичаш дивидент. Не ти давам мозък, разсъждавам си просто.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • Софарма имоти АДСИЦ - 33,60%
                          Telenor - 12,08%
                          Корадо България АД- 10,23%
                          Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - 9,48%
                          Софарма трейдинг АД - 7,45%
                          Хидравлични елементи и системи АД - 7,44%
                          Стара планина холд АД - 6,10%
                          Софарма АД - 2,42%
                          Елана агрокредит АД - 1,99%
                          Монбат АД - 1,85%
                          М+С хидравлик АД - 1,82%
                          Адванс Терафонд АДСИЦ - 1,59%
                          Спиди АД - 1,54%
                          Първа инвестиционна банка АД - 1,45%
                          Индустриален Капитал Холдинг АД - 0,90%

                          С риск да ви досадя, при положение че последния портфейл си го пуснах преди месец и половина, все пак ще си споделя очакванията и прогнозите за 2018-та. Първо с равносметката - продадох 3 от компаниите които смятам за неперспективни и за момента не-дивидентно насочени. Управлението и неяснотите в Булгартабак ме накараха да продам с доста голяма загуба, но урока които научих е никога да не инвестирам в компании с некоректни мажоритари, или дубайски офшорки. Продадох Албена заради заявлението че в близките 5 години " да не чакаме дивидент". Смятам че потенциала пред туризма ни е голям, но е хубаво поне някакъв процент от печалбата да се плаща като дивидент (40-60% смятам че е приемливо). Не съм купувал акции на Албена, имах на Албена инвест холдинг, там имах доста хубав капиталов ръст и 1-2 години вземах дивиденти, така че съм доволен, но прецених че е време за "изход" от компанията. Последната компания която продадох е Фазерлес , заради пренебрежително малкия процент от портфейла ми. Спадащия дивидент и неяснотите пред сектора и малкото информация от мажоритаря са причините за продажбата. С получените суми и допълнителни средства най-накрая се реших да инвестирам "навън". Насочих се към държава пред която мисля че дългосрочните перспективи са добри предполага се че стабилността там ще е константа и не се предвиждат някакви трусове. Държавата е Норвегия а компанията е Теленор, като най-познатата ми норвежка марка. Видях им дивиентната политика и смятам че е примлива. Редовен дивидент и около 3% дивидентна доходност, разделена на 2 плащания. Това което малко ме притеснява е че цената е на върхови нива, но то къде ли не е? Наскоро се появи информацията че компанията има намерение да продаде бизнеса си в няколко държави сред които и България. Не знам как това ще се отрази на цената, но стратегията ми е дългосрочна и дори и да има известен спад в цената, едва ли ще е дългосрочен. Очакванията към другите компании в портфейла ми, са изцяло положителни, като очаквам всички без ПИБ и евентуално ИКХ да раздадат дивидент. Надявам се да съм бил полезен.
                          Мнението ми не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнение

                            И на пет лева да кешира, портфейла му ще петнадесет пъти по голям от Вашия, а толкова колкото е спечелил, Вие с Вашите центчета няма да спечелите за цял живот. Не съм фен на никой, но когато някой е поел определен риск и е спечелил много, друг дето нема пет цифри за портфейл да му дава акъл, малко не е редно. Не е грях да нямаш и да не можеш, грях е да се опитваш да го представяш за предимство и печеливша стратегия.
                            + + + + + + + + + + + + + + +

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                              Ти си от хората, които упорито отказват да признаят и най-очевидното, когато не ги устройва то.


                              Опитай да кешираш твоят сосен портфейл в Трейдингът - ама бръже - форсмажорно, пък да видим на каква средна цена ще сториш това. Защото ти сега мислиш, че акциите ти струват по осмак парчето, но тогава ще видиш, че и Пънкар не може да им се вземе на практика !!!
                              И на пет лева да кешира, портфейла му ще петнадесет пъти по голям от Вашия, а толкова колкото е спечелил, Вие с Вашите центчета няма да спечелите за цял живот. Не съм фен на никой, но когато някой е поел определен риск и е спечелил много, друг дето нема пет цифри за портфейл да му дава акъл, малко не е редно. Не е грях да нямаш и да не можеш, грях е да се опитваш да го представяш за предимство и печеливша стратегия.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

                                Какви глупости пишете, че не било хубаво да имаш седем цифрен портфейл на БФБ????
                                Като имаш 30 хилки в акции на БФБ по-добре ли се чувстваш????
                                Започвате да се навивате на вашите глупости и няма край ! Айде спри се малко Импе !!!
                                Ти си от хората, които упорито отказват да признаят и най-очевидното, когато не ги устройва то.


                                Опитай да кешираш твоят сосен портфейл в Трейдингът - ама бръже - форсмажорно, пък да видим на каква средна цена ще сториш това. Защото ти сега мислиш, че акциите ти струват по осмак парчето, но тогава ще видиш, че и Пънкар не може да им се вземе на практика !!!
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X