IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• За скъпо струващото ни мошшшшшшшеничество: ВЕИ

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/...nirane-266355/

Тая пърчовщина с ВЕИ ни струва 4 ГБ долара досега + реално ПОВИШАВАНЕ на мощностите, разчитащи на изкопаеми горива.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      И накрая ..Голям инвеститор, а не ходи на плис - плис и няма други екстри освен да пише във форума..Импов дай малко и за душата..
      Бе - занимавам се тука с едни летни ремонтни бъхтеници... а и работни пренастройки... не знам ще смогна ли за плис-плис. Пък и не съм от тия, дето ако не отидат на - са на ръбът на депресията и самоубийството...

Коментар

• И накрая ..Голям инвеститор, а не ходи на плис - плис и няма други екстри освен да пише във форума..Импов дай малко и за душата..

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

Стратезите от ПФ от какво разбират ???? Едно е да купуваш и продаваш с чужди пари, друго е да си в бизнеса.
          При растящ пазар - почти всички печелят. Спомни си 2009-2011г !!!! Така че не пиши толкова на едро, има някой от горе който гледа, имай поне малко страх!!!
          Не говоря само за ПФ. Да - за да инвестираш чужди пари е нужна различна нагласа, но не може автоматически да обвиняваш всички фондмениджъри на света в невежество, защото не са влизали в хапчева фабрика или не са посещавали платформа, точеща слуз от шелфът. Според теб нужно ли е човек да е гледал тютюнец или поне да пафка, за да инвестира в цигарена компания?

А сега пазарът не е вече толкова растящ - особено нашият. Например нашият любим Трейдинг успя да ми изпапа цялата дивидентна доходност за година назад, ама аз не се сърдя... по-скоро приемам, че преди година се беше набалончил - което и казвах тогава.

Аз страх нямам - аз: храбър - просто имам смирение и уважение към. Но това не означава да си нямам мнение, на което държа - по-скоро съм отворен към ревизиране на същото, когато някой ми каже нещо по-добро. Не отказвам да поразсъждавам върху ничий съвет... и уважавам чуждите мнения и успехи - особено успехи на хора, на които съм помагал. Ето - примерно се радвам на Патето, че ме бие като процентна доходност... макар тайната и да не е кой знае каква - ного Жаби, доста Имотчета и немалко Мидички - от по-хубавите.
          Last edited by Императорът; 11.08.2018, 19:59. Причина: Жаби и Миди.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Преувеличаваш. Познаването на бизнесът отвътре (да - висока позиция - предимство) - е хубаво, но най-важното са едни колонки от цифрички - и стратегически поглед към. Например - исторически погледнато назад - печелил съм ного добре от фабрики като М+С например - без да разбирам от машиностроене и хидравлически работи. Нямам проблем да печеля от слуз, нищо че не разбирам как се преработва например - или от копане на желязце и алуминийчец, нищо че не мога да различа визуално буца желязна руда от засъхнал кенгурски анален отпадък.

По твоята логика - фондмениджър, управляващ пенсионен фонд (напримерно) трябва да е работил в 38 различни вида бизнеси и производства ли - та да разбира и от хапчета, и от хидравлики на коли - и от застраховане, и от златодобив?

Отдавна вече не купувам нищо на сляпо - няма седмица - да не съм прегледал поне 1-2 финансови отчета, често и доста повече.
            Стратезите от ПФ от какво разбират ???? Едно е да купуваш и продаваш с чужди пари, друго е да си в бизнеса.
            При растящ пазар - почти всички печелят. Спомни си 2009-2011г !!!! Така че не пиши толкова на едро, има някой от горе който гледа, имай поне малко страх!!!

Коментар

Един бизнес докато не си го работил на висока позиция и да си го РАЗБРАЛ - все едно не знаеш много. Пример - знанията ти за Атера. Няма да се връщам назад в писаниците по тази тема за примери. Убеден съм, че и при банките е така. Купуваш на сляпо почти като си мислиш, че знаеш нещата - както ти ни го представяш. Още повече, че банките са такава мъгла, че ……….
              Преувеличаваш. Познаването на бизнесът отвътре (да - висока позиция - предимство) - е хубаво, но най-важното са едни колонки от цифрички - и стратегически поглед към. Например - исторически погледнато назад - печелил съм ного добре от фабрики като М+С например - без да разбирам от машиностроене и хидравлически работи. Нямам проблем да печеля от слуз, нищо че не разбирам как се преработва например - или от копане на желязце и алуминийчец, нищо че не мога да различа визуално буца желязна руда от засъхнал кенгурски анален отпадък.

По твоята логика - фондмениджър, управляващ пенсионен фонд (напримерно) трябва да е работил в 38 различни вида бизнеси и производства ли - та да разбира и от хапчета, и от хидравлики на коли - и от застраховане, и от златодобив?

Отдавна вече не купувам нищо на сляпо - няма седмица - да не съм прегледал поне 1-2 финансови отчета, често и доста повече.

Коментар

Вова: там пише, че тоя чичо иска да повиши данъците на минните компании и да ги изравни с данъците, които плащат слузестите компании. Това не виждам да касае Газпром. Дори и на него да му повишат данъкът с 8%, знаеш ли колко ми дреме, щом печалбата му скочи с 48%? Така че не се филмирай

Четох отчетът на бамчицата ми - добър е. Турция явно е толкова суперважен пазар, че я водят в графата "други" - и то даже не знам в кои точно други. Щото има разбивка по региони - Хонконг, Азия без Хонконг, Северна Америка, Несеверна Америка, Европа, Северна Негрия и Средният изток... навсякъде: изброени някои държави, които са по-значими за бизнесът на тази могъща бамка - Турция просто я няма - значи са некви плюнки... което - както казах - и пазарната реакция вчера доказва го - 0.69% - е кежав спад.

Благодаря ного и на теб и на всички останали, дето ме карате да чета отчети и да търся всякаква информация - това наистина е полезно Май се стига дотам, че да познавам чуждите компании по-детайлно от нашите
                Един бизнес докато не си го работил на висока позиция и да си го РАЗБРАЛ - все едно не знаеш много. Пример - знанията ти за Атера. Няма да се връщам назад в писаниците по тази тема за примери. Убеден съм, че и при банките е така. Купуваш на сляпо почти като си мислиш, че знаеш нещата - както ти ни го представяш. Още повече, че банките са такава мъгла, че ……….

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение

https://ria.ru/economy/20180810/1526312584.html?inj=1

-------------------------------------------------------------------------------

Да допълня за Турция - икономическата ни общественост би трябвало да е наясно,че Турция редува кризи и подеми средно на около 20 години и е известна с това,че бързо се възстановява (за около 2-3 години).Досега това ставаше с помощта на сащ и заемите на мвф,но Ердоган разбра че такава помощ не е помощ,а хронична зависимост.И е по-добре са смени Схемата веднъж Завинаги отколкото да вегетира.Неслучайно вчера е споменал за новите контакти с Русия,Иран и Китай които изобщо не са подчинение на мвф-то.

Истината е,че първият който се опита да бяга от порочната мвф-практика (изключвам Лукашенко) е Мадуро!И там нещата явно се получават след като онзи ден се пробваха да го гръмнат,след което заявиха че докато не улучат няма да се откажат.

Ердоган за да гарантира вътрешна стабилност правилно оряза правата на Армията да се меси в политиката.Навремето по сходен начин Махмуд Втори ликвидира еничерите (избити са за един ден и дори гробищата им са заличени,а прословутите казани - претопени за да се сложи край завинаги на традициите) и създава модерна армия.Историята пак се повтаря,само че с други методи и средства (да вмъкна и цитат на Ленин).
                  Вова: там пише, че тоя чичо иска да повиши данъците на минните компании и да ги изравни с данъците, които плащат слузестите компании. Това не виждам да касае Газпром. Дори и на него да му повишат данъкът с 8%, знаеш ли колко ми дреме, щом печалбата му скочи с 48%? Така че не се филмирай

Четох отчетът на бамчицата ми - добър е. Турция явно е толкова суперважен пазар, че я водят в графата "други" - и то даже не знам в кои точно други. Щото има разбивка по региони - Хонконг, Азия без Хонконг, Северна Америка, Несеверна Америка, Европа, Северна Негрия и Средният изток... навсякъде: изброени някои държави, които са по-значими за бизнесът на тази могъща бамка - Турция просто я няма - значи са некви плюнки... което - както казах - и пазарната реакция вчера доказва го - 0.69% - е кежав спад.

Благодаря ного и на теб и на всички останали, дето ме карате да чета отчети и да търся всякаква информация - това наистина е полезно Май се стига дотам, че да познавам чуждите компании по-детайлно от нашите
                  Last edited by Императорът; 11.08.2018, 15:24. Причина: Преногоблагодарности.

Коментар

Как точно Путин ще изземе свръхпечалбите?
                    https://ria.ru/economy/20180810/1526312584.html?inj=1

-------------------------------------------------------------------------------

Да допълня за Турция - икономическата ни общественост би трябвало да е наясно,че Турция редува кризи и подеми средно на около 20 години и е известна с това,че бързо се възстановява (за около 2-3 години).Досега това ставаше с помощта на сащ и заемите на мвф,но Ердоган разбра че такава помощ не е помощ,а хронична зависимост.И е по-добре са смени Схемата веднъж Завинаги отколкото да вегетира.Неслучайно вчера е споменал за новите контакти с Русия,Иран и Китай които изобщо не са подчинение на мвф-то.

Истината е,че първият който се опита да бяга от порочната мвф-практика (изключвам Лукашенко) е Мадуро!И там нещата явно се получават след като онзи ден се пробваха да го гръмнат,след което заявиха че докато не улучат няма да се откажат.

Ердоган за да гарантира вътрешна стабилност правилно оряза правата на Армията да се меси в политиката.Навремето по сходен начин Махмуд Втори ликвидира еничерите (избити са за един ден и дори гробищата им са заличени,а прословутите казани - претопени за да се сложи край завинаги на традициите) и създава модерна армия.Историята пак се повтаря,само че с други методи и средства (да вмъкна и цитат на Ленин).

Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                      Импов,провери си пак HSBC и Газпром!Има опасност от орязване на "лапаницата" особено при руснаците.

Бамката по традиция държи големи експозиции в Турция.При последната криза през 2000 г. купи одържавената тогава "Демирбанк" и след това и позагубих дирите,но при всички случай присъства активно.

А за Газпром - Путин обмисля вариант за изземване на свръх-печалбите от нефто-газовия сектор,металургията и още тук-таме като допълнителен бюджетен буфер.
                      Вова - благодаря за - ще проуча за бамчицата. Но - обърни внимание на пазарната реакция - спад на HSBC вчера с 0.69%. Дали ако имаше наистина големи експозиции в Турция - нямаше да падне с повече от BNP? - разбира се - ще проуча.

Как точно Путин ще изземе свръхпечалбите? И какви са тия свръхпечалби? Газпром е световна публична компания - няма как да и бръкне в хазната и да тръгне да изземва. Може само държавата - като мажоритар, да настоява за по-голям дял от печалбата - разпределян като дивидент - а не за 26%.

Русия е капиталистическа страна - дори повече от европейските - да не говорим, че бюджетен буфер си освободи - разпродавайки огромна част от американските ДЦК. В същото време Русия има нищожен държавен дълг. Ти говориш за одържавяване едва ли не - за мен опасността от туй не е дори и 1%. Твоят адаш няма да върне комунизмът - а Русия: обратно със сто години назад.

Коментар

• Импов,провери си пак HSBC и Газпром!Има опасност от орязване на "лапаницата" особено при руснаците.

Бамката по традиция държи големи експозиции в Турция.При последната криза през 2000 г. купи одържавената тогава "Демирбанк" и след това и позагубих дирите,но при всички случай присъства активно.

А за Газпром - Путин обмисля вариант за изземване на свръх-печалбите от нефто-газовия сектор,металургията и още тук-таме като допълнителен бюджетен буфер.
                        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

при банките никога не знаеш каква бомба има в тях
                          особено при криза в голям клиент като Турция
                          каквото и да ти напишат сега - все едно е от гледане в тавана взето
                          ти как прецени, че е добре за покупка щом са паднали с 3%?
                          как разбра как се е отразила кризата в Турция на резултатите?? няма ли тепърва нещо да се отразява?
                          Колко да е голям - клиентът? Нали проверих в отчетът - горе-долу колко са експозициите към? Надали са повече от 4%. Не зная дали 3% надолулу е сгоден момент, защото то си е и до пазарна реакция, а и зависи в самата Турция - доколко клиентите ще закъсат. Затова поисках мнения от хората туканка - те как мислят. Разбира се, всяка бамка в такива моменти показва гъвкавост - защото най-малко тя иска длъжникът и да банкрутира. Турция е немалък клиент - да, ама не е и суперголям клиент.

Манцев - и аз така. Бамките по принцип са рискови - но зависи от конкретната бамка. BNP e ного стабилна - доколкото може да се съди по отчетите, а е и една от най-могъщите бамки на света. От единствената бамка, в която към момента имам акции - HSBC съм извънредно доволен, а и мощта и е колосална - на практика това е най-могъщата бамка извън САЩ.

От друга страна могъществото на бамките - откъм бизнес показатели - приходи, печалба - се надценява. Трите най-могъщи бамки на света, взети заедно, имат по-малко приходи от Мидичката - напримерно. Впрочем това можем да го кажем и за петте най-големи фармации, взети заедно. Как човек да не се кефи на слузестият бизнес?

Коментар

как разбра как се е отразила кризата в Турция на резултатите?? няма ли тепърва нещо да се отразява?
                            Тук няма как да не се съглася с Фортис. Винаги съм избягвал инвестиции в банки, колкото и да ме е блазнела дивидентната доходност на чуждите банки Като чета колко добре се била представила Уникредит и като знам каква е задлъжнялостта на Италия чак не мога да повярвам че има хора вярващи на подобни "данни". Лошото е че почти всяка криза е предизвикана от алчността на банките, и респективно банкерите. Тази свръхзадлъжнялост в държавния, частния и корпоративния сектор, все ще избие някога. Само се чака някакво събитие като това в Турция... Все пак историята е показала че кризите се повтарят през известно време, като причините в огромната си част са едни и същи, просто хората ги забравят, дали от алчност или нещо друго...
                            Мнението ми не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Коментар

Драги другари и колеги: а какво мислите за BNP Paribas? - Днес паднаха доста сосно - заради турската криза - имат немалък бизнес в - уж - но аз гледам - целият им бизнес в Източна Европа е около 10% като продажби - а от необслужваните редовно кредити в регионът - на Турция се падат 38%.

Дали имат потенциал да паднат още малко - та човекът да се нагувичи, ако иска на сгода? Днес - 3% надолулу.

Иначе дивидент - 3.02 еврака (без данъкът), срещу 2.7 и 2.31 кинта снесени съответно 17-а и за 16-а година. Тази година резултати - занижени продажби и печалби, но незначително.

Коментар

• Драги другари и колеги: а какво мислите за BNP Paribas? - Днес паднаха доста сосно - заради турската криза - имат немалък бизнес в - уж - но аз гледам - целият им бизнес в Източна Европа е около 10% като продажби - а от необслужваните редовно кредити в регионът - на Турция се падат 38%.

Дали имат потенциал да паднат още малко - та човекът да се нагувичи, ако иска на сгода? Днес - 3% надолулу.

Иначе дивидент - 3.02 еврака (без данъкът), срещу 2.7 и 2.31 кинта снесени съответно 17-а и за 16-а година. Тази година резултати - занижени продажби и печалби, но незначително.

Коментар

Working...
                                X